Образованието - приоритет за всички партии, но предизборно

Подобряване на качеството на училищното образование е приоритет в предизборните платформи.

© Георги Кожухаров

Подобряване на качеството на училищното образование е приоритет в предизборните платформи.Образованието ще бъде национален приоритет, за който ще се отделя по-голямо държавно финансиране. Условието е политическите формации, които се състезават за доверие на парламентарните избори на 26 март, да спазят обещанията си.


В предизборните платформи на ГЕРБ, "БСП за България", ДПС, "Воля", "Реформаторски блок - Глас народен", "Нова република", "Движение Да, България" и "АБВ - Движение 21" са вписани мерки за подобряване на качеството на училищното образование. За висшето образование се предлага финансиране според качеството и търсенето на конкретни специалисти на пазара на труда.


Чрез по-високи учителски заплати
Повечето политически формации са за повишаване на авторитета на учителите и за увеличаване на възнагражденията им. Преди президентските избори тогавашният премиер Бойко Борисов анонсира увеличение на стартовата заплата за млади преподаватели на 660 лв., а на основното учителско възнаграждение - с 8 на сто. Повишението е от 1 януари, но заради забавяне от общините преподавателите ще получат увеличението през март.


В сегашните си платформи и ГЕРБ, и "Воля" не конкретизират процент на увеличение на учителските заплати. В медийни изяви от партията на Бойко Борисов са говорили за двойно повишаване на възнагражденията на преподавателите. От "БСП за България" обещават увеличение с поне 15% през първата година от мандата, а до края му - с 40 на сто. ДПС предлага приравняване на работната заплата на учителите до средната за страната. А "АБВ - Движение 21" - темп на нарастване като този на минималната работна заплата.


За три години от "Движение Да, България" смятат, че заплатите на преподавателите могат да бъдат увеличени с поне 50 на сто. Обещанията на "Нова България" в числа са 20% по-високи заплати за всички учители и двойно възнаграждение - за най-успелите. Но се предлага и задължителна магистърска степен за училищно преподаване, както и мандатност за училищните директори. ДПС също е за система за квалификации и кариерно развитие. От "Воля" искат повишаване на на квалификацията на учителите на всеки 2 години.


Свобода, един учебник и каква грамотност


ГЕРБ обещава записани в образователните стандарти гаранции за свободата на учителите, докато от "БСП за България" предлагат учителите да нямат право да избират учебник, по който да преподават, а - да има "един учебник по даден предмет за даден клас".


Само ГЕРБ и "Нова Република" се заричат неграмотността да бъде преодоляна. От "Движение Да, България" са помислили за дигитална и финансова грамотност. От "Реформаторски блок - Глас народен" предлагат допълнителна помощ за децата с образователни затруднения. ДПС ще работи за по-малко отпадащи ученици.


Пътят на парите


Единствено ГЕРБ, "Реформаторски блок - Глас народен" и "Нова република" предлагат промяна във финансирането на училищното образование, което в момента се прави на принципа "парите следват ученика", т.е. колкото повече ученици, толкова по-голям бюджет. Според "Нова република" държавната субсидия за училищата трябва да зависи от резултатите от външното оценяване. Според "Реформаторски блок - Глас народен" делегираните бюджети за училищата трябва да зависят и от качеството на обучението.


Повечето партии обвързват финансирането на университетите с качеството на обучението. От "Реформаторски блок - Глас народен" обещават да се работи по сегашния план - през 2020 г. 60% от финансирането на висшето образование да зависи от качеството. "Движение Да, България" предлага парите за университетите да зависят и от реализацията на студентите.


Субсидии и такси


Има и обещания по-голяма държавна субсидия да се дава за специалности, които са приоритетни за икономиката. "БСП за България" обещава студентите в приоритетните специалности да не плащат такси за обучение. Преди това обаче ще се прави карта "Образование - Икономика". За актуализиране на специалностите според пазара на труда са ДПС и "АБВ - Движение 21"


От ГЕРБ предлагат "цялостна промяна в системата на висшето образование". Има идея и да се регламентира изнасянето на лекции от професионалисти в съответната област.


В платформата на "Воля" фигурира "годишно увеличение с 5 % на средствата за висше образование при сегашните 2 %".


Откъде ще дойдат парите


Партиите обещават повече инвестиции в образование от националния бюджет, но и използване на европейските фондове. От ГЕРБ не се ангажират с число колко пари ще се дават от БВП за образование. "БСП за България" обещава средствата в държавния бюджет за това перо през 2020 г. да бъдат 5 % от БВП при 3.5 % т.г. "АБВ - Движение 21" говорят също за 5 % от БВП за образование.


По-скромно число обещават от "Реформаторски блок - Глас народен" - 4.5% от БВП да се дават за образование. Най-много пари обещават от "Нова република" - от 3.3 % в момента до 5.6% за четиригодишен мандат. Другите формации не се ангажират с конкретни числа. Повечето партии обаче се надяват парите да дойдат чрез по-голям икономически растеж.


В предизборните платформи на почти всички партии се набляга и на партньорство с бизнеса, който да "инвестира" в училищното образование чрез дуално обучение, т.е. обучение чрез работа. И ГЕРБ, и "БСП за България", и ДПС, и "Воля" обещават ранна професионална ориентация на учениците, но по различни начини. От "Реформаторски блок - Глас народен" и "Воля" предлагат активно участие на реални работодатели при изготвянето на учебните програми. За дуално обучение обещават да работят и от "Обединение ДОСТ".


Здрав дух в здраво тяло


ГЕРБ е за подобряване на условията за спорт в училище с цел "живот без агресия". "Обединените патриоти" повтарят обещанията си от предизборната платформа през 2014 г. - час по физкултура всеки ден до завършване на средното образование, както и засилване на дисциплината в училищата.


"Движение Да, България" ще работи за образование, което включва развитие на емоционална интелигентност, способности за работа в екип, комуникационни и презентационни умения, както и работа върху креативността на децата.


"Реформаторски блок - Глас народен" иска безплатни учебници от 1 до 12 клас, но и глоби за родители, които не осигуряват присъствието на децата си в училище. От коалицията са и за електронни учебници. На интерактивни методи на преподаване залагат и от "Движение Да, България".


От "БСП за България" и от "АБВ - Движение 21" се обявяват за отмяна на разпоредбата от 2018 г. частните училища също да получават държавна субсидия. От ДПС и "Обединение ДОСТ" обещават задължително изучаване на майчин език в училищата.


"Нова република" предлагат общините и училищните настоятелства да управляват изцяло училищното образование.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (58)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1960 Весело

  Да бе, от два месеца учителите все подмокрени ходят. То бива бива ухажване ама при тях нещата явно се усложняват.

 2. 2 Профил на Bojidar Vasilev
  Bojidar Vasilev
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Дойде ли време за изпълнение на обещаниета , не могло по независещи от тях причини . Иначе сега всички са велики , всеки гледа да обещае повече от другия , и да го оплюе максимално , като пътуващи търговци са всичките

 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7016 Неутрално

  Една хубава новина :''Един милион долара от завещание влизат в близките дни в Профилираната гимназия „Найден Геров” в Лом.
  Сумата е само първи транш от дарение, което българинът - лекарят Андрей Георгиев, емигрант в САЩ, е направил в завещанието си за училището в крайдунавския град.''
  А партиите пречат на образованието.

  [email protected]
 4. 4 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 730 Неутрално

  Тъжно е, че никой не говори за повишаване на автономията на училищата, за повече разнообразие от учебни програми, начини на преподаване, за право на избор от страна на родителите, за повече и реална конкуренция.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 5. 5 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 2443 Неутрално

  Дали ако съкратят наполовина щата на МВР и закрият НСО няма да се намерят пари и за образование, и за войска? Ама никой не го предлага.

 6. 6 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 3460 Неутрално

  Като им гледам физиономиите, бъдещите избраници мразят училището. Повечето партии само се шегуват предизборно.

 7. 7 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1280 Гневно

  Образованието, подобно на здравеопазването, стана сериозен и печеливш бизнес за онези, които го владеят. Иначе от какъв зор щяха да открият Университет в Перник, на един уй разстояние от София? От какъв зор има фириал на Техническия в Сливен и филиал на Тракийския в Ямбол? От какъв зор бе създаден Свободния университет в Бургас (частен), след като в държавния университет (пак там) има студенски групи от един или двама студенти! Не знам дали в богатите Швейцария, Люксембург или Дубай има такова чудо??? При това има студенти, с успех по диплома от средното 3,25. Един такъв пита, господине, вие казахте 1/2, а пишете 0.5. Защо? Друг споделя искрено, че навремето най му била трудна таблицата за умножение със 7 и дори сега се колебаел!!!!! Еба ти образованието, в еба ти държавата!!!!

 8. 8 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 3460 Неутрално

  Карадайъ се нуждае от допълнителни часове по български език!
  За сега.

 9. 9 Профил на Nelumbo
  Nelumbo
  Рейтинг: 1092 Неутрално

  1. Рибата се вмирисва.... знаем откъде, директорите задължително с мандат, но не повече от два - приказките, че нищо не можело да се направи за два мандата са пълни глупости. И за един може да се постигне много, зависи как се гледа на тази власт
  2. Броят на учениците в паралелка да не е повече от 18-20 деца - само който е влизал в класна стая, знае какъв зверилник е
  3. Парите за ученик не може да се определят само от външното оценяване - само седмица във Факултето или Столипиново трябва да прекарат предложилите го, ама в класните стаи!!!
  4. Квалификация на 2 години? - как ще квалифицират още тези с докторати например, пък и магистри

 10. 10 Профил на Nelumbo
  Nelumbo
  Рейтинг: 1092 Весело

  До коментар [#8] от "Alexander97":

  По правоговор, нали

 11. 11 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2792 Неутрално

  Разбиването на образованието - приоритет на всички партии, но следизборно.

 12. 12 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 499 Неутрално

  Ако децата можеха да гласуват, щеха да им вдигнат стипендиите. Хахаха. Кандидат-олигофрен-политиците дали знаят к'во се случва из училищата.

 13. 13 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 646 Неутрално

  Така както слушам всички са на принципа "Колкото повече, толкова повече" Някак си не чувам дебати за важните неща. Колко висшисти на 1000 човека население са нужни? Какво трябва да е налице, за да може да се прави наука, а не студентите да работят почасово? Какви специалности трябват на държавата? Какво трябва да се учи в основно, средно и висше училище? Какво пропускаме, че фирмите финансират алтернативни обучения на държавните училища? Само с дайте да дадем, наши хора усвояват и/или осигуряваме бюлетини, а не решаваме проблеми.

 14. 14 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1189 Неутрално
 15. 15 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2598 Неутрално

  С изключение на "Да, България" и "Нова Република" на никой не му пука за образованието. Идеята е повече функционално неграмотни деца - повече верни привърженици, слуги.
  Учителските заплати трябва да се повишават, но при задължително ефективно поддържане на квалификацията. Поне два пъти в годината учителите трябва да ходят на курсове, и други подобни форми на обучение. Трябва да се премахнат частните уроци от преподаващи учители. И това трябва да стане не толкова със закон, колкото с личното убеждение на учителите.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 16. 16 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 844 Неутрално

  Само ГЕРБ и "Нова Република" се заричат неграмотността да бъде преодоляна.

  21 век, държава член на ЕС. В останалите страни се точат дискусии колко чужди езика да учат, ние се боричкаме с неграмотност. При положение, че всички партии предпочитат неграмотни или малограмотни избиратели няма скоро да се изравним с другите от ЕС. Прост народ- слаба държава.

 17. 17 Профил на borismt
  borismt
  Рейтинг: 292 Неутрално

  Не знам какво обещават, но знам ,че служебното правителство заби нож в полезното, което направи Кунева . Куневе затегна условията за провеждане на ДЗИ. Не знам кой ги е упълномощил сегашните, НО ОТМЕНИХА ЕДНАТА МАТУРА....

 18. 18 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 3460 Неутрално

  [quote#15:"Gopeто"]И това трябва да стане не толкова със закон, колкото с личното убеждение на учителите.[/quote]
  А с родителите как да стане, като ТЕ са моторът на частните уроци за мързеливите дечица?

 19. 19 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#17] от "borismt":

  Въпросната дама е пример за формализъм и цялостна неадекватност в работата. Трябваше да стане образователен министър, за да се види какво действително може и умее.

  Съотнесено към стажа и позициите в администрации, това е най-некомпетентния за ресор включващ средно образование министър от заемалите поста напоследък. Другите поне заявяваха правилно насоки, и след това се проваляха. А тя изобщо не можа да се ориентира и да посочи в нито един приоритет на тази сфера.

  Това ли е успеха - да затегнеш условията за изпита по литература??? Големи постижения....

  По отношение на заплатите. Изчислимо е, че има поле за до 100% увеличение на заплатите. Подаянията от 10% на година трябва да спрат. Те компенсират най-много инфлацията и не са истинско увеличение спрямо мащаба на нуждите и заявените намерения. Индексирането на заплатите трябва да е текуща задача, а не увеличение с цел реформа.

 20. 20 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1894 Неутрално

  Освен пари, за образованието са необходими и промени в системата, разделне на зърното от плявата, а и възнагражденията трябва да зависят и от качеството на различните училища и ВУЗ-ове.
  Ние хората ги разделяме и когато дойде време децата ни да учат, си избираме и сме готови да плащаме и/или да висим на денонощни опашки за да ги запишем, а държавата плаща на калпак.
  Същото е с университетите, амбициозните младежи и родители, дават пари за уроци, държат истински състезателни изпити и там не се правят по десет класации до октомври, само да се запълнят бройките.
  Дори и за добрите университети,като СУ например, това не се отнася за всички, а само за ценените от нас специалности, т.е. има ясна диференциация, а държавата пак плаща на глава, а не за качество.
  Затова, дори и за разпределението на средствата се иска политическа смелост и устойчивост на корупция, за да се финансират с нашите пари само най-добрите и нужни, а не куцо, кьораво и сакато и световно неизвестни южни-западни-източни и дори пернишки университети, които произвеждат никому ненужни "специалисти", но нашите пари, разпределени на тиква от държавата си прибират, плюс каквото откачат от т.н. студенти.

 21. 21 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 3460 Неутрално

  [quote#17:"borismt"]служебното правителство заби нож в полезното, което направи Кунева .[/quote]
  Това което направи Кунева, е продължаване на работата на парче - оттук малко, оттам малко, а основата на образованието остава същата! Необходимо е изцяло нова структура и система на цялото образование! Зубренето на факти не прави човека образован!!!
  Зубращината, привнесена от съветската система е на мушката и в Русия, защото и там са разбрали - фалшивия метод на пълнене на главите с факти не носи истински резултат.
  У нас първо трябва да се напише ИСТИНСКАТА ИСТОРИЯ НА БЪЛГАРИЯ И РОЛЯТА НА РУСИЯ в съдбата на българите!
  Хайде Патриоти, социалисти, ГЕРБ - започвайте!

 22. 22 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1894 Неутрално

  До коментар [#18] от "Alexander97":


  [quote#18:"Alexander97"]И това трябва да стане не толкова със закон, колкото с личното убеждение на учителите.- цитат на коментар #15 от “Gopeто”
  А с родителите как да стане, като ТЕ са моторът на частните уроци за мързеливите дечица?
  [/quote]

  Не съм съгласен с тезата. Учителите могат и е нормално да печелят с допълнителния си труд. Хората избират добрите учители и така се получава една справедлива диференциация.
  Що се отнася до това, дали тези деца са мързеливи, глупави или просто небрежни, това си е проблем за всяко отделно семейство и няма как държавата да им го решава.
  В края на краищата има грубо казано няколко типа ученици и семейства в които те са отрасли.
  Гениални и/или талантливи, които в общия случай пробиват, независимо от семейството.
  Просто добри, които произлизат от семейства, където поне възпитанието и изскванията ги правят такива, но и парите в по-богатите помагат за тези успехи.
  И глупави, мързеливи и въобще не провяващи интерес към учебния процес, които произтичат или от много бедни, почти разпадащи се семейства или от макар и добре материално, но считащи, че диплома се купува, но иначе образовнието не необходимо.
  Не може да се прилага еднакъв подход и е редно такива деца да учат в различни училища и това става естествено и сега.
  Вижте например София, има няколко езикови, една математическа и още няколко доста прилични средни училища и там, по-доста естетсвен път става подбир на добрите деца. Ами там и в училища, които се доближават до техните стандарти, трябва да се плащат много големи заплати на учителите - това ще е чудесен стимул за останалите.
  Подобно е и с университетите, при това там вече има класификация за тяхното качество, която винаги може да се усъвършенства, при това на базата на кариерното развитие и успехи на техните студенти.

 23. 23 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1523 Весело

  Държавата може да пребори неграмотността в рамките на половин мандат, като просто обвърже получаването на социални помощи и "детски" с успешното, ежемесечно решаване на тестове. Който иска държавна помощ, решава теста и колкото изкара толкова помощ получава. За скъсаните поименни ваучери за ток и помощите в натура, без никакви пари. Бонус за всички — безплатни учебници и тетрадки. Който иска "коледни" и "извънредни", се явява на по-сериозни тестове или дори на английски.
  Ей така, на шега ще преживеем второ Възраждане в образователната сфера, дори ще преоткрием читалищата.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 24. 24 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 990 Неутрално

  " ..се предлага финансиране според качеството и търсенето на конкретни специалисти на пазара на труда."

  О-ооо, то четвърт век е абсикирала държавността от всякаква визия за образование . Пак няма такава и за година напред, камо ли за 5 и повече у никоя партия, платформите им са копи-пейст от миналите избори.
  И това до всички партии и политики съсипали образованието в страната, като система, пинципи и ценности.
  Да чуем данните за пазара на труда по специалности, конкретно, че да се информират младите хора относно интересите си за реализация. Конкретни данни, конкретни суми, с източниците на заявки по специалности, с източниците на финансиране. Къде са?

  Най-тежката форма на популизъм обезкървяваща нацията, виновна за индиферентността в образователната система, превърнала я в машина за дипломи произвеждаща неконкурентна стока.

 25. 25 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5266 Неутрално

  Никой не предлага да се учи новата история на България каквато е, а не както е написана от БКП. Лошо... Имаме всички шансове да повторим грешките, защото историята не е учител, но наказва жестоко ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 26. 26 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3316 Неутрално

  Особено ясно, миналата година се видя, какво ГЕРБ мислят по въпроса за учителските заплати...! Тоест, пари нямало...! Да се чудиш, как ще ги намерят през следващия мандат, ако съставят правителство?!
  Между другото, нито на ГЕРБ, нито на БСП им трябват образовани и мислещи хора! Трябват им пари, за да хранят милиционери и малоумници, които да гласуват за тях. Плюс това, от парите за образование доста по-трудно може да се открадне нещо...! Друго си е да направиш пречиствателна станция на гъза на географията, до която няма даже и канализация...! Или пък спортна зала в някое село без хора...!

  Бивш tww09306483.
 27. 27 Профил на Nelumbo
  Nelumbo
  Рейтинг: 1092 Неутрално

  До коментар [#22] от "tsvetko_51":

  Хм, изобщо не е теза, а практика. Често родителите, които нямат време или не желаят по една или друга причина да се занимават с децата ги пращат на частни уроци, за да се спасяват. Най-вече по български и математика, заради изпитите в 7 клас. Т.е. не всички учители могат да печелят от частни уроци.

 28. 28 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7307 Неутрално

  За висшето образование и наука се говори по-малко, а там и заплатите изостават в сравнение с учителските

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 29. 29 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2274 Неутрално

  Да си управлявал 10 години и сега тепърва да заявяваш някакви мерки по темата... или пък да си управлявал 50-60 години, и да имаш наглостта да се буташ за още..

  Цинизъмът е твърде слаб като понятие...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 30. 30 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 815 Неутрално

  Да предизборно е така, после седенката се разтуря. Учените също кучета ги яли.

  Трябваше навремето в и-тута когато се изсипа дани бой (нарочно с малка буква) сам само със шофьор да му Фърлиме един кьотек, така поне следващият м-р на образованието щеше да си знае,че може да бъде бит.

 31. 31 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2551 Неутрално

  затова учениците в 7 ми клас са с 30% двойки ,което значи ,че все едно не са стъпвали в училище

 32. 32 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1398 Гневно

  Урааааа!
  Забогатях!
  И станах по-квалифициран!
  И авторитета ми е голяяяям! И ще ми го увеличат!
  А, сега - сериозно....
  Г-да бивши, настоящи и бъдещи управници....защо първо обезобразихте, насилихте и убихте образованието? Сега ще го спасявате? Как? Как се повишава авторитет с обещания, наредби и закони? Или с пари? Става, но с много!
  Високата заплата не е равнозначна на висок авторитет! Набийте си го в главите! Създайте материална база!!! Намалете броя на учениците в клас! Вкарайте в училището млади помощник - учители! Да натрупат опит, щото след 2-3 години няма да има достатъчно учители из провинцията. Мандатност за директорите, а тези дето сега имат повече от 10 год като такива - 6 месечно предизвестие и аут. Как ще повишите авторитета на учителите, като директорите са се окопали, създали са си антураж от верни хора, а останалите нямат думата....Ха, гъкнеш, ха си изгърмял. Какъв авторитет, след като си зависим от директора.... Не дай си Боже да засегнеш интересите на някое връзкарче.... Авторитет?
  Колкото до учителските заплати - повишение е необходимо, но защо, г-да политици, не се плащат данъци за частните уроци?

  Повечето политически формации са за повишаване на авторитета на учителите и за увеличаване на възнагражденията им.

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 33. 33 Профил на arminius
  arminius
  Рейтинг: 277 Неутрално

  Въпрос към Дневник:

  Защо под речта на Банкянския гавазин сте изключили коментарите? Плащат ли ви за тази услуга, или доброволно му се дупите?

 34. 34 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 3460 Неутрално

  [quote#9:"Nelumbo"]И за един може да се постигне много, зависи как се гледа на тази власт [/quote]
  Ами как се гледа, гледа се както я гледа Бойко Борисов. За него "власт" е мръсна дума ! Де гиди мръсника му с мръсник!
  Трети път иска власт, а думата била мръсна )))))!

 35. 35 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 4113 Неутрално

  Предизборно всичко им е приоритет,за БСП всичко плюс повишаване на раждаемостта.

 36. 36 Профил на arnautsky
  arnautsky
  Рейтинг: 826 Любопитно

  В образованието министрите не са много важни,
  там коли и беси Дамянова,прочута с унгарската си филология.

  Тя е и изворчето на голяма част от недомислията.

  Keep it cool, keep it funny, keep on changing the world.
 37. 37 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#21] от "Alexander97":

  ...
  Кунева дойде след като паднаха Танев и Кастрева. Но защо паднаха? Защото объркаха още първата публикувана програма -по история, И не терминологията или актулаността и бяха проблем: те разбъркаха матераила и например в един випуск (сегащния 7 клас) изпадна цялото световно средновековие, географията на континента Европа и в зоологията всичко от насекоми, риби, котки.
  Но какво направи Кунева? Остави грешката и публикува притурки с целогодишни материали за "наваксване" незаконно в зипове. Примерно след древен свят 7 клас (който свършва в края на годината) някак трябва да минат целия период феодализъм примерно, или едновременно(!). Което няма как да стане.

  А виновникът, вместо да напусне системата, се върна на поста Началник РИО и контролира как Кунева изпълява грешката му.

  Та това е Кунева. Една пародия.

 38. 38 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 829 Неутрално

  До коментар [#5] от "spiegel":
  В грешка сте. Специално за НСО Нова Република имат предложение да се закрие. Защото в сегашния си вариант е държавна охранителна фирма за политици. Издържана с нашите данъци. Не разбирам защо трябва да плащаме за охраната на Доган и Пеевски, но е факт, че го правим.

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 39. 39 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1894 Неутрално

  До коментар [#27] от "Nelumbo":


  [quote#27:"Nelumbo"] Най-вече по български и математика, заради изпитите в 7 клас. Т.е. не всички учители могат да печелят от частни уроци. [/quote]

  Е и какво, заради тези, които не печелят и тези които могат ли да не печелят, все едно дали ще го обявим за забранено или по "морални" съобръжания.
  И още нещо, ако "изчезнат" все едно как частните уроци, кой ще спечели - учениците ще станат по-добри ли, ние като общество ще получим по-образовани деца ли, за учителите, поне тези които са добри и имат желания и дават уроци е ясно че ще загубят.
  Но въпроса ми е, след като никой няма да спечели, защо да се правят, при това безполезни опити за борба с частните уроци, практика впрочем не от днес, а от стотици години.

 40. 40 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1688 Весело

  До коментар [#5] от "spiegel":

  Недей така бе, момче. Както върви, ще предложиш и да се пенсионират с 6 заплати както останалите и възрастта за пенсионирането им да е 63 години както в Германия, като след 45 години ги преместват от активна оперативна работа...

  Живеем във времена на суши, фондю и жулиен, а аз продължавам да обичам кюфтенца с пържени картофки и баничка с боза. Моята простотия край няма!
 41. 41 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1688 Весело

  До коментар [#33] от "arminius":

  Иде им отвътре....

  Живеем във времена на суши, фондю и жулиен, а аз продължавам да обичам кюфтенца с пържени картофки и баничка с боза. Моята простотия край няма!
 42. 42 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2274 Неутрално

  До коментар [#37] от "potrebitel3":

  По история или по география, че нещо се обърках в мнението ти?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 43. 43 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#42] от "Darth Plagueis":

  Три предмета са сбъркани за текущия 7 клас: История, География и Биология. Виновните подадоха оставки, но "новото" за тях което предизвика оставката не е отменено..
  Отделно е проблемен 5 с три подобни.
  Реформа, здраве му кажи.

 44. 44 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#42] от "Darth Plagueis":

  Затова тихомълком, уж за "улеснение", паднаха матурите по история и география за 7 клас, които са си зилишни по принцип.

 45. 45 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 1331 Гневно

  Лъжци!!! 2 милиарда лева дохода за ремонта на жилищата на няколко хиляди човека, за сметка на всички останали, сега седнали за образование да ни говорят.

 46. 46 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2274 Неутрално

  До коментар [#43] от "potrebitel3":

  Извинявай, но наистина не разбрах какво според теб е обърканото. Че са отпаднали материали от програмата?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 47. 47 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1245 Неутрално

  Образованието - приоритет за всички партии, но предизборно.

  Споко.
  Това е само предизборно обещание.

 48. 48 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1245 Неутрално

  Образованието - приоритет за всички партии, но предизборно.

  Обещавам да обещавам.

 49. 49 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 589 Неутрално


  Ако една държавата инвестира в умните и способни деца по-малко, отколкото в неграмотните, е закономерно в същата държава да остават вторите, а първите да търсят признание на умствените си способности по света.

  No Pain No Gain
 50. 50 Профил на red.mary
  red.mary
  Рейтинг: 534 Любопитно

  Какво попречи на ГЕРБ досега, докато управляваха от 2009 досега да имат този приоритет?

 51. 51 Профил на boras
  boras
  Рейтинг: 229 Весело

  Предизборните приоритети никога не съвпадат със следизборните такива!

 52. 52 Профил на Бела
  Бела
  Рейтинг: 452 Неутрално

  Една и съща песен на друг глас...и така до безкрай...аз мисля, че вече не остана кой да ги изслушва, пък камо ли да им повярва!

 53. 53 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8201 Неутрално

  От колко години слушаме, че образованието е приоритет, но то, освен обещания , трябва и акъл да го направиш. А на нас май, точно акъл ни липсва.

 54. 54 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2025 Неутрално

  Образованието ще бъде национален приоритет, за който ще се отделя по-голямо държавно финансиране. Условието е политическите формации, които се състезават за доверие на парламентарните избори на 26 март, да спазят обещанията си."


  Бла - бла - бла ... Образованието вБългария до 1989- та беше най- доброто , съществувало в България до тогава . И най- скапаното след 89- та до сега ,откакто съществува образование в държавата . Четвърт век образованието се съсипваше и
  летеше по нанадолнището като шейна по сняг. До сега никой , ама НИКОЙ от апологетите на реформите в образованието не е прадставил анализ на добрите и лошите страни на "старото "образование , да направи оценка на лошото и да подкрепи полезното Никой не посочва мястото , което е заемало обраозованието в световните класации ПРЕДИ 89- та . НИКОЙ !!! Сякаш ограмотяването в България започва след 89- та . И сигурно е така , след като със системата се занимават хора , пръкнали се неизвестно от къде и започват да измислят неща , напълно познати , даже и незабравени , от минали времена . Няма начин образованието да живне с подобни иноватори . Просто ще продължават като миньори да копаят в миналото на образованието , да изкопават добри практики , но да ги осъвременяват , / и провалят / по собствени разбирания и да
  очакват да дойде Годо . Ще си останат с очакването . Наред с тях и образователната система . И в крайна сметка образованието ще продължи по снега . Върху парче найлон .

 55. 55 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 4339 Неутрално

  Разликата между добрите и посредствените училища е отчайващо голяма. Най-вече зависи от района, там където живеят по-възпитани деца и родители, за които образованието е преоритет от директорите се изисква повече и те изпълняват. В нашето имаше подписка по няколко повода и нещата станаха. В крайна сметка вместо да си гледат турски сериали и мачове, хората да се ограмотят малко и да се интересуват повече от децата си и училищния живот.
  На нас все някой друг ни е виновен, промяната става първо в главите. Каквато и заплата да дадеш на една посредствена учителка, ако никой родител не изрази претенция към нея, тя няма да работи добре.

  Любовта ще спаси света!!!
 56. 56 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2025 Неутрално

  Според "Реформаторски блок - Глас народен" делегираните бюджети за училищата трябва да зависят и от качеството на обучението."

  Божеее, какво иновативно звучене !!! И с какво неподозирано лесно постигане на ефект . Просто към всяко училище - създаване на ОТК. И - смърлт за функционалната неграмотност!. Дайте всеки Глас народен за Ръбестите !

 57. 57 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2025 Неутрално

  За висшето образование се предлага финансиране според качеството и търсенето на конкретни специалисти на пазара на труда"

  Планов прием , глупаци ! Така би казал един компроментиран американски президент . Пазара на труда не зависи изобщо от тълпа специалисти . Ако те са произведени в зависимост от НЕОБХОДИМОСТ , НЯМА ДА СА ТЪЛПА , А ОЩЕ ОТ НАПУСКАНЕТО НА СТУДЕНТСКАТА СКАМЕЙКА , ЩЕ СА НА РАБОТА . и НЯМА ДА МИНАВАТ ПРЕЗ НИКАКЪВ ПАЗАР . нО ЗА ТОВА някой трябва ДА Е ПЛАНУВАЛ каква необходимост ще има от ябълки , круши и тиквички , ако използваме пазарна терминология . Ако няма плануване , ще има гнилаж . Както е сега . А това е работа на тези , дето се самоопределят като работодатели . Но на тях не им стиска да плануват , щото днес може да готвят с тиквички , но вдруги ден може да им са нужни моркови . И затова предварително не си доставят стока . Но пък с апломб заявяват , че държавата не им създава условия. Да цицат печалби .

 58. 58 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2025 Любопитно

  [quote#52:"Бела"]Една и съща песен на друг глас...и така до безкрай...аз мисля, че вече не остана кой да ги изслушва, пък камо ли да им повярва! [/quote]

  С една дума - било , каквото било . От тук насетне - както си е било .

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK