Месец преди официалната кампания партиите направиха необичайно много медийни изяви

Месец преди официалната кампания партиите направиха необичайно много медийни изяви


Макар и предизборната кампания да започва официално утре, основните партии зачестиха медийните си изяви в последните няколко седмици. А основните теми в тях водеха до нападки между опонентите. Не един или два бяха случаите, в които БСП даваше пресконференция, в която критикува управлението на падналия от власт втори кабинет на Бойко Борисов, а от ГЕРБ свикваха след 30 минути или час спешна пресконференция, за да отговорят. Или обратното - ГЕРБ критикуваше предизборната платформа на БСП, след което на "Позитано" 20 отхвърляха критиките. Социалистите не отговаряха само на критики от ГЕРБ и другите партии по отношение на действията на назначеното от президента Румен Радев служебно правителство.


През февруари БСП имаше медийни изяви всеки уикенд, тъй като органите на партията одобряваха предложенията в предизборната платформа, водачите на листи, както и останалите кандидати за депутати. В делничните дни на "Позитано" 20 даваха пресконференции, за да съобщят за всяко коалиционно или извънкоалиционно споразумение покрай обединението "БСП за България". На една от тях бе обявено, че обвиняемият генерал Димитър Шивиков ще бъде кандидат за депутат, а ден и половина по-късно се разбра, че отпада от листата за Пловдив-област.


Някои от пресконференции на лидера на БСП Корнелия Нинова целяха директни обвинения срещу ГЕРБ - заради замразените плащания по европрограмата за образование и наука или заради подкрепата на евродепутатите от партията за търговското споразумение между ЕС и Канада - CETA. А от ГЕРБ отговаряха веднага.
Повод за най-остър сблъсък между Нинова и Борисов бе т нар. "флотилия на НАТО в Черно Море". Във вторник сутринта Борисов след партиен форум каза, че на срещата на НАТО във Варшава не е взето решение за подписване на флотилия в НАТО, а сега военният министър го е подписал. Това предизвика отговор на Корнелия Нинова. Тя каза, че БСП е против превръщането на Черно море в плацдарм и припомни, че на 24 юни 2016 г. правителството на Борисов приема позиция да се подкрепят мерките на НАТО, насочени към увеличаване на сигурността в Черноморския регион и дава мандат на делегацията водена от президента Росен Плевнелиев, в която участват и министрите на външните работи и на отбраната Даниел Митов и Николай Ненчев за срещата във Варшава. Борисов и отговори бързо, като свика пресконференция, на която повтори почти същите неща, като Нинова. Винаги съм бил против плацдарм в Черно море и обещах, че като премиер няма да го допусна, каза Борисов. Президентът Румен Радев припомни и на двамата, че ученията в Черно море са договорени във Варшава миналата година и нямат общо с "черноморската флотилия". Те се провеждат редовно и не са заплаха за "платноходките", допълни Радев.


ГЕРБ бяха най-активната партия в свикване на пресконференции. От началото на февруари те свикваха такива поне 8 пъти в централата на ГЕРБ. Бъдещите водачи на листи също свикваха журналисти в провинция. Отделно от ГЕРБ имаха няколко конференции по различни теми от предизборната им програма.


От "Нова република" също често използваха случая да свикват пресконференции по теми на деня, като се намесиха и в "драмата" с НАТО.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK