Мечти и страхове от Родопите

Мечти и страхове от Родопите

© Георги КожухаровРибново и Туховища. Младите хора казват, че обичат България, но за тях страната се е превърнала в място, в което стоят поняколко месеца. Който остава е от принуда или все пак, за да опита още нещо. Не одобряват как се управлява. За повечето положението е безнадеждно. Не очакват нищо от предстоящите избори.


Кадрие, която иска да пътува до Дубай и навсякъде


Тя скръства ръце. Така че дланите й да са скрити и на топло. Хладно е. Малко преди времето за следобедната молитва е. Центърът започва да се пълни. Не се чува много шум. Мирише на пушек.
"Мечтая да избягам, защо не? Винаги съм мечтала да съм учителка, защото обичам децата, обичам си всичко. Но тук е малко трудно да се живее. Затворено е, много е затворено".


Кадрие е на 25 години. Родена и израснала в Рибново. Говори пред бар "Централ", където работи, следобед, когато е приключила в детската градина.


Кадрие - по средата. От едната й страна е братовчедка й, от другата - нейна приятелка

© Георги Кожухаров

Кадрие - по средата. От едната й страна е братовчедка й, от другата - нейна приятелка


Бар "Централ" е едно от няколкото подобни заведения в Рибново. Село с над 3500 жители. Намира се на площада. Там мъжете се събират преди молитва.


"Най-много ми липсва свобода. Интересувам се от политиката, защото като се смени политиката, сменят и хората. Докато работих в детската градина, два пъти ме уволняваха оттам. Защото си слагат техен човек. Не че не бях на ДПС, а господин Ахмед Башев, като беше кмет на община Гърмен, си слагаше свои хора", казва Кадрие и се усмихва широко.


"Аз съм на 25. За това общество трябва да съм омъжена на тази възраст, а не съм. Изключение съм. Моето семейство са много демократични и никога не са ми казвали нищо", казва Кадрие. Докато разказва в бара влизат и излизат хора. Поздравяват се. "Приятелите ми ги няма. Те избягаха в чужбина - две са в Англия, има и в Испания. Само аз останах тук".


Не е сигурна дали иска да работи в чужбина, както правят по-голямата част от младите хора. "Като ме уволниха и се хванах на инат да им покажа, че ще работя в детската градина. И си останах засега тук". "Защо не?" - така отговаря на въпроса дали би родила деца в Рибново.


На изборите най-вероятно няма да гласува. "За съжаление тук винаги гласуват за ДПС. Прието е, че това е нашата партия, защото сме малцинство и тя ще ни защитава. Което не е точно така", казва младото момиче и пак се усмихва много широко. Но обича да ходи на митинги, за да чуе какво обещават политиците.


Какво иска? "Да си имам пари, да си сбъдвам мечтите, да пътувам. Искам да отида в Дубай. Навсякъде искам. Хубаво е да знаеш как живеят хората". Много завижда за работата на журналистите - постоянно обикаляте.


Момичето, което вярва само в себе си


В Бар "Интрига" звучи "Няма такава държава" на Слави Трифонов.


Момичето, което не иска името й да бъде писано, а снимката й показвана, заради отношението, което ще получи от своите съселяни, разказва историята си.


Момичето идва в бар "Интрига" във времето за сутрешно кафе. Стои до към 12 ч. после се прибира вкъщи или се отбива до училището, където има приятели. Връща се отново към 17 ч. ,отново да отвори бара, остава до към 19.30 - 20.00 ч. Прибира се и гледа телевизия.


Така минава денят й. От две години. Когато баща й почива, тя се връща от Испания, за да не е сама майка й. Но не би останала в Рибново"Няма шанс. Изобщо. Особено за по-младите. Или да се затворят в цехове... Всички почти избягаха. Не се задържаха много тук" - казва Момичето и се усмихва много често. Забрадката, която нейните приятелки носят около главата, тя е завързала около врата си. Косата й е на опашка. Докато говори, работи зад бара и обслужва клиентите. Говори много уверено и гледа в очите.


Не вярва, че изборите може да променят нещо. Не се интересува от политика.


"Седем години ме е нямало тук, последните две години си давах гласа - и заради близките ми - за ДПС " Виждала е техни митинги. Не им вярва. Няма смисъл да им вярва. Както те не биха ми помогнали, така и аз не бих с нищо, казва младото момиче и вдига рамене. Допълва: за толкова години нищо не сме видели.


Момичето чака да замине за Англия с брат си. Това е и предпочитаното място за младежите от Рибново, защото се изкарвали добри пари. Ще бере малини или ягоди и ще се върне. Приятелят й е в Германия.


"Това е труден въпрос. Не знам дали някой изобщо има мечти. Сякаш започнахме да живеем ден за ден. Да гледаш днес да преживееш", казва, след като се замисля на въпроса за какво мечтае.


Заминава за Испания на 17 години. Малко преди това се жени по принуда. Както повечето момичета в селото. "Аз се ожених твърде малка, не ми хареса и се разведох", обяснява Момичето.


За нея любовта е "едно чувство, което не съществува". "Не знам дали още съществува изобщо любовта в хората. Тук всички са много завистливи. Ако си направил веднъж една грешка, не ти я прощават. Както съм аз в момента. Омъжила съм се веднъж и като не съм го харесал, съм нямала право да го оставя. Трябвало да продължа с него. Аз избрах да не е така и да не живея тук за хората", казва Момичето и присвива очи, сякаш се замисля. "Заклеймяват те. Не живея за хората, живея по-разпуснато", продължа и се усмихва заради последната дума.


"В Рибново е трудно да си влюбен. Все ще намерят грешка в теб. Не че те са били безгрешни, разбираш ли. Същите истории. Не се връщат назад", отговаря на въпроса дали е влюбена.


"Аз имам мечти, но те са съвсем различни. Някои мечтаят за пари и хубави места. Аз мечтая просто за един човек, който да ме обича, да имам дете и да създам семейство. Не и тук. Не в Рибново, не в България".


"България е страхотна и винаги като си другаде, мечтаеш да се върнеш. Но хората ме спират - най-голямата грешка е в нас, че не сме единни. Как може да сме единни?", пита и продължава:


"Тези, които се водят за по-висше общество, може да ни обединят. Защото всичко е в тях. Както ни поведат, така може и да вървим. Проблемът е и в тях". Младата жена вярва единствено в себе си. И повтаря единствено. "Ще постигна това, което искам с помощта на човека до мен".


Какво е за нея свободата - "да не се страхувам от нищо, да вървя право напред. Да не се оставям мъжът да ми казва какво да правя".


Шабан и Мустафа за парите и измамата


Мустафа (най-вляво) и Шаман в бар "Централ"

© Георги Кожухаров

Мустафа (най-вляво) и Шаман в бар "Централ"


Жълто-зелени-червени светлини огряват лицата на няколко младежи, седнали на втория етаж на бар "Централ". Малко след 17 ч. Музиката е много силна, така че почти нищо не се чува. Ако някой говори, то е на ухо. Но повечето гледат телефоните си.


Шабан пуши цигара. Навсякъде в заведенията в Рибново се пуши. Работил е в чужбина, сега е за кратко в Рибново. Неговият приятел Мустафа има сходна съдба


Нищо не ни липсва от чужбина. По-заплатено, повече пари. Пробвахме да работим. Аз бях в цех, после ходих в Германия във фабрика за месо. Може би в Испания ще отида, разказват на кратко и двамата историите си. Никакъв шанс няма в Рибново, няма в България, съгласяват се и двамата. Осведомяват се за случващото се изцяло от фейсбук и от радиото.


Коя е новината, която им е направила впечатление? "За пари", казва Шабан и се усмихва широко и поглежда към Мустафа. Който негласно се съгласява с приятеля си.


Как се изкарват пари? "С много труд", отново казва Шабан. Отново поглежда към приятеля си. После допълва: "Никой не изкарва пари така, става само с измама". "Нали тук така става. Така сме виждали", отговорят, отново с усмивка, но не толкова широка.


Не знаят дали ще гласуват. Ще отидат на предизборните митинги, за да видят. Иначе чакат отново да заминат за чужбина.


Зюлкера и плановете й да отглежда шафран


Мечти и страхове от Родопите

© Георги Кожухаров


Центърът на Гоце Делчев. Зюлкера разполага с близо час, преди автобусът й да замине за село Туховища. Очите й са светло сини, косата й е рижа, лицето е на лунички. Говори бавно. Тя е на 32 години, живее в селото си. Има къща за гости, която е успяла да направи, без да даде подкуп. Има козметичен салон, за да си помага. Иска да направи ресторант с екологична храна и вероятно ще замине за Англия, за да пакетира плодове. Иначе е завършила мениджмънт. Уверявали са я, че ще трябва да даде много пари за подкупи за къщата. Тя не го прави Тя е и момичето, което през 2009 година на събранието на ДПС в село Кочан казва на тогавашния председател на ДПС Ахмед Доган: Вие ни говорите за тютюн, а ние искаме да правим роботи.


"От 2011 година съм сложила всички политици под общ знаменател. Заради качеството на работата", казва Зюлкера. "Аз работех в кметството в село Туховища, четири години и бях пряко свързана с общината. Не видях една свършена на 100 % качествена работа. Имахме проект за 23 млн. лв. одобрен за пътища и инфраструктура. Но реалната работа не беше добре свършена - пречиствателната станция в нашето село беше сложена в центъра. То мирише ужасно. Направено е сякаш за отбиване на номера", казва младата жена.


Обвинява ДПС и всички политици за състоянието на тютюнопроизводителите. Като чуе корупция и се сеща за Емел Етем. "Защото 2011 година в училището за политика на ДПС в края на лекцията Етем каза: "Колеги, да не говорим за корупцията. Тя е навсякъде. А тя тогава беше министър и тогава източваха много пари. Хората са разочаровани от ДПС и нямат алтернатива", казва Зюлкера.


Като чува "кандидатурата на Делян Пеевски", присвива уста.


Мечтае държавата да заработи и да даде шанс на хората. И да гледа шафран, което може да е добра алтернатива на тютюна. Проучила е и в България има прекрасни условия за гледане на шафран. "Инвестицията е много скъпа. Една луковица е 36 стотинки. 50 хиляди луковици трябват за един декар, което е 18 хиляди. Аз искам да започна с четири хиляди", казва Зюлкера, но банките й не отпускат кредит.


Страх я е само от Господ. "И от това, че хората нямат надеждата да се борят, нямат спокойствието да живеят нормално. Всеки месец трябва да мислиш как да си платиш сметките". Младата жена не може да прости, че политиците са докарали до такова състояние живота на възрастните хора.


Зюлкера се замисля къде би живяла, ако не в България. Но казва, че би било навсякъде, където има работа.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (46)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 722 Весело

  Уикенда бях във Велинград. Понеже там всички са на твърдо гориво, ДПС, ГЕРБ и БСП са залепили разпалки за котли на всяко дърво в фръда и около него.
  Това си е живо подкупване по моему!

 2. 2 Профил на Bojidar Vasilev
  Bojidar Vasilev
  Рейтинг: 408 Неутрално

  Хората искаме едно и също само политиците усложняват нещата , за съжаление

 3. 3 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 722 Неутрално

  А от статията разбираме, че хората са разочаровани от ДПС, но пак ще гласуват за тях.

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#4] от "von_seeckt":

  Може да ги избиете?

  The best way to predict the future is to invent it.
 6. 6 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Нищо по-различно от село Малорад, Врачанско например. Единствената разлика е огромната циганска престъпност в северозападното село.
  Да се пише за села с преобладаващо българско население, грантове дават ли?

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4436 Неутрално

  "Обвинява ДПС и всички политици за състоянието на тютюнопроизводителите. Като чуе корупция и се сеща за Емел Етем..."


  Нормални хора, а и не са я забравили тая Е. Е., за разлика от родната прокуратура...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 9. 9 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#7] от "bee":

  Другарке, обърни се към Цар Шишман за повече подробности.

  The best way to predict the future is to invent it.
 10. 10 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8208 Неутрално

  Независимо от големия натиск, организация и агитация ДОСТ ще получи по-малко гласове от ДПС !
  А дали в Родопите, дали в Делиормана - все тая !

  [email protected]
 11. 11 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 823 Неутрално

  [quote#4:"von_seeckt"]Колкото по малко индивиди с имена като Зюлкера и Мустафа в Родопите, толкова по добре.[/quote]
  [quote#7:"bee"]Отвратително! Как допуснахме анадолци да живеят в Родопите?! Да си зсминават с шалварите в анадола.[/quote]

  Модераторът не трие ли нацистки коментари?

  The best way to predict the future is to invent it.
 12. 12 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#4] от "von_seeckt":

  Отвратително е! И искала била да отиде в Дубай. Как пък все в такива пингвински сържави иска, как не поиска в Чехия или Австрия? Аман с тези поръчкови грантаджийски статиии

 13. 13 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7635 Неутрално

  "Хората са разочаровани от ДПС и нямат алтернатива".
  Има алтернатива, но те са толкова страхливи, че никога няма да гласуват за нея. Не е ДПС единствената партия.

 14. 14 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 1117 Неутрално

  [quote#12:"bee"]Аман с тези поръчкови грантаджийски статиии[/quote]

  Мдаа...трябва да се внушава, колко зле живеят българските турци.

 15. 15 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1712 Неутрално

  До коментар [#3] от "гарата":

  Да, и на мен това ми направи голямо впечатление. Има толкова много партии в България, те обаче упорито поддържат тези, които ги държат в калта. Не го разбирам този садо-мазо механизъм.

  България един ден ще се оправи и никак не им завиждам на политиците и елита на прехода. Народът страшно много им е набрал. Не са никак глупави хора, но защо се държат така и държат държавата в мизерия, идея си нямам. Някой ги натиска ли, пари ли не им стигат, но има нещо дълбоко сбъркано в родните политикани и т.нар. елит. Сигурно причината е в това, че след 1989 г. нямаше реална промяна, а поредна подмяна.

 16. 16 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1712 Неутрално

  До коментар [#6] от "VR|46":

  Така е. В наш "Дневник" все доминират статии за цигани, бежанци, турци, но не и за българи, сякаш тази медиа не е българска, не пише на български и на българи. Но и грантовете един ден ще пресъхнат. Тогава ще се отсее качествената журналистика.

  До коментар [#12] от "bee":

  Така е. И аз й се чудя на акъла. Какво ще дири в Дубай - да, интересно, лъскаво място, и толкова. Пък, като толкова иска, да спести пари за самолетен билет и да заминава. Както каза по-горе колегата - колкото по-малко мюсюлмани у нас, толкова по-добре. И без друго и те, и циганите са ни се качили на главите с вечното им мрънкане и претенции (освен всичко останало), а техният елит е здраво обвързан с родния по някакви мерзки схеми и механизми, и това са векове, не година-две.

 17. 17 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2107 Неутрално

  Рибново е прекрасен пример как либералните туркофони осакатяват интелектуално младото поколение с чалга,лъжеполитики и обещания за права и свабади!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 18. 18 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2107 Неутрално

  [quote#16:"Читател"]Така е. В наш "Дневник" все доминират статии за цигани, бежанци, турци, но не и за българи, сякаш тази медиа не е българска, не пише на български и на българи.[/quote]
  Аз като искам да разбера за зулумите и варварските нашествия при родителите на либерални ентусиасти знам ,че за тези села в мейнстрийм медиите не пише!
  Важното ,че децата са пълни стипендии в някой НПО и фондации а родителите да му мислят щом са си сами!
  Иначе ей го Рибново много е фейшън, булките са им супер на сватбите!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 19. 19 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1712 Неутрално

  До коментар [#18] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Така е.

 20. 20 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3191 Весело

  Ами к'во да кажа - помак се римува с ахмак !

  Кат' си знаят и си баят ДПС да им е хак...

 21. 21 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1230 Любопитно

  В Рибново не се ли спазва законът за забрана на пушенето?

  Автентичните десни cinik и niksan1 ще гласуват за Мая Манолова на балотажа.
 22. 22 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#7] от "bee":

  Не са анадолци. Там живеят българо-мохамедани, които говорят на български език.
  Тъкмо се чудех кога ли ще се появиш под статията и естествено не закъсня, да внушиш омразата си към различните. Тия дни за теб има благодатни статии в Дневник.

 23. 23 Профил на DJTrump
  DJTrump
  Рейтинг: 280 Неутрално

  Много беше важно да се каже, че е било време за молитва.
  Политкоректност демек.
  Ми пишете и за Северозапада, там да не са по-добре.

 24. 24 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Има обаче един факт! В тези райони голяма проблемът битова престъпност. Замислете се над това!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 25. 25 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Го няма!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 26. 26 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Мислех, че ще прочета нещо интересно, заглавието е заинтригуващо, пък то се оказа част от предизборната пушилка на патрЕотите против ДПС. Нищо ново. Нищо различно. Вървете в което и да е село в Бг, ще се сблъскате със същите съдби, с тази разлика, че ще разговаряте с Иван от Горно-нанадолно, който е разочарован от БСП, Иванка от Долно-нанагорно, която е разочарована от ГЕРБ и т.н. Странното на Родопския край е, че все още има младежи и население над 1000 души.

 27. 27 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 656 Весело

  До коментар [#6] от "VR|46":
  [quote#6:"VR|46"]Да се пише за села с преобладаващо българско население, грантове дават ли?[/quote]
  Тц, поне на лорЪ не и дават и тя няма интерес

  Мома, връщай 12 и 12А!
 28. 28 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 646 Неутрално

  [quote#6:"VR|46"]Нищо по-различно от село Малорад, Врачанско например.[/quote]

  До коментар [#6] от "VR|46":

  Различно е ... най-вече в манталитета.
  ... Колко села в Монтанско и Врачанско имат четирицифрен брой население ??? Хората от помашките села в този район имат един особен патриотизъм и успяват да запазят и възпроизвеждат общността въпреки емиграцията.
  ... Ако някой от Малорад или Лехчево го изпратиш в Рибново - и година няма да изкара сред чукарите и песъчливата почва.

 29. 29 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 995 Неутрално

  Там мъжете се събират преди молитва. "Лозето не иска молитва, а мотика" - българска поговорка.

 30. 30 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2107 Неутрално

  [quote#21:"nv"]В Рибново не се ли спазва законът за забрана на пушенето? [/quote]
  А кой може да финансира командировка на лица които могат да налагат държавност и контрол по такива места? Вероятно и полицията е в пълна абдикация! Един младеж от Рибново ми разказваше за един който има 3 булки там и само най-младата я показвал пред хора а след това си взел още една по-фейшън та старата я пуснал в при леките както става в Саудитска Арабия!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 31. 31 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#23] от "DJTrump":

  Не е политкоректност. Обратното!
  Намек, че населението изповядва мюсюлманство. Четящият да има едно на ум.

 32. 32 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2107 Неутрално

  [quote#23:"DJTrump"]Много беше важно да се каже, че е било време за молитва.
  Политкоректност демек.
  Ми пишете и за Северозапада, там да не са по-добре. [/quote]
  На северо-запад от където са родом много от либералните ентусиасти дървесината е кът и самотните старци ,често студуват през зимата! Даже няколко тази зима никога не се събудиха от студ...
  Примерно в Рибново където си властва либерално-туркофонската акбар анархия във всяка къща има добита безплатно поне х100м3 първокачествена дървесина за огрев!
  На линка се вижда защо не са енергийно ефективни и защо не си измазват къщите:
  https://www.google.bg/maps/@41.7224066,23.765715,3a,75y,116.09h,73.16t/data=!3m6!1e1!3m4!1sNVhl1Tg4eC_mvtOMPdmSRQ!2e0!7i13312!8i6656!6m1!1e1

  [quote#31:"el__paco"]Не е политкоректност. Обратното!
  Намек, че населението изповядва мюсюлманство. Четящият да има едно на ум.
  [/quote]

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 33. 33 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1262 Неутрално

  Има много достойни българи мохамедани в Родопите. Трябва най-после да се отърси от това мракобесно умствено робство в което ги държат от депИсеТо

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 34. 34 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4222 Любопитно

  Аз се надявам тези хора от тези региони някой ден да проумеят, че ДПС ги лъже и мами, че ДОСТ са същите лъжци и мошеници, че това са бандитски и мафиотски партии и, че трябва да гласуват за някоя друга по читава партия.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 35. 35 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 451 Неутрално

  До коментар [#28] от "Булаир":

  Въпросът не е в почвата, а в трудностите, бедността, емиграцията и т.н. Има ги на много места в България за съжаление. Но определени хора които са захранвани с грантове не ходят там за да отразяват реалността. Та това питам - защо на едни места ходят, а на други не.

 36. 36 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 560 Неутрално

  74-та отидох по разпределение в едно голямо село. Макар населението да беше смесено, българи и турци, правеше впечатление нещо невиждано дотогава, поне за гражданите. А именно, жените, облечени като тая женичка на снимката с брадвата. Оказа се, че това са преселници от родопския край, дошли в равнината да търсят по-добър поминък. И успяха. За няколко години от зеленчук хората изкараха пари да направят къщи. А какво направи тогавашната и сегашната власт с тоя родопски район, за да шавне напред.Нищо. 74-та аз бях на 25, сега съм към 70-те. Смятайте годините, отишли нахалост в празни обещания и вятърничави проекти. Ако препрочетем и Хайтов, нещата са тръгнали към нулата още от по-рано.

 37. 37 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3618 Неутрално

  До коментар [#34] от "Иво":

  "Аз се надявам тези хора от тези региони някой ден да проумеят, че ДПС ги лъже и мами, че ДОСТ са същите лъжци и мошеници,"
  Това ще се случи, когато личности като момичето, което споделя плановете си за бъдещи проекти, престанат да бъдат единици. Мислещи хора, с ясна визия и цел за постигане, те ще се освободят от зависимостта на "техните" партии. Впрочем, това се отнася за всички, които очакват някой да определя насоката на живота им. И да решава вместо тях.

  "На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, д-р
 38. 38 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#22] от "el__paco":

  С турското име ли?!

 39. 39 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#33] от "Пешката":


  Ами да се отърсят, кой им пречи? Предполага се, че имат мозък под забрадките...

 40. 40 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 565 Неутрално

  Нагласата някой друг да дойде да оправи нещата е повсеместна. Кога ли най-сетне ще извикаме неволята?

 41. 41 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2586 Неутрално

  Готиното е, че някои във форума ми се ежат, че помаците били българи ! Не са чели българска история !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 42. 42 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5547 Неутрално

  Хубави истории, български, такива са навсякъде в малките градчета и села в България, хубави хора, първоначално подмамени от политиците, а после отбягваш и ги и гласуващи по навик пак за тях.
  ДПС има отличния избирател, гласува без да изисква...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 43. 43 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 728 Неутрално

  В " българските села" хора вече няма. Няма и села. Имаме роднина в едно село, дупнишко. Десетина души са останали и една бабка пак е обикаляла да напомня за БСП. Същата работа. Старците по селата сами са се скопчили в столетницата и потъват в небитието вкопчени. Добре, че има чужди компании в големите градова, защото в малките " българския бизнес" или не плаща или лъже и краде. Чужди компании не са тия от Гърция и Италия, защото не са недобри работодатели и често само използват труда на хората. Нашите приятели българомохамедани могат да се сърдят и на себе си- обитават най- красивите деста, но с джамии и шалвари туризъм няма как да има. А пък те туризъм не употребяват.

 44. 44 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#38] от "bee":

  Какво като е с турско име? Извън закона ли е, че ги гониш от тук?
  Ако имаш претенции спрямо носещите турски имена, можеш да се обърнеш към съответните институции.

 45. 45 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#12] от "bee":

  Изобщо четеш ли какво пише в статията и осмисляш ли написаното? Тези младежи са обиколили Европа. Те работят сезонно в Испания, Италия, Англия... Минавали са през твоите Чехия и Австрия.
  Искат да отидат в Дубай, защото всяка неделя ни заливат с реклами на екскурзии в Дубай. Можеш ли да се сетиш кой?

 46. 46 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1262 Весело

  До коментар [#41] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  е верно, гърци са, признаваме. Както и по-голямата част на жителите на анадола, и въобще източното средиземноморие...

  Я ми кажи какви са тогава? Отделна етнос? Няма такъв филм. Помохамеданчени християни - били те българи, гърци, сърби, бошняци.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK