Много български партии се финансират от Русия, заяви Плевнелиев

Много български партии се финансират от Русия, заяви Плевнелиев

© Юлия ЛазароваПрезидентът на България от 2012 до 2017 г. Росен Плевнелиев заяви, че има много български партии, които се финансират от Русия. В коментар пред Би Ти Ви за намесата на Турция в предстоящите на 26 март избори той изрази убеденост, че и Русия се меси във вътрешните работи на страната и призова държавния глава Румен Радев "да посочи и натам".


По думите му Владимир Путин и Русия се опитват по всякакъв начин да дестабилизират и да разделят Европейския съюз (ЕС). Плевнелиев допълни, че България трябва да работи за единство, а не за разединение. Той отбеляза, че държавният глава Румен Радев има аргументи в подкрепа на думите си, че намесата на Турция в нашите избори е факт. "Ако държавният глава посочи подобен проблем, ние трябва да бъдем сигурни и да се надяваме, че той разполага с достатъчно доказателства и аргументи, включително и от службите на България и по механизмите на нашето външно министерство", отбеляза той.


"Бяхме свидетели на действия на ДАНС, която в последните дни посочи вратата обратно към Турция на няколко турски дипломати. Очевидно българските служби разполагат с достатъчно данни и очевидно думите на президента от тази гледна точка са премерени", подчерта Плевнелиев.
Според него обаче не трябва да се говори само за Турция, а и за Русия. "Бих се радвал


българският президент да посочи и натам.


Освен че имаме достатъчно съмнения, че има български политически партии, които се финансират от Турция, има много такива, които се финансират и от Русия", каза Плевнелиев. "Нека да се посочи ясно, че външно финансиране на политически партии в България е забранено и службите трябва навсякъде да гледат и навсякъде да мерят с един аршин, разбира се, и държавният глава", призова той.


"В миналото има не един доклад за това как български политици са сключвали споразумения и са работили в тясно сътрудничество с руски неправителствени организации, адвокатски кантори, които са финансирани от Русия, и много други", допълни той.


Плевнелиев коментира, че


три от тезите на Румен Радев го притесняват много,


защото по думите му те работят за разделение в ЕС, а в този критичен момент това не е националната кауза на страната. Първите две според Плевнелиев са свързани с Крим и с това, че България трябва да се застъпи, че санкциите срещу Русия не работят. Защото санкциите работят и те не трябва да стават причина за разделение в ЕС, се разбра още от думите му. Третата е свързана със справедливостта в държавата. Този въпрос се измества, а трябва да се върне темата за справедливостта и партиите да поемат конкретен ангажимент, което Плевнелиев се надява да се инициира от Радев.


Във връзка с възможността догодина Путин да посети България Плевнелиев отбеляза, че в момента всяко посещение на руския президент в една или друга държава е доста проблемно. Той припомни посещението на Путин в Будапеща, което се е сблъскало с огромна негативна реакция в европейските институции.


Плевнелиев е на мнение, че ръководството на Турция е поставило всичко на карта с предстоящия референдум.
"Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съзнава много добре, че ако изгуби референдума, неговото политическо бъдеще е крайно неясно и в никакъв случай не е перспективно", смята Плевнелиев.


От думите на държавния глава от 2012 до 2017 г. се разбра също, че сега няма амбиции да бъде отново президент, но не ги е изключил. Това, че няма втори мандат след първия, не означавало, че няма да има изобщо, обясни той. "Оставам активен гражданин, следя какво се случва, аз съм президентът на България 2012-2017 г., млад съм, здрав съм, амбициозен съм", коментира Плевнелиев, но и заяви: "Не съм тук за стола и властта на президента, а да служа на своя народ".


За проблемите в "София тех парк"


Плевнелиев коментира и темата за "София тех парк", чието ръководство бе сменено след острите критики от страна на шефа на "Уолтопия". Той посочи, че "София Тех парк" има няколко основни проблема, като забавяне във втората фаза на проекта и необоснованите глоби, наложени на първия голям наемател.


"Има огромен интерес на високотехнологични компаниии, които искаха да поставят свои сгради, лаборатории в този комплекс, а Министерството на икономиката трябва да им даде зелена линия", каза Плевнелиев с уточнението, че той е "патрон" на проект,а но няма нищо общо с оперативното му управление.


"София Тех парк" не е само сбор от сгради, той е амбиция, мечта, посока, той е екосистема", смята Плевнелиев, "София Тех парк е мечтата на бъдещето, нека не я убиваме с излишни разпри и спорове на ниско техническо ниво, нека помогнем на тази мечта да се реализира". Той изрази увереност, че проектът ще се реализира. По думите му за момента "София тех парк" не е на загуба, след като парите са инвестирани в сгради, инфраструктура и земя, на която тепърва ще се търси реализация. "Когато се говори за кражба тя трябва да се подплати с много сериозни аргументи", коментира той.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK