Проф. Огнян Герджиков - служебният премиер, натежал от очаквания

Проф. Огнян Герджиков - служебният премиер, натежал от очаквания

© Юлия ЛазароваНовият служебен премиер проф. Огнян Герджиков има шанса, който друг служебен премиер, не е имал - да бъде назначен от президент, който никога досега не е пребивавал в политико-икономическата власт и в този смисъл е свободен от страха от главния прокурор, че всеки миг може да му бъде спретнато дело, за да бъде стреснат или дискредитиран в централните телевизионни новини.


Затова искам да опровергая една легенда - че служебното правителство може или трябва само да подготви перфектно провеждане на честни предсрочни избори. Това е важната и основната задача, но служебното правителство има всички правомощия с изключение на онези, за които е необходимо потвърждение на парламента.


А това означава, че служебният премиер може да поиска например от финансовия министър и шефа на Фонда за гарантиране на влоговете (ФГВБ) доклад за хода на осребряването на активите на КТБ. И далеч не само доклад...
Има и правомощието да нареди на правосъдния министър да предложи на Висшия съдебен съвет (ВСС) да обсъди доклада на четиримата чуждестранни прокурори, излязъл още на 20 декември миналата година, в който има конкретни препоръки за реформа на прокуратурата, за които институциите мълчат, а от вчера са захлупени от мониторинговия доклад и ще останат необсъдени, каквато очевидно е била целта.


Започвам с всичко това, защото новият президент и неговият служебен премиер встъпват в длъжност в условията на обсадена от лоби държава, в която


държавните институции тепърва трябва да бъдат освобождавани от плен


Ето защо служебният премиер е натоварен с очаквания, които идват от различни посоки и носят противоположен смисъл: едните са очакванията на гражданите, уморени да гледат произвола на лобитата, а другите очаквания са на същите лобита, които отстояват владенията си.


Ще бъде ли проф. Герджиков служебният премиер, който ще отсее очакванията и категорично ще назове и разобличи недопустимите?


Да видим какво показва биографията му.


Огнян Герджиков е типична "издънка" на семейство на интелигенти - роден и израснал сред деди учители, баща съдия, и майка учител по френски. Среда, в която решенията не се вземат с юмрук по масата, слагат отпечатъка си върху зрелия човек.


Посвещава се на правото. Показва данни за научна работа. Професор по гражданско и търговско право в Софийски университет "Св. Климент Охридски". Изнася лекции и доклади в университетите на Краков, Женева, Берлин, в института "Макс Планк" и Търговската палата в Хамбург. Автор на монографии и десетки статии в областта на търговското право.


Сочат го като "бащата на Търговския закон". Истината е, че преподавателят Герджиков е включен в работната група, сформирана в първите години след 10 ноември с ръководител всепризнатия специалист в тази област и най-високо ценен учител от самия Герджиков - проф. Витали Таджер. Да се напише Търговски закон след като десетилетия, през които търговското право е заличено каето наука, е неимоверно тежка задача, с която експертната група се справя повече от задоволително.


Влиза в политиката случайно - по времето на Симеон Сакскобургготски


И от вчера слушам в ефира гласовете на звани и непризвани политолози, които определят този факт като петно в биографията на Герджиков, без да обясняват с кое точно.

Проф. Огнян Герджиков - служебният премиер, натежал от очаквания

© Надежда Чипева, Капитал


Всъщност по нещо си приличат Герджиков и Сакскобурготски: както Сакскобурготски не е казал лоша дума за никого, така и проф. Герджиков, когато трябва да изрази оценка за явление, за политически факт, толкова внимателно подбира думите си, че предизвиква раздразнителност у събеседника... Заради тази особеност е харесван и нехаресван едновременно и от ляво, и отдясно.


Чувство за хумор и самоирония


В автобиографичната си книга "Аз не съм политик" (виж повече в карето) проф. Герджиков описва детайлно, с чувство за хумор и самоирония живота си и пребиваването си в политиката. А писането на детски стихове и приказки само придава колорит на личността му - само дето е по-малко известно, че той е автор на поетически творби не само за деца.


Въпрос на лично достойнство - не го е придобил в политиката, но най-силно го е проявил в нея


Спомням си часа на неговото сваляне от председателския пост - 4 февруари 2005 г. Журналистите гледаме совалките и пазарлъците на разноцветните политически фактори - от коалиционния партньор ДПС, през БСП и ОДС, които влизаха и излизаха от стаите на партиите. А от големия монитор в кулоарите наблюдавахме пленарната зала и видяхме как депутати от НДСВ започнаха да напускат залата, за да се развали кворумът и евентуално да бъде предотвратено свалянето на председателя. Високопоставени фигури от НДСВ приближаваха Герджиков и му прошепваха нещо, но той продължаваше да седи на стола си. От автобиографичната му книга научаваме, че са го увещавали да напусне и той залата. "Не можех да изляза с едничката цел да си спася поста, нещо ме възпираше и стоях като закован на стола си."


Думите му, изречени години по-късно, са доказани - видяхме с очите си как той не изпълни препоръката на партията си и не мръдна от стола. И бе свален със 119 гласа срещу 114. С мотива, че не изпълнявал задълженията си съобразно компетенциите. А простата истина беше, че ДПС целеше сваляне на правителството - за да не бъде допуснато купуването на "Булгартабак" от стратегическия купувач, намерен от кабинета Сакскобургготски. И за да бъде години по-късно продадена стратегическата държавна компания незнайно на кого, но в крайна сметка с дял в нея да се окаже... Делян Пеевски. Тогавашният премиер обаче се оказа "по-печен" от съюзената срещу него партийна гмеж и успя да да изкара мандата си - със съпътващи щети (жертви), сред които председателя на парламента Герджиков.

Огнян Герджиков (вляво) с депутати от НДСВ - Борислав Великов и Борислав Ралчев,

© Красимир Юскеселиев

Огнян Герджиков (вляво) с депутати от НДСВ - Борислав Великов и Борислав Ралчев,


В книгата си той отделя място и на черното петно - преписката срещу него, заради обвинение че е продаден на ниска цена имот (апартамент) на "Агробизнесбанк", на която през 1994 той е синдик поради обявяването й в несъстоятелност. Цената е определена от вещо лице и одобрена от съда - в крайна сметка преписката приключва с "невинен", но - както пише той в книгата си - "ако ще всемирният ефир да гърми невинен " - случаят винаги ще стои като подръчен материал за да бъде очернян по схемата "абе имаше нещо там с Герджиков, ама какво точно беше, кой крив-кой прав... няма значение".


С тези качества как ще отговори служебният премиер Герджиков на очакванията?


Зависи не само от неговата решителост, но преди всичко от тази на работодателя му - президента Радев.


Три спомена от Огнян Герджиков за политиката


В книгата си "Аз не бях политик" Герджиков разказва много спомени от участието си в политиката като част от НДСВ, "Дневник" припомня няколко от историите:


Обсъждане за бъдещия премиер в правителството на НДСВ - 2001г.:


...Тогава се намеси, не съм сигурен, но мисля да беше Стоян Ганев:
"Ваше Величество, редно е Вие да сте министър-председателя..."
Царят реагира мигновено:
"Не, аз не ставам - и веднага добави, обръщайки се към мен - Герджиков, защо Вие не станете?"
Реагирах на секундата:
"Аз още по не ставам, Ваше Величество" - което си беше самата истина.
В следващия момент Николай Василев дискретно се обръща към мен:
"Не бих ли могъл аз да стана?"
Не казах нищо, но малко му завидях на самочувствието. Той беше на 31 години. Историята ни не познава чак толкова млад министър-председател. Стефан Стамболов е най-младият - става премиер на 33, Константин Стоилов - на 34, но никой на 31.


Герджиков става "втори бодигард" с Бойко Борисов


През лятото на 2001 г. НДСВ превзема с гръм и трясък политическата сцена.


Нощта след изборите. На сцената на Зала 3 в НДК победителите даваме пресконференция. Всичко това е ново за мен. Преди не съм обръщал внимание на този политически театър. Сега обаче съм от главните действащи лица. След края на пресконференцията слизаме от сцената и десетки журналисти, най-вече от чужди медии, се втурват към Царя. Гладът им за информация не е уталожен и търсят още. Разбираемо е. За първи път в световната политическа история прокуден цар се завръща в родината си и печели парламентарни избори. Малко по-късно ще стане и първият Цар-премиер на страната си87. Интересът е толкова голям, че журналистите заплашват да го смачкат. Но Царят има охрана в лицето на бъдещия премиер на страната ни - Бойко Борисов, който тогава е само бодигард. Въпреки внушителната му фигура обаче, не е в състояние да удържи втурналите се към Величеството журналисти. Аз съм непосредствено до Царя и някак естествено поемам функциите на втори бодигард. С Бойко Борисов се хващаме за ръце, за да удържим налитащите журналисти. Тогава Борисов ми казва: "После ще делим хонорара."
От тогава мина много време, но още не ми се е издължил. А лихвите текат...


Едно от многото непостижими неща...


Към Царя заваляват въпроси на всякакви езици - на английски, на немски, на испански, на френски... И той с такава лекота превключваше от език на език, че ми се струваше като илюзия. Може българският да не му е брилянтен, но не съм срещал човек, който да може така свободно да комуникира на толкова много езици, без да се замисля. Едно от многото непостижими неща за мен.


Загуба на доверието


Споменах, че в началото Царят ме прие много близо до себе си. Година и нещо след това, в битието ми на Председател разбрах, че съм загубил доверието. Доста по-късно научих причината или по-точно - причинителя, но сигурно е било за добро. Бях се опитал за момент да навляза по-дълбоко в кухнята на политиката на Правителството, но видях червения семафор.


Бях поискал копие от стенограмата на заседанието на Министерския съвет от 22 август 2002 г., в частта й относно обсъждането на определен законопроект. (бел.ред. - става дума за законопроекта, свързан с "Булгартабак", според който решението за приватизация на тютюневия холдинг се взема от Министерския съвет и не подлежи на съдебен контрол и който Герджиков отказва да гласува.)


Получих отказ. Мотивът: стенограмата нямала качеството на официален документ. Нямала дори характеристиките на частен документ, а имала само помощен характер. Вместо стенограма, получих покана за среща, в удобно и за премиера, и за мен време. Целта на срещата - обсъждане на въпросите за взаимодействието между Народното събрание и Министерския съвет.


Не се възползвах от поканата, но си направих извода, че от мен се иска да си ръководя Събранието, без да навлизам много-много в тайните на политическата лаборатория - Министерския съвет. И веднага се сещам за една от разсекретените от WikiLeaks грами, класифицирана от заместник-посланика на US посолството по времето на Джеймс Пардю - Род Мур. Темата: Разнищване на "Юридическия кръг". И там дословно се казва:
"От различните групи е хетерогенната управляваща партия, най-влиятелната досега е т.нар. "Юридически кръг". Състои се главно от бивши професори от юридическия факултет на Софийския университет и техни студенти. Водещите фигури са бившите професори по право Огнян Герджиков (в момента председател на Народното събрание), Пламен Панайотов (шеф на парламентарната група на НДСВ) и Георги Петканов (вътрешен министър)."


Абстрахирам се от "бивши професори". С Петканов си бяхме действащи, а Пламен Панайотов по онова време беше доцент. Същественото е друго - въображението на дипломатическите служители, които на основата на откъслечни данни се стремят да изграждат версии. Тези версии се докладват на най-високо равнище, разсекретяват се, влизат в медиите, навързват се в картина, която може да е твърде далеч от действителността.


Загубата на доверието към мен вероятно се е наслагвала, поради някои мои противопоставяния на политическите решения на партията ни. Макар да бях лоялен като цяло, имаше случаи, в които се опълчвах...


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4384 Неутрално

  От него се очаква едно единствено нещо, та да не си придава важност повече от необходимот.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 2. 2 Профил на Тихомир Тодоров
  Тихомир Тодоров
  Рейтинг: 237 Неутрално
 3. 3 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 1041 Неутрално

  БравоПетя още малко и ще го изкара ангел Стожера на демокрацията др. Герджиков - да живей.

 4. 4 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 1041 Неутрално

  Ще бъде ли проф. Герджиков служебният премиер, който ще отсее очакванията и категорично ще назове и разобличи недопустимите?

  Абсолютно не. Проф. Герджиков е всичко друго, но не и рушител на статутквото. Ако беше иначе нямаше да го изберат.
  А това че Браво Петя допуска че човек избран от руския резидент в БГ ще направи нещо за да разруши схемата от която смучкат всички... най-малко е наивно.

 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 6123 Неутрално

  Да прояви характер и да огласи истината за държавата.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на krummm
  krummm
  Рейтинг: 678 Неутрално

  Колко е юрист не му разбираме, но че е политически шмекер като патрона му Сакс еди кой си е несъмнено.

 7. 7 Профил на Андонов
  Андонов
  Рейтинг: 1405 Неутрално

  Не очаквам много от него. Провали се дори в опита си да накара колегите си депутати да "ходят на работа". Твърде консенсусен, твърде мек, твърде диалогичен, но именно с тези си качества, може би идеален за краткия и "нарисуван" престой на мястото наречено - служебен премиер!

  “Журналистика е да печаташ/показваш неща, които някой друг не иска да бъдат отпечатани. Всичко останало е пиар” Джордж Оруел
 8. 8 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3604 Неутрално

  Започвам с всичко това, защото новият президент и неговият служебен премиер встъпват в длъжност в условията на обсадена от лоби държава, в която

  държавните институции тепърва трябва да бъдат освобождавани от плен
  ____________
  Човек ще каже ,че по времето на НДСВ всичко е било свобода за министрите и никакви лобита на финансовата и бюджетна обсада!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 9. 9 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7027 Неутрално

  Обективен анализ, Петя!

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 10. 10 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3751 Неутрално

  "Цената е определена от вещо лице и одобрена от съда ..."
  Горният цитат е за цената на апартамент, купен от Герджиков. Тук истината лъщи като тиган на месечина. И той се е облажил, и той не е безгрешен. То кой ли е, лошото е, че няма голямо основание за доверие. Може би няма никакво. Известен е като добър човек, но точно сега такъв е най-малко нужен. В крайна сметка трябваше да излезе пред публиката и да каже какво ще прави. Той по-скоро предпочита да си кюта.

 11. 11 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 6123 Неутрално

  До коментар [#10] от "Judjuk":

  Надявам се когатоо встъпи в длъжност да кажа. Така се прави.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 12. 12 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3310 Неутрално

  Като стана дума за КТБ може ли да припомним какво обеща Пламен Орешарски:

  "Ако стана президент ще разсекретя стенограмата от заседанието на Консултативния съвет при Президента, за да разбере обществото кой блокира оздравителния план на банката"

  Има ли някаква пречка Огнян Герджиков да посъветва президента, той да се вслуша в съвета му и да публикува тази прословута стенограма?

 13. 13 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 860 Неутрално

  БСП предпочита задния план. Някак отстрани. Царе са на консенсусните,тройни, двойни и пр. коалиции. Беров, Кобурготски, Станишев, Доган, Волен Сидеров не са нейни, но вършеха работа. И Радев не бил техен, също и Герджиков - знаково лице. С Кобурготски ни оправиха за 800 дни. Герджиков дали ще сколаса за 80? Според елейния коментар, възможно е.

 14. 14 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 2269 Неутрално

  Ако се провали служебното правителство БСП ще кажат, че не носят отговорност, ако се справи активите са за сметка на Партията.
  Това е палажението!

 15. 15 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 3999 Неутрално

  Професор, добър човек, с лично достойнство, но който не може да казва истината в очите, не може да критикува директно, може да се опълчва, но мълчаливо, без последици или ако има последици, те да са само за него. Не може да отстоява каузи, предпочита тихо да изгори, вместо силно да извика, че се върши нещо нередно.

 16. 16 Профил на red.mary
  red.mary
  Рейтинг: 563 Весело

  Готин е Герджиков, надявам се да е силен държавен мъж и да милее за България и за върховенството на закона. Нещо, което силно ми липсваше досега!

 17. 17 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1535 Весело

  Мале, мале.
  И този е влезнал в политиката случайно!
  Все разни "случайни" се наместват по върховете, пък след време, като се разровят в биографията им, разбираме, че случайни муцуни там няма!

 18. 18 Профил на palivec
  palivec
  Рейтинг: 242 Неутрално

  Голяма работа като е професор. Юлиян Вучков е също професор и освен това доктор на филологическите науки въпреки,че говори български като моите съученици от училището за бавно развиващи се деца. Не искам да се хваля,но някога бях професор по история на КПСС.

 19. 19 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1535 Неутрално

  До коментар [#12] от "Един препатил":


  [quote#12:"Един препатил"]Има ли някаква пречка Огнян Герджиков да посъветва президента, той да се вслуша в съвета му и да публикува тази прословута стенограма?

  [/quote]
  Всички, които са ни управлявали до сега, са хора на статуквото. Затова те са поставени на тези места, за да замазват далаверите на "предните"!
  Другаря Герджиков, като известен нагаждач и опортюнист, не се отличава и на милиметър от предните, за това е избран за тази работа!
  Който има спомен за това, каква работа свърши този, като председател на парламента, може да си направи извода, колко са шансовете този да свърши нещо полезно за населението у нас!

 20. 20 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 2269 Неутрално

  [quote#16:"red.mary"]Готин е Герджиков, надявам се да е силен държавен мъж и да милее за България и за върховенството на закона. Нещо, което силно ми липсваше досега![/quote]

  Ако ти е липсвал мъж, потърси вината си!!!

 21. 21 Профил на red.mary
  red.mary
  Рейтинг: 563 Любопитно

  До коментар [#20] от "4ort":

  Липсват държавни мъже, липсват силни личности в политиката, "умнико". Липсва върховенство на закона и провеждане на политика, в интерес на България, а не на личните джобове. Ти можеш ли да четеш или като видиш думите "мъж" и "липсва" четеш до там и бързаш да се извъкаш с неграмотен и малоумен коментар?

 22. 22 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 2269 Неутрално

  До коментар [#21] от "red.mary":

  Скивай сега, веднъж пишеш "Готин е Герджиков", значи го познаваш.
  След това пишеш, "надявам се да е силен," след като го познаваш, защо се надяваш???
  Защо не си уверена???

 23. 23 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3751 Неутрално

  [quote#11:"КМЕТ В СЯНКА"]Надявам се когатоо встъпи в длъжност да кажа[/quote]

  Оф, що ми се струва, че знам какво ще каже? Много предвидим ми се вижда. Аз имам очаквания, ти нямаш ли?

 24. 24 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9185 Неутрално

  Колкото по-малко очаквания имаме към служебния премиер, толкова по-добър ще ни изглежда.

 25. 25 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1933 Любопитно

  МАЗНЪО!

  А който очаква, като госпожа Владимирова, този "херой" да извърши велики разкрития и да проведе победоносни битки срещу лобито .... да се освести и да прогледне как самото лоби го намести....
  Радев за първи път е обкръжен. Герджиков е като "Сайдуиндър"..
  Елейните слова не помагат.
  !

 26. 26 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 3932 Неутрално

  Това наистина ли е писано от г-жа Петя Владимирова ?
  Герджиков може да е много добър в специалността си, но това не го прави добър политик, нито човек с морал и достойнство. Да се съгласиш да станеш служебен премиер на червен генерал , подкрепян от Русия е всичко друго освен достойно и морално. Същото се отнася и за председателстването му по време на НС по време на корумпираното правителство на мошеника и крадеца Кобургготски, което спря реформите и съхрани статуквото, което вече над 15 години пречи на България в развитието и. А иначе Герджиков се изказа против съдебната реформа и за съхраняване на властта на Цацаров и компания.

 27. 27 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 6123 Неутрално

  До коментар [#23] от "Judjuk":

  ще поживеем, ще видим.От него си зависи.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 28. 28 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3751 Неутрално

  [quote#24:"Роси"]Колкото по-малко очаквания имаме към служебния премиер, толкова по-добър ще ни изглежда.[/quote]

  Прекрасен ще е, ако хептем нищо не направи.

 29. 29 Профил на Svetlio
  Svetlio
  Рейтинг: 1311 Неутрално

  Ех другарке Петя,големи теманета,ай ще изтриеш няколко наколенки.

  sdg
 30. 30 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 4007 Весело

  Владимирова защитава Герджиков...

 31. 31 Профил на jif44392826
  jif44392826
  Рейтинг: 316 Гневно

  Откога България отново е монархия, за да се обръщат към Симеон Сакскобурготски с "Ваше величество"?!

 32. 32 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Очаквания? От Герджиков?

  Шегувате ли се?

  Кой нормален човек би имал очаквания от поредното НДСВ-арско недоразумение?!?

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK