Румен Радев: Моето кредо е малко думи, но резултатни действия (пълен текст на речта)

Румен Радев: Моето кредо е малко думи, но резултатни действия (пълен текст на речта)

© Георги Кожухаров"Дневник" публикува пълния текст на първото обръщение към Народното събрание на новоизбрания президент Румен Радев.


Уважаеми господин президент, уважаема госпожо председател на Народното събрание, уважаеми господин министър-председател в оставка, Ваше светейшество, уважаеми госпожи и господа членове на Конституционния съд, уважаеми членове на Министерския съвет в оставка, уважаеми народни представители, ваши превъзходителства, господа генерали и адмирали, скъпи сънародници.


Позволете ми най-напред да благодаря за доверието да бъда президент на държава с тринадесет века история. Да бъда държавен глава на многолик народ, в който от столетия съжителстват етноси и религии, но отказват да се смирят политическите страсти.
Мнозина днес казват, че времената са трудни. Но животът изглежда подреден само в застиналите страници на историята, когато е преразказан в минало свършено време.


Политиката се случва винаги
в сегашно тревожно време


Тя зависи от способността на милионите граждани да осъзнаят общите си интереси, от лоялността на политиците към народа, от морала им да надмогват личната корист и егото си в името на обществения интерес, от волята им да отстояват дори непримирими позиции в името на добруването на България. Такава е логиката на демокрацията. Държавност се гради с натрупване. Затова бих желал да изкажа своята признателност към постигнатото от моите предшественици: Желю Желев, Петър Стоянов, Георги Първанов и Росен Плевнелиев.


Всяко поколение има своите изпитания.


Преходът се оказа нашият жребий


Той донесе капитални обществени промени. Приета бе нова конституция. Тя установи демократичните принципи, плурализма и разделението на властите. Икономическите реформи, макар и болезнени, доведоха до преминаване от планова в пазарна икономика. България постигна важни стратегически цели: членството в Европейския съюз и НАТО. От панорамен поглед страната е изпълнила програмата на историческия преход.


Но панорамният поглед е привилегия на политиците и инструмент на анализаторите. Погледът на обикновения гражданин вижда друго.


Свикнахме да гласуваме, ала мнозина днес не виждат смисъл да го правят. Примирихме се с изборните злоупотреби. Имаме многопартийна система, но партиите са повече от идеите за България. Появиха се бизнес партии, лабораторни политически проекти, чуждопоклоннически формации. Партийната генетика в зората на прехода изглеждаше по-автентична от днешната политическа ГМО кухня.


А отчуждението на гражданите от политическата класа е благодатна почва за популизма.


Ерозията на българската демокрация
е ескалиращ проблем


Проведеният през ноември 2016 г. референдум, макар да остана под законовия праг за валидност, показа че българите искат личности в парламента и ограничаване на партийните субсидии. Отговорност на народните представители е да намерят решение на тези граждански очаквания.


Реформата на Изборния кодекс трябва да е такава, че да не създаде повече проблеми, отколкото се опитва да реши. Да повиши индивидуалната отговорност на народните представители пред избирателите. Да предложи на гражданите избор между личности, но да не остави стотици хиляди българи без политическо представителство. Парите за партиите следва да се ограничат чувствително, но с ясното съзнание, че лишени от разумно финансиране, партиите ще станат още по-зависими от лобисти и външни фактори.


Липсата на справедливост е
друг структурен проблем


на българското общество. Тя е навред: в драматичната пропаст между бедни и богати, в контраста между столицата и селата, в окаяното състояние на българския Северозапад, в чувството за социална обреченост, в безнаказаната корупция и злоупотребата с власт. Несправедливостта е сред основните мотиви за емиграция.


Обществените очаквания са фокусирани в съдебната система, която е призвана да бъде стожер на справедливостта. Тук погледът на европейските партньори и този на българските граждани виждат едно и също. Правосъдието е бавно, общественият авторитет на съдебната власт е нисък, шири се усещане за безнаказаност.


Считам, че


съдебната реформа трябва да е приоритет


на следващото Народно събрание и да постигне ясни цели: бързо, справедливо и независимо правосъдие. Но само промяната в структурата на съдебната власт не решава проблемите в правораздаването. Необходим е комплексен подход: усъвършенстване на процесуалните закони, осигуряване на необходимия брой магистрати, повишена отговорност в системата, решителни антикорупционни мерки.


В същото време, съдебната реформа не трябва да се възприема като панацея за справянето с недъзите в обществото ни. Без обединените усилията на институциите, партиите и гражданските структури и без непримиримостта на обществото, няма как да се справим с корупцията и престъпността.


Сянката на несправедливостта лежи
и върху двете най-важни социални системи


- здравеопазването и образованието. Проведените реформи не създадоха работещи механизми. Шансовете на дете от големия град са несравними с тези на негов връстник от село без училище и без доктор.


В здравеопазването отчитаме все повече отделяни средства. Но обикновеният пациент често се сблъсква с доплащане, чакане и некачествени здравни услуги. Българските лекари масово емигрират. Системата се нуждае от строг контрол, по-малко бюрокрация, професионален морал, който да върне доверието на пациентите и мотивация, която да отвори перспектива за лекарите и медицинските сестри тук, в България.


Образованието би трябвало да съдейства за равния старт на българските деца, независимо от материалното състояние на семействата. Уви, тук също обикновеният българин се сблъсква с формален учебен процес и доплащане. Резултатите са ранно отпадане и функционална неграмотност. Ниският социален статус на учителя е съществена част от проблемите в системата.


Във висшето образование очевидно се налага оптимизация на многобройните висши училища. Местата за студенти са повече от кандидатите за тях. На трудовия пазар дипломите и научните звания без покритие имат вреден ефект, сравним с фалшивите пари в икономиката. Нужни са обединените усилия на държавата, академичната общност и бизнеса за развитието на млади хора, които да посрещат предизвикателствата на бъдещето не само с наизустени знания, а и с умения за самостоятелно, творческо мислене и адаптивност.


Българската наука е сред недолюбваните деца на прехода. Внушението, че единствен пазарът трябва да определя нейното финансиране, е плод на невежество. Собствената научна експертиза е елемент от националния суверенитет, без който поставяме страната в зависимост. Ред научни занимания нямат непосредствена пазарна проекция, но са жизненоважни за обществото. Длъжни сме да съхраним и развием научния потенциал на България чрез стимулиране на работните връзки между студенти и учени и адекватно финансиране на научните програми.


Най-често използваните думи в словото на президента Румен Радев. Изображението е получено чрез програма за създаване на т.нар. "облаци от думи"

© Дневник

Най-често използваните думи в словото на президента Румен Радев. Изображението е получено чрез програма за създаване на т.нар. "облаци от думи"


Културата, редом с образованието, е другият стожер на националната идентичност.


Държавната подкрепа е наложителна
за оцеляването и развитието на нашата култура


в епохата на глобализация.


Българският преход съвпадна с триумфа на пазарната икономика в цял свят. Но пазарна ли е българската икономика към днешна дата? Механизмите за защита на конкуренцията очевидно работят зле, картелизацията е осезаема в много сфери. Потребителската защита е недостатъчно обезпечена от закона. Административните тежести спъват бизнеса. Обществените поръчки остават една неразследвана тема.


Българската икономика изглежда устойчива. Данъците са ниски, растежът е налице, макар и далеч от необходимия, за да наваксаме общото си изоставане. Но и тук погледът на обикновения гражданин вижда друго. Десетки хиляди българи са на гурбет, за да изхранват семействата си. Липсата на действена регионална политика води до икономическа и социална некроза на обширни региони. В много села се завърна вересията. Корупцията и несигурната нормативна среда възпират чуждите инвеститори. Погазването на социалните права е ежедневие.


Бедността на хиляди българи е
упрек към всички нас


От нея избуява и престъпността. Бизнесът има нужда от реална конкуренция и ограничена, но действена регулация. А българите заслужават достойно заплащане. Задлъжняването и обедняването на домакинствата подронва средносрочната перспектива на обществото. Преходът е тежко изпитание за българите. Но в пустинята на прехода не бива да изоставяме по-немощните и най-бедните. Сред тях са хората с увреждания и пенсионерите. Икономическата логика, според която слабите хора са в тежест на обществото, трябва да отстъпи пред разбирането, че тъкмо слабите поддържат будна нашата човечност.


Общество, което загърбва солидарността,
се обрича на духовен фалит


Нерешените проблеми на прехода прераснаха в опустошителна демографска криза. Тя може да бъде преодоляна само с комплексни мерки в областта на икономиката, образованието, здравеопазването, масовия спорт, културата, хармоничното развитие на регионите и общините и социални политики, ограничаващи бедността и изключването.


Мерките за понижаване на смъртността и повишаване на раждаемостта не могат да решат проблема сами. Важно е да създадем условията, при които младите да остават в България, да създават семейство и да раждат децата си тук. А българите, живеещи в чужбина, да не късат духовната връзка с родината. Ще работя с всички сили сънародниците ни зад граница да усещат подкрепата и грижите на България, независимо в кой край на света се намират.


Дами и господа, като президент


нямам амбицията да превишавам
своите конституционни правомощия


но и няма да допусна тяхното орязване или фактическо обезсилване. Осъзнавам ясно, че държавният глава по същество е лишен от законодателни и изпълнителни правомощия. Но и никоя институция сама не е способна да постигне големи национални цели. Президентската институция съсредоточава широк кръг от функции и разполага с правомощия по отношение на трите власти.


Ще използвам всички възможности за насърчаване на диалога и взаимодействието между институциите, политическите и обществените сили. Защото не партийният монопол върху институциите, а балансът и сътрудничеството между властите и диалогът с гражданското общество са гарант за демократичното развитие и просперитета на страната ни. Ще стимулирам обществени дебати по важни теми и ще търся максимално съгласие при вземането на решения. Ще следя институциите да работят за дългосрочните интереси на страната, а не да подменят приоритетите на нацията в името на краткосрочни цели.


Ще бъда


президент на всички български граждани,
независимо от партийна принадлежност, религия и етнос


Ще отстоявам надпартийността на институцията и ще се противопоставям решително на опитите за разделение и поляризация на обществото ни. Българската конституция отрежда на президента важни прерогативи в сферата на външната политика и сигурността.


Националната сигурност е всеобхватна система. Тя започва от външната политика, продължава със сигурността на националните граници и завършва с осигуряването на реда в страната и гарантирането на спокойствието, свободата и достойнството на отделния гражданин.


България днес е член на Европейския съюз и НАТО. Членството в двата съюза е стратегически избор, който не трябва да бъде поставян под въпрос. Той почива на споделени ценности и отговорности с останалите партньори. Но ефективното членство предполага ясно осъзнаване и последователно отстояване на националния интерес в рамките на двете семейства с активно участие в изработването на общите решения.


Българската външна политика трябва
да се формулира у нас и да се отстоява навън


а не обратното. Тази политика трябва да бъде отворена към света и да печели приятели и партньори, а не врагове. България има потенциал да засили активната си роля в Югоизточна Европа с инициативи и действия за повишаване на сигурността, сътрудничеството и икономическото развитие на региона.


Изминалата година бе белязана от британския вот за напускане на ЕС и мигрантската криза. Двете събития поставиха на изпитание съюза. Нарастват антиевропейските настроения. Свикнахме да таксуваме като популизъм всяка остра критика към европейските институции и политики, но от това броят на недоволните само нараства.


Убеден съм, че


обединена Европа трябва
да бъде съхранена на всяка цена


Противното би значело непростима загуба на историческо време. Отговорът на всички кризи е в солидарните ни усилия за тяхното преодоляване. Предстоящото председателство на съвета на ЕС е предизвикателство, но и огромна възможност за България, изискваща отговорност и обединени усилия на всички нива.


Мигрантската криза изисква обща и решителна европейска политика. Засега имаме отделни действия, но не и цялостна политика. Предвид това, считам, че са необходими решителни мерки за укрепване на границата, за пресичане на нелегалния трафик на хора и за ограничаване на броя на нелегалните мигранти на наша територия. България трябва да настоява за ревизия на Дъблинското споразумение, което отрежда на периферните държави от съюза ролята на буферна зона.


Очевидна е кризата между ЕС и НАТО, от една страна, и Русия, от друга.


Засилването на конфронтацията
не е път за нейното решаване


Студената война е печален опит от миналото. В този контекст смятам, че ролята на държавния глава не е да екзалтира тревогите и да посочва враг, а да способства за разрешаването на кризата с механизмите на съюзите, в които членуваме. Вярвам, че резултатите от президентските избори в САЩ и новата политическа конюнктура в света, дават надежда за скорошно възстановяване на диалога.


Изминалата година бе белязана и от кръвопролитната война в Сирия, която покачи градуса на военното противопоставяне до исторически максимум в периода след студената война. Тлее конфликтът в Източна Украйна. В съседна Турция бе осуетен опит за преврат. Терористичните атаки станаха част от печалната хроника в Европа и Близкия Изток.


В този контекст гарантирането на сигурността на България и българите се превръща в приоритетна задача. Приетата нормативна база за обособяване на единна система за национална сигурност бе важна стъпка напред, но все още остават редица въпроси относно задачите, структурата, функционалните връзки, управлението и взаимодействието между различните органи и структури, ангажирани с отбраната и обществения ред. Това води до проблеми в контрола и координацията, занижена ефективност и преразход на ресурси.


Необходими са усилия за


гарантиране на професионалната подготовка
и мотивацията на служителите от МВР


и службите за сигурност, така че те да работят ефективно в защита на националните интереси и особено в борбата с престъпността и корупцията.


Израстването в йерархията трябва да става на основата на достатъчно опит и доказан професионализъм, а не на политическа лоялност. Като върховен главнокомандващ ще работя за изграждане на въоръжени сили, способни не само да участват достойно в колективната отбрана на НАТО, но и да гарантират суверенитета, независимостта и териториалната цялост на страната. След дълго протакане, най-сетне можем да се похвалим с приети инвестиционни проекти и гарантирано финансиране за превъоръжаването на част от българската армия.


Ще следя отблизо действията на отговорните институции в този сложен процес, защото от избора на новото въоръжение ще зависят за десетилетия напред отбранителните ни способности. Реализацията на проектите трябва да бъде от полза не само за отбраната, но и за цялото общество. Да бъде съпроводена задължително с принос към икономическото развитие на страната чрез разгръщане на програми за индустриално сътрудничество, внедряване на високи технологии, създаване на нови работни места и стимулиране на българската отбранителна индустрия.


Финансовото осигуряване
на превъоръжаването


не трябва в никакъв случай да снема вниманието от проблемите в отбраната. Придобиването на съвременно въоръжение е необходимо, но недостатъчно условие за модернизация на армията. Решаването на трупаните с десетилетия проблеми изисква прилагане на системен и всеобхватен подход. Необходимо е усъвършенстване на нормативната уредба, на организационната структура на въоръжените сили, на системата на военното образование и обучение. Трябва да е ясно, че граждански контрол не означава гражданско управление.


Военната експертиза следва да заеме подобаващо място в процеса на планиране и развитие на отбраната. Ще работя за


подобряване на социалния статус
на военнослужещите


и преустановяване на придобиващия опасни размери отлив от военната професия. Ще настоявам за водене на реална бойна подготовка като най-важен елемент на съвременните отбранителни способности.


Уважаеми госпожо председател, дами и господа. От прекалена употреба думите се обезценяват. Моето кредо е малко думи, но резултатни действия.


Имате още една седмица


Убеден съм, че няма да решим проблемите с бодряшка декларация, а с точни диагнози и конкретни мерки. У нас все още има политици, които водят битки с миналото – близкото и далечното. Тези битки раждат фалшиви герои. Бизнесът с миналото е част от безпътицата. Фатализмът е друга наша слабост. Но нека не забравяме, че


България е оцеляла 13 века на исторически и географски кръстопът. Какво по-убедително доказателство, че знанията, че апатията не е наш вроден порок. Тя е слабост, с която ще се преборим. Скъпи съотечественици, вие ми поверихте най-отговорната мисия. Вярвам, че да си българин не е участ, да си българин е чест.


Заедно с вицепрезидента госпожа Йотова ще вложим всичките си сили, за да оправдаем доверието ви. Убеден съм, че с таланта на нацията, с ясна визия, с разумни реформи и общи усилия ще изградим по-справедливо общество и ще превърнем България в модерна, динамична, благоденстваща държава, в която свободата и свободни и динамични граждани ще сбъдват мечтите си.


Благодаря ви.


Текстът е взет от сайта на БНТ.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (63)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на my_self
  my_self
  Рейтинг: 492 Неутрално

  Нов президент, нови надежди...

 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8386 Весело

  Надявам се, че това му беше най-дългата реч и определено зор му беше да я чете!
  Нека политическите лаладжии да започнат да се вайкат с дълбоки анализи .. СЕГА !!!

  [email protected]
 3. 3 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2674 Неутрално

  как управляващите си намират работа посред зима ,за да запълват време и да усвояват народни пари ,нали се водят и на работа , днес поне 1000 души бяха заети с нищо правене и шоу за плебса , затова държавата отива към светлото комунистическо бъдеще ,когато тук всичко ще е хубаво ,само дето няма да има хора ,които да му се наслаждават .

 4. 4 Профил на Отец Сисой
  Отец Сисой
  Рейтинг: 656 Неутрално

  "У нас все още има политици, които водят битки с миналото – близкото и далечното. Тези битки раждат фалшиви герои."

  over the under
 5. 5 Профил на Julius
  Julius
  Рейтинг: 349 Весело

  И така 1/2 час... малко думи, голяма реч!

 6. 6 Профил на Julius
  Julius
  Рейтинг: 349 Неутрално

  [quote#1:"my_self"]Нов президент, нови надежди...[/quote]
  Надежди за какво?
  Какво толкова зависи от тях, че ...
  Единствената надежда е да оплеска колкото се може по-малко неща!

 7. 7 Профил на Отец Сисой
  Отец Сисой
  Рейтинг: 656 Любопитно

  Някой разбра ли от какво е провокирана "Имате още една седмица"? Кой какво му е подвикнал?

  over the under
 8. 8 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2553 Неутрално

  Появиха се бизнес-партии, лабораторни политически проекти, чуждопоклоннически формации. Партийната генетика в зората на прехода изглеждаше по-автентична от днешната политическа ГМО-кухня.
  ______________
  Вярно си е!
  Либертофонските корпокративни талибани и НПО екстремисти опорочиха вярата в демокрацията, в частната собственост и свободната на българите да се развиват като предприемачи със собствен бизнес или в свободни професии!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 9. 9 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2459 Неутрално

  ................Проведеният през ноември 2016 г. референдум, макар да остана под законовия праг за валидност, показа че българите искат личности в парламента и ограничаване на партийните субсидии.................

  Е то ние и в президенството искахме личности, ама не ни се случи. Явно това е българският принцип другарю п/резидент...до три пъти, докато ни дойде акъла.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 10. 10 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2459 Неутрално

  До коментар [#7] от "Отец Сисой":


  [quote#7:"Отец Сисой"]от какво е провокирана "Имате още една седмица"[/quote]
  Не знам, но отговора на това е "Имаш макс. 1 година време да тежкарееш в президентството ни".

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 11. 11 Профил на Отец Сисой
  Отец Сисой
  Рейтинг: 656 Весело

  [quote#9:"Росен (Путлер капут)"]Е то ние и в президенството искахме личности, ама не ни се случи[/quote]

  Изтървахме си историческия шанс да изберем светла личност като Цецка.

  over the under
 12. 12 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2459 Весело

  До коментар [#2] от "karabastun":


  [quote#2:"karabastun"]определено зор му беше да я чете[/quote]
  Е ти искаш да я запомни ли?

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 13. 13 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2459 Неутрално

  До коментар [#11] от "Отец Сисой":

  Трайчо Трайков.

  Но българина винаги си плаща за грешките.
  Лошото е, че не се учи от тях.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 14. 14 Профил на Hasta La Vista antifascista OI!
  Hasta La Vista antifascista OI!
  Рейтинг: 627 Неутрално

  По делата ще ги познаем,не по приказките!

  А държанието на депутатите в народното събрание при речта на президента ,показва какви "държавници" сме си избрали!

  1914 / 88
 15. 15 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2459 Неутрално

  До коментар [#3] от "edin drug":

  Не може иначе.
  Какъвто и да е тоя е избран ЗАКОННО и трябваше да са там.
  И да го пазят трябва.
  По-лошо от това да имаме президент-кукла червена е да имаме...убит президент...премиер, министър и т.н. важни длъжности в страната.
  Тогава сто на сто влизаме в световната черна хроника.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 16. 16 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#11:"Отец Сисой"]Изтървахме си историческия шанс да изберем светла личност като Цецка. [/quote]

  Не, изтървахТЕ си шанса да имате личност като Трайков - съпоставката между него и "нещото" Радев след днешното му фиаско навява на тъжни мисли...

 17. 17 Профил на Отец Сисой
  Отец Сисой
  Рейтинг: 656 Весело

  До коментар [#13] от "Росен (Путлер капут)":

  Трайков е известен като бивш министър, назначен и изгонен от Борисов, а сега клиент на прокуратурата. Личност като Марешки събра повече доверие от избирателите. Явно не сте много тези, дето сте го искали Трайчо за президент

  over the under
 18. 18 Профил на pet_1306
  pet_1306
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#12] от "Росен (Путлер капут)":

  То как да я запомни, като едвам я изсрича, че трудно чете то ясно, но остава открит въпроса дали може да пише???

 19. 19 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2553 Неутрално

  [quote#10:"Росен (Путлер капут)"]Не знам, но отговора на това е "Имаш макс. 1 година време да тежкарееш в президентството ни". [/quote]
  И после какво бе Роска?Следващите 5 години а ако е свестен 10 години няма кой да го мръдне от там! Аз как свикнах с твоя адаш въпреки,че беше доста спорно дали е избран по честен начин!?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 20. 20 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8386 Весело

  До коментар [#12] от "Росен (Путлер капут)":

  Можеше барем да си сложи очилата!

  [email protected]
 21. 21 Профил на ergen4ev
  ergen4ev
  Рейтинг: 458 Неутрално

  харесват ми преуритетните изброени точки но те не зависят от президента
  има много да научи кой кой е в държавата и колко мъчително и бавно всичко се случва срещу статуквото
  у нас доброволно нищо не се случва а единственно насилственно може да бъде наложена промяна и реформи така си е свикнал бай ганю
  но а да видим.

 22. 22 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  Какво може да направи президентът/който и да е той/ или пък патриархът за обикновенния гражданин, който го мързи да учи, да работи, а иска да получава според потребностите си?

 23. 23 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2459 Неутрално

  До коментар [#17] от "Отец Сисой":

  Разбира се, че не сме много. Умните хора в България сме останали само 4%.

  Гледам/слушам успоредно с форума "Синът на бащата на народите". Филм за сина на сталин. Може да е пропаганден, но дори там след като установи лошото качество на двигателите на руските Як сина отиде при баща си и му каза, че маршала на авиацията крие докладите за катастрофите. Каза му, че за последните месеци БЕЗ война са изгубили повече самолети, отколкото през 1943-та. Войната е тогава.
  Дори в този пропаганден филм личи, че сталин мисли за авиацията, докато оня настоящ вече п/резидент не е мислил.

  И да се надявам, че тоя ще мисли за България?

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 24. 24 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2459 Весело

  До коментар [#20] от "karabastun":


  [quote#20:"karabastun"]Можеше барем да си сложи очилата! [/quote]
  Не може. Оборудван е с нова жена. Сигурно се мъчи с лещи.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 25. 25 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#17:"Отец Сисой"]Явно не сте много тези, дето сте го искали Трайчо за президент [/quote]

  И това означава какво, според Вас?

 26. 26 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2459 Неутрално

  До коментар [#22] от "4ort":


  [quote#22:"4ort"]а иска да получава според потребностите си? [/quote]
  Това е само в комунистическите учебници.
  И цялото е
  („от всекиго според възможностите, всекиму според потребностите“).
  Марксизъм.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 27. 27 Профил на billybadboy
  billybadboy
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Дневник! Бъдете откровенни и напишете, че репликата "имате една седмица" не беше част от написаната реч, а отговор на реплика от дясно. Не вадете нещата от контекста, защото с тази кампания срещу Радев губите само Вие и вярата, че е останала малко по-обективна журналистика в България!

 28. 28 Профил на Отец Сисой
  Отец Сисой
  Рейтинг: 656 Весело

  [quote#23:"Росен (Путлер капут)"]Умните хора в България сме останали само 4%[/quote]

  Даже по-малко сте останали Но затова пък сте красиви

  over the under
 29. 29 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1237 Неутрално

  Оня лайно ...пардон - ябълкомет не се ли изяви днес
  Някои още не си дават сметка, че служебното правителство назначено от новия президент може да откара като нищо и повече от година управление. Ако наистина иска да го играе надпартиен, немедлено да спре да демонстрира топлите си отношения с другарката Курнелия и да не забравя, че повече от половината гласове за избирането му не са от нейните симпатизанти

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 30. 30 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2459 Неутрално

  До коментар [#29] от "ь":

  Ако пробва повече от три месеца ще изпаднем в интересно положение като държава.
  Няма да има парламент, няма да има президент и вице, няма да има и служебно правителство.
  Невъзможно уж, но има ли нещо невъзможно за българи.

  Ще се наложи "Български пощи" да организират избори.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 31. 31 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6137 Неутрално

  "Чуждопоклоннически формации" - да внимава с изразите, защото точно на Позитано 20 са най-големите чуждопоклонници!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 32. 32 Профил на tvr18355030
  tvr18355030
  Рейтинг: 458 Неутрално
 33. 33 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2459 Неутрално

  До коментар [#27] от "billybadboy":


  [quote#27:"billybadboy"]Дневник! Бъдете откровенни и напишете, че репликата "имате една седмица" не беше част [/quote]
  Добре бе. Дай да вземем друга привидно правилна "мисъл" на резидента.
  ...............
  Сянката на несправедливостта лежи
  и върху двете най-важни социални системи

  - здравеопазването и образованието. Проведените реформи не създадоха работещи механизми............

  Де бяха господарите на радев, та НЕ продължиха реформата в здравеопазването започната от КОСТОВ? Де бяха питам? Заети бяха да крадат, а?
  Образованието. Ами пак де бяха комуноидите, че не го оправиха? 20 години от 28 ТЕ владяха България. Нищо не направиха. Защо да вярвам тогава на тоя, на това недоразумение. А вярвам нямаш съмнение, че речта му е писана на позитано.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 34. 34 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1416 Весело

  На този скоро ще му натиснем КАТАПУЛТА ,ако сам не го направи ..
  Ще го катапултираме от Дондуков , поради неграмотност и невъзможност да изпълнява функциите си ...)

  BIG AL
 35. 35 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  До коментар [#26] от "Росен (Путлер капут)":

  Зная от кого е, но ”обикновенните хора” не го разбират и такива като радеф ловят риба в мътна вода.

 36. 36 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2553 Неутрално

  До коментар [#33] от "Росен (Путлер капут)":
  Айде стига си се излагал,либерто-комундетата губят по всички фронове в Европа, ние само следваме тренда за по-добри отношения с Путин! Радев даже още не е заявил желание за среща с Путин а отива в Бруксел с ЦК-то на либертофоните да се консултира първо с тях!  Libertarianism is just anarchy for rich people
 37. 37 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2459 Неутрално

  До коментар [#35] от "4ort":

  радев става като олигархски. Вълнения от първият час.
  Нямаше такова нещо при гоце 1 и гоце 2. Знаехме какъв е, но нямаше такива издънки. Ахрари това онова, лъжи нагли, но някак се хлъзна оня агент. Тоя...няма бъдеще. Олигархски 2.0.
  Дупе да им е яко на комуноидите.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 38. 38 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2459 Неутрално

  До коментар [#36] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":


  [quote#36:"comandante vs либерални ентусиасти&корпократи"]Радев даже още не е заявил желание за среща с Путин а отива в Бруксел[/quote]
  То точно това ме тревожи. Ако иде при Путлер е ясно, ще се чудят как точно да претаковат България.
  В Брюксел, обаче радев сам ще разбие България.
  После и с камъни и огън тип 97-ма да го посрещнем все ще е тая.
  [quote#36:"comandante vs либерални ентусиасти&корпократи"]ние само следваме тренда за по-добри отношения с Путин[/quote]
  Вие да, но ние българите НЕ. И не само ние. Полша, Чехия (без тяхноТО радев), Унгария, Румъния, Литва, Латвия и Естония...страни преживели болшевизма НЕ го правим.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 39. 39 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1534 Неутрално

  До коментар [#38] от "Росен (Путлер капут)":


  [quote#38:"Росен (Путлер капут)"]Вие да, но ние българите НЕ.[/quote]
  Избирането на Радев показа друго, това първо.
  Второ, ония, малкото проценти дето се хвалиш с тях - не са българите.
  Та поради тези причини не е правилно да говориш от името на българите. Радев обаче има това право. Даже е избран с повече гласове от плевнелиев...
  Научете се да губите. Цял живот губите и не се научихте...

 40. 40 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2459 Неутрално

  До коментар [#39] от "Добрин Велков":


  [quote#39:"Добрин Велков"]Научете се да губите. Цял живот губите и не се научихте... [/quote]
  В държавен план. Една загуба от комуноиди срещу...колко?
  Брои ли ги? Аз не, но да речем, че сергея нямаше избори, които да НЕ загуби.

  В личен план. Имах весел и щастлив живот. Не съм губил.
  И сега не губя.

  Впрочем какво точно значи "цял живот губите"?
  ДС я отлепихме почти от снагата на България. Това ли?
  Щото това не е загуба.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 41. 41 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2459 Неутрално

  До коментар [#39] от "Добрин Велков":


  [quote#39:"Добрин Велков"] ония, малкото проценти дето се хвалиш с тях - не са българите[/quote]
  По турско въстанията са били от по няколко хиляди души.
  Няколко хиляди. При три милиона българи.
  И те ли не са били българи....щото са малко?

  Много въпроси има, на които трябва да си отговориш преди да отговаряш на мен.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 42. 42 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 1239 Неутрално

  "Имате една седмица живот!" - скастри тържествените редици старшинката.

 43. 43 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8223 Неутрално

  Той най-добре да почва бързо да се учи, че както изглежда от речта му, не е наясно и с пълномощията си.

 44. 44 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1534 Неутрално

  До коментар [#43] от "Роси":

  Я дай пример, да видим с кои пълномощия не е наясно?

 45. 45 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1534 Неутрално

  До коментар [#42] от "waterfall":

  Това с живота къде го чу? Оня отгоре гледа, нали знаеш?

 46. 46 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2459 Неутрално

  До коментар [#44] от "Добрин Велков":


  [quote#44:"Добрин Велков"] с кои пълномощия не е наясно? [/quote]
  Че не става министър председател, а президент с малки функции, но с голяма възможност да излага България пред белият свят.

  Това достатъчно ясна представа ли ти дава или трябва още?

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 47. 47 Профил на Мария Рускова
  Мария Рускова
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#7] от "Отец Сисой":

  Гроздан Караджов се провиква, че Радев срича и в резултат се вдига шум в дъното на залата.

 48. 48 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1534 Неутрално

  До коментар [#46] от "Росен (Путлер капут)":

  Много месеци тая година ще бъде всичко в държавата, по ред причини. И това му го поднесе неадекватния Борисов. Когато няма действащ парламент, президента е всичко. Не трябваше да се обаждаш вместо Роси, нали си умен. Що да ти казвам тези неща... излишно е.

 49. 49 Профил на Любомир Христов
  Любомир Христов
  Рейтинг: 402 Любопитно

  Нека дадем шанс на новият Президент.
  Моля Росенчо(Силистра) да спре да спами всяка тема и да обижда колегите от форума.
  Този форум е за нормални хора и не е за хора с маниакално-симптоматични патологии.

 50. 50 Профил на ramsi
  ramsi
  Рейтинг: 289 Неутрално

  [quote#49:"Любомир Христов"]Нека дадем шанс на новият Президент. [/quote]

  Подкрепям. Речта ми хареса, поставени са акценти на важните проблеми, които трябва да бъдат решени ако искаме най-сетне да станем нормална държава.

 51. 51 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2459 Неутрално

  До коментар [#48] от "Добрин Велков":


  [quote#48:"Добрин Велков"] Когато няма действащ парламент, президента е всичко[/quote]
  Но понеже президента е нищо (това днес сутринта не би могло да бъде казано) ще трябва по-пъргаво да се направят избори. курнелия е обзета от комсомолски ентусиазъм, който съчетан с климакса не води до нищо добро...горе между ушите става въпрос. Ще избърза с изборите и финито. ГЕРБ 3.0, но вече с ДСБ и "Да Иванов". бсп и дпс-оод общо 50 дупетатчета.

  И после пак мъдро ще казваш нищото си тук.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 52. 52 Профил на az22
  az22
  Рейтинг: 289 Неутрално

  [quote#39:"Добрин Велков"]Научете се да губите. Цял живот губите и не се научихте... [/quote]
  Не е зле и ти да смириш малко, струва ми се. Защото ако Радев наистина стартира съдебната реформа, най-вероятно вашата партия първа ще се отрече от него.

  Конституцията на една държава се основава на морала на своите граждани
 53. 53 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1534 Неутрално

  До коментар [#51] от "Росен (Путлер капут)":

  Много скоро ще ти натрия нослето. Щото пак не си наясно със ситуацията. То кога ли си бил.

 54. 54 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2459 Неутрално

  До коментар [#49] от "Любомир Христов":


  [quote#49:"Любомир Христов"]Нека дадем шанс на новият Президент[/quote]
  На червена шапка в България шанс НЕ се дава. Не знаеше ли?

  [quote#49:"Любомир Христов"]Росенчо(Силистра) да спре да спами [/quote]
  Плевнелиев е от....май от Благоевград, а това е по диаметъра на България долу горе спрямо Силистра.
  Аз пък съм от Шумен така, че не става ясно каква Силистра се върти в главата ти, но то в тази държава така стана. Всеки втори сам си говори, но няма блутут в ухото си. Съвсем сам.
  [quote#49:"Любомир Христов"]Този форум е за нормални хора и не е за хора с маниакално-симптоматични патологии.[/quote]
  С тоя ситният рейтинг как разбра? Може да е място за рехабилитация по...ортопедия.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 55. 55 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1534 Неутрално

  До коментар [#52] от "az22":

  Аз партия нямам, а да утечат всички, които трябва. Справедливост е необходима, нали?

 56. 56 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2459 Неутрално

  До коментар [#53] от "Добрин Велков":


  [quote#53:"Добрин Велков"]То кога ли си бил. [/quote]
  С третата година, в която пиша, че ДСБ няма място в коалиция с пръмовица.
  С факта, че Путлер ще намали цената на газа за Украйна с 30% ПО време на войната. Стана на другият ден още и получих овации във форума.
  С факта, че каквото и да става нефта белият човек няма да го пусне до мечтаните от Путлер 80$.
  Не ми се напъва за още и още. А има.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 57. 57 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2459 Неутрално

  До коментар [#52] от "az22":

  100% червените загиват. Делото на р.овч в прокуратурата ще получи кислород и ще живне. А дългият инкасатор ще ги завлече всичките на дъното.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 58. 58 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2459 Весело

  До коментар [#55] от "Добрин Велков":


  [quote#55:"Добрин Велков"]Аз партия нямам[/quote]
  Тъй, тъй. Затова цял ден браниш ушатия, макар че няма как да защитиш човек, който и да чете не може. При това стар текст. Стар за него. От дни го тренира и пак се изложи. Издъни се преди да е минал и половин час от резиденстването му.
  Смятай колко от мандата ще изкара.

  Вас червеното знаме роди ви, вие сте на всеки километър........

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 59. 59 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1534 Весело

  До коментар [#58] от "Росен (Путлер капут)":


  [quote#58:"Росен (Путлер капут)"]Вас червеното знаме роди ви, вие сте на всеки километър......[/quote]
  И така, до края на света...

 60. 60 Профил на tall_ship
  tall_ship
  Рейтинг: 525 Неутрално

  "Имате още една седмица."

  Много точно им го каза ген. Радев. Браво! Право в очите - тук липсата на политически опит е просто от голяма полза. Нали се сещате, че т.н. "опитни" политици никога не отговарят на директен въпрос с директен отговор, а започват да го усукват и то не по поставеният въпрос. Това го учат в партийно-политическите семинари подготвяни от различни фондации с напудрени имена, но някой трябва да им каже, че това не се харесва на хората. Борисов се харесва, защото избяга от този коловоз, Радев също ще има успехи, ако говори прямо и без заобикаляне и двусмислици по темата.

  FILII MARIS SUMUS
 61. 61 Профил на Отец Сисой
  Отец Сисой
  Рейтинг: 656 Неутрално

  До коментар [#47] от "Мария Рускова":

  Мерси, но отговора "Имате една седмица" звучи нелогично, ако е това.

  over the under
 62. 62 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 1239 Неутрално

  До коментар [#45] от "Добрин Велков":

  "... като депутати" , се има предвид.

 63. 63 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 821 Неутрално

  До коментар [#53] от "дядо Добрин":

  Така. Дойде време за натриване на нослето, минаха месеците. Нещо за излагациите на Радев?
  Винаги си бил неадекватен тесногръд чугун и такъв ще си останеш ...

  Андрей Пионтковский: "Путинизм – это высшая и заключительная стадия бандитского капитализма в России".
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK