Снимка на деня: С огън срещу студа - винари от Франция спасяват лозята

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Clap
  Clap
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Е успех, но понякога трябва да се съобразяваме с природата 😊

  Усмихвай се на всичко свежо по пътя си...
 2. 2 Профил на vladek
  vladek
  Рейтинг: 492 Неутрално

  Тези идиоти няма ли кой да ги глоби. Или замърсяването на планетата е ОК когато Франсетата го правят? А иначе Бразилците трябва от глад да умират като не секат и палят гората си? За франсетата да има шанс да дишат? Идиоти мусю...

  Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy.
 3. 3 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3584 Неутрално

  Трудна работа е това. Не е стая, или салон за да ги стоплиш. Ще има загуби. С природа не се спори.

 4. 4 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 27 Неутрално

  При овошките се ползва друг метод, пръскат с вода до замръзване върху цветовете, това гарантира 0 градуса и щетите са малко!

 5. 5 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1680 Неутрално

  Добре, че имаме глобално затопляне.

  https://www.youtube.com/watch?v=aU5J2qRrpC4
 6. 6 Профил на Zhivko Stoykov
  Zhivko Stoykov
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Защо на снимките не се виждат черни? Това е расистки репортаж.

 7. 7 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  До коментар [#4] от "Дария Колев":

  На сн. №4 се вижда същото.

  Икономиката икономична, светът светски, апокалипсисът апокалиптичен
 8. 8 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3083 Неутрално

  Тези т. нар. свещи са изработени от 100 % парафин. При изгаряне не отделят токсини, материалът е с естествени компоненти – вещества на основата на восъка. В този смисъл методът за подгряването на въздуха в лозята е щадящ спрямо околната среда.

  "На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, Д-р
 9. 9 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1627 Неутрално

  Тук се практикува палене на слама, за да не мръзнат овошките.

 10. 10 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 329 Неутрално

  Тези т. нар. свещи са изработени от 100 % парафин. При изгаряне не отделят токсини, материалът е с естествени компоненти – вещества на основата на восъка. В този смисъл методът за подгряването на въздуха в лозята е щадящ спрямо околната среда.
  —цитат от коментар 8 на bramasole


  Какво му обясняваш на този, не виждаш ли, че го тресе злобата и не може не мисли? Трябва да се хейти денонощно, иначе собствените проблеми ще станат твърде очевидни.

 11. 11 Профил на David Moyseev
  David Moyseev
  Рейтинг: 438 Весело

  Ето докъде ни доведе борбата с глобалното затопляне... хи хи хи

 12. 12 Профил на ivan_ko9
  ivan_ko9
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Това е много идейно особено ако е под контрол, че у нас знаем какво се случва обикновенно.

 13. 13 Профил на straw_sec
  straw_sec
  Рейтинг: 381 Любопитно

  Преместването на хладното и валежно време от нач. м.май към нач. април води да удължаване на конкретната фенофаза от развитието на пшеницата, но задържането води и до по-успешно натрупване на маса в периода след братене на площта. Преди десетилетия беше характерно ранното пролетно засушаване, но това е на вниманието на зеленчукопроизводителите, сега засушаването е заменено с допълнително влагозапасяване.

  Конкретно за условията на BG, захлаждането през нач.април при червените сортове лозя, води до по-късно начало на беритбата, но и до по-рязко компенсиране забавеният растеж (натрупване на сладки вещества) и нужда от повече берачи за да не се стигне до свръхозахаряване на гроздето. Късен мраз към момента на последната локална дата на опасност от мразове се балансира чрез еднократно(!) провеждане на поливка, като изпарената вода пренася температурата от почвата към надземните части на лозята. Няма опасност от загуба на стопански ценните качества на сортът, понеже генетичният потенциал е заложен в пъпките през предишната година (забавяне в натрупване на захарни проценти с бърза компенсация и рязко покачване на графиката в рамките на беритбата).

 14. 14 Профил на straw_sec
  straw_sec
  Рейтинг: 381 Любопитно

  Въпросният BG априлски мраз от температури около нулата, води до измръзвания със средна тежест, но при всеки конкретен лозов масив, за корекция на прогнозния добив, може да се ползват резултатите от следзимния микроскопски анализ на виталността на пъпките. Напълно засегнат филиз се компенсира от заместващите пъпки в зимното око, но след това се налага допълнителна ограничаваща резитба. В крайна сметка, сланите са нещо обичайно до края на април, но те не са толкова важни поради сортовият подбор според климатичното райониране. Основно, корекция на прогнозния добив може да се очаква по ниските етажи, основно на формировката тип Гюйо. Извлечената температура от почвата чрез поливка, се компенсира съвсем скоро, чрез втората обработка на почвата, която подобрява топлоемкостта чрез навлизане на въздух в почвения слой, комбиниран с албедото на песъкливите почви. Във Франция се прилагат посочените на снимката активни отопляващи мерки, поради големият процент измръзнали пъпки и силно изостаналите в развитието си лозови растения, в резултат от зачестилите напоследък студени вектори от мразовитото петно от сибирски въздух над Русия. Ние бяхме абсолютно незасегнати поради противовесът на постоянни средиземноморски маси, а освен това нуждата от не толкова високи температурни суми на българските винени насаждения, е гаранция за лесно компенсиране забавянето в развитието.

  Продуктите от грозде, са на пазар, който лесно се буферира чрез голямо количество запаси, както и технологични методи за смесване и изпарителна обработка на шира с ниски захарни показатели.
  Най-важната за България култура е хлебната пшеница. В конкретния случай допълнителното влагозапасяване съвпада с: а.) компенсация, по зимно намален брой растения - след братене; и б.) начало на изкласяване, което застудяване ги удължава като фенофаза, но залага по-висок темп на израстване след това, което изисква корекция нагоре в азотните торови норми на площите, където не е разхвърляна втората доза амониева селитра. Възможно е допълнително трето добавяне на азот, заради водоотнасянето и забавеното усвояване на предишната доза. Предвид новите валежни дадености, най-оптимално е разпределянето на азотната норма, вече на три внасяния, а не на две, каквито бяха препоръките досега.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK