Нинова обещала на бизнеса да няма рекет и лобизъм, ако БСП дойде на власт

Лидерът на БСП Корнелия Нинова (в средата) и председателят на градската организация в София Калоян Паргов (отляво) събраха представители на бизнеса в столицата, за да представят предизборната платформа на партията.

© Анелия Николова

Лидерът на БСП Корнелия Нинова (в средата) и председателят на градската организация в София Калоян Паргов (отляво) събраха представители на бизнеса в столицата, за да представят предизборната платформа на партията.Лидерът на БСП Корнелия Нинова е обещала държавата да бъде партньор на бизнеса, ако социалистическата партия дойде на власт след изборите на 26 март. На среща с представители на бизнеса, на която според пресцентъра на БСП са присъствали над 200 такива, Нинова е казала: "Работете спокойно, за всички ви ще има равни условия. Няма да допуснем лобита около управлението и привилегировани фирми. Бизнесът има нужда от спокойна и устойчива среда." Срещата се проведе във вторник вечерта в София и се оказа закрита за журналисти. На нея се очакваше да бъде обсъдена предизборната платформа на "БСП за България".


Лидерът на БСП е пояснила, че ще възстанови съвета по законодателство към парламента и всеки закон, преди да се приеме, ще има оценка за въздействие и финансова обосновка, изготвени от експерти. Освен това Нинова е поела ангажимент да не се променят често законите. Според нея това е един от начините за "прекратяване на дивия лобизъм в парламента през последните години". По думите й БСП ще сложи край на рекета и административната тежест върху предприемачите, съобщи пресцентъра на БСП.


Според "Позитано" 20 на срещата са присъствали над 200 представители на бизнеса. На снимката вдясно - Васил Василев от "Братя Василеви", в миналото той беше председател на Съюза на работодателите в България. До него е Георги Йорданов, министър на културата в края на 80-те години на 20 в. и кандидат-член на политбюро на БКП.

© Анелия Николова

Според "Позитано" 20 на срещата са присъствали над 200 представители на бизнеса. На снимката вдясно - Васил Василев от "Братя Василеви", в миналото той беше председател на Съюза на работодателите в България. До него е Георги Йорданов, министър на културата в края на 80-те години на 20 в. и кандидат-член на политбюро на БКП.
Нинова е представила вижданията на левицата за ролята на държавата в икономиката, като е подчертала, че това ще става само чрез съвременни, пазарни механизми. "Създаваме фонд "Индустрия", който има за цел да инвестира в разкриване на българско производство. Държавата със средства и бизнесът чрез публично-частно партньорство ще участват в общи проекти. Предвиждаме това да става в слабо развитите региони, защото там бедността и безработицата са отчайващи", добавила е лидерът на БСП. Тя е представила и друго намерение на левицата - чрез капиталовия пазар да се стимулират малки бързоразвиващи се предприятия. За целта се предвижда специален сегмент на Българската фондова борса, който по опростена процедура да им даде възможност за развитие. Като друг акцент от икономическата програма на левицата Нинова е посочила създаването на Национален финансов холдинг за стимулиране на финансирането, застраховането и експорта на българските предприятия в чужбина.


"Каквато и икономика да искаме, всичко е обречено без кадри", заявила Нинова и дала отговор на опасенията на бизнеса от липсата на подготвени хора. Тя е представила и мерките, които ще предприеме БСП в сферата на образованието - обвързването му с бизнеса така, че подготвяните кадри от професионалното и висшето образование да отговарят на потребностите му дългосрочно.


Не на последно място Нинова се е ангажирала с помощ за намиране на пазари чрез държавна политика в областта на външната търговия.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK