Десни партии за отстъпките на "Газпром": Пролича европейската солидарност

Десни партии за отстъпките на "Газпром": Пролича европейската солидарност

© Associated PressСлед пробива на Европейската комисия, принудила "Газпром" на отстъпки в цените за Централна и Източна Европа, включително и за България, български десни партии в декларации напомниха за ползите за страната от членството в ЕС и негативите от прекомерното енергийно обвързване с Русия.


Едновременно с това те се разминаха в предложенията си към правителството за сроковете, в които да отговори как защитава националния интерес. България има срок от 7 седмици, в които да представи становище по предложенията на "Газпром", а Министерството на енергетиката вече обяви, че експертите му и газовите дружества вече четат документите. Според някои от десните партии правителството трябва да избърза, а според други - да изчака сформирането на нов парламент и правителство.


ГЕРБ: Добър пример за единство в ЕС
"Добър пример за това, какво се случва когато страните в ЕС са единни е вчерашното съобщения на "Газпром", коментира Димитър Главчев, кандидат - депутат от ГЕРБ пред журналисти. Той подчерта, че руският газов гигант "не го е направил това с много голямо удоволствие", а заради заплахата за 10% глоба. "В резултат на единните усилия на Европейската комисия и Европа, като цяло, виждате, че ще има реални резултати за България. Това е и в резултат на позицията на ГЕРБ винаги да бъде съгласувана с европейското законодателство. Това ще позволи изграждането на връзката с Гърция да бъде в двете посоки", каза той.


"Реформаторски блок - Глас народен": Прокуратурата да разследва енергийните сделки на прехода


Енергийните сделки на БСП носят загуба за България по 5 млрд. лв. годишно и затова прокуратурата трябва как е нарушаван държавният интерес в сектора през последните 27 г., настоява коалицията "Рефоматорският блок – Глас народен".


"Споразумението между Европейската комисия и "Газпром" от вчера извади на светло това, за което сигнализираме от години – а именно, че БСП дава на тепсия българския държавен интерес на Русия чрез енергийните проекти", се казва в декларация на коалицията, според която в резултат българските граждани плащат с 40% по-висока цена за газа от пазарната в Европа. Реформаторите са на мнение, че БСП иска да се върне на власт, за да продължи грабежите в енергетиката


Служебният кабинет и президентът да не се ангажират с позиции, които биха могли да бетонират руските интереси у нас, докато няма парламент, още повече, че срокът за отговор на България по предложенията на "Газпром" е 7 седмици, настояват Реформаторите.


Единствената гаранция за запазване на интереса на българските потребители от игрите на руските енергийни олигарси и българските им касички е членството на България в ЕС и активната политика на България за запазване на националния ни интерес в енергетиката, се казва в декларацията.


Нова република: "Газпром" разчита на кратка памет


България продължава да се държи като кандидат-член на Европейския съюз, обяви на извънредна пресконференция политическият говорител на "Нова република" Трайчо Трайков. Политическата формация настоява в едноседмичен срок правителството да излезе с предложения за защита на интереса на България в този спор.


"Много е важно България да настоява за една и съща цена, по която да се продава природен газ на всички страни в Европа и цената да бъде такава, каквато е цената в Западна Европа. Спадът за нас ще бъде с 50%. Това са милиони евро по-малко всяка година", каза Трайков.


Така България ще види истинските ползи от европейската солидарност и европейската единност, продължи Трайков. По думите му предложението на "Газпром" да не съди България за спирането на проекта "Южен поток" е нахално. "Очевидно "Газпром" разчита на кратка памет, но ние помним - "Южен поток" беше прекратен едностранно от президента Путин и то от Анкара", напомни говорителят на Нова република.


Намаляването на цената на газа с 50% ще бъде мощен стимул за икономиката, ще гарантира по-висок икономически растеж, ще привлече нови индустрии, ще създаде хиляди нови и добре платени работни места, коментира Мартин Димитров.


"Да, България": Губеща е само мафията


"Да, България" настоява в отсъствието на парламент и неяснотата около избора на правителство президентът и служебният кабинет да предприемат незабавни действия за внимателен преглед и прознасяне по условията на отношенията с "Газпром", така че да бъдат защитени българските национални интереси и интересите на българските потребители.


следващите 7 седмици, какъвто е срокът, даден от ЕК, страната ни има възможност да се произнесе по очертаващата се сделка и да извлече максимални ползи за България и българските граждани", се казва в декларация на коалицията.


С оглед на това, че цените на руския природен газ за България са с 40% по-високи от тези за Германия, "Да, България!" смята, че санкцията на антимонополния орган на EК засяга както бъдещето на българската енергетика, икономика и бюджет, така и външната политика, тъй като доставките на енергосуровини се използват и като
инструмент за оказване на руски политически натиск.


"Ползите на членството на България в ЕС стават видни и безспорни за всички, защото по-ниските цени на енергоносителите означат по-ниски цени на всички стоки и услуги - от парното до хляба, означат икономически растеж, работни места и по-високи пенсии. Губеща ще бъде само мафията, за която газовият монопол на "Газпром" значи комисиони и влияние", се казва в декларацията.


