Клетвата на новия президент Румен Радев (хронология)

Клетвата на Румен Радев

© Народно събрание

Клетвата на Румен РадевИзбори 2022

Новоизбраните президент и вицепрезидент - Румен Радев и Илияна Йотова, положиха клетва пред Народното събрание. В първото си слово новият държавен глава посочи акцентите във вътрешната и външната си политика: обяви за приоритет съдебната реформа, настоя за силна социална политика и солидарност в обществото, поиска промяна в изборната система и субсидирането на партиите, но с отчитане на всички възможни рискове, анонсира приятелски отношения и с Москва, и с новата администрация във Вашингтон.


Церемонията беше белязана сблъсък между новоизбрания президент и част от депутатите - представители на Реформаторския блок и Патриотичния фронт демонстративно напуснаха пленарната зала при репликата на Радев към депутатите, че имат само още една седмица. Тя дойде в отговор на шума в залата по време на речта на президента и беше намек, че държавният глава ще спази заявения ангажимент в рамките на седем дни след встъпването си в длъжност да проведе консултации с основните политически сили, да разпусне парламента и да насрочи възможно най-скоро предсрочните парламентарни избори.


"Дневник" проследи в реално време събитията в парламента. Хронологията вижте по-надолу.
14.30 ч. Репортерът на "Дневник" Здравка Андонова обобщава най-интересното от клетвата в Народното събрание: Клетвата на новия президент - протоколни гафове, дълга реч, ядосани депутати


Пълният текст на речта на президента Радев пред парламента.


12.01 ч. Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира репликата на Радев с призива отношенията между президента и парламента да не започват "с реваншизъм, разделение и омраза". Той обясни шума, довел до репликата, с липсата на конкретни решения за бъдещето на страната в словото на новия държавен глава. Още от Цветанов.

Ето как видя клетвата фоторепортерът Олег Попов:


11.22 ч. Депутатът от гражданската квота на Реформаторския блок Гроздан Караджов обясни пред Би Ти Ви, че с колегите си е напуснал пленарната зала, тъй като репликата "Имате една седмица" била последната капка в "днешното неуважително отношение на президента".


"Това беше едно от най-безсъстоятелните и клиширани слова, които някога са произнасяни в тази зала. Той сричаше. Можеше да си прочете поне 1-2 пъти словото предварително. Залата му се изсмя и тогава дойде неговата реплика за оставащата една седмица", каза Караджов.


11. 16 ч. Лидерът на "Атака" Волен Сидеров поиска от президента три действия, след които би оценил като добър мандата му: да преименува връх Мусала на Св. Иван Рилски, да свика референдум с въпрос дали да има американски военни бази в България и да окаже натиск за въвеждане на вероучение в училищата.


Фотогалерия: Клетвата на петия президент >


11. 06 ч. Съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов заяви, че той и колегите му са напуснали пленарната зала след думите на президента "Имате още една седмица", тъй като репликата била недопустима. "Какво иска да каже - че се е качил на облаците и като син Божий раздава присъди?", попита Симеонов. По думите му неуважението проличало още в обръщението на президента, който поставил на последно място депутатите. Симеонов заяви, че речта на президента е била "пълна с глупотевини". Още за позициите на Реформаторите и Патриотичния фронт.


11. 01 ч. "Достойна реч на достоен президент" - така лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира речта на Румен Радев. По думите й той е очертал вътрешнополитическите проблеми на хората, а в частта за външна политика е показал, че членството в ЕС и НАТО е безспорно, но трябва да се води балансирана външна политика. Още от коментарите на Нинова.


Нинова отхвърли обвиненията на премиера Борисов, че партията й изпраща президента Росен Плевнелиев грубо и неуважително с думите: " Мандатът на г-н Плевнелиев беше провал на президентската институция. Молим да приемат тази наша позиция като политическа оценка, а не като лично унижение", каза тя.10. 52 ч. "Едната седмица важи и за нас, и за тях", отговори задочно в кулоарите на парламента премиерът Бойко Борисов на репликата на Румен Радев към депутатите, като подчерта, че "едно е да имаш програмна декларация, едно е да четеш неща, които искаш да се направят, а трето и четвърто – да се направят". То обясни, че Румен Радев има рядък шанс, тъй като му се дава възможност да направи служебно правителство. След няколко месеца ще можем да отчетем свършеното, зарече се Борисов.


Премиерът повтори думите, които изрече на влизане в парламента - че другите партии демонстрират липса на политическа култура към отиващия си президент Росен Плевнелиев. Още от Борисов.


Президентът Георги Първанов (2002 - 2012 г.)

© Юлия Лазарова

Президентът Георги Първанов (2002 - 2012 г.)


10. 50 ч. Президентът Георги Първанов оцени речта на наследника си Радев като балансиран и скрупокьозен преглед на болезнените проблеми на България и посочи, че важното е да се набележат реални мерки за преодоляването им. Първанов препоръча на новия държавен глава да работи в режим на диалог и компромиси между институциите в страната. Предупреди, че е опасно да има война между институциите, но и да има подчиняване на някоя от институциите, особено на изпълнителната власт. Още от изявлението на Първанов.


Институтът на ген. Решетников се хвърли да брани Радев от "соросоиди и Америка за България"


10. 45 ч. Тържественото заседание е закрито. Повечето от гостите се разотиват. Заради силния сняг, който продължава да вали над София, традиционната семейна снимка на стълбите пред официалния вход на парламента няма да се състои. Следват коментарите за първата реч на новия държавен глава.


10. 42 ч. Парламентарният шеф Цецка Цачева взима думата от мястото си и в кратко слово пожелава на Радев и Йотова успешен мандат, но напомня, че в следващите месеци президентът ще бъде единствен управляващ в държавата и ще има тежката задача сам да си бъде коректив. Пожелава му да намали конфронтацията в обществото и в политическия живот.


Румен Радев поиска съдебна реформа от следващия парламент


10. 37 ч. "Моето кредо е малко думи, но резултатна работа", заяви президентът, след което добави неочаквано: "Имате още една седмица". Репликата му дойде в отговор на шума в залата, докато говореше и беше намек за намерението му рамките на седем дни след встъпването си в длъжност да проведе консултации с основните политически сили, да разпусне парламента и да насрочи възможно най-скоро предсрочните парламентарни избори.


Няколко депутати от Реформаторския блок и от Патриотичния фронт напуснаха залата при репликата за оставащата седмица. Част от Реформаторите коментираха, че репликата е проява на неуважение към народните представители.


Ето и картина от случилото се:


Клетвата на досегашния президент - Росен Плевнелиев, също беше белязана от скандал в парламента - в момента, когато той зае място на трибуната, за да започне първото си слово като държавен глава, шестимата депутати от "Атака" станаха прави до банките си и издигаха плакати "Плевнелиев - избран с измама".


10. 36 ч. Засилването на конфронтацията не е път за нейното решаване, заяви Румен Радев за отношенията на НАТО и Европейския съюз с Русия. Допълни, че ролята на държавния глава "не е да екзалтира тревогите и да посочва враг", а да способства за разрешаването на кризата с механизмите на съюзите, в които членуваме. Вярвам, че резултатът от изборите в САЩ и новата конюнктура в света дават надежда аз диалог, заяви той.


10. 35 ч. Президентът декларира, че като главнокомандващ ще работи за военни сили, които могат да гарантират сигурността на страната и да участват достойно в НАТО. Подчертава, че за първи път от години има осигурено финансиране за повишаване на отбранителните способности на армията, препращайки към проведените от кабинета "Борисов" 2 обществени поръчки за фрегати, за мултифункционален самолет и двигатели за изтребителите МиГ-29. Заявява, че ще настоява за повишаване на социалния статус на военнослужещите и за провеждане на реална военна подготовка като част от отбранителните сили на страната.


Малко преди това Румен Радев обеща да положи усилия за гарантиране на професионалната подготовка и мотивация на служителите на МВР, които работят по приоритетната задача в тежките конфликти наоколо - гарантирането на сигурността на българите.


10. 32 ч. В пленарната зала е доста шумно. Докато Румен Радев чете словото си депутатите по задните банки в залата разговарят помежду си. Наложи се шефът на парламента Цецка Цачева да призове към ред и тишина.


10. 31 ч. Обявява се активни действия по бежанската криза и за пресичане на нелегалния трафик през българските граници. Смята, че България трябва да настоява за ревизия на Дъблинското споразумение, което отрежда на периферните държави в Евросъюза роля на буферна зона.


10. 30 ч. Външнополитически приоритети: Президентът декларира, че членството на България в Евросъюза и НАТО е стратегически избор, който не бива да бъде поставян под въпрос. В същото време добавя тезата, който развиваше и през цялата предизборна кампания: "Българската външна политика трябва да се формулира у нас и да се отстоява навън, а не обратното. Тя трябва да печели приятели и партньори". Не спомена темата за европейските санкции срещу Русия, за чиято отмяна се обяви на няколко пъти преди встъпването си в длъжност.


Според Радев България има потенциал да засили активността си в Югоизточна Европа.


10. 28 ч. Ще бъда президент на всички българи, независимо от религия, партийна принадлежност и етнос, декларира Румен Радев.


10. 26 ч. Президентът декларира, че няма да превишава правомощията си, но няма и да допусне те да бъдат ограничени по някакъв начин. Обещава диалог с останалите власти, партиите и гражданското общество.


10. 23 ч. Следващият акцент са здравната система и образованието - и за двете сфери държавният глава посочва поредица от познати проблеми и заявява, че са нужни реформи.


Клетвата на новия президент Румен Радев (хронология)

© Юлия Лазарова


10.22 ч. Радев посочва, че икономическата ситуация в страната е далеч от нормалната и посочва картелизацията на икономиката, слабата потребителската защита и административните тежести пред бизнеса. Икономиката изглежда стабилна - данъците са ниски, има растеж, макар и далеч от нужния. В същото време липсата на икономическа и социална политика води до социална некроза в много селища - увеличи се гурбетът, върнаха се вересиите по селата, каза той. Допълни, че бизнесът има нужда от реална конкуренция при ограничена, но действена регулация.


Обяви се за чувствително увеличаване на доходите на българите и настоя социално слабите хора не трябва да бъдат изоставяни в "пустинята на прехода". Общество, което загърбва солидарността се обрича на духовен фалит, заяви Румен Радев.


10. 19 ч. "Липсата на справедливост е драматичен проблем на българското общество", заявява държавният глава и допълва, че обществените очаквания са фокусирани върху съдебната система. "Считам, че съдебната реформа трябва да е приоритет на следващото Народно събрание и трябва да постигне бързо и справедливо правосъдие. Само промяната на структурата няма да е достатъчна, нужни са промени и в законодателството и обединени усилия на обществото, партиите и гражданските структури".


Румен Радев и Илияна Йотова

© Георги Кожухаров

Румен Радев и Илияна Йотова


10. 12 ч. Румен Радев взима думата за първото си обръщение. Започва с благодарност за това, че може да е президент на държава с 13 века история, допълва, че "политиката се случва винаги в сегашно тревожно време" и акцентира да приемствеността в президентската институция, като изразява благодарност към предшествениците си на поста.


Тръгва от политическите проблеми: "Ерозията на българската демокрация е ескалиращ проблем". Свикнахме да гласуваме, ала мнозина днес не виждат смисъл да го правят, примирихме се с изборните нарушения, появиха се лабораторни политически проекти, бизнес партии, посочва президентът.


Напомня, че макар да остана под прага за валидност, проведеният през ноември референдум е показал, че народът иска личности в парламента и намаляване на партийните субсидии. Подчертава, че е отговорност на депутатите да намерят решение, но да го направят при отчитане на всички възможни рискове - да не оставят стотици хиляди българи без политическо представителство и да имат съзнание, че партиите могат да станат зависими при недообмислено финансиране.


10. 06 ч. Румен Радев произнася клетвата: "Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се." Веднага след това се ръкува с членовете на ръководството на парламента и целуна кръста и ръката на патриарх Неофит. След него клетва положи и вицепрезидентът. Илияна Йотова се ръкува с патриарха.


В залата прозвучаха химните на България и на Евросъюза.


10.02 ч. Цецка Цачева открива заседанието. Румен Радев и Илияна Йотова влизат в залата и са посрещнати на крака и с аплодисменти от депутатите и гостите в пленарната зала. Двамата сядат в ложата вдясно от председателското място.


9.53 ч. Президентът Плевнелиев влезе в сградата и се качи в ложата на балкона.


Минута след него пристигна премиерът в оставка Бойко Борисов, който единствен спря пред камерите, за да заяви, че е възмутен от отношението на БСП към отиващия си президент. "Надявам се един ден да изпратим с овации генерал Радев, а не така просташки както сега", каза Борисов.


Вицепрезидентът Илияна Йотова и съпругът й

© Дневник

Вицепрезидентът Илияна Йотова и съпругът й


9.49 ч. Какви са основните заявки на Румен Радев до момента, според интервютата му за български и чуждестранни медии:


- За датата на предсрочните избори: Най-късната възможна дата е 2 април. Може да забавя разпускането на парламента, за да има политически консултации, но не повече от седмица.


За референдума и мажоритарния вот: Подкрепям мажоритарния избор, но той трябва да се въведе по разумен начин, като се отчитат всички рискове.


За отношенията с Русия: Като проруски ме определят тези политически сили в България, които подклаждат безпочвени страхове, че страната щяла да излезе от Европейския съюз и НАТО. Като президент не искам да се противопоставя членството на България в ЕС и прагматичните икономически отношения с Русия.


- За санкциите на Евросъюза срещу Русия: Разбира се, че искаме да видим тези санкции отменени, защото колкото и щети да нанасят на Русия, европейските държави също търпят загуби... България ще следва европейската политика, но България има и свой глас.


- За анексирането на Крим от Русия: За Европа Крим е украински, той е на картата на Украйна. Дефакто обаче е руски - не можем да пренебрегнем реалността, че над Крим има руски флаг. Бъдещето му ще бъде решено от народа, който трябва да бъде попитан дали иска да се върне в Украйна, този въпрос не е без значение.


- За отношенията с Турция: Не искам да затваряме вратата... В отношенията с Турция ключовата дума е сигурност. Турция е наш съсед и важен партньор...Не бива да позволяваме Турция да държи мигрантите като коз в ръката си...България като гранична държава е в деликатно положение и се нуждае от по-голяма солидарност от ЕС.


- За новият президент на САЩ: Доналд Тръмп е диалогичен и винаги търси най-прагматичния подход към проблемите. Позитивното у него е, че не е роб на политически предразсъдъци (в интервю за френския канал France 24).


Клетвата на новия президент Румен Радев (хронология)

© Юлия Лазарова


9.43ч. В сградата влязоха президентът Петър Стоянов (1997 - 2002г) и главният прокурор Сотир Цацаров. Минути по-късно ги последна вицепрезидентът Маргарита Попова. На клетвата на самата Попова преди пет години не присъстваше тогавашния вицепрезидент Ангел Марин. Той отказа да отиде в Народното събрание заради вихрещия се тогава скандал около предложението за награждаването му с най-високото държавно отличие - орден "Стара планина" и публичната заявка на премиера Бойко Борисов, че Марин не го заслужава.


Румен Радев и съпругата му влизат в парламента

© Дневник

Румен Радев и съпругата му влизат в парламента


9.39ч. Новоизбраният президент пристигна заедно със съпругата си и влезе по червения килим в парламента. Двамата бяха поканени в кабинета на председателя на парламента Цецка Цачева, където ще останат до началото на церемонията. Десислава Радева е облечена в черна рокля с дължина малко над коляното и бяло сако. Вицепрезидентът Илияна Йотова вече е в кулоарите, придружавана от съпруга си. Тя е в черна рокля с големи бели копчета.


9.35. Засилено е полицейското присъствие около Народното събрание, има ограничителни ленти. Движението по бул. "Цар Освободител" не е спряно. Пред централния вход е постлан червен килим. Силният снеговалеж затруднява преминаването.


Патриарх Неофит

© Дневник

Патриарх Неофит


9.30ч. По протокол да присъстват на клетвата са поканени настоящите президент и вицепрезидент, правителството в оставка, членовете на Конституционния съд, председателите на Върховния административен и Върховния касационен съд , главният прокурор, представители на дипломатическия корпус, на държавни институции и на различните вероизповедания.


Клетвата на Росен Плевнелиев през 2012 г.

© Анелия Николова

Клетвата на Росен Плевнелиев през 2012 г.


По традиция главата на Българската православна църква заема място на специално поставен стол пред трибуната, на която се заклева президентът и дава благословия след произнасянето на клетвените думи.


9.25 ч. Представителна гвардейска рота ще посрещне Радев, Йотова и официалните гости пред централния вход на парламента. Пристигащите ще преминат по червен килим.


Клетвата на Георги Първанов през 2002 г.

© Асен Тонев

Клетвата на Георги Първанов през 2002 г.


Обичайно церемонията продължава около час. След като всички заемат местата си, председателят на парламента Цецка Цачева, която преди два месеца беше основният опонент на Румен Радев в изборите, ще прочете решението на Централната избирателна комисия за избирането на новите президент и вицепрезидент. Следва полагането на клетва, след което в залата ще прозвучат химните на България и на Европейския съюз. После Румен Радев ще направи първото си обръщение към народните представители.


9. 15 ч. Румен Радев и Илияна Йотова бяха избрани на 13 ноември с 59.37% от гласовете срещу 36.16% за опонентите им Цецка Цачева и Пламен Манушев от ГЕРБ.


На втория тур на президентския вот за издигнатата от инициативен комитет и подкрепена от БСП двойка гласуваха 2 063 032 души.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK