Съветът на Европейския съюз: Прозрачният избор на нов съдебен съвет е тест за напредък

Препоръката за прозрачен избор на нов ВСС идва, след като съдийската колегия отхвърли предложението на Калин Калпакчиев органът да се опита да предпази съдиите от административен натиск от техните ръководители по места във връзка с предизборната кампания.

© Георги Кожухаров

Препоръката за прозрачен избор на нов ВСС идва, след като съдийската колегия отхвърли предложението на Калин Калпакчиев органът да се опита да предпази съдиите от административен натиск от техните ръководители по места във връзка с предизборната кампания.Прозрачният избор на членове на новия Висш съдебен съвет (ВСС), както и предстоящият конкурс за председател на Върховния административния съд са част от тестове, по които ще бъде оценяван напредъкът на България по механизма за сътрудничество, известен като CVM.


Това се разбира от констатациите на Съвета на Европейския съюз по мониторинговия доклад на Европейската комисия за България и Румъния, публикуван през януари. От него, както и от препоръките на съвета, разпространени днес, става отново известно, че механизмът за сътрудничество и наблюдение, който действа за двете държави от 2007 година, "продължава да играе важна роля за постигането на напредък" и отпадането му би се осъществило едва след изпълнение на препоръки."Той остава подходящ инструмент за оказване на съдействие на Румъния и България в усилията им за реформи, така че всяка една от тях да постигне конкретни и трайни резултати, нужни за успешното изпълнение на целите на механизма.
Съветът припомня трайната си готовност да подкрепя усилията на България и Румъния в тази насока с помощ от ЕС и на двустранна основа", пишат от съвета.


Акцент в доклада на Европейската комисия беше също важността на избора на нов Висш съдебен съвет и на председател на Върховния административен съд, а сред констатациите бяха, че кадровият орган на Темида действа под неправомерно влияние, ограничен напредък в борбата с корупцията и необходимост от нов антикорупционен закон и ефективен и нов орган за борба с корупцията.


В констатациите на Съвета на Европейския съюз е записано: "Както беше посочено, в оценката на комисията се набелязват ключовите оставащи стъпки, с оглед да се гарантира, че целите на механизма са напълно постигнати. Във връзка със съдебната реформа следва да се положат специални усилия, за да се гарантира прозрачен избор на бъдещия Висш съдебен съвет (ВСС), да се установи практика назначаването на висши съдебни длъжности да бъде прозрачно и да се основава на качествата на кандидатите, като това следва да важи и за предстоящото назначаване на нов председател на Върховния административен съд, да се подобри функционирането на Инспектората към ВСС (ИВСС)."


Препоръката за прозрачен избор на нов ВСС идва, след като съдийската колегия отхвърли предложението на Калин Калпакчиев органът да се опита да предпази съдиите от административен натиск от техните ръководители по места във връзка с предизборната кампания.


Сред другите стъпки, начертани от съвета, са


"да се подобри допълнително дейността на прокуратурата и да се укрепи нормативната уредба за наказателно преследване на корупцията


по високите етажи на властта и тежката организирана престъпност.


От Съвета на Европейския съюз акцентират върху липсата на сериозен напредък в борбата с корупцията. Препоръчват "да се засили борбата с корупцията, особено по високите етажи на властта, подкрепена със солидни резултати".


Българските власти трябва да продължат работа по "нова правна рамка за борбата с корупцията, включително създаването на ефективен орган за борба с корупцията".


Сред другите мерки са реформиране на Закона за публичната администрация "с цел да се гарантира укрепването на вътрешните инспекторати".


Важен акцент в препоръките на съвета е създаването на механизъм за отчитането на напредък по шумно започващите разследвания и повдигнатите обвинения.


"За да постигне резултати по отношение на окончателните съдебни решения за присъди в областта на борбата с корупцията и тяхното изпълнение, България следва да преодолее сегашните слабости и да създаде механизъм за публично отчитане на напредъка (разследвания, повдигнати обвинения, присъди и изпълнение) за вече попадащите в общественото пространство дела за корупция по високите етажи на властта."


От съвета пишат, че


"трябва да се вземат и допълнителни мерки за укрепване на предотвратяването и борбата с корупцията на местно равнище, включително в сферата на обществените поръчки".


По отношение на борбата с организираната престъпност България следва да затвърди напредъка, за да осигури резултати по отношение на окончателните съдебни присъди и изпълнението на съдебни решения. Гарантирането на независимост и добри работни условия за компетентните агенции и органи в тази област следва да допринесе за тази цел, става известно от изводите.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ergen4ev
  ergen4ev
  Рейтинг: 429 Неутрално

  а сега да видим гнилите ябълки как ще отговорят на тези лоши хора от европейския съюз сигурен съм че с наглост което по българските стандарти е нещо ежедневно и обичайно

 2. 2 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 598 Неутрално

  Разбирам, че има много хора в България, които се облагодетелстват от изкривената съдебна система и дават всичко от себе си против каквато и да е съдебна реформа.

  Не разбирам защо гражданите на България, масово ощетявани от това положение, продължават да подкрепят фасадните на тая мафия партии бсп/дпс/герб и присъдружни.

  Единственият начин да се отървем от това кално, срамно и крадливо задкулисие е да подкрепим партиите на промяната Нова Република и Да, България.


  [quote#1000:"Schopenberg"]Гласуването за БСП е престъпление![/quote]


  Navigare Necesse Est
 3. 3 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2501 Неутрално

  Както се казва: "И какво?".
  Пука му на Цацаров и на мнозинството във ВСС, крепители на сегашното статукво.
  Според мен има две възможности, парламента ( следващия) да се намеси чрез законодателни и финансови ( чрез бюджета) мерки, нещо което няма как да се случи при очертаващото се бъдещо разположение на силите в него и другата е ние, чрез постоянен натиск, дори и под формата на протести, да ги принудим да действат, нещо също трудно постижимо, поне към наши дни.
  Следователно ще си кютаме, ще ни правят на маймуни и ще ни стрижат като овце.
  За съжаление, но вероятно това и заслужаваме.

 4. 4 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 1785 Неутрално

  И тук ще се провалим с апломб.

 5. 5 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8640 Неутрално

  Ние от години симулираме реформи в съдебната система, така че въобще не ни пука, какво ще каже Европейската комисия. Или поне на тези, от които зависи.

 6. 6 Профил на ergen4ev
  ergen4ev
  Рейтинг: 429 Неутрално

  До коментар [#5] от "Роси":
  това като отговор на тези от които зависи ли го пишеш?

 7. 7 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8640 Неутрално

  До коментар [#6] от "ergen4ev":
  Точно тях имам предвид. Те разсъждават по този начин.

 8. 8 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 690 Неутрално

  10 години едно и също!Доклади, препоръки... и нищо!
  Дано Да БГ и Нова Република направят нещо срещу корупцията!

 9. 9 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2905 Неутрално

  До коментар [#2] от "Schopenberg":

  А междувременно Герб и БСП искат да се прекрати мониторинга.Било унизително! Унизително е, че ние търпим тези мафиоти на власт.

 10. 10 Профил на georgi_ww
  georgi_ww
  Рейтинг: 563 Неутрално

  Отново окуражително потупване по рамото, което нищо не ни носи и едва ли някой ще направи нещо по въпроса.

 11. 11 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 888 Весело

  Проблемът е, че и на други им е важен избора на нов Висш съдебен съвет и председател на Върховния административен съд. А тези други действат на принципа - Европейска комисия далеко и високо. Между другото, Антикорупционното звено почти го разформироваха, като то бе погълнато от т. нар. Шпицкоманда. Така че, Европейска комисио, остани си със здраве. Кой дава все да си дава. И да знаете - търсят се хора на административни постове за членове на ВСС, а по изключение - поне предложението за тези кандидат-членове да е от хора на административни постове. Останалите - ако посмеят, сами да си се пазят. Поздрав най-сърдечен.

 12. 12 Профил на Nothing matters
  Nothing matters
  Рейтинг: 298 Неутрално

  До коментар [#9] от "hodounski":

  Ще си позволя да цитирам Алеко Константинов относно българския народ (от "Бай Ганьо прави избори"

  "...робуването е за него блаженство, тиранията благодеяние, роболепието геройство, презрителното хъркане отгоре - музика!"

 13. 13 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1289 Неутрално

  Половината от новия ВСС ще е парламентарна квота.
  И от нас зависи дали там ще има магистрати с морал и чест.
  Гласувайки за новото НС, мислете и за това.

 14. 14 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 659 Неутрално

  Цацата горкия отвсякъде го напъват, ще се пръсне!

 15. 15 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 1236 Неутрално

  Нищо няма да стане. Ще обвиним пак комунизма, империализма ,ционизма ....и тн. Как някой вижда избор на свестни хора във ВСС или на друго място. Имаше един известен адвокат...по памет цитирам. Средно интелигентен прокурор може да повдигне обвинения, поне срещу 10 публични лица на ГЕРБ ( включително и Б.Б) , да кажем по още толкова на БСП , ДПС и Реформатори) . Как точно ще стане и кой ще гласува?

 16. 16 Профил на izbiram
  izbiram
  Рейтинг: 439 Неутрално

  До коментар [#2] от "Schopenberg":

  Е как да гласувам и за двете бре!??Това е смешно.Играеме с две партийки белкем съберем 2% общо.

 17. 17 Профил на Антикорупционен блок-Да Корупция!
  Антикорупционен блок-Да Корупция!
  Рейтинг: 1971 Неутрално

  27 демокрация доказаха, че справедливост и възмездие са несъвместими с демокрацията у нас! Държавата и обществото имат нужда както от законност, така и от справедливост и възмездие! Ако не можем да го получим по ващия начин, с Венециянски комисии, с €вро доклади, с баене, гледане и препоръки! Ще се намерят други начини за това! Или територията ще стане част от €вро-атлантическа турция!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 18. 18 Профил на just
  just
  Рейтинг: 554 Неутрално

  В България няма демокрация, има фасадна демокрация, червената мафия е наложила бандитски корупционен РЕЖИМ, институциите призвани да защитават гражданите, работят срещу гражданите.
  Съдебната система е бастион на мафията, полицията е превърната в служба за прикриване на престъпленията на мафията и сплашване на народа. Пол. партии са слуги на мафията и правят закони в интерес на мафията. Интелигенцията е смазана или прокудена в чужбина. Чалгата е стил на живот.
  Напълно превзета от мафията държава, и естественият и разпад.

 19. 19 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 832 Неутрално

  Напредък? При Цацата?
  Напредък ще има когато прокуратурата ни мине на директно подчинение на Брюксел...

  При управлението на Путин има истински бум в производството! Всеки ден откриват нови наказателни производства срещу инакомислещите!
 20. 20 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1625 Неутрално

  [quote#19:"Торбалан"]Напредък? При Цацата? [/quote]
  Този, на снимката горе, ако някой не знае какво представлява формалната му опаковка, е поставил България на най-бавната скорост.
  Разбира се, представителите на Русия в България и представляващата ги със сина в Бъркли са му много задължени и благодарни.

 21. 21 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9641 Неутрално

  Мнозинството във ВСС ще го игнорира с гробовно мълчание...

 22. 22 Профил на o_sando
  o_sando
  Рейтинг: 1064 Весело

  [quote#17:"Антикорупционен блок-Да Корупция!"]Или територията ще стане част от €вро-атлантическа турция! [/quote]

  ... айде ся... )))))))

  (а хартийка носиш ли си)

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 23. 23 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2775 Неутрално

  [quote#9:"hodounski"]А междувременно Герб и БСП искат да се прекрати мониторинга.Било унизително! Унизително е, че ние търпим тези мафиоти на власт.

  [/quote]

  Еми, не ги търпете, симпатяго! Гласувайте срещу тях! Но не, вие сте почитатели, е може би точно ти не, на "по-малкото зло"! Няма "по-мако" зло, има Зло, плъзнало като ракова метастаза! И не се питай и не питай, до кога! Сега!

 24. 24 Профил на o_sando
  o_sando
  Рейтинг: 1064 Неутрално

  ... ако българската корупция струва € 1 милиард, то бундес-корупцията струва € 20 милиарда, френската € 30 милиарда, а за гръЧката не ми се и мисли... ами въведете им Наблюдение, бе! другари коминтерновци... процедура некаква им въведете!

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 25. 25 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2775 Неутрално

  [quote#19:"Торбалан"]Напредък ще има когато прокуратурата ни мине на директно подчинение на Брюксел... [/quote]

  А приказката за Неволята, чувал ли си я?! Е, тогава ше се оправим.

 26. 26 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2775 Весело

  [quote#24:"o_sando"]ко българската корупция струва € 1 милиард, то бундес-корупцията струва € 20 милиарда, френската € 30 милиарда, а за гръЧката не ми се и мисли... ами въведете им Наблюдение, бе! другари [/quote]

  Сандьо, нека оправим нашата си кочинка, па тогава да квичим и за другите, а баджанак?

 27. 27 Профил на o_sando
  o_sando
  Рейтинг: 1064 Весело

  [quote#12:"Nothing matters"]"...робуването е за него блаженство, тиранията благодеяние, роболепието геройство, презрителното хъркане отгоре - музика!"[/quote]

  ... не мисля, че немския бюргер особено се различава от "националния ни Герой"... а милият ни бай Ганьо е предимно Стабилен ( тежи си "на мястоТО" )

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 28. 28 Профил на o_sando
  o_sando
  Рейтинг: 1064 Неутрално

  [quote#26:"batzdravo"]Сандьо, нека оправим нашата си кочинка, па тогава да квичим и за другите, а баджанак?
  [/quote]

  ... виж, аз не "квича"... ясно? А кочината ще я Оправя който я е направил или на който му трябва Оправена Кочина... ЕК активно финансира правенето на "кочини", не ли?

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 29. 29 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1618 Неутрално

  Няма да се издържи този тест - изборът ще е предрешен и въобще няма да е прозрачен

 30. 30 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 598 Неутрално

  До коментар [#16] от "izbiram": Използвам ужасно глупавия ти въпрос, да потвърдя, че всеки свободен и уверен в собственото си значение българин, има две възможности да гласува отговорно и смислено. Още повече, че тези избори са Референдум.

  Референдум за прогрес или за Решетников.
  Трябва да си дълбоко тъп за да не гласувяш за Нова Република.


  [quote#1000:"Schopenberg"]Гласуването за БСП е престъпление![/quote]
  Navigare Necesse Est
 31. 31 Профил на matthew.g
  matthew.g
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#8:"antikvarno"]10 години едно и също!Доклади, препоръки... и нищо! [/quote]
  Не разбрахте ли, че тия "доклади" се пишат от няколко чиновника на принципа копи-пейст. Ако приключат, те ще изгубят работата си, горките.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах