Сакскобургготски пред ТАСС: Бих се радвал да се видя пак с Путин

Симеон Сакскобургготски

© Надежда Чипева, Капитал

Симеон СакскобургготскиБългария се нуждае от максимално широка коалиция, която да отчете пожеланията на колкото е възможно по-голям брой избиратели. Политическите убеждения не бива да пречат на цивилизованите разговори и определените приоритети. При това нищо не пречи всеки да запази идеологическите си предпочитания". Това мнение изразява в интервю за руската държавна агенция ТАСС бившият премиер на България Симеон Сакскобургготски, запитан какви са очакванията му за резултата от предстоящите на 26 март предсрочни избори.


Сакскобургготски казва, че би се радвал да се срещне отново с руския президент Владимир Путин. Припомня, че са се виждали пред юни 2002 г., когато прави официално посещение в Русия като министър-председател и това е втората му международна визита на този пост. "Срещата с Путин остави много интересно и положително впечатление. Бих се радвал да се видим още веднъж", казва Сакскобургготски.


По думите му сега между двете страни съществува известно напрежение, но бившият премиер не вярва то да продължи дълго. "Проблемите са винаги временни и конюнктурни. Днес това е модно явление, което преследва моментни интереси. В отношенията между България и Русия трябва да се гледа реалното, прагматичното и полезното", казва той. И добавя, че според него европейските санкции влияят по-негативно на страните от ЕС, отколкото на Русия.


Запитан как оценява ролята на монархията в съвременното общество, Сакскобургготски отговаря, че според него е политическа грешка да се смята, че монархията не е съвременна и че е важно държавите да се развиват, отчитайки историята си. "В това отношение много силно впечатление ми прави днешното развитие на Русия, това, че тя си спомни традициите, използва историческите символи и традициите. Историята остава. И това разбиране и уважение към историята връща величието на държавата", заключава той.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK