Дневник
Новини Избори 2023 Култура Скорост
Анализи България Развлечение Морски
Видео Свят Детски Земеделие
Галерии На една маса с Европа На път Зелен
Комикс Бизнес Здраве От вас
След 5 Спорт Книги Специални проекти
Коронавирусът Храна и напитки ТВ програма PR Сфера
Фотогалерия: Лабораторно отгледано месо се приближава към трапезата
  • Избори 2023
  • Д Експрес (4)
  • Всичко от днес (29)
  • Търсене
  • Влезте в профила си
  • Икономедиа
    • Economedia
    • id
    • Капитал
    • Дневник
    • Кариери
    • Бакхус
    • Одит
    • Регал
    • DigitalK
    • KQuarterly
  • Facebook
  • Twitter
  • Viber
  • Още възможности за споделяне
    • LinkedIn
    • Email
  • 39
Търсене
x
 
Отгледаното в лаборатория месо, което доскоро беше предмет на научната фантастика, може да стане реалност в някои ресторанти в САЩ още тази година.<br /><br />Ръководителите на компаниите, произвеждащи месо от култивирани растения, са оптимистично настроени, че месото, отглеждано в огромни стоманени вани, може да се появи в менюто до няколко месеца, след като една от компаниите получи разрешение от ключов регулаторен орган. В знак на увереност някои от тях са подписали договори с майстор-готвачи като аржентинеца Франсис Малман и испанеца Хосе Андрес, които евентуално ще представят месото в своите елитни ресторанти. >

© Reuters

увеличи
Отгледаното в лаборатория месо, което доскоро беше предмет на научната фантастика, може да стане реалност в някои ресторанти в САЩ още тази година.<br /><br />Ръководителите на компаниите, произвеждащи месо от култивирани растения, са оптимистично настроени, че месото, отглеждано в огромни стоманени вани, може да се появи в менюто до няколко месеца, след като една от компаниите получи разрешение от ключов регулаторен орган. В знак на увереност някои от тях са подписали договори с майстор-готвачи като аржентинеца Франсис Малман и испанеца Хосе Андрес, които евентуално ще представят месото в своите елитни ресторанти.
виж повече
Но за да достигне до крайната си цел - рафтовете на супермаркетите, култивираното месо е изправено пред големи препятствия, заявиха петима ръководители пред "Ройтерс". Компаниите трябва да привлекат повече средства за увеличаване на производството, което ще им позволи да предлагат своите говежди пържоли и пилешки гърди на по-достъпна цена. По пътя си те трябва да преодолеят нежеланието на някои потребители дори да опитат месо, отгледано в лаборатория.
виж повече
Култивираното месо се получава от малка проба клетки, събрани от добитък, който след това се захранва с хранителни вещества, отглежда се в огромни стоманени съдове, наречени биореактори, и се преработва в нещо, което изглежда и има вкус на истинско месо.<br /><br />Досега само една държава - Сингапур, е одобрила този продукт за продажба на дребно. Но Съединените щати са готови да я последват. През ноември Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) заяви, че култивиран месен продукт - пилешки гърди, отгледани от базираната в Калифорния UPSIDE Foods, е безопасен за консумация от хора.
виж повече
Ръководителите на UPSIDE заявиха пред "Ройтерс", че се надяват да пуснат продукта си в ресторантите още през 2023 г., а в магазините за хранителни стоки - през 2028 г.<br /><br />UPSIDE все още трябва да бъде инспектирана от Службата за безопасност и контрол на храните към Министерството на земеделието на САЩ и да получи одобрение от агенцията за етикетите си. Говорител на FSIS на Министерството на земеделието на САЩ отказа да коментира сроковете за инспекция.
виж повече
В завода на UPSIDE в Емеривил, Калифорния, по време на неотдавнашно посещение на "Ройтерс" бяха видени облечени в лабораторни престилки работници, които се взираха в сензорни екрани и наблюдаваха гигантски вани с вода, смесена с хранителни вещества. Месото се добива и обработва в помещение, което главният изпълнителен директор Ума Валети нарича "къща без клане", където то се инспектира и тества.
виж повече
По време на посещението на репортерите е била сервирана проба от пилешкото месо на UPSIDE. На вкус то било точно като обикновеното пилешко, когато е сготвено, макар че било малко по-тънко и имало по-равномерен загорял цвят, когато е сурово.
виж повече
UPSIDE работи с FDA в продължение на четири години, преди да получи зелена светлина от агенцията през ноември, казва Валети пред "Ройтерс".<br /><br />"Това е повратен момент за индустрията".
виж повече
Базираната в Калифорния компания за култивирано месо GOOD Meat вече е подала заявление до FDA, за което не е съобщавано по-рано. Две други компании - базираната в Нидерландия Mosa Meat и израелската Believer Meats, заявиха, че са в процес на обсъждане с агенцията, съобщиха за "Ройтерс" ръководители на компании.<br /><br />FDA отказа да предостави подробности за висящите заявления за култивирано месо, но потвърди, че води разговори с множество компании.
виж повече
Най-голямото предизвикателство, пред което са изправени компаниите, е да развият зараждащата се верига за доставки на хранителната смес за захранване на клетките и за огромните биореактори, необходими за производството на големи количества култивирано месо, казаха ръководителите.<br /><br />Засега производството е ограничено. Съоръжението на UPSIDE има капацитет да произвежда 400 хил. килограма култивирано месо годишно - малка част от 106-те милиарда килограма конвенционално месо и птици, произведени в САЩ през 2021 г., според North American Meat Institute, лобистка група на месната индустрия.
виж повече
Ако компаниите не могат да получат необходимите средства за увеличаване на производството, техният продукт може никога да не достигне цена, на която да се конкурира с конвенционалното месо, казва съоснователят на GOOD Meat Джош Тетрик.<br /><br />"Да продаваш е различно от това да продаваш много", казва Тетрик.<br /><br />"Докато ние като компания и други компании не изградим широкомащабна инфраструктура, това ще бъде много малко."
виж повече
Голяма част от средствата са насочени към Съединените щати, които са цел №1 за производителите на култивирано месо поради своя размер и богатство, казва Джордан Бар Ам, партньор в McKinsey & Company, който се занимава с алтернативни протеини.<br /><br />Някои компании увеличават производството си в САЩ още преди продуктите им да са одобрени от регулаторните органи.<br /><br />Европейският съюз заедно с Израел и други държави също работят по регулаторни рамки за култивирано месо, но все още не са одобрили продукт за човешка консумация.
виж повече
Компаниите, произвеждащи месо от култивирани растения, планират да убедят потребителите, че техният продукт е по-екологичен и етичен от конвенционалното животновъдство, като същевременно се опитват да преодолеят отвращението на някои купувачи към продукта.<br /><br />От една страна, техният продукт не включва клане на животни, което, както се надяват компаниите, ще го направи привлекателен за хората, които избягват месото по морални причини. В процеса на събиране на клетките животните не се нараняват, заявиха ръководителите на компанията пред "Ройтерс".
виж повече
Отглеждането на месо в стоманен съд вместо на полето може да намали въздействието на животновъдството върху околната среда, което според Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО) е отговорно за 14.5 % от световните емисии на парникови газове чрез производството на фуражи, обезлесяването, управлението на оборския тор и ентералната ферментация.
виж повече
Въпреки това много хора се отвращават от култивираното месо, казва Джанет Томияма, здравен психолог от Калифорнийския университет в Лос Анджелис, която изучава човешките диети.<br /><br />В проучване от 2022 г., публикувано в Journal of Environmental Psychology, тя установява, че 35 % от хората, които ядат месо, и 55 % от вегетарианците биха били твърде отвратени, за да опитат култивирано месо.<br /><br />Някои хора може да възприемат месото като "неестествено" и да имат негативно отношение към него още преди да са го опитали, казва тя.
виж повече
UPSIDE Foods и GOOD Meat планират да възбудят американския вкус, като пуснат продуктите си първо в елитни ресторанти, след като бъдат одобрени, заявиха те пред "Ройтерс", залагайки на това, че потребителите там ще понесат по-високата цена и ще имат добро първо впечатление от тяхното месо.<br /><br />UPSIDE се надява да пусне продуктите си в магазините за хранителни стоки през следващите три до пет години, заяви главният изпълнителен директор Валети.<br /><br />Големите вериги супермаркети в САЩ не са отговорили на запитванията на агенцията за коментар.
виж повече
Ресторантьорът Андрес, известен с работата си в областта на глобалната продоволствена сигурност, заяви пред агенцията, че иска да продава култивирано месо заради ползите му за околната среда.<br /><br />"Виждаме в това, което се случва около нас, във всяка страна по света, че нашата планета е в криза", казва той.
виж повече
Колегата му готвач Малман, известен с приготвянето на месо и други храни на открит огън, заяви пред "Ройтерс", че също е повлиян от екологични съображения и вижда ролята на готвачите в това да направят продукта по-привлекателен от гастрономическа гледна точка и по-малко научен.<br /><br />"Трябва да добавим романтика", казва той.
виж повече
18:12, 28 яну 23, 5526
Дневник
Юлия Лазарова

Юлия Лазарова

Ключови думи към статията:

  • растение
  • трапеза
  • лаборатория
  • месо
  • храна
39 Коментара >

Още по темата

  • Фотогалерия: Да се презапасиш с малц

  • Фотогалерия: Музиканти, бягащи от Русия, намират нова публика в Грузия

  • Фотогалерия: Най-добрите снимки на "Дневник" през януари 2023 г.

Изпращане на галерия

Ако се справяте добре зад обектива, покажете какво ви е впечатлило. Изпратете снимки и текст към тях.

Изпращане

Последни галерии

Фотогалерия: Световните снимки на деня - 27 март 2023 г.

Фотогалерия: Световните снимки на деня - 27 март 2023 г.

виж повече
Фотогалерия: Изложба за картини под ъгъл

Фотогалерия: Изложба за картини под ъгъл

виж повече
Читателска фотогалерия: Родното място на пророка Авраам

Читателска фотогалерия: Родното място на пророка Авраам

Почитан от евреи, мюсюлмани, както и от християни, Авраам е описван като "забележителен пример за вяра".

виж повече

Още от Дневник

Дружество на съпруга на политик е глобено за манипулация на енергийния пазар

Дружество на съпруга на политик е глобено за манипулация на енергийния пазар

14:45, 27 мар 23 / Бизнес 79
Кратки новини

Кратки новини

12:12, 27 мар 23 / България 27
Китай нанесе дипломатически удар на Тайван в най-неподходящия момент

Китай нанесе дипломатически удар на Тайван в най-неподходящия момент

06:34, 28 мар 23 / Свят 47
1/17

Фотогалерия: Лабораторно отгледано месо се приближава към трапезата

Отгледаното в лаборатория месо, което доскоро беше предмет на научната фантастика, може да стане реалност в някои ресторанти в САЩ още тази година.


Ръководителите на компаниите, произвеждащи месо от култивирани растения, са оптимистично настроени, че месото, отглеждано в огромни стоманени вани, може да се появи в менюто до няколко месеца, след като една от компаниите получи разрешение от ключов регулаторен орган. В знак на увереност някои от тях са подписали договори с майстор-готвачи като аржентинеца Франсис Малман и испанеца Хосе Андрес, които евентуално ще представят месото в своите елитни ресторанти.

  • Препоръчване
  • Facebook
  • Twitter
  • Viber
  • Още възможности за споделяне
    • LinkedIn
    • Email
  • 39

Филтър

Ново | Четено | Коментирано | Препоръчвано

Наско Сираков: Който има разногласия с мен, си тръгва от "Левски"

11:30, 28 мар 23 / Спорт 7

Беларус каза, че е решила да приеме руски ядрени оръжия след натиск от НАТО

11:28, 28 мар 23 / Войната в Украйна 19

Втори ден десетки училища евакуират ученици заради заплаха за бомба

11:19, 28 мар 23 / България 16

ЕС реши да има зарядни станции за електромобили на всеки 60 км по главната пътна мрежа

11:07, 28 мар 23 / Европа 17

Рафаел Надал не е сигурен кога ще се завърне на корта

11:04, 28 мар 23 / Спорт 1

Всичко от Ново >

нагоре
Дневник
Facebook Twitter Viber Instagram Telegram Youtube
Новини
Политика България Свят Спорт Бизнес Технологии Култура Развлечение Градска среда
Докладване на проблем
Екип
Помощ
Нов Дневник
Анализи
Редакционни коментари Авторите на Дневник Цитат на деня Интервю Дебат
Бизнес
Компании Финанси Имоти Лични финанси Потребители Туризъм Осигуряване
Европа
Новини от ЕС Земеделие На една маса с Европа Региони
Спорт
Футбол Тенис Волейбол Екстремни За любители Формула 1
Зелен
Въздух Отпадъци Биоразнообразие Климат Ресурси Стил на живот
Здраве
Здравословен живот Ново в медицината Прегледи и кампании
Детски
Образование Детски книги Свободно време Здраве С децата на път
На път
Как се прави От първа ръка
Скорост
Автопремиера Автомобилна индустрия Коли в кадър
След 5
ТВ програма Театър Изложби Филми Концерти
От Вас
Новини от вас Читателски галерии Читателски Дневник Комикс Стена на славата Изпращане на новина
Галерии
Голямата снимка Снимка на деня
Видео
С две думи Видео 5
Морски
PR Сфера

© 2001 – 2023 Икономедиа АД. Някои снимки © 2023 Associated Press и Reuters. Всички права запазени.

Общи условия за ползване | Политика за бисквитките | Декларация за поверителност

Уеб разработка на Икономедиа + дизайн на Studio X

Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов.

Дневник спазва етичния кодекс на българските медии.

Реклама

Към мобилната версия.

America For Bulgaria Foundation logo
Фондация "Америка за България" финансира проект на "Икономедиа". Мненията и твърденията, изразени в изданията на "Икономедиа", са резултат от журналистическа дейност и отразяват редакционна позиция и не непременно възгледите на фондацията или на нейните директори, служители или представители. Изданията на "Икономедиа" спазват Етичния кодекс на българските журналисти.

Бизнес: Капитал Кариери Бизнес Регал Одит

Новини: Дневник Европа

IT: Digitalk

Развлечение: Бакхус LIGHT

На английски: Kapital Insights

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Close

Достъп за логнати потребители

За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

Вход Регистрация

Close

Достъп за логнати потребители

За да създадете комикс, моля логнете се в профила си.

Вход Регистрация

Close