Конституционният съд отмени санкциите при негласуване на избори (коригирана)

Конституционният съд отмени санкциите при негласуване на избори (коригирана)

© Надежда Чипева, Капитал*Статията е коригирана в 15:02 ч.


Конституционният съд (КС) единодушно отмени санкциите за задължителното гласуване, съобщи "Правен свят". От днешното заседание е отсъствал Анастас Анастасов, затова и решението е прието с 11 гласа. Съдът беше сезиран с искане за отмяна на задължителното гласуване от омбудсмана Мая Манолова.


С решението на КС отпада целият член от Изборния кодекс, приет през пролетта на 2016 година. Той предвижда, че който не е гласувал без уважителни причини в два поредни избора от един и същ вид, се заличава от списъка за следващите избори. Според юристи това всъщност ограничава правата на гражданите. Какви са мотивите на конституционните съдии ще стане известно на 28 февруари.
Формално задължителното гласуване, което е регламентирано в чл. 3 от Изборния кодекс остава, но няма да има никакви последици от неизпълнението му.


Впоследствие от Конституционния съд пуснаха съобщение, в което обясняват, че санкцията за неупражняване на избирателно право противоречи на преамбюла на основния закон, както и на осем члена от него.При приемането му народните представители от ГЕРБ изразиха увереност, че текстовете ще бъдат отменени от Конституционния съд.


Тогава те обявиха, че за гласували за поправката заради Патриотичния фронт. Причината за подкрепата им е, че иначе става хаос и нито едно предложение няма да събере подкрепа.


Президентските избори през ноември бяха първите, за които гласуването беше задължително. До промените се стигна след предложение на Патриотичния фронт. Президентът (2012 -2017) Росен Плевнелиев твърдеше, че въпросът трябва да бъде включен в референдум и по него да се произнесат гражданите.


В крайна сметка дали да е задължение на гражданите да гласуват беше един от въпросите, които предишният парламент допусна до допитването на шести ноември, инициирано от шоуто на Слави Трифонов. Резултатите показаха подкрепа и за задължителното гласуване, за по-ниската субсидия за партиите и мажоритарния избор на народни представители. В допитването участваха 3 488 558 души по броя на намерените пликове в урните, а за да станат задължителни решенията, бяха нужни поне 3 500 585 гласа.


ЦИК реши, че допитването не е задължително заради недостигащите гласове. Въпросът все още е висящ, след като решението на комисията беше атакувано в съда първа инстанция. Тричленен състав на Върховния административен съд добави около 500 гласа, но все така не призна допитването за задължително. Предстои случаят да бъде решен окончателно.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK