Коя е първата жена - университетски преподавател в България

Коя е първата жена - университетски преподавател в България

© Български хелзинкски комитетБългарският хелзинкски комитет (БХК) и Българската асоциация на университетските жени (БАУЖ) провеждат кампания "Паметни жени", чиято цел е да отпразнува постиженията на жените в българската история, борили се за утвърждаването на гражданските и политически права на жените в България, както и на жени, проправили пътя за други в сферата на образованието, правото, архитектурата, изкуството, науката и др.


През целия месец март БХК и БАУЖ с подкрепата на партньорите от Уикипедия България, Гьоте-институт - София, Полския институт в София, Fine Acts и Tribal Worldwide - България, ще организират лекции и дискусии, филмови прожекции и артистична акция в градска среда. Въпреки огромната заслуга, която тези жени имат за напредъка на българското общество, наука и култура, в голямата си част техният принос е изтрит от страниците на историята. Това се пренася и в градската среда. В момента в София няма нито един паметник, посветен на жена от историята ни, по официални данни на общинския културен институт "Музей за история на София". Освен това според същите данни по-малко от 6% от всички мемориални обекти (повечето от които паметни плочи) на територията на града са посветени на конкретни жени - исторически личности. Kампанията си поставя за цел Столичната община да развие ясна концепция за изграждането на паметници, посветени на жени от историята ни, и ще настоява за поставянето на първия паметник в София, посветен на жена - историческа личност, през 2018 г. Кампанията и събитията в нея могат да бъдат следени на сайта на инициативата - www.womensmonth.org, както и каналите ни във Facebook и Twitter за новини около предстоящите събития.


"Дневник" е медиен партньор на инициативата. Като част от нея всяка сряда ще бъдат публикувани истории на жени, постигнали успехи в утвърждаването на гражданските и политическите права, както и напредък в сферата на образованието, културата и други области.
Теодора Райкова е родена през 1893 г. в София. Неин баща е проф. Пенчо Райков, основател на Катедрата по химия в Софийския университет.


Българските жени навлизат късно в науката, в края на Първата световна война. Допускането им в Софийския университет и в няколко научни институции (Народния етнографически и Народния археологически музей) е съпроводено от явна сегрегация. От анкета с асистентки в различни факултети на Софийския университет, направена в края на 30-те години, става ясно, че


"у нас все още разпореждането с науката е монопол на мъжа и допускането на жената... става лично по негово желание",


и преобладава стереотипът, че жената се занимава с наука "от мегаломания или като временно забавление, докато се омъжи и има дете".


Две години след като завършва химия в Софийския университет през 1916 г., Теодора е назначена за асистентка на баща си във Физико-математическия факултет. Така тя става първата преподавателка в български университет.


Специализира в Германия (1922) и Австрия (1931) и публикува във водещите германски научни издания Zeitschrift für analytische Chemie и Deutsche Chemische Geselschaft (1929-1931), участва в учредяването на Софийското химическо дружество, избирана е в ръководството на Съюза на химиците и е делегатка на техни конгреси. Дългогодишна редакторка на списание "Химия и индустрия".


През 1918 г. Теодора Райкова предлага оригинален метод за откриване на стронций в присъствието на барий чрез гипсов разтвор, а през 1928 г. – първата цветна реакция за разпознаване на американски от руски и румънски петрол.


Въпреки че преподаватели като Асен Златаров подкрепят научната кариера на жените в Софийския университет, на съвсем противоположна позиция стои мнозинството от академичния състав. През октомври 1924 г. Академичният съвет


изменя Асистентския правилник, така че да позволява на жените да работят в Софийския университет само ако за поста няма кандидати мъже.


Тази политика се запазва поне 10 г. и се прилага при наемането или подновяването на договорите на работещите във факултета пет жени, включително Теодора Райкова.


Успешната кариера на Теодора се оказва недостатъчна и многократно се правят опити договорът ѝ със Софийския университет да бъде прекратен под предлог, че е дъщеря на титуляра. Дори отличните отзиви на германски професори за научната ѝ дейност, която според тях


"далече надхвърля границите на изискванията от един асистент", както и възхищението им към "забележителните научни трудове" на Теодора


(според проф. Буш от Ерланген те биха "правили чест и на всякой професор по химия"), не ѝ помагат да запази асистентската позиция. Така през 1932 г. се стига до прекратяването на договорите на Теодора и други асистентки.


Лишаването ѝ от възможността да преподава не я спира да се занимава с наука. Теодора създава своя лаборатория за парфюмерия и козметика, където съвместява експериментаторска работа с упражняване на професията. Лабораторията е национализирана през 1944 г.


След деветосептемврийския преврат Теодора се надява, че ще успее си върне позицията в Софийския университет, тъй като е отстранено ръководството, което прекратява договора ѝ. Това обаче не се случва. Кандидатурата ѝ за академик в БАН не е успешна. Претърпява неуспех и на конкурса за старши научен сътрудник в Института по химия на БАН през 1952 г.


До края на живота си Теодора Райкова се занимава с любимата си наука извън официалните институции.


През 1955 г. името ѝ за пореден път е вписано в регистрите за рационализации към тогавашния Институт за рационализации, занимаващ се със създаване на унифицирани стандарти в индустрията (днешното Патентно ведомство) – този път с нов метод за унищожаване на какавиди.


Източник: Назърска, Ж. Достъпът на жените до българската университетска наука, 1918-1944. // Исторически преглед, 2005, № 5-6, с. 116 – 147; Назърска, Ж. Нежелани, неудобни, неприспособими: пионерките в българската наука, 20-50-те год. на XX в. // Кирова, М., К. Славова, съст. Род и ред в българската култура. – София, 2005, с. 10-26; Филипова, Л. Теодора Райкова – първата жена асистент в България. // Homo Science, 2006, изв. бр., с. 12-13.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (46)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 754 Неутрално

  За ужас на (не)Българския Хелзинкски комитет еманципацията на жените у нас започва със социализма - те стават министърки, политици, актриси, учени, спортистки, журналистки, писателки и т.н.

 2. 2 Профил на J.J.
  J.J.
  Рейтинг: 822 Неутрално

  До коментар [#1] от "Каишков - Системен нарушител":

  Невярно, има силни движения за правата на жените преди 1944г.:
  https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A5%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B8%D1%8F_%D0%BD%D0%B0_%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5_%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D0%B4%D0%B2%D0%B8%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F_%D0%B2_%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BE%D0%B4%D0%B0_%D0%BE%D1%82_1878_%D0%B3._%D0%B4%D0%BE_1944_%D0%B3.

  Всички жени над 21г. получават правото на глас през 1938г. например. И все пак, трябва да призная, че допълнителното развитие на правата на жените по време на тоталитарната комунистическа власт е един от малкото добри странични ефекти...

 3. 3 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3187 Весело

  До коментар [#1] от "Каишков - Системен нарушител":

  Най-вече трактористки,комбайнерки,многомашиннички...по примера на съвеЦките колхознички.За да удоволетворят щенията на Партията за не екплоатация на женският труд.И да разбият буржоазният модел на жената -домакиня.

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 4. 4 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2048 Весело

  [quote#1:"Каишков - Системен нарушител"]За ужас на (не)Българския Хелзинкски комитет еманципацията на жените у нас започва със социализма - те стават министърки, политици, актриси, учени, спортистки, журналистки, писателки и т.н.[/quote]А след приключване на червената диктатура в България,жените разбраха,че не е много фешън да си кранистка-багеристка-трактористка-комбайнерка и т.н.и чак толкоз еманципация не им трябва.

 5. 5 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Виж ти, виж ти - БХК. Това, разбира се, ще бъде удобно забравено, когато мурзилките бидат за пореден път подковани да изливат помия по БХК, затова, че само на цигани помагали, или че били "антибългари", каквото и да значи последното.

  Не са антибългари, ами са анти-простотията, водеща до нарушаване на законите. Това, че някои хора се чувстват застрашени от тая работа, говори по-скоро за самите хора отколкото за БХК.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 6. 6 Профил на garincha
  garincha
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Начело на БХК е несменяемия Красимир Кънев, който явно ще изкара повече години като шеф на БХК отколкото Тодор Живков като шеф на БКП. Кънев както и редица други демократи си крие биографията до 1989 г.
  Достатъчно е да се прочете, че нещо е свързано с БХК за да отдръпнат почтените хора.

  God bless Russia!
 7. 7 Профил на J.J.
  J.J.
  Рейтинг: 822 Неутрално

  До коментар [#2] от "J.J.":

  Поправка: през 1938г. право на глас получават жените, които са "омъжени, разведени, или вдовици", но е и неомъжените.

 8. 8 Профил на garincha
  garincha
  Рейтинг: 221 Неутрално

  [quote#4:"chicago514"]А след приключване на червената диктатура в България,жените разбраха,че не е много фешън да си кранистка-багеристка-трактористка-комбайнерка и т.н.и чак толкоз еманципация не им трябва. [/quote]

  И затова опъват каиша за 500 лв. заплата като шивачки и др. подобни в гръцки и италиански фирми стъпили у нас.
  Е, някои са бизнес дами, но за това се иска да имаш Татко или да си еди-коя си на Някой.

  God bless Russia!
 9. 9 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#3] от "Messerschmitt":


  [quote#3:"Messerschmitt"]Най-вече трактористки,комбайнерки,многомашиннички...[/quote]
  Е нали искат равни права. Нещо лошо ли има да си комбайнер и тракторист?

 10. 10 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 754 Неутрално

  [quote#3:"Messerschmitt"]трактористки,комбайнерки,многомашиннички...по примера на съвеЦките колхознички.[/quote]
  Най вече - актриси, поетеси, журналистки, спортистки. И да ти кажа по добре многомашиннички отколкто фолк - звезди и магистралки (то май разликата е само в цената), в каквото ги превърна "демокрацията".

 11. 11 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 491 Неутрално

  Днес в българската наука определено може да се каже, че сред по-младата част от кадрите жените преобладават

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 12. 12 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Първата преподавателка не е ли Елисавета Карамихайлова - един от основателите на катедрата по атомна физика в СУ?
  Иначе браво за инициативата и за статията! Дано да има повече.

 13. 13 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 274 Неутрално

  [quote#1:"Каишков - Системен нарушител"]За ужас на (не)Българския Хелзинкски комитет еманципацията на жените у нас започва със социализма - те стават министърки, политици, актриси, учени, спортистки, журналистки, писателки и т.н. [/quote]
  Поредната комунистическа лъжа и манипулация. Първото светско девическо училище е открито от Анастасия Димитрова през 1839 г. Постепенно девическите училища станали толкова популярни, че не стигали местата.
  Българите изпращали невръстните си дъщери да учат в чужбина и преди, и след Освобождението - без телефони, без джиесеми, без скайп и фейсбук. Българките, завършили образованието си в чужбина, са ставали учителки, художнички, писателки, лекарки, учени и общественички.
  В по-ранни времена - баба Тонка се е държала като равна с мъжете и се е майтапела с турците. Едната й дъщеря става учителка, другата се омъжва за Захари Стоянов и след смъртта му прави възможно издаването на Записките.
  Не, комунета, не всички сме от село, Ленин не ни е измислил азбуката и преди вас обществото ни е било много по-равноправно, демократично и справедливо.
  (между другото, отношението към работниците по време на соца беше отвратително - срам за световното синдикално движение)

 14. 14 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Небългарският Хелзинкски Комитет прави опит да си изчисти името..

 15. 15 Профил на реалист
  реалист
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#8] от "garincha":
  Разбира се, че болшинството жени, домакини с основно или средно образование от селата, ще бъдат шивачки, фризьорки, келнерки, чистачки, и др. занаяти, за които не се иска дарба, или дълго и специализирано образование, а и заплащането, което дава работодателят не привлича мъжете. Дори, за тези жени, да бъдат шивачки е квалификация. Но, техните дъщери, които се образоват, могат да станат, каквото поискат. В училищата, повечето учители са жени, в университетите, много жени са професори, дори ръководителите на повечето наши телевизии, са жени и т.н. . Човечеството съществува и се развива, благодарение на жените, нашите майки. Бъдещето на мъжете, обаче, не е оптимистично.

 16. 16 Профил на Сталкер
  Сталкер
  Рейтинг: 234 Неутрално

  До коментар [#13] от "solange":

  И понеже не е имало никакви проблеми с правата на жените преди да дойдат комунистите, затова първата жена преподавател в университета правят струват и в крайна сметка я изхвърлят от там въпреки успехите и,само защото е жена... Вярно, че процесите по еманципацията на жените така или иначе се развиват независимо от обществения строй, но не можете да отречете, че при социализма те бяха въпрос на идеология и че именно тогава рязко скача процента на работещите жени и практически се изравнява с този на мъжете. Даже е малко прекалено в някои случаи...

 17. 17 Профил на garincha
  garincha
  Рейтинг: 221 Неутрално

  [quote#15:"реалист"]Но, техните дъщери, които се образоват, могат да станат, каквото поискат.[/quote]

  Дали ако майката на една дъщеря, която е шивачка ще може да стане каквото поиска или ще се радва на каквато и да е работа за 500-600 лв. заплата ? Стават каквото поискат неслучайните дъщери - тези, които са дъщери на неслучайни хора. А "професорите" в нашите вузове, които са над 50, са в голямата си част майка плаче.

  God bless Russia!
 18. 18 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 274 Неутрално

  [quote#16:"Сталкер"]И понеже не е имало никакви проблеми с правата на жените преди да дойдат комунистите[/quote]
  Къде съм казала такова нещо? Просто ми писна да слушам лъжи, че преди 1944 г. в България е имало мизерия и безпросветност, при положение че във всяко село най-видната сграда е тази на училището и тя не е построена през соца, а доста по-рано. Като отношение към жените сме били равни или по-напред от останалите европейски държави.
  През соца не помня много другарки на ръководни постове - например директори на предприятия.

 19. 19 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2528 Неутрално

  До коментар [#1] от "Каишков - Системен нарушител":

  Много послъгваш - за ужас на на теб и др. антихристи пребоядисани днес в християни - още по времето (че и преди това), на хан Аспарух - жените са били равноправни на мъжете - имало е жени съветници, имало е жени воини, че дори е имало и жени управители на райони.

 20. 20 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2528 Неутрално

  До коментар [#18] от "solange":

  Сега ме подсети кой е построил пътищата у нас - нацистите, за да могат да си карат танковете и другата военна техника към Гърция. Комунягите сложиха един асфалт отгоре и си приписаха всичко. И какво от това, че жените били равни на мъжете по време на соца, като членовете на БКП не смятаха тези без членство за хора.

 21. 21 Профил на vladimirpopovbg
  vladimirpopovbg
  Рейтинг: 226 Неутрално

  До коментар [#1] от "Каишков - Системен нарушител":
  Znaem gi povecheto ministurki, politichki i.tn. ot RABFAK....
  Po modela na Zola Dragojcheva, kojato beshe kazala, che "nikoga ne e spala taka dobre, kakto sled noshta na masovija razstrel na osudenite ot narodnija sud".....
  Losh primer za emanzipazija!

 22. 22 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1230 Неутрално

  Интересен живот. Ако, баща й беше някой друг, колкото и да е талантлива, нямаше да стане асистент

 23. 23 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 274 Неутрално

  [quote#22:"daam"]Ако, баща й беше някой друг, колкото и да е талантлива, нямаше да стане асистент [/quote]
  Зависи от ценностите в семейството и от демократичния достъп до прилично образование.
  Към 1944 г. баба ми вече е била студентка в СУ, някъде 2-3 курс. Момиче от голямо, сравнително заможно село (днес град), в което образованието на децата е било на почит.
  През 80-те години родителите масово плащаха за частни уроци и курсове, за да осигурят добро училище на децата си.
  Плащаме и сега.
  С пропастта между елитните гимназии и училищата, където по милост завършват с тройки, сме за никъде.

 24. 24 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 754 Неутрално

  [quote#19:"Deaddark"]жените са били равноправни на мъжете -[/quote]
  Кажи една жена римски император или пък хан. Или стратег или гръцки философ. Или патриарх (това за антихриста) или учен или поне грамотна до начàлото на Новото време. Или пък такава която сама си е избрала съпруга поне до края на 19 ти век.

 25. 25 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 754 Неутрално

  [quote#21:"vladimirpopovbg"]Znaem gi povecheto ministurki, politichki i.tn. ot RABFAK...[/quote]
  Ти за св. св. Кирил и Методий не знаеш ли? И за св. Климент Охридски? Азбука са създали, българска. За ministUrkite виждам, че знаеш.

 26. 26 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7272 Неутрално

  По времето на комунизма героините бяха тъкачки, трактористки и монтажнички. Кой обръщаше внимание на учените.

 27. 27 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 697 Неутрално

  Не е въпрос на дискримация, просто нещата от живота.
  Жена отдадена на кариера е непълноценна поне на едно от местата.
  Страдат или кариерата й или семейството.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 28. 28 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 274 Неутрално

  [quote#24:"Каишков - Системен нарушител"]Кажи една жена римски император или пък хан. Или стратег или гръцки философ. [/quote]
  Пък комунистическите императори, генсекове и полковници все жени бяха....
  Колко жени бяха начело на СССР? А на България? То от бае Тодар и мъж не можа да се вреди, де.

 29. 29 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 754 Неутрално

  [quote#28:"solange"]Колко жени бяха начело на СССР? А на България?[/quote]
  А на САЩ, великият образец и идеал на феминизма? А да отидем още по нататък - колко жени ЛБГТ са били президенти на тази иначе велика страна? Николко, позор, комунисти, диктатори, тоталитарни сексистки чудовища.

 30. 30 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 697 Неутрално

  До коментар [#25] от "Каишков - Системен нарушител":


  [quote#25:"Каишков - Системен нарушител"]Ти за св. св. Кирил и Методий не знаеш ли? И за св. Климент Охридски? Азбука са създали, българска.[/quote]

  Ти това го припомняй на твоите руски аркадаши.
  Те са тези, които отричат азбуката им да е дошла от България.
  Затриха Волжска България и преправиха тамошните българи на татари.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 31. 31 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 754 Неутрално

  [quote#30:"simval"]Затриха Волжска България и преправиха тамошните българи на татари. [/quote]
  нямам думи. А за Тунгуския метеорит сигурно пак те са виновни.Освен това се пише ВолЖка, явно и ти не си чувал за светите братя. ВолжСка е на руски.

  Волжка България просъществува до 13-ти век, когато въпреки решителната победа в т.н. „Овнешка битка“ в крайна сметка е разрушена от набезите на монголо-татарите
  https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D0%BE%D0%BB%D0%B6%D0%BA%D0%B0_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F

 32. 32 Профил на Je suis une femme
  Je suis une femme
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#12:"solange"]Първата преподавателка не е ли Елисавета Карамихайлова - един от основателите на катедрата по атомна физика в СУ?[/quote]

  Елисавета е първата жена хабилитирано лице в СУ. Райкова е първата асистентка и като такава тя преподава.

  Every one of us is, in the cosmic perspective, precious. If a human disagrees with you, let him live. In a hundred billion galaxies, you will not find another.
 33. 33 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 697 Неутрално

  До коментар [#31] от "Каишков - Системен нарушител":

  Когат не ти отърва - нямаш думи.
  И когато четеш само това, което е "правилно" редактирано.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 34. 34 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2528 Неутрално

  До коментар [#24] от "Каишков - Системен нарушител":

  Сафо.

 35. 35 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5670 Неутрално

  Лоша ни е работата щом БХК защитава жените...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 36. 36 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 697 Неутрално

  До коментар [#31] от "Каишков - Системен нарушител":

  "По-късно (през 1556г) то е завладяно от руските войски на Иван Грозни. Населението на страната се нарича в Русия „казански татари“, въпреки че то самото предпочита названията „мишари“ или „булгари“. Днес част от жителите на Татарстан отново се връщат към древните си корени и предпочитат да се наричат българи[4]."

  Това е извадка от връзката, която ТИ си дал по-горе.
  Която извадка потвърждава казаното от мене.
  Благодаря.

  ПП. Или може би, ти си дал връзката като потвърждение за моя "грешен" правопис? Е, добре, признавам си грешката. Явно съм повлиян от руския правопис. За което се извинявам.
  Чудя се, колко трябва да си пристрастен (или купен, по-вероятно) за да тръгнеш да говориш против действителността. Но това си е твой проблем, за мен си е единствено чуденка.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 37. 37 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 754 Неутрално

  [quote#36:"simval"]"По-късно (през 1556г) то е завладяно от руските войски на Иван Грозни. [/quote]
  Тогава там вече няма българи, монголите са ги изтребили или преселили. Тя е чàст от улуса на Джучи, първият син на Чингис хан, наречен Златна орда. За правописа ти нямам претенции, съвършени няма.

 38. 38 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 697 Неутрално

  До коментар [#37] от "Каишков - Системен нарушител":


  [quote#37:"Каишков - Системен нарушител"]Тогава там вече няма българи, монголите са ги изтребили или преселили.[/quote]

  Да бе, да.
  И после отново са се появили изневиделица, ей тъй, щрак с пръсти и ... хоп, та "Днес част от жителите на Татарстан отново се връщат към древните си корени и предпочитат да се наричат българи.[4]"(пак там)

  ПП. Ти като си със затруднено мислене, защо си въобразяваш, че и останалите хора са тъй?
  А може би, все пак, мисленето ти е наред, но парите трябва да се заслужат. Пък макар и да изглеждаш съжалитено.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 39. 39 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 754 Неутрално

  [quote#38:"simval"]Днес част от жителите на Татарстан отново се връщат към древните си корени и предпочитат да се наричат българи[/quote]
  Татарстан е едно, Кримското ханство с Казан, което завладява Иван Рюрикович от Улу Мухамед - чингизид от Златната орда е съвсем друго. И защо се стремиш да обиждаш, това не те прави по убедителен, когато ти липсват знания.

 40. 40 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 697 Неутрално

  Знанията са ми достатъчни за да знам, че град Казан е основан от волж(с)ките българи и е бил техен главен град, когато Иван Грозни (или Иван Рюрикович, както срамежливо го споменаваш ти) го превзема и ги изколва.
  Достатъчни ми за да знам и, че съветските другари хич, ама хич, не обичат да признават тези факти. (Както повечето от тях не признават и кирилицата за пренесена у тях от България. Откъдето тръгна и заяждането ти) Както и че е имало "сериозни усилия" от тяхна страна, наследниците на онези българи да са били "потатарчвани" за сталинските им цели. Подобно на "помакедончването" на Пиринска Македония.

  ПП. Не съм имал и нямам намерение да обиждам.
  Посочването на действителността, такава каквато е, не е обида.
  Напротив, обиден е начинът, по който ти се мъчиш (подобно на Пантев) да изопачиш историята.
  Всуе се пънете.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 41. 41 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 754 Неутрално

  [quote#40:"simval"]ПП. Не съм имал и нямам намерение да обиждам. [/quote]
  [quote#38:"simval"] Ти като си със затруднено мислене,[/quote]
  Това какво общо има с неверните ти тези за (уж) български характер на Казанското ханство през 16 ти век?

 42. 42 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 697 Неутрално

  До коментар [#41] от "Каишков - Системен нарушител":

  Аз каквото имах го споделих по-горе.
  Ясно и точно.
  То не беше предназначено за тебе.
  Ти беше само подходящият повод.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 43. 43 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 754 Неутрално

  [quote#42:"simval"]Аз каквото имах го споделих по-горе.
  Ясно и точно. [/quote]
  Че хора - мюсюлмани, говорещи език от тюркската (огурската) езикова група и без писменост, описани за първи път през 10 век са "българи" в съвременен смисъл (след 9 век) на тази дума?

 44. 44 Профил на labdev
  labdev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#3] от "Willy Messerschmitt":

  Дрън, дрън и много пляс. От три дъщери на дядо ми и трите - учителки отпреди Девети. Една я поваля жълтата гостенка, втората се омъжва за банков чиновник и става домакиня, третата се измъква от ТБЦ-то и дълги години чака децар ражда ни на 39 и 42 г. Имах прекрасни учителки от поколението на майка и по-млади - да ги залюбищ. Една само е жива еще - българичката, и един учител - по музика. През 1967 директорка на СТЗ "Ворошилов" и зам. ген. дир. на РЕСПРОМ беше инж. Найденова, освободи ме от разпределение в мокрия прованс да се съберем с бъдещата ми в метрополията ни и зърьча като родим да почерпим. Макя, забравихме я в урушмата на техниката, науката, практиката и възпроизводството (без ин витро и Кесарево сечение) на народа. Най-добрият специалист по цифрова електроника в БТР-то ни беше Невянка - позната и в чужбина. А иначе, що жени шефки на отдели, отделения, лаборатории (моята жена), групи, секции, отдели и направления си имаше. И естествено, мъжете са повече и трябва да си бъдат повече, за да скитат в командировки, да остават след работа, да издържат повече на сила и психика и така и така нататък, за да има в семейството поне две деца, като в моето - едно за у нас, едно за навън. Сега - добре, ама достойно ли е и мъже, и жени да са главно в сферата на услугите, ако ще и програми и игри да правят възпитаниците на ТУ-тата тук и там из Б-я. А жена-силиконка - опази Боже, уж съм атеист.

 45. 45 Профил на labdev
  labdev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#4] от "chicago514":

  Не те зная къде си, но не си много в час, повтаряш заучени или набити с чук фрази. Ами преди комбайнерките жетварките и раждаха на полето, бе момче! При рандеман 50 %! Баба ми е родила 12, 6 си делихме 30-те й декара 92 -3 г. В нашите специалности в МЕИ-тата бяхме 50/50, в ХТИ-тата също имаше, да не говорим за текстилна техника, медицина. Отделно, майка работи 9 г. на полето - пенсионирана на 50 учителка, не на 60 и отгоре. А че имаше всякаква гълвотия - сега да не би да е по-малко? Тръгнете, хора, с влак или пеш из страната, с колело, и с кола - но не по директната магистрала, после отворете старите снимки по блогове и албуми, пък после редете поредни съждения.

 46. 46 Профил на labdev
  labdev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#20] от "Deaddark":

  Да, 950 000 мъже и жени - членове и членки, х 3 поне деца, родители - почти половин Б-я не е смятала другата половина за хора.
  Що се отнакя до пътищата, някои, като Рибаришкия и повечето проходи, са от Римско време. Трамваите са строени от белгийци и френци, после и немски, но преди Хитлер. Бяхя мярки Шарлеруа и АЕГ, български от царско време - ДТО, после модели Република по Петицата, Комсомолец, София. Да не изнасям лекции, има си данни за тролеите, автобусите и локомотивите. Случайно да знаеш що е то асфалтобаза, павьор, макадам, ломен камък, възглавница, дренаж, окоп, пикьор, надзорник, Окръжно пътно, УСМА, ЛВЗ и прочее? И сега го има това, и някои нека са чудесни, ама нищо не възниква от нищото.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK