ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
37.8%активност

Източник: Резултатите са от ЦИК при 100% обработени протоколи, мандатите са по изчисление на "Дневник", активността - на "Алфа Рисърч"

Фотогалерия: Песни, танци и бръснене - сватбените традиции на Северна Македония

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 3098 Весело

  Какво стана? Нито един "патриот" не е написал своето тежко мнение за тази красива съседска държава и народ?

  "Чуждестранен агент"
 2. 2 Профил на В
  В
  Рейтинг: 755 Неутрално

  Благодаря Дневник за тая македонска убост , която сте отразили .
  Тези традиции не са само в Северна Македония , но почти същите са и днес в Пиринска Македония .
  Младоженеца се бръсне , булката го поглежда през прозореца когато той идва от улицата и прави наричания през пръстена .
  После се дават пари на вратата за да се пуснат сватовете , пълнят се и обувките на булката с пари ...и т н и т н ..
  Имаме си много сватбарски песни от древността .които се пеят и днес .Врана коня явам яз ,одам по невесттата ...одам по невестата белким ми я дадат ...И още веднъж благодаря за красотата на македонките и сватбата от Галиче която е културно наследство на Македонците .

  Две неща изпълват сърцето ми - звездното небе над мен (Бог) и моралния закон вътре в мен !
 3. 3 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1323 Неутрално

  Този обичай е разпространен сред т.нар. фолклорно обособена група "мияци".
  Това са селата от двете страни на границата с Албания - Галичник, Тресонче, Лазарополе и т.н. из Дебърския край. Мияци има и в отделни острови като Крушево на изток, имат голяма емиграция в Щатите и се отличават с неподатливо на натиск българско самосъзнание.
  Какви са особеностите на "мияците"?
  Имат обособен диалект, различаващ ги от т.нар. "бърсяци" - източните им съседи, населяващи земите докъм Щипско, откъдето към изток започват шопите.
  Мияците казват "мие", вместо "ние", но това, заедно със запазените малко по-различни фолклорни носии и обичаи, е най-малкото различно.
  Най-съществената културна разлика със съседите е могъщата, ярка строителна традиция, предавана от векове, даже хилядолетия.
  Дебърските майстори са най-известни с дърворезбата - 3/4 от църквите в днешна България, доста повече в Македония и Северна Гърция имат иконостаси от дебърски майстори - това е тяхна запазена територия на творчество. Тревненската и Самоковската художествени школи са бледи подобия на дебърската, независимо от високите си примери. Повечето дебърски иконостаси имат качествата на шедьоври, недостигнати от други. Заглеждайки се в дърворезбите от орех, човек вижда цял един свят, издялкан с острите ножчета на дебърци - 3D свят, в който има и дървета, и преплитащи се клони и листа с плодове, между тях щъкат птици и зайци, има и лисици - всичко това с безупречен вкус, техническо майсторство и художествена мярка.
  Как се е стигнало до това струпване на майстори с обособена фолклорна различност като остров?
  Едно от обясненията е, че живеейки в неплодородно място - на върха на планините, мияците са нямали друг поминък освен да са строители. Това обяснение върви заедно с примера на трънските майстори-строители.
  Друго обяснение, обхващащо по-цялостно региона на ЮгоЗападна Македония, днешна Албания и Епир ни отпраща преди 12века, по времето на цар Борис Първи. Този български владетел сякаш е направил сериозен опит да премести центъра на българската държава на Запад, към Адриатическите брегове. По негово време е факт масираното строителство на крепости, църкви, пътища и мостове, че и цели укрепени градове в Западните краища на тогавашната Българска империя. Започнал е да строи нова Българска столица с име Глав(и)ница - главен град на държавата - огромно строителство с останки запазени до днес.
  За такова строителство ще да са били събрани огромен брой архитекти, строители, художници - наследствени майстори, получаващи и предаващи занаята си с поколения.
  Дали тази историко-културна теория, застъпвана най-вече от Асен Чилингиров е достоверна, свидетелстват най-вече необоримите културни факти в историята на българското изкуство. Освен споменатата Дебърска художествена школа, налице е Костурската строителна школа - нейни творби-шедьоври са както Рилският манастир, така и много от Светогорските манастири, множество църкви и дори джамии (със сигурност тези в Тирана и Самоков). Първомайстор Павел Йоанов от с.Кримин, Костурско е оставил името си на плоча горе вляво от входа на Съборната църква в Рилския манастир, но и в Сметководната книга на Зографския манастир.
  Строителните школи в Ковачевица, Копривщица, Брацигово са с доказан произход от Костурско-Корчанския район в Западна Македония.
  Дошлите в София след погрома на Илинден въстаници и бежанци от Костурско-Корчанските села стават строители на Халите и Александър Невски, защото са умеели да обработват камъка до съвършенство.
  Едни от тези майстори, оставили отпечатък върху цялата българска култура, са мияците.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 4. 4 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1323 Неутрално

  Допълваме с Тешкото хоро на мияците от Лазарополе:
  https://www.youtube.com/watch?v=ragk954brjc

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 5. 5 Профил на В
  В
  Рейтинг: 755 Неутрално

  До коментар [#3] от "Торбеш":

  Много интересна информация даваш .
  Знаех че много църкви ,както тази в Банско е дело на македонци от Вардарско и че са изкусни майстори на иконостаса и дърворезбата ,но не знаех как им казват ...и какви шедьоври са оставили по цяла България .

  Две неща изпълват сърцето ми - звездното небе над мен (Бог) и моралния закон вътре в мен !
 6. 6 Профил на Галя Станчева
  Галя Станчева
  Рейтинг: 5043 Неутрално

  Този обичай е разпространен и в Турция, и там дават пари на вратата, за да пуснат младоженеца при булката.

 7. 7 Профил на jul171092351
  jul171092351
  Рейтинг: 136 Неутрално

  О тешкото! Сега по нашите села
  во слобода првпат штом ќе opo сретнам,
  зар чудно е - солза да потече врела,
  зар чудно е - жалба јас в срце да сетам?!
  Од вековно ропство, мој народе, идеш
  но носиш ти в срце дар златен и пој.
  Пченицата твоја триж плодна ќе биде,
  И животот твој!

 8. 8 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 3419 Весело

  До коментар [#6] от "Галя Станчева":

  "Този обичай е разпространен и в Турция, и там дават пари на вратата, за да пуснат младоженеца при булката."

  Не знам за Турция, но по същия начин ми искаха пари на моята сватба в София преди няколко десетки години. Семейството на жена ми е от северна България. За беля в новия костюм нямах и една стотинка. Срещу няколко обещания пак ми я дадоха (явно на кредит 😉)

  Българи, гласувайте на 2 октомври 2022! Който не гласува помага на корупцията на Борисов-Пеевски и на Копейкин-Янев-Нинова, които искат да извадят България от ЕС и НАТО и подчинят на Путин.
 9. 9 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 1344 Любопитно

  До коментар [#1] от "putinxujlo":

  Не те ли смущава тази част от ритуала наречена "обяздване на булката от страна на кума"?

  Сам съм, други няма...
 10. 10 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 3419 Любопитно

  До коментар [#1] от "putinxujlo":

  "Нито един "патриот" не е написал своето тежко мнение за тази красива съседска държава и народ?"

  Всеки може да си има своята идентичност. Когато достатъчно много хора в една държава я имат, могат да се нарекъл и народ, националност или нация (не ми се търсят определенията в момента).

  Но да се мъчи някой да носи вода от девет дерета в десето за да оправдава това, особено с описание на традиции които уж съществуват само в границите на една държава и из цялата тази държава (което обикновено не важи за традициите, особено в райони на света където границите са наложени сравнително скоро по политически причини и резултати от войни) е най-малкото смешно. Когато се окаже, че този аргумент не е верен (както е в случая) той е контрапродуктивен за този, който се опитва да стъпи на него за да "докаже" наличието на "отделния съседския народ". Ето това постига тази статия на "Дневник" с името на държавата и думата "традиции" в заглавието.

  Българи, гласувайте на 2 октомври 2022! Който не гласува помага на корупцията на Борисов-Пеевски и на Копейкин-Янев-Нинова, които искат да извадят България от ЕС и НАТО и подчинят на Путин.
 11. 11 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2362 Неутрално

  Като видиш само онзи със знамето с вентилатора и може да ти стане ясно, каква е "традицията". Баси... От средата на миналия век, ехе-е-е-е-е...! Сериозна работа.

  Бивш tww09306483.
 12. 12 Профил на BiGman
  BiGman
  Рейтинг: 8556 Неутрално

  Че то тази традиция я има и при нас...на ромските сватби...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK