Край на монопола на здравната каса, евтини лекарства и още предизборни обещания за здравеопазването

Край на монопола на здравната каса, евтини лекарства и още предизборни обещания за здравеопазването

© ДневникНеобходимостта от реформи и подобрения в здравеопазването е ясно осъзната от основните състезатели в предизборната надпрева. Платформите на ГЕРБ, "БСП за България", ДПС, "Обединени патриоти – НФСБ, АТАКА и ВМРО", "Воля", "Реформаторски блок - Глас народен", "Нова република", "Движение Да, България" и "АБВ - Движение 21" без изключение посочват темата за здравето на нацията като приоритет, макар че при някои е по-широко разгърната отколкото при други.


В позициите им има много допирни точки като идеята за демонополизация на здравната каса, задействането на повече профилактични и скринингови програми, въвеждането на единна електронна система. Различни идеи има по отношение на лекарствените политики, начина на контрол и управление на публичните средства в сектора и възможностите за развитие на медицинските кадри.


Разбиване на монопола на НЗОК
Край на монопола на здравната каса си поставят като задача ГЕРБ, ДПС, "Обединени патриоти - НФСБ, АТАКА, ВМРО", "Воля" и "Движение Да, България". Всички те предвиждат и затягане на контрола на разходваните публични средства с механизми, които ще се конкретизират, ако дойдат на власт, както и по-точно остойностяване на медицинските услуги.


Демонополизацията на здравната каса означава, тя да отстъпи централното си място, което заема в здравеопазването в момента, събирайки и оперирайки с всички задължителни здравни осигуровки от населението. Вариантите за това на теория са да се създадат други структури като касата, които да са в конкуренция помежду си, или да се използват вече съществуващите частни застрахователни и доброволни здравноосигурителни фондове.


Край на монопола на здравната каса, евтини лекарства и още предизборни обещания за здравеопазването

© Георги Кожухаров


Според платформата на ГЕРБ демонополизацията може да стане поетапно, първо със стимули за замяна на кешовите плащания с допълнително здравно осигуряване или застраховане; за ДПС и АБВ е необходима смяна на целия модел на финансиране в здравеопазването; също и според "Да, България", които предвиждат монополът да се елиминира като се даде възможност на пациентите да избират кое дружество да управлява здравните им вноски.


Реформаторите държат на системата, която опита да наложи Петър Москов като министър на здравеопазването - разделянето на медицинските услуги в основен и допълнителен пакет и развиването на втори доброволен здравнозастрахователен стълб за дейностите, извън основния пакет, но в платформата си добавят и създаване на възможност НЗОК да развива допълнителна здравнозастрахователна дейност на конкурентен принцип. За създаване на втори стълб и основен пакет говори и програмата на "Да, България".


За БСП целите са напълно безплатно, достъпно и навременно медицинско обслужване на здравноосигурените лица и премахване на скритите форми за допълнително заплащане, но за ролята на касата не се говори. Сходно е обещанието и на ДОСТ, като едно от двете им предложения в сферата на здравеопазването е безусловно осигуряване на безплатно лечение в страната и чужбина на всички деца с тежки и труднолечими заболявания. Второто е нулева данъчна ставка за лекарствата.


Евтини лекарства за всички


ГЕРБ, БСП и Реформаторският блок се обявяват за лекарствена политика, ориентирана към генеричните лекарства, които са по-евтини и съответно достъпни за повече хора, а за скъпите иновативни терапии искат да се усъвършенстват механизмите за оценката на ефективността и договарянето на отстъпки за цените им. "Движение Да, България" също би се борило за регистър и система за ценови контрол, за гъвкави механизми за договаряне с производителите, както и за мерки за ограничаване на паралелния износ.


ДОСТ и "АБВ - Движение 21" виждат решението на проблема с цените на лекарствата съответно с нулев или с диференциран ДДС върху фармацевтичните продукти. Лявата коалиция предлага също и безплатни лекарства за деца до 7 години и разширяване на участието на държавата във фармацевтичната и в химико-фармацевтичната промишленост, т.е. в разработването и предлагането на пазара на нови лекарства.


Край на монопола на здравната каса, евтини лекарства и още предизборни обещания за здравеопазването

© Юлия Лазарова


Патриотите като цяло не одобряват порочната здравна политика на държавата да предлага все по-скъпи лекарства, вместо да учи хората как да се предпазват от болести, и също така смята, че на преследване се подлагат доказалите ефективността си евтини методики за лечение като хомеопатия, билколечение и др., тъй като медицинската мафия се нуждае от болни, а не от знаещи как да се предпазят от болестта хора. "Производството и вносът на евтини лекарства трябва да са държавна политика, както и създаването на институти и кабинети по хомеопатия, билколечение и т.н." , пише в платформата им, използвана и за изборите през 2014 г.


И "Обединени патриоти - НФСБ, АТАКА, ВМРО" и "Воля" казват, че ще работят за това достъп до медикаменти да имат хората и в най-малките населени места, например чрез пътуващи аптеки.


Профилактика, разширяване на извънболничната помощ и възпитание в здраве


Сред предизборните обещания на политическите формации доминира амбицията да се насочат повече средства и усилия към извънболничната помощ, както и за превенция и профилактика, и за възпитанието на хората в здравна култура. Част от партиите - Реформаторите, "Воля" и "Да, България"- посочват, че ще работят за извеждането на диагностични процедури и интервенции от болничната в извънболничната помощ.


ГЕРБ и Реформаторският блок поставят профилактиката на челни места в здравните си програми, като предвиждат допълнителни скрининги за хронични болести, допълване на имунизационния календар, също и усилени мерки за преодоляване на нарастващия брой на наркозависимите чрез програми за индикативна превенция (ГЕРБ) и развитие на здравни и здравносоциални услуги в общността, с акцент върху услугите за бременни и деца (РБ).


"Обединени патриоти - НФСБ, АТАКА и ВМРО" предлагат държавна стратегия за борба с масовите заболявания - сърдечно-съдови заболявания, гръбначни изкривявания, психически разстройства, наркомании и т.н. БСП би допринесла с разкриване на лекарски кабинети в училищата и гарантирани 12% от годишния бюджет за здравеопазване за извънболничната помощ.


"Нова република" би предложила национална стратегия за развитие на ученическия и университетския спорт, като основа на здрава нация и би работила за по-здравословна околна среда, например с мерки срещу замърсяването на въздуха.


Край на монопола на здравната каса, евтини лекарства и още предизборни обещания за здравеопазването

© Юлия Лазарова


Електронно здравеопазване, но без пръстовия отпечатък


"БСП за България" и "Воля" са двете платформи, които изрично са записали сред целите си отменянето на системата на пръстовия идентификатор. Левицата не предлага алтернатива, а движението на Веселин Марешки настоява тя да се замени с електронен здравен паспорт.


Останалите политически формации не споменават пръстовия отпечатък (дори и Реформаторският блок, откъдето дойде идеята за него), но повечето предвиждат изграждането на единна електронна система между здравната каса и партньорите й, Министерството на здравеопазването, НОИ и НАП, както и електронно здравно досие на всеки пациент, електронна карта, електронни рецепти и направления. Около това основно е концентрирана здравната програма на ДПС, и е подробно разписано също при ГЕРБ, "Реформаторски блок - Глас народен", "Воля", "Да, България" и "АБВ - Движение 21".


Наред с електронната карта, повечето подкрепят и Националната здравна карта, по която да се планират потребностите на страната от специалисти и здравни услуги. Коалицията на АБВ иска също и въвеждане на дългосрочна политика на планиране на кадрите в системата на здравеопазването по специалности и като общ брой за период от 15 – 20 години напред.


За лекарите с любов


Обещанията, насочени към лекарите и медицинските служители в предизборните платформи, са в две насоки - заплащане и развитие.


ГЕРБ, "Реформаторски блок - Глас народен", "Воля", "Движение Да, България" и "АБВ - Движение 21" обещават по-адекватно остойностяване на труда на работещите в здравната система и по-гъвкави и стимулиращи възможности за специализация и продължаващо обучение.


Това може да стане чрез европейски програми и увеличаване на държавната поръчка в университетите според "Воля"; чрез съвместна работа с университетите и създаването на специално звено в НЗОК според ГЕРБ; или със създаването на консултативен орган, който да изготвя медицински стандарти и да организира продължаващо обучение във всяка специалност според "Да, България".


"БСП за България", "АБВ-Движение 21", "Реформаторски блок - Глас народен" и "Движение Да, България" искат да се гарантира адекватна начална заплата или минимална часова ставка, но само БСП посочва конкретни стойности за заетите в Националната здравна система - за специалистите с образователен ценз магистър стартова заплата не по-малко от три минимални заплати; за специалисти с образователен ценз бакалавър стартова заплата не по-малко от две минимални заплати.


Левицата предлага също и мярка срещу изтичането на медицинските кадри в чужбина - законово задължение за подписване на предварителни договори с обучаващите се по медицина на държавна поръчка, които след завършване на образованието и специализацията си да работят в България за период от 50% от времето, платено за обучението им. Същото да важи и за обучението на стоматолози, медицински сестри, акушерки и лаборанти.


За служителите в Спешната помощ, която също е във фокуса на голяма част от платформите, "Обединени патриоти - НФСБ, АТАКА и ВМРО", предлагат те да преминат в най-тежката първа категория на труд и да се водят със статут на държавни служители с особени привилегии.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK