По сведения от местни жители и в други години е имало слаба реколта на маслини от 2020 г.1 Тази година беше по-добра. За се надяваме следваща да е още по-добра.
Поредната пропагандна статия с цел да ни плаши с "климатичните промени" (които винаги са си съществували) ..... ми да, драги, и Сахара някога е била зелен оазис, а днес е само пясъци, и Гренландия е била зелена и тучна ливада, а днес е скована в лед ..... нищо не седи вечно, всичко се променя, да свикват грЪците и да се приспособяват, на тая планета е така, всичко се променя с времето.
Гърците са майстори. Ще усучат доста пари от ЕС и ще си направят съоръжения за поливане. Ние да му мислим... С нашата сбъркана селскостопанска политика.
Първо Гърция не виждам каке е третият най голям производител на зехтин, ако не греша Тунис е преди нея, Испания, Италия, Тунис...като не зная дали няма разместване на 2 и 3... Второ ектра върджин не е марка търговска а означение на група зехтини по качествен показател. Трето, гърците да не лежат по цял ден чакайки компенсации, а да си инвестират в капково напояване, щом другите могат да се изръсят и да напояват маслиновите си насаждения не виждам защо и гърците да не могат. Четвърто, маслините са толкова много видове и толкова стари, че е смешно обяснението как явно не можели да издържат. Има и в момента маслинови дървета хилядолетни, моито си дават маслини и от тях се прави зехтин, щом са оживяли над хиляда години явно не са толкова слаби тези растения...
Направих си труда да извадя количествата. За сезон 2019/2020 производството е както следва. 1. Испания с 1 125 хил. Тона 2. Италия 366 х.т. 3. Тунис 350 х.т. 4. Гърция 275 х.т. 5. Турция 225 х.т.
Ей, ваксинирайте се, че се стопли климата... плоскоземци с плоскоземци, всичко разваляте. Една ваксина и другото лято вече няма да е толкова топло и маслините ще цъфнат и вържат. :-)
Чети втория абзац от текста на първата снимка. 38 градуса още пролетта по време на цъфтеж. Нито вода , нито пчели могат да спасят завръза. Остава им молитва в църквата.
Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
Не мисля че ще е толкова скъпо да се сложи едно мулчиращо фолио около стъблото на всяко дърво и да се полее със стотина литра вода 5-6 пъти , надали ще оскъпи с повече от 10 евро добива от всяко едно дръвче , но като се вдигне добивът с десетина килограма + опазване и живота на дръвчето може би си струва разходът..
Не заставить Россию покорно идти
По указанным кем-то местам
Четвърто, маслините са толкова много видове и толкова стари, че е смешно обяснението как явно не можели да издържат. Има и в момента маслинови дървета хилядолетни, моито си дават маслини и от тях се прави зехтин, щом са оживяли над хиляда години явно не са толкова слаби тези растения...
Те явно изържат маслиновите дървета, но това което пише е че добивът е почти никакъв. Все пак не са декоративни дървета, които е достатъчно да останат живи, нали?
ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
Между другото нещо, което много малко хора знаят: сортът маслини „Каламата“ е само за трапезни/консервирани, а зехтинът от района на Каламата се прави основно от сорт „коронейки“, които са доста дребни в сравнение със „Каламата“.
ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
Добива зависи от стопаните. Имаш дървото грижи се за него, най вече поливай го когато е наложително. Как могат едни испанци да си сложили системи за капково напояване, а гърците не могат? Да не би климата в Испания да е много по различен от този във Гърция...
Високите температури не са проблем за маслините. Внезапните сухи ветрове по време на цъфтеж са причина за малки добиви. Който е на брал маслини (още когато са зелени) за туршия.....знае за какво става въпрос. Има и специални сортове за отделни неща. От листата на маслините става хубав и лечебен чай.....който помага за оправяне на кръвното налягане. Последните години се разви и бизнес за използване на костилките на маслините.....за правене на барбекю въглени....
Има сорт Каламон, наричан и Каламата (Каламата е град в южна Гърция, близо до градовете Месина и Спарта). Това на снимка 1 не прилича да е Каламон. Екстра Върджин се нарича чистият студенопресован зехтин, първата преса, който е с най-високо качество. Прави се от всички сортове.
В статията се говори за зехтин, но листата на маслиновите дървета са не по малко полезни. Чая от сушени маслинови листа помага за няколко болести и проблеми едновременно..... Кръвно налягане, триглисерит, регулиране правилния ритъм на сърцето, хронични сърбежи над и под кожата, пролетна умора, В комбинация с чай от нарови семки, ефекта е още по голям.
Да, не прилича, в региона на Каламата все пак не се произвежда само и единствено сорт „Каламата“. ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
Какво имаш предвид, не се сещам......но когато въздуха е влажен, дори и при по високи температури всичко цъфти. Миналата есен черниците, гроздето, и още няколко вида дадоха за втори път реколта...... В моята градина имам вид "черна липа", гроздовете на която стоят до януари месец. Листата окапват но гроздето зрее. Държа ги максимално докато птиците не почнат да налитат на тях. Става въпрос за период от около две седмици. И при черниците става същата история, но са по кисели от пролетната реколта. През зимия период на маки ивицата протичат интересни процеси, непознати за континенталния релеф... На Балканите същото може би го има само по пиринския край.... Казвам може би......понеже не съм го виждал с очите си.....
Да правят като северните си съседи - когато се търси местен продукт и го няма (мляко, сирене, домати, агнета, месо), внасяш боклуци от чужбина и го продаваш като местно, а може и направо да сътворят нещо от кюспе, рапица, маргарин и да го пробутват като зехтин.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.ОK
plamen_b
Рейтинг: 3277 ЛюбопитноЗа сметка на това, северна Гърция става все по-добро място за отглеждане на маслини. Току виж, след 30-тина години и ние започнем да ги отглеждаме...
Всичко ще бъде наред! :-)wiv33646666
Рейтинг: 8 НеутралноДа отглеждат джанки тогава.
Един вампир броди из Европа
Рейтинг: 2381 НеутралноИма и по-големи проблеми, например застрашените маймуни в Бразилия.
Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)ikar_01
Рейтинг: 506 НеутралноПо сведения от местни жители и в други години е имало слаба реколта на маслини от 2020 г.1 Тази година беше по-добра. За се надяваме следваща да е още по-добра.
Alex Ivanov
Рейтинг: 739 НеутралноПоредната пропагандна статия с цел да ни плаши с "климатичните промени" (които винаги са си съществували) ..... ми да, драги, и Сахара някога е била зелен оазис, а днес е само пясъци, и Гренландия е била зелена и тучна ливада, а днес е скована в лед ..... нищо не седи вечно, всичко се променя, да свикват грЪците и да се приспособяват, на тая планета е така, всичко се променя с времето.
Petleshev
Рейтинг: 2434 НеутралноГърците са майстори. Ще усучат доста пари от ЕС и ще си направят съоръжения за поливане. Ние да му мислим... С нашата сбъркана селскостопанска политика.
Бивш tww09306483.mso011053684
Рейтинг: 196 НеутралноПърво Гърция не виждам каке е третият най голям производител на зехтин, ако не греша Тунис е преди нея, Испания, Италия, Тунис...като не зная дали няма разместване на 2 и 3...
Второ ектра върджин не е марка търговска а означение на група зехтини по качествен показател.
Трето, гърците да не лежат по цял ден чакайки компенсации, а да си инвестират в капково напояване, щом другите могат да се изръсят и да напояват маслиновите си насаждения не виждам защо и гърците да не могат.
Четвърто, маслините са толкова много видове и толкова стари, че е смешно обяснението как явно не можели да издържат. Има и в момента маслинови дървета хилядолетни, моито си дават маслини и от тях се прави зехтин, щом са оживяли над хиляда години явно не са толкова слаби тези растения...
mso011053684
Рейтинг: 196 НеутралноНаправих си труда да извадя количествата. За сезон 2019/2020 производството е както следва.
1. Испания с 1 125 хил. Тона
2. Италия 366 х.т.
3. Тунис 350 х.т.
4. Гърция 275 х.т.
5. Турция 225 х.т.
stargate
Рейтинг: 538 НеутралноЕй, ваксинирайте се, че се стопли климата... плоскоземци с плоскоземци, всичко разваляте. Една ваксина и другото лято вече няма да е толкова топло и маслините ще цъфнат и вържат. :-)
kasko
Рейтинг: 750 НеутралноДо коментар [#6] от "Petleshev":
Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.Чети втория абзац от текста на първата снимка. 38 градуса още пролетта по време на цъфтеж. Нито вода , нито пчели могат да спасят завръза. Остава им молитва в църквата.
Иосиф Давыдович
Рейтинг: 875 НеутралноНе мисля че ще е толкова скъпо да се сложи едно мулчиращо фолио около стъблото на всяко дърво и да се полее със стотина литра вода 5-6 пъти , надали ще оскъпи с повече от 10 евро добива от всяко едно дръвче , но като се вдигне добивът с десетина килограма + опазване и живота на дръвчето може би си струва разходът..
Не заставить Россию покорно идти По указанным кем-то местамНезнайко в Слънчевия град
Рейтинг: 5650 НеутралноДо коментар [#1] от "plamen_b":
"Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. БотевМисля, че вече и у нас има маслинови плантации, в Кресненско, Сандански, Петрич и Свиленград.
zo
Рейтинг: 873 НеутралноТе явно изържат маслиновите дървета, но това което пише е че добивът е почти никакъв. Все пак не са декоративни дървета, които е достатъчно да останат живи, нали? ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
zo
Рейтинг: 873 НеутралноМежду другото нещо, което много малко хора знаят: сортът маслини „Каламата“ е само за трапезни/консервирани, а зехтинът от района на Каламата се прави основно от сорт „коронейки“, които са доста дребни в сравнение със „Каламата“.
ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGYВеселин Дечев
Рейтинг: 2092 ВеселоМаслините вече ще ги правим ние, а за гърците - пустиня!
В Русия съм! В Русия съм!А Сибир - зеленчукова градина!
И Путин - цар!!!
mso011053684
Рейтинг: 196 НеутралноДо коментар [#13] от "zo":
Добива зависи от стопаните. Имаш дървото грижи се за него, най вече поливай го когато е наложително. Как могат едни испанци да си сложили системи за капково напояване, а гърците не могат? Да не би климата в Испания да е много по различен от този във Гърция...
eti mehter
Рейтинг: 4295 НеутралноВисоките температури не са проблем за маслините.
BukalemunВнезапните сухи ветрове по време на цъфтеж са причина за малки добиви.
Който е на брал маслини (още когато са зелени) за туршия.....знае за какво става въпрос. Има и специални сортове за отделни неща.
От листата на маслините става хубав и лечебен чай.....който помага за оправяне на кръвното налягане.
Последните години се разви и бизнес за използване на костилките на маслините.....за правене на барбекю въглени....
SS
Рейтинг: 2785 НеутралноДа не ги удари Xylella fastidiosa , че тогава сегашните вопли ще са смешен плач !
На Ботуша вече са унищожени поне 1 милион дръвчета и икономическите загуби за Италия се изчисляват на 5 милиарда евро ...
pet_fire
Рейтинг: 5641 НеутралноДо коментар [#8] от "mso011053684":
+++++++++++++
vankata1
Рейтинг: 1874 Неутралноhttps://epochproducts.com/blog/what-are-kalamon-olives/
Има сорт Каламон, наричан и Каламата (Каламата е град в южна Гърция, близо до градовете Месина и Спарта). Това на снимка 1 не прилича да е Каламон.
Екстра Върджин се нарича чистият студенопресован зехтин, първата преса, който е с най-високо качество. Прави се от всички сортове.
vestonosec
Рейтинг: 596 НеутралноИма и други държави, които произвеждат прекрасен зехтин.
glavatar
Рейтинг: 233 НеутралноНе мисля, че е застрашено производството на зехтин точно там.
eti mehter
Рейтинг: 4295 Неутралноhttps://youtu.be/XGwNqnbYBFE
BukalemunВ статията се говори за зехтин, но листата на маслиновите дървета са не по малко полезни.
Чая от сушени маслинови листа помага за няколко болести и проблеми едновременно.....
Кръвно налягане, триглисерит, регулиране правилния ритъм на сърцето, хронични сърбежи над и под кожата, пролетна умора,
В комбинация с чай от нарови семки, ефекта е още по голям.
zo
Рейтинг: 873 НеутралноДа, не прилича, в региона на Каламата все пак не се произвежда само и единствено сорт „Каламата“.
ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
zo
Рейтинг: 873 НеутралноДали наистина 38° пролетно време по време на цъфтежа не са?
ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
eti mehter
Рейтинг: 4295 НеутралноДо коментар [#25] от "zo":
BukalemunКакво имаш предвид, не се сещам......но когато въздуха е влажен, дори и при по високи температури всичко цъфти.
Миналата есен черниците, гроздето, и още няколко вида дадоха за втори път реколта......
В моята градина имам вид "черна липа", гроздовете на която стоят до януари месец. Листата окапват но гроздето зрее.
Държа ги максимално докато птиците не почнат да налитат на тях.
Става въпрос за период от около две седмици.
И при черниците става същата история, но са по кисели от пролетната реколта.
През зимия период на маки ивицата протичат интересни процеси, непознати за континенталния релеф...
На Балканите същото може би го има само по пиринския край....
Казвам може би......понеже не съм го виждал с очите си.....
caterpillar
Рейтинг: 66 НеутралноНе знам ама екстра върджина май никога не е бил толкова евтин . Кажи речи олиото стигна 50% от цената му.
caterpillarМоже да искат да бутнат цените нагоре.
aresega
Рейтинг: 254 НеутралноПосмъртно!!!
aresega
Рейтинг: 254 НеутралноДа правят като северните си съседи - когато се търси местен продукт и го няма (мляко, сирене, домати, агнета, месо), внасяш боклуци от чужбина и го продаваш като местно, а може и направо да сътворят нещо от кюспе, рапица, маргарин и да го пробутват като зехтин.