В нея се казва, че нито едно българско правителство в последните години не успя да отстои и защити българския национален интерес в преговорите за доставки на руски природен газ. Резултатът от това е, че руската компания "Газпром" беше оставена да бъде единственият безалтернативен доставчик за България вече 27 години - за разлика от повечето европейски страни.


"Да, България!" настоява Европейският енергиен съюз, рамковата стратегия за който е изградена, да бъде сред приоритетите на българското председателство.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 969 Весело

  Дневник, не слагайте левундерите от Да, БГ под знаменател "десни", същото се отнася и за ГРОБ
  От цитираните десни са само НР и РБ

  Мома, връщай 12 и 12А!
 2. 2 Профил на Infernus
  Infernus
  Рейтинг: 507 Любопитно

  Проличало бла бла, като не искате да сме зависими от Русия с газа какво направихте с проекта Набуко за азърбейджански газ ?
  https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9D%D0%B0%D0%B1%D1%83%D0%BA%D0%BE_(%D0%B3%D0%B0%D0%B7%D0%BE%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D0%B4)

  Маскари с маскари!

  Дела трябват, а не думи.
 3. 3 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1523 Неутрално

  Ами така си е, това което постигаме благодарение на члентвото си в ЕС, няма как да бъде постигнато, особено при наличието на цели партии с про-руски профил.
  Бордове ни трябват, не само финансови, но и енергийни, правни, здравни и какви ли не други, за да се спасим от родните мошеници.

 4. 4 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2683 Неутрално

  Това ще позволи изграждането на връзката с Гърция да бъде в двете посоки", каза той.
  Гарантирано от ГЕРп.

  Някой да ви е спирал, освен вие самите?
  Много сте нахални!
  Също като руснаците, които обещават да не ни съдят за спирането на "Южен поток", спрян от Путин.

 5. 5 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2683 Неутрално

  Чакам Комендантето против либер..... да напише как ни изнасят националния доход!

 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5021 Неутрално

  Герб нарочно бавеха интерконекторните връзки в изгода на Русия.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на soave
  soave
  Рейтинг: 1212 Неутрално


  ДаБГ на Христо Иванво нито е дясна, нито е партия. ГЕРБ никога не била дясна партия. РБ с Глас народен е сбирток от неясни елементи, които се опитват да се присламчат към ГЕРБ.

  "Лъжата е обиколила половината свят преди истината да има възможност да си обуе гащите." Уинстън Чърчил
 8. 8 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5733 Неутрално

  Единствената заслуга е, че сме в ЕС

 9. 9 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Помните ли га народа даде властта на Аамбубата 2004 май беше, първата им работа беше Р. Овч развали договора на Бакърджиев с газпром и да ни нахендри да плащаме двойно? Сега вика ще плащаме скъпо, ама това ще е добре за следващите? А?

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 10. 10 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4328 Неутрално

  "Енергийните сделки на БСП носят загуба за България по 5 млрд. лв. годишно"

  Това е само една част от данък Русия, който плащаме всяка година.

 11. 11 Профил на 1_april
  1_april
  Рейтинг: 1474 Неутрално

  Едновременна бърза и точна реакция на "Нова Република и на "Да,България"!
  Браво...

 12. 12 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4328 Неутрално

  "цените на руския природен газ за България са с 40% по-високи от тези за Германия"

  Това не разколебава нашите мурзилки да са верни на Путин.

 13. 13 Профил на bond
  bond
  Рейтинг: 432 Неутрално

  ГЕРБ, РБ- 2 и ДаБг -десни??? Хайде, бъдете по-точни.

  james bond
 14. 14 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#1:"CINZANO"]От цитираните десни са само НР и РБ[/quote]
  Един добър трол винаги трябва да заиграва читателя на "леви -десни" - тва е такава пързалка, безброй внушения могат да се набутат

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 15. 15 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4328 Неутрално

  "Енергийните сделки на БСП носят загуба за България по 5 млрд. лв. годишно"

  Да гласуваш за БСП означава ,че гласуваш за това да продължаваме да плащаме на Русия милиарди грешни пари, да продължаваме да сме най-бедни в Европа.

 16. 16 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4758 Неутрално

  До коментар [#1] от "CINZANO":

  Те (Б)СП по принцип са най-десни.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 18. 18 Профил на boris
  boris
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Когато Р.Овч. и Гоце ги разстрелят , това ще означава че държавата се оправя.

  https://www.youtube.com/watch?v=quPgplfhKbY
 19. 19 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Курни няма ли да вземе отношение по въпроса? А движение Русофили? Направо да идва матушката да ни освобождава от еврогейския гнет, който не отчита "специалните ни отношения" с Русия (на донор и реципиент).

 20. 20 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1066 Неутрално

  Тези либерасти от ЕС глей кво неща правят. Мамка им!!! Путин да им спре доставките на газ, да им врътне кранчето.....тцъ, това не става руските пинсионери още повече ще изгладнеят. Добре тогава, веднага да насъска искандерите срещу София, Варшава, Прага, Талин и Брюксел

 21. 21 Профил на gerotheone
  gerotheone
  Рейтинг: 647 Неутрално

  Рублофилите и подобните им "полезни идиоти" упорито отказват да признаят, че от 1878 година насам, България е нетен донор на Русия и СССР. Има толкова много документи, показващи, че сме си платили "до стотинка" разходите по руско-турската война 1877-1878г. , както и след това сме поели задълженията на Османската империя към Русия след обявяването на независимостта ни през 1908г. Да не говорим колко пари ни струваше "братството" със СССР. И за съжаление и днес все още плащаме на Русия повече. Добре, че е ЕС за да сложи Газпром на мястото му и да ни даде възможност да се откачим от късата му каишка. Ако днес нашите политици пропилеят този шанс, утре ще бъдат съдени като национални предатели. Днес е хубав ден, в който за пореден път получихме потвърждение, че заедно с останалите в ЕС сме силни. Тъжно ми е само, че сме забравили повелята на Хан Кубрат и ни се налага чужди държави да ни напомнят, че едно копие лесно се чупи, но наръч от 27 копия е непобедим. Надявам се един ден това да го виждаме и във вътрешната ни политика. А, днес - браво на ЕС и ЕК.

 22. 22 Профил на хитрушко
  хитрушко
  Рейтинг: 365 Неутрално

  Чакай, че днес Юнкер се изказал в подкрепа на "Севрен поток - 2".

  Германия ООД става изключителен дистрибутор на "Газпром" АД

  На конкурентни цени.

  Не ща да влизам у затвора!
 23. 23 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Диференциалната диагноза :

  НР: "Служебното правителство незабавно да защити ..."
  ДаБ: „Да, България“ призова президента Румен Радев и служебния премиер Огнян Герджиков да защитят ..."

  РБ: "Служебният кабинет и президентът да не се ангажират с позиции..."

 24. 24 Профил на хитрушко
  хитрушко
  Рейтинг: 365 Неутрално

  [quote#21:"gerotheone"] от 1878 година насам, България е нетен донор [/quote]

  А какво е станало през 1878 г. ?
  Преди тази дата имало ли е държава с такова име?

  Не ща да влизам у затвора!
 25. 25 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1066 Неутрално

  До коментар [#24] от "дръвник":

  Някой накрая да определи колко време ще плащаме за освобождението. Че то така край няма. Та, ако може същия да определи начална дата и крайна дата руснаците да платят за азбука и религия, че без тях нямаше да има държава на русите

 26. 26 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4758 Неутрално

  [quote#12:"tacheaux"]Това не разколебава нашите мурзилки да са верни на Путин.[/quote]
  Нали от там идват техните хонорари.

 27. 27 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4758 Неутрално

  [quote#24:"дръвник"]А какво е станало през 1878 г. [/quote]
  Това, което не е станало през 1821 г., когато се е случило на Гърция.

 28. 28 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 687 Неутрално

  БСП като "автентична патриотична" партия се загърна в руски олигархични интереси. Те са на принципа, че всеки "истински"български патриот е русофил! И прокуратурата разследва министър Ненчев защо е спестил на бюджета едни милиарди за ремонта на двигателите на МиГ в Полша а не ги е дал на руснаците.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 29. 29 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8066 Неутрално

  Понеже БСП е наследница на БКП, поне така казва, да кажат, кога в годините са защитавали българските национални интереси , преди руските. И защо, според тях всичко , което се прави в България, трябва да е съобразено с Русия. На никого не сме плащали толкова, колкото на руснаците. И от никого не сме страдали повече.

 30. 30 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2043 Неутрално

  Предполагам, че др. Корнелия ще се обяви против това предложение на "Газпром". Защото не отговаря на руските интереси.

 31. 31 Профил на fallada
  fallada
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Р.Овч. още ли е на свобода?

 32. 32 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4328 Неутрално

  [quote#21:"gerotheone"]от 1878 година насам, България е нетен донор на Русия и СССР[/quote]

  Преди време имаше едно изследване за стойността на руските грабежи от България, считано от 1944 година. Бяха някъде към 900 милиарда. Не помня изчисленията в лева ли бяха или в долари.

 33. 33 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4328 Неутрално

  [quote#24:"дръвник"]А какво е станало през 1878 г. ?[/quote]

  Каквото е станало през 1918 година след поражението на Русия в ПСВ. Образуват се нови държави в резултат на войни.
  Това какво общо има с темата?
  Да не намекваш, че заради това , че Русия ни е "освободила", сега има право да ни ограбва?
  Кавичките не са случайни. Намеренията на Русия са били да ни прави руска губерния, но с нас не е сполучила , както с други народи , които е успяла да погълне.

 34. 34 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5814 Неутрално

  Решението е добре да се обмисли добре, а още повече е добре да се обсъди предложението на Газпром...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 35. 35 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 294 Неутрално

  [quote#21:"gerotheone"]от 1878 година насам, България е нетен донор на Русия и СССР[/quote]
  Доста по-зле от нетен донор
  Вътре сме, откъдето и да го погледнеш.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK