Борисов: Ако не бяхме платили "големия шлем" на БСП, щях да подаря 1.5 млрд. на пенсионерите

Бойко Борисов

© Юлия Лазарова

Бойко БорисовИзбори 2022

Лидерът на ГЕРБ и доскорошен премиер Бойко Борисов представи пред партийния актив в Пловдив предизборната програма на партията и акцентира, че обещанията за увеличаване на заплатите на учителите са финансово подплатени, а твърдението за 300 лв. пенсии е измислено от медиите, за да "ни приравнят с БСП".


На партийния форум Борисов многократно полемизира с БСП, която вчера на партийния си конгрес подложи на словесен обстрел управлението му, а лидерът на левицата Корнелия Нинова даде заявка да стане следващия министър-председател.


За медиите: В Австрия като си пуснеш сутрин телевизора - тиролски песни
Срещата в Пловдив беше излъчена пряко във фейсбук, а Борисов на няколко пъти се оплака, че няма и никога не е имал влияние в медиите, а те на свой ред премълчават успехите му. Затова и изрази надежда, чевсе повече хора следят социалните мрежи.


"Цифрите безпощадно потвърждават политиката на ГЕРБ, но понеже са се сдушили [БСП] с медиите, може да си помислите, че санираните блокове са потънали във вода, пречиствателните станции са се пресушили", възмути се Борисов.


"В Австрия като си пуснеш сутрин телевизора - тиролски песни, а при нас търсиш най-големия зулум да го снимаш. Това повдига настроението да отидеш бодър на работа", разкритикува той съдържанието на сутрешните блокове в телевизиите.


За пенсиите: Щях да ви подаря бонус, да сте живи и здрави


След като разясни, че сред предизборните обещания на ГЕРБ липсва това за 300 лв. пенсии, както твърдят медии, Борисов беше питан от жена в залата кога ще направи нещо за повишаването им. "Ще ти кажа, скъпа - 90-та година тези от 40-ия конгрес ликвидираха пенсионните фондове и не останаха пари. И сега да сте ми живи и здрави сте 2.3 млн. души и близо 6 млрд. отиват от бюджета да допълнят осигурителните вноски.... Ако не бяхме платили, скъпа моя, на БСП "Белене", щях да ви подаря 1.5 млрд. на пенсионерите - бонус за това, че сте живи и здрави. Но трябваше да разплатим "големия шлем" и 1.3 млрд за американските централи - ето ви втори бонус", каза Борисов и отново заспори с предизборните обещания на левицата: "А БСП сега нов "голям шлем" ще правят, а от коя система ще вземат?"


За суспендирането на антикорупционния закон в Румъния: И БСП правиха така, но никой не помни


Лидерът на ГЕРБ направи аналогия между протестите в Румъния срещу суспендирането на антикорупционното законодателство и подобен закон, приет от БСП през 2008 г., след изменението на който бившият шеф на софийската топлофикация Валентин Димитров - Топлото, избегнал наказателна отговорност за безстопанственост. Попита неколкократно медиите защо са забравили това и не пишат по темата.


За раждаемостта: Това е доброволна работа


Той иронизира заявката на Нинова за увеличение на населението на страната до 8 млн. души. "Не мога да задължа народа да стане 8 млн., това е доброволен акт. И аз искам повече жива сила и дай боже да сме", каза Борисов и подчерта, че програмата на ГЕРБ залага "да сме по-умни, по-образовани, по-квалифицирани и конкурентоспособни".


За президента Радев: Разбрахме, че от "Спартана" скачат парашутисти


Бившият министър-председател изказа недоволство и от телевизионните репортажа за първата визита на новоизбрания президент Румен Радев в Брюксел, която той осъществи с военния самолет "Спартан". "Ако ние бяхме летели на "Спартан", не знам щяха да бъдат какви репортажите... Сега разбрахме, че от него скачат парашутисти. Да скачат. Нямаше нищо в тях. Нищо! Дали сме милиони за оборудване" изтъкна Борисов и се възмути за пореден път от добронамереността на медиите към президента: "Смени се палачинката!"


За административната реформа: Национален спорт е да познаваш Мими


Борисов разясни идеята на ГЕРБ да се въведе забрана администрацията да изисква от гражданите и фирмите документи, с които да доказват факти, които могат да се установят вдруга администрация като свидетелства за съдимост или за платени данъци. "Сега отиваш на гишето и докато си там, госпожата отсреща веднъж ще се чуе с мъжа си, два пъти с детето, три пъти с Мими. И ти трябва да познаваш някоя Мими, която познава тази госпожа, да ти даде документите. Това става национален спорт," даде пример Борисов и получи одобрителна реакция на залата. "Сега ние казваме - отиваш, плащаш си таксата и на гишето пише срок. Оттам въпросната госпожа, кмет, областен управител, министър носи отговорност и глоба, че не са придвижени документите", поясни той.


За съдебната реформа: Да оставим съдиите на мира


Борисов заяви, че ГЕРБ поставя върховенството на закона "над нас". "И сега имаме прекрасни съдии, които чуват, че хората искат справедливост. Да ги оставим на мира да взимат правилните решения", призова той и изрази притеснения, че все повече хора очакват "твърда ръка".


Лидерът на ГЕРБ наблегна, че родители, които не пращат децата си на училище, ще бъдат принуждавани от държавата да го правят. Тридетният модел също е във фокуса на програмата.


За социалните и политическите послания на ГЕРБ четете тук.


За икономическата програма на ГЕРБ четете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK