"АБВ - Движение 21", "Реформаторският блок" и "Воля" с най-много дарения преди изборите

"АБВ - Движение 21", "Реформаторският блок" и "Воля" с най-много дарения преди изборите

© ДневникАБВ - Движение 21", "Реформаторският блок - Глас Народен", "Воля" и БСП са с най-много дарения две седмици преди предсрочния парламентарен вот на 26 март. ГЕРБ, "Нова република", Обединени Патриоти и ДПС нямат постъпили парични дарения. Това показва справка на сайта на Сметната палата, където се отчитат дадени пари в рамките на предизборната кампания.


Според изборния кодекс общият размер на финансирането на всяка предизборна кампания не може да надхвърля 3 000 000 лв. за партия и за коалиция или 200 000 лв. за инициативен комитет.


Максималната сума, която едно физическо лице може да дари за една календарна година за партия или коалиция е 10 хиляди лева.
Сумата, която "АБВ - Движение 21" е получила е 133 470 лева, като според данните на Сметната палата преобладават даренията от по 1000 лв.


На второ място с най-много дарения е "Реформаторският блок - Глас Народен", които събират над 120 хиляди лева. Впечатление прави, че сред 89-те дарители преобладават тези, които са дали големи суми - пет, девет или десет хиляди лева. Най-малката дарена сума е 200 лв.


"ВОЛЯ" на варненския бизнесмен Веселин Марешки има над 94 хиляди лева. Най- голямото дарение е от Светлана Марешка, която е съпругата му и е в размер на 9 хиляди лева. Партията е получила над 300 дарения.


На следващо място е БСП с над 84 хиляди лева дадени от граждани. Впечатление при левицата също прави по-големите суми, предимно от по-1000 лева. Най-малката сума е 50 лева.


Партията на Лютви Местан, която за тези избори се обедини с Касим Дал, са получили близо 50 хиляди лева дарения.


ГЕРБ нямат нито едно парично дарение, но пък безвъзмездно различни хора са им предоставяли автомобилите си. Същото положение е и при "Обединените патриоти".


Коалицията "Движение Да, България", в която влизат "Зелените" и ДЕОС е събрала над 50 хиляди лева дарения, като най-голямата сума е от 10 хиляди лева. Тя е дарена два пъти - един път от Ивайло Пенчев, директорът на "Уолтопия" и от Божидар Бакалов. На сайта на движението може да се види, че досега партията на Христо Иванов е събрала над 160 хиляди лева.


* статията е коригирана в 11:13 ч.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK