"Да, България" отчита рекорд на граждански отклик при подписката си

Христо Иванов

© Надежда Чипева, Капитал

Христо ИвановБлокирането чрез жалби на самостоятелното участието в изборите на "Да, България" е провокирало вълна на гражданска подкрепа за подписката, с която формацията да може да се регистрира в ЦИК в коалиция със "Зелените" и още една партия.


"На път сме да постигнем рекорд по гражданска активност и граждански отклик", заяви лидерът на партията Христо Иванов в интервю за Би Ти Ви. За събирането на поне 2500 подписа остава малко време, тъй като утре - на 8 февруари, изтича срокът за регистрация на партиите и коалициите в Централната избирателна комисия за участие в изборите.


Той не конкретизира с кого освен "Зелените" ще се коалира "Да, България" като уточни, че става дума за партньорства, а не за взаимни отстъпки и съгласие, че името на коалицията трябва да остане "Да, България". Трети партньор е необходим, защото "Да, България" заради жалбите все още не е юридически субект, а коалицията ще ползва на изборите нейното име.
Иванов посочи, че ходовете на "Да, България" са съпътствани от класическата схема на отровен двойник", която обърква хората и създава впечатление за неясна ситуация. Без да го назовава пряко, той намекна за действията на Николай Бареков, който в деня на учредяване на "Да, България" реши да преименува собствената си партия със сходно име, а днес е подал жалба в прокуратурата срещу подписката. Според Иванов силите, които управляват статуквото водят срещу "Да, България" хибридна гражданска война, а политическата система проявява имунна реакция на отхвърляне на неговата партия.


Помолен да коментира отношенията с "Нова република" на Радан Кънев, Иванов отговори, че "ако всеки си свърши работата, сумата гласове ще е по-голяма", а две и две не винаги е равно на четири.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK