Лозан Панов: От избора на нов съдебен съвет зависи дали България ще продължи да е "балканска корумпирана държава"

Лозан Панов, председател на ВКС

© Надежда Чипева, Капитал

Лозан Панов, председател на ВКСПредседателят на Върховния касационен съд Лозан Панов, който тази седмица ще бъде домакин на конференция за това дали румънският модел е приложим у нас, смята, че имиджът на България, който е на "балканска корумпирана държава", може да бъде променен и чрез реформа на съдебната система.


"С Румъния сме в една лодка, но те сякаш имат гребци.


В Румъния има общ консенсус против явлението корупция. Защо у нас 20 години продължаваме да говорим, че законите ни не са читави? Защо контролните институции не си вършат работа и този, който получава дар, който не му се дължи, е ненаказан. Държавата не е достатъчно категорична в борбата си срещу корупцията", смята Панов.
На конференцията, на която той е домакин, ще присъства и румънският антикорупционен прокурор Лаура Ковеши. Новината, че тя идва, предизвика вълна от негативни коментари и обвинения срещу Панов в медиите, близки до кандидат депутата от ДПС Делян Пеевски. Панов отговоря, че идеята на поканата е да има професионален дебат на тема корупция."В Румъния има много политици и магистрати в затвора. Дали ние по темата за корупцията и организираната престъпност има достатъчно какво да покажем. Преди две години бившият правосъден министър на Румъния Моника Маковей беше посрещната със същите тежки обвинения. А каза, че са важни са хората. Трябват няколко читави магистрати, които са готови са си свършат работата, независимо какво ще се излее върху тях. Аз вярвам, че това може да стане и идването на Ковеши е стъпка към това", смята още Панов.


По думите му бъдещото събитие, което ще оформи лика на съдебната система и което може да промени лика на България като на "балканска корумпирана държава", е изборът на нов Висш съдебен съвет. За пръв път това ще става изцяло пряко - "един магистрат - един глас".


Панов призова магистратите да не влизат в договорки и да правят избора в зависимост от собствената си воля, а не спрямо административните ръководители или волята на сегашния съдебен съвет.


"Сега е моментът да покажете дали искате този модел, този ВСС, който генерира скандали, дали искате да продължи. Или бихте искали да се промени имиджа на България - това зависи от съдебния съвет. Когато извършваме избор на ВСС, нека той да не е обоснован на разговори по коридорите и стаичките, а да покажем своя вот. Да не се влияем от административните ръководители или от ВСС, или от който и да било друг. Още преди шест - осем месеца е започнало проучване в някои места за кандидати от там", заяви още Панов.


"Съдебната система е фактор дали ще има работни места. Ако държавата обезлюдява и няма инвестиции, една от основните причини е недоверието в съдебната система и непредвидимостта й.


Няма нищо по-страхливо от инвестицията. Тя бяга от страна, в която липсва предвидимост. Когато има спокойно развитие на един процес и предвидима среда, е нормално да има и инвестиции, да се откриват работни места. Нормално е, връщайки доверието в системата, да се върнат и хората", казва още Панов.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK