"Нова република" иска "Газпром" да компенсира България за непазарните цени на газа

От ляво надясно Мартин Димитров, Петър Славов, Трайчо Трайков, Радан Кънев, Методи Андреев.

© Цветелина Белутова, Капитал

От ляво надясно Мартин Димитров, Петър Славов, Трайчо Трайков, Радан Кънев, Методи Андреев.В отворено писмо до президента Румен Радев лидерите на Нова република настояват той да свика на Консултативния съвет за национална сигурност, който да изработи България своя позиция по спора на Европейската комисия с "Газпром". Писмото е подписано от Трайчо Трайков, Радан Кънев, Мартин Димитров, Петър Славов и Методи Андреев.


Политиците предлагат тя да включва две искания. Европейският съюз да купува природен на единна цена, която би била с до 50% по-ниска от сегашната за България. България да поиска от "Газпром" допълнителна отстъпка от цените, която да компенсира надплатените суми в резултат от непазарните практики до момента. Според техните изчисления само от подписания от Румен Овчаров като министър на енергетиката в кабинета "Станишев" анекс №11 между "Газпром" и "Булгаргаз" България е загубила над 1 млрд. лева за 4 години.


Европейската комисия започна процедура срещу "Газпром" заради употребата на непазарни практики, които са довели до завишени цени на природния газ в редица страни от Централна и Източна Европа, сред които и България. На 13 март тази година Брюