Фотогалерия: Застрашено ли е производството на зехтин в Гърция

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (29)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на plamen_b
    plamen_b
    Рейтинг: 3277 Любопитно

    За сметка на това, северна Гърция става все по-добро място за отглеждане на маслини. Току виж, след 30-тина години и ние започнем да ги отглеждаме...

    Всичко ще бъде наред! :-)
  2. 2 Профил на wiv33646666
    wiv33646666
    Рейтинг: 8 Неутрално

    Да отглеждат джанки тогава.

  3. 3 Профил на Един вампир броди из Европа
    Един вампир броди из Европа
    Рейтинг: 2381 Неутрално

    Има и по-големи проблеми, например застрашените маймуни в Бразилия.

    Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
  4. 4 Профил на ikar_01
    ikar_01
    Рейтинг: 506 Неутрално

    По сведения от местни жители и в други години е имало слаба реколта на маслини от 2020 г.1 Тази година беше по-добра. За се надяваме следваща да е още по-добра.

  5. 5 Профил на Alex Ivanov
    Alex Ivanov
    Рейтинг: 739 Неутрално

    Поредната пропагандна статия с цел да ни плаши с "климатичните промени" (които винаги са си съществували) ..... ми да, драги, и Сахара някога е била зелен оазис, а днес е само пясъци, и Гренландия е била зелена и тучна ливада, а днес е скована в лед ..... нищо не седи вечно, всичко се променя, да свикват грЪците и да се приспособяват, на тая планета е така, всичко се променя с времето.

  6. 6 Профил на Petleshev
    Petleshev
    Рейтинг: 2434 Неутрално

    Гърците са майстори. Ще усучат доста пари от ЕС и ще си направят съоръжения за поливане. Ние да му мислим... С нашата сбъркана селскостопанска политика.

    Бивш tww09306483.
  7. 7 Профил на mso011053684
    mso011053684
    Рейтинг: 196 Неутрално

    Първо Гърция не виждам каке е третият най голям производител на зехтин, ако не греша Тунис е преди нея, Испания, Италия, Тунис...като не зная дали няма разместване на 2 и 3...
    Второ ектра върджин не е марка търговска а означение на група зехтини по качествен показател.
    Трето, гърците да не лежат по цял ден чакайки компенсации, а да си инвестират в капково напояване, щом другите могат да се изръсят и да напояват маслиновите си насаждения не виждам защо и гърците да не могат.
    Четвърто, маслините са толкова много видове и толкова стари, че е смешно обяснението как явно не можели да издържат. Има и в момента маслинови дървета хилядолетни, моито си дават маслини и от тях се прави зехтин, щом са оживяли над хиляда години явно не са толкова слаби тези растения...

  8. 8 Профил на mso011053684
    mso011053684
    Рейтинг: 196 Неутрално

    Направих си труда да извадя количествата. За сезон 2019/2020 производството е както следва.
    1. Испания с 1 125 хил. Тона
    2. Италия 366 х.т.
    3. Тунис 350 х.т.
    4. Гърция 275 х.т.
    5. Турция 225 х.т.

  9. 9 Профил на stargate
    stargate
    Рейтинг: 538 Неутрално

    Ей, ваксинирайте се, че се стопли климата... плоскоземци с плоскоземци, всичко разваляте. Една ваксина и другото лято вече няма да е толкова топло и маслините ще цъфнат и вържат. :-)

  10. 10 Профил на kasko
    kasko
    Рейтинг: 750 Неутрално

    До коментар [#6] от "Petleshev":

    Чети втория абзац от текста на първата снимка. 38 градуса още пролетта по време на цъфтеж. Нито вода , нито пчели могат да спасят завръза. Остава им молитва в църквата.

    Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
  11. 11 Профил на Иосиф Давыдович
    Иосиф Давыдович
    Рейтинг: 875 Неутрално

    Не мисля че ще е толкова скъпо да се сложи едно мулчиращо фолио около стъблото на всяко дърво и да се полее със стотина литра вода 5-6 пъти , надали ще оскъпи с повече от 10 евро добива от всяко едно дръвче , но като се вдигне добивът с десетина килограма + опазване и живота на дръвчето може би си струва разходът..

    Не заставить Россию покорно идти По указанным кем-то местам
  12. 12 Профил на Незнайко в Слънчевия град
    Незнайко в Слънчевия град
    Рейтинг: 5650 Неутрално

    До коментар [#1] от "plamen_b":

    Мисля, че вече и у нас има маслинови плантации, в Кресненско, Сандански, Петрич и Свиленград.

    "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
  13. 13 Профил на zo
    zo
    Рейтинг: 873 Неутрално

    Четвърто, маслините са толкова много видове и толкова стари, че е смешно обяснението как явно не можели да издържат. Има и в момента маслинови дървета хилядолетни, моито си дават маслини и от тях се прави зехтин, щом са оживяли над хиляда години явно не са толкова слаби тези растения...
    —цитат от коментар 7 на mso011053684


    Те явно изържат маслиновите дървета, но това което пише е че добивът е почти никакъв. Все пак не са декоративни дървета, които е достатъчно да останат живи, нали?

    ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
  14. 14 Профил на zo
    zo
    Рейтинг: 873 Неутрално

    Между другото нещо, което много малко хора знаят: сортът маслини „Каламата“ е само за трапезни/консервирани, а зехтинът от района на Каламата се прави основно от сорт „коронейки“, които са доста дребни в сравнение със „Каламата“.

    ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
  15. 15 Профил на Веселин Дечев
    Веселин Дечев
    Рейтинг: 2092 Весело

    Маслините вече ще ги правим ние, а за гърците - пустиня!
    А Сибир - зеленчукова градина!
    И Путин - цар!!!

    В Русия съм! В Русия съм!
  16. 16 Профил на mso011053684
    mso011053684
    Рейтинг: 196 Неутрално

    До коментар [#13] от "zo":

    Добива зависи от стопаните. Имаш дървото грижи се за него, най вече поливай го когато е наложително. Как могат едни испанци да си сложили системи за капково напояване, а гърците не могат? Да не би климата в Испания да е много по различен от този във Гърция...

  17. 17 Профил на eti mehter
    eti mehter
    Рейтинг: 4295 Неутрално

    Високите температури не са проблем за маслините.
    Внезапните сухи ветрове по време на цъфтеж са причина за малки добиви.
    Който е на брал маслини (още когато са зелени) за туршия.....знае за какво става въпрос. Има и специални сортове за отделни неща.
    От листата на маслините става хубав и лечебен чай.....който помага за оправяне на кръвното налягане.
    Последните години се разви и бизнес за използване на костилките на маслините.....за правене на барбекю въглени....

    Bukalemun
  18. 18 Профил на SS
    SS
    Рейтинг: 2785 Неутрално

    Да не ги удари Xylella fastidiosa , че тогава сегашните вопли ще са смешен плач !

    На Ботуша вече са унищожени поне 1 милион дръвчета и икономическите загуби за Италия се изчисляват на 5 милиарда евро ...

  19. 19 Профил на pet_fire
    pet_fire
    Рейтинг: 5641 Неутрално

    До коментар [#8] от "mso011053684":

    +++++++++++++

  20. 20 Профил на vankata1
    vankata1
    Рейтинг: 1874 Неутрално

    https://epochproducts.com/blog/what-are-kalamon-olives/

    Има сорт Каламон, наричан и Каламата (Каламата е град в южна Гърция, близо до градовете Месина и Спарта). Това на снимка 1 не прилича да е Каламон.
    Екстра Върджин се нарича чистият студенопресован зехтин, първата преса, който е с най-високо качество. Прави се от всички сортове.

  21. 21 Профил на vestonosec
    vestonosec
    Рейтинг: 596 Неутрално

    Има и други държави, които произвеждат прекрасен зехтин.

  22. 22 Профил на glavatar
    glavatar
    Рейтинг: 233 Неутрално

    Не мисля, че е застрашено производството на зехтин точно там.

  23. 23 Профил на eti mehter
    eti mehter
    Рейтинг: 4295 Неутрално

    https://youtu.be/XGwNqnbYBFE

    В статията се говори за зехтин, но листата на маслиновите дървета са не по малко полезни.
    Чая от сушени маслинови листа помага за няколко болести и проблеми едновременно.....
    Кръвно налягане, триглисерит, регулиране правилния ритъм на сърцето, хронични сърбежи над и под кожата, пролетна умора,
    В комбинация с чай от нарови семки, ефекта е още по голям.

    Bukalemun
  24. 24 Профил на zo
    zo
    Рейтинг: 873 Неутрално

    Това на снимка 1 не прилича да е Каламон.
    —цитат от коментар 20 на vankata1

    Да, не прилича, в региона на Каламата все пак не се произвежда само и единствено сорт „Каламата“.

    ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
  25. 25 Профил на zo
    zo
    Рейтинг: 873 Неутрално

    Високите температури не са проблем за маслините.
    —цитат от коментар 17 на eti mehter

    Дали наистина 38° пролетно време по време на цъфтежа не са?

    ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
  26. 26 Профил на eti mehter
    eti mehter
    Рейтинг: 4295 Неутрално

    До коментар [#25] от "zo":

    Какво имаш предвид, не се сещам......но когато въздуха е влажен, дори и при по високи температури всичко цъфти.
    Миналата есен черниците, гроздето, и още няколко вида дадоха за втори път реколта......
    В моята градина имам вид "черна липа", гроздовете на която стоят до януари месец. Листата окапват но гроздето зрее.
    Държа ги максимално докато птиците не почнат да налитат на тях.
    Става въпрос за период от около две седмици.
    И при черниците става същата история, но са по кисели от пролетната реколта.
    През зимия период на маки ивицата протичат интересни процеси, непознати за континенталния релеф...
    На Балканите същото може би го има само по пиринския край....
    Казвам може би......понеже не съм го виждал с очите си.....

    Bukalemun
  27. 27 Профил на caterpillar
    caterpillar
    Рейтинг: 66 Неутрално

    Не знам ама екстра върджина май никога не е бил толкова евтин . Кажи речи олиото стигна 50% от цената му.
    Може да искат да бутнат цените нагоре.

    caterpillar
  28. 28 Профил на aresega
    aresega
    Рейтинг: 254 Неутрално

    Маслините вече ще ги правим ние, а за гърците - пустиня!А Сибир - зеленчукова градина!И Путин - цар!!!
    —цитат от коментар 15 на Веселин Дечев


    Посмъртно!!!

  29. 29 Профил на aresega
    aresega
    Рейтинг: 254 Неутрално

    Да правят като северните си съседи - когато се търси местен продукт и го няма (мляко, сирене, домати, агнета, месо), внасяш боклуци от чужбина и го продаваш като местно, а може и направо да сътворят нещо от кюспе, рапица, маргарин и да го пробутват като зехтин.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK