Предизборно партиите обещават повече пари за наука

Държавната субсидия на БАН все не достига.

© Георги Кожухаров

Държавната субсидия на БАН все не достига.Увеличение за средствата за наука е типично предизборно обещание в платформите на партиите и коалициите, които се борят за подкрепа на парламентарните избори на 26 март. То идва само няколко месеца след гласуването на държавния бюджет за т.г., по време на което с процедурни хватки мнозинството в 43-ия парламент "отне" увеличението на субсидията на Българската академия на науките (БАН).


От ГЕРБ предлагат ежегоден ръст на средствата за наука, за да се модернизират научните организации, но не се ангажират с число. "БСП за България" и "АБВ-Движение 21" са предвидили инвестиции в наука в рамките на 1% от БВП през 2020 г., като от "Позитано" 20 уточняват, че за 2017 г. те са 0.19%. "Движение Да, България" обещава най-високо число за инвестиции в наука през 2020 - 1.5%, но спектърът е разширен и включва и иновации. От коалицията допълват, че през 2025 г. инвестициите за наука и иновации трябва да са 2.5% от БВП.


Повече пари за млади учени или реформи
Конкретни обещания за по-големи възнаграждения за млади учени и докторанти правят само левите формации и "Реформаторския блок - Глас народен". И "БСП за България, и АБВ обещават стартовите заплати за млади учени да бъдат двойни на минималната работна заплата у нас, т.е. поне 920 лв.


От Реформаторския блок са заложили двойна стипендия за докторанти - от 450 на 900 лв. ГЕРБ пък обещава програма "Пост-докторанти".


Вместо по-високи доходи от "Нова република" и "Движение Да, България" залагат на реформи. Едните предлагат контрол върху качеството на научните изследвания, а другите - подобряване на правилата за оценяване на проектите, с които се кандидатства за финансиране от фонд "Научни изследвания", както и увеличаване на бюджета му. От ГЕРБ също предлагат реформа във фонда.


"АБВ - Движение 21" са за създаване на фонд за инвестиции в иновациите с бюджет от 250 млн. лв. Подобен фонд, но не в частта за наука, предлагат и от "БСП за България".


По-строги критерии за професори


Само ГЕРБ и "БСП за България" са за нов закон за академичния състав, с който да се затегне контролът върху хабилитирането на професори и доценти.


"Обединените патриоти" предлагат незабавно приложение на всички патентовани изобретения и новости. От "Воля" се обявяват за подкрепа на стартъпи, специална програма за фундаментални научни открития, както и отделно министерство за иновациите.


В предизборната си програма за наука ДПС залага науноизследователската дейност като приоритет. Обявено е още и насърчаването на приложните изследвания.


"Движение Да, България" се обявява за по-добра координация между изследователската дейност и икономическата политика. "Реформаторският блок - Глас народен" предлагат изграждане на модерни научни центрове с еврофинансиране.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK