Вътрешният министър не е осъществил принуда спрямо бившия главен секретар на МВР

Георги Костов

© Велко Ангелов

Георги КостовСофийската градска прокуратура отказа да образува досъдебно производство по сигнала на бившия главен секретар на МВР Георги Костов срещу служебният вътрешен министър Пламен Узунов поради липса на извършено престъпление от общ характер, съобщиха от държавното обвинение.


Проверката беше извършена от Върховната касационна прокуратура и градското обвинение, след като на 15 февруари, малко преди служебният кабинет да поиска отстраняването, Костов подал сигнал, че Узунов е осъществил спрямо него принуда."Не са осъществени от субективна и обективна страна и признаците на престъплението по чл.172 от Наказателния кодекс, а именно "който съзнателно попречи на някого да постъпи на работа или го принуди да напусне работа поради неговата народност, раса, религия, социален произход и други", съобщават от прокуратурата. В постановлението, с което се отказва образуването на досъдебно производство, е записано, че
"доколкото г-н Костов не е бил принуден да напусне, а е бил освободен, като решението е съвместно между представителите на изпълнителната власт и президента,


в съответната изискуема от закона форма, без да обсъждаме дали това решение е правилно или не е, доколкото законът не дава възможност на прокуратурата да прави преценка относно целесъобразност, не са осъществени признаците на състава нито от обективна страна (г-н Костов не е принуден да напусне, а е освободен), нито от субективна страна (не се установи повод за освобождаването му да са изброените по-горе особености), които да са мотивирали министъра или друго лице да го "принуждава" да напусне".


След като правителството поиска отстраняването му, Костов обвини служебния премиер Огнян Герджиков и министъра на вътрешните работи Пламен Узунов в указване на натиск, за да напусне. Пред "Нова телевизия" той заяви, че Пламен Узунов го е заплашил, че ще бъде дискредитиран, ако не подаде оставка. Според бившия главен секретар действията на правителството са абсолютно беззаконие.


Мотивите за отстраняването на Костов бяха, че той е указвал натиск върху служителите на МВР.


"Няколко са случаите, по които сме събрали данни. Сигурно има и такива, за които все още не сме събрали. Данните са събрани по установения ред. Конкретно става дума за петима служители. Натискът е бил политически, без да се цитира определена политическа сила", поясни тогава Пламен Узунов.


От прокуратурата правят коментар и по тази тема, като заявяват, че дали изнесените данни за нарушения от страна на Костов са истина или не, няма отношение към сигнала срещу Узунов, но има към законосъобразността на освобождаването на Костов.


"Има отношение и относно това действително ли е налице хипотезата на чл. 36 ал. 6 т. 6 ЗМВР или извършил ли е господин Костов действия, които накърняват престижа на министерството. Тази преценка обаче следва да бъде направена от компетентния съд както относно допустимост, така и относно основателност", пише в постановлението на прокурора.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK