Читателска фотогалерия: Елзаските бижута Страсбург и Колмар

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3990 Весело

  Повечето от снимките ми харесаха. Определено са по-ведри от това, което предлага всяка вечер Ройтерс.
  Почти се замислих дали не ми се ходи в Страсбург.
  Но пък прочетох: "навсякъде е навалица, а заведенията са пълни". Това не ми харесва особено. Освен това може да срещна Йончева или Станишев.

  Хубава е идеята "Дневник" да се върне към читателските галерии. Светът не е само от мигранти, протести и бомби.

  Еретик
 2. 2 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2142 Неутрално

  Много добра галерия -и като снимки и като текст към тях. Благодаря.
  Надявам се Дневник да възстановят читателските галерии и фотоновините.
  Апропо, за статистиката - кога е изпратена галерията до Дневник?
  (колко време е минало от изпращането до публикуването)

  Frieren für die Freiheit. Tempolimit für die Freiheit. Ein Kühlschrank im Sommer – notwendig oder Kriegstreiberei?
 3. 3 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1263 Неутрално

  Ейй баси, прилича на приказни рисунки, не любителски снимки. Между другото, кой колега е автора ?

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 4. 4 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3274 Неутрално

  Много, много приятна галерия - и за разглеждане, и за четене на текста!
  Бих добавила само към текста към сн. 8 - в Страсбург Гутенберг работи като златар, но заради куп неуспехи фалира. В града той изработва прототип на печатната преса, но напуска Страсбург. Едва в средата на 15-и век в родния Майнц той започва да работи с печатната машина, оптимизира процеса на печат, намира и точния състав на мастилото, с което работи.
  Липсват ми подобни галерии.

  "Слабите хора отмъщават. Силните хора прощават. Интелигентните хора игнорират." Алберт Айнщайн
 5. 5 Профил на Anоnуmous
  Anоnуmous
  Рейтинг: 1393 Неутрално

  Пък в бгто някакви нискочели се опитят да ни убедят, че Западът е само джендъри и не знам си кво.
  Отворете стрийт вю на някоя централна улица в Страсбург и една в Албания или Анадола и преценете сами до кои сме по-близки.

 6. 6 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2980 Неутрално

  Преди няколко години бях в Страсбург и околностите . Чисто ,уютно и запазено . Фъндъка да отиде там да види павенца 5/5 см отпреди 300 г.

 7. 7 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2980 Неутрално

  А в центъра паркирани стотици велосипеди . Чудех се как си ги намират , но явно могат .

 8. 8 Профил на nikolaaay
  nikolaaay
  Рейтинг: 487 Неутрално

  Авторът на текста добре е успял да влезе в стила и исказа на един прероден Бай Ганьо, а изобилието от турцизми определено помага на читателят да влезе в атмосферата с правилният POW. Само не стана ясно дали страсбугчани умеят или не умеят да заковат един пирон където трябва. Може би туриста не е успял да вмести къпалня в пълната си програма.
  А наблюдението "че как алъш-вериш без евреи!" може да послужи като тема някъде в академичните усилия на новоизлюпеният студент, със сигурност ще привлече вниманието на научните среди. Булгар, Булгар!!! 9. 9 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3660 Весело

  До коментар [#8] от "nikolaaay":

  Най-вероятно е опит за шега без да се измъчва с каноните на една политическа коректност. Разбира се, можеше да бъде предадено по друг начин, с историята на евреите от Страсбург, но за това е необходимо нещо повече от турсистически брошури, а в случая човекът се придържа към лекия тон -хапване, пийване, гледки. Май имаме нужда и от такъв подход в тези напрегнати времена и събития.

 10. 10 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3660 Весело

  До коментар [#4] от "bramasole":

  В стила на обмен на шеги и информация, който възприехме с вас, първата поръчка за Гутенберговата преса (с дървен винт и дълга дървена ръчка за задвижване на винта на пресата) от 1455 г. е била за 200 библии на латински. Всяка от тези библии е била предплатена,, а за да се завърши поръчката е трябвало 3 години. За времето си е било рязко ускорение на процеса -ръчно са произвеждани не повече от 40 страници, докато с пресата са могли да достигнат 3600 страници на ден при стандартен текст.
  Към тази хубава галерия мога да добавя само, че връзката с близкия Карлсруе допринася за икономиката на района - доста френски граждани работят в големите фирми там.

 11. 11 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3274 Неутрално

  До коментар [#10] от "daskal1":

  Историята на печатарството ми е много интересна. Виждала съм екземпляри от Гутенберговата библия, отпечатани и върху хартия, и върху фина телешка кожа.
  От останалите по-малко от 50 броя в наше време далеч не всички са в пълен обем. Последно такава библия е продадена на търг преди над 30 години.
  А, ако съхранявате в сейфа си качествен екземпляр от коментираното издание, можете да се обогатите с минимум 40 млн евро. /това - за информация и тема за размисъл :)/.

  "Слабите хора отмъщават. Силните хора прощават. Интелигентните хора игнорират." Алберт Айнщайн
 12. 12 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3660 Неутрално

  До коментар [#11] от "bramasole":

  Колкото и да мисля, няма опасност да се обогатя от продажба на такъв екземпляр.:-)
  Споменавал съм във форума, че бях дълбоко впечателен от библиотекарите в Кримския (Таврически) универистет "Вернадски" когато посетих Крим за първи път през 2007 г. От 6 месеца не бяха получавали заплати, но имаха такъв екземпляр, заедно с други редки "илюминирани фолианти" и гордо ни ги показаха (бях със служителка на американското посолство в Киев).
  Както университета, така и книгите от този тип са останали от емигриращата руска аристокрация в края на гражданската война за региона. Не ми беше ясн как съветите не са унищожили библията, но май не са разбрали за какво става въпрос, а и Вернадски им е бил нужен.
  ПП
  Интересно е как думата "преса" е останала като синоним за печатните, а днес и електронните издания на вестници и списания от "печатарска преса" (printing press).
  Май Гутенберг е повличл за появата на четвъртата институция на властта (някой я формулират като "четвърти стълб на демокрацията", но там не се чувствам сигурен :-)).
  За мастилото май още се спори какво освен зехтин е било в съставките, някои пишат и за вино...

 13. 13 Профил на pet fire
  pet fire
  Рейтинг: 3078 Неутрално

  До коментар [#4] от "bramasole":

  ++++++++++++++++++++++

 14. 14 Профил на BGman
  BGman
  Рейтинг: 3928 Неутрално

  Някой писа, че били любителски снимките но за мен са по добри от професионални... въпреки, че аз не мога да съм критерий...

 15. 15 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 321 Неутрално

  Не съм бил в Страсбург /скоро ще се поправя/. Преди 12 години имах колега - французин от Елзас с много добър немски /работехме за немски-говореща компания/. Впечатлен бях, че, според него, в Страсбург и околностите тихо и кротко успяват да не допускат настаняване на лица от африканските френски колонии без значение от цвета на кожата. Казваше това тихо и спокойно, с тънка усмивка. Надявам се да е бил прав и днес добрата традиция в района да се спазва.

 16. 16 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1455 Неутрално

  До коментар [#15] от "ivangabrovo":

  Лично познавам професор по социология от мароканско потекло (и мюсулманин, представете си) в Страсбург. А и не е сам там. Има и поне една джамия.

  Иначе, говорил съм с елзасчани - питал съм ги какви са, французи или немци. Отговоорът беше очарователен поо френски и откровен по немски - "Ние сме винаги откъм страната на победителя".

  E PLVRIBVS VNVM
 17. 17 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 321 Неутрално

  До коментар [#16] от "PavelCZ":

  Както отбелязах - не съм бил в Страсбург; позовах се на казано преди 12 години от колега роден и израснал в Елзас. За 12 години много неща могат да се променят. До няколко месеца ще видя на място кое как е /снимките от галерията са отлична реклама на града/.
  Инак - лично познавам мароканец - управляващ директор на известна германска индустриална компания, роден и израснал в Германия и категорично не желаещ да се определя като мюсюлманин, въпреки, че, както казва, спазва традициите на дедите си. Нито той, нито съпругата му /мароканка/ не посещават джамия. Дано в Страсбург да са болшинство такива като него; ценя на мнението Ви.

 18. 18 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 321 Неутрално

  До коментар [#16] от "PavelCZ":

  Ценя мнението Ви.
  Съжалявам за глупавата грешка в края на поста ми.

 19. 19 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3274 Неутрално

  До коментар [#12] от "daskal1":

  Впечатляващи експонати сте разгледали в университета "Вернадски". Ако на някого му е интересно, да провери що е това "илюминирани фолианти"; аз зная. :)
  Вино в състава на печатарското мастило ми изглежда да е някаква шега. Съществуват печатни технологии, при които мастилата са на спиртна основа, ама чак пък вино... :) Технологиите, при които печатните форми са метални, ползват мастила на маслена основа. Като база се използва и сега ленен фирнис; ленено, соево и др. видове масла. Добавят се дори и неголеми количества минерални масла, а при специфичните мастила - дори силиконово.

  "Слабите хора отмъщават. Силните хора прощават. Интелигентните хора игнорират." Алберт Айнщайн
 20. 20 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3660 Неутрално

  До коментар [#19] от "bramasole":

  До коментар [#19] от "bramasole":

  Това за виното го четох в музея на печатарството. Твърде възможно е да е бил някакъв дестилат близък до спирта.
  И ето, накарахте ме да дойдем на една тема свързана с винните дестилати :-), но явно така работи моя асоциативен мозък :-)

  Един нашенец в Париж се опитва да се интегрира в културата. Пита свой френски познат:
  - Абе вие французите сте известни като галантни любовници. Как го правите?
  - Ами поканваме дамата на концерт и вечеря. После я поканвам в апартамента си да чуем една нова плоча с джаз (винилът пак е на мода :-)). Отварям предватително изстудена бутилка шампанско и "неволно" капвам по ръката и няколко капки. Попивам с устни шампанското и при съвместно желание отиваме в спалнята.
  - А бе ,братче, тоя номер с ракия става ли? - пита нашенецът

 21. 21 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3274 Весело

  До коментар [#20] от "daskal1":

  Мадам Рабинович се появява на терасата, където Рабинович блажено пие кафе и в продължение на 15 минути му преразказва всички новини от телевизията:
  - И накрая научавам, че в Африка има племена, където мъжете все още продават своите жени?! Ужас! Какво мислите, Исак?
  - Отвратителни сребролюбци, това е моето мнение. Аз бих Ви подарил.

  "Слабите хора отмъщават. Силните хора прощават. Интелигентните хора игнорират." Алберт Айнщайн
 22. 22 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3660 Неутрално

  До коментар [#21] от "bramasole":

  Учтиви одесити, говорят си на "Вие" дори в семейството при тези условия.
  от мен:
  Бар. На плота на бара блондинка си пие питието. До нея сяда млад мъж. Изведнъж, по телевизията показват човек който стои на ръба на висока сграда.
  - Дали че скочи или не? - пита блондинката
  - Ще скочи - отговаря съседът.
  - Няма да скочи -казва тя.
  - Ами ето 50 долара на плота като залог, ако сме сериозни.
  Тя също слага 50 долара. Човекът скача.
  - Вземете, спечелихте облога - казва блондинката
  - Не мога да ви взема парите с чисто сърце, видях тази новина по новините в 5 следобед.
  - И аз я видях тогава, но не мислех че той пак ще скочи - обяснява тя.
  Е, след това разяснение той взема парите

 23. 23 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3274 Весело

  Две блондинки се карат:
  – Патка!
  – Тъпачка!
  Кавалерът им се мъчи да успокои топката:
  – Момичета, момичета, по-спокойно, всички знаят, че и двете сте прави!

  "Слабите хора отмъщават. Силните хора прощават. Интелигентните хора игнорират." Алберт Айнщайн
 24. 24 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3274 Весело

  До коментар [#22] от "daskal1":

  Ком. 23 е продължение на "разговорите" ни за блондинките. :)

  "Слабите хора отмъщават. Силните хора прощават. Интелигентните хора игнорират." Алберт Айнщайн
 25. 25 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3660 Весело

  До коментар [#24] от "bramasole":

  Хайде един в полза на блондинките.

  В самолета адвокат сяда до красива блондинка. ПОлетът е дълъг и той започва:
  - Хайде да играем на въпроси и отговори.
  - Не искам - отговаря блондикната
  - Е, по пет долара ако някой не може да отговори на въпроса -казва той
  - Не искам - твърдо отстоява позиция блондинката
  - Добре, ако вие не можете да отговорите , ще платите пет, ако аз не мога - 500! - настоява той
  - Е добре = съгласява се тя.
  - Коя е столицата на Непал? - пита той. Тя без да отговори му дава 5 долара.
  - Ваш ред - казва той
  - Кое е това животно, което като се катери нагоре расте, а като слиза надолу намалява? - пита тя
  Той мисли известно време и и плаща 500 долара, след което пита
  - А кое е това животно?
  Тя му дава 5 долара.

 26. 26 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2709 Неутрално

  Много свежа галерия. Подсети ме за Колмар и как го обикаляхме по Коледа преди няколко години. На Страсбург не можахме да обърнем толкова внимание. Галерията в Колмар много ми допадна. В Колмар е и къщата на Бартолди, тоест скулпторът който е автор на статуята на Свободата. Абе... Много има за разказване. Елзас е интересно място. Пак бих отишъл ако имам възможност.
  Благодаря за галерията!

  Бивш tww09306483.
 27. 27 Профил на slon
  slon
  Рейтинг: 481 Неутрално

  До коментар [#1] от "Костадин Иванов":

  Иди, няма да сбъркаш.

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация

Последни галерии

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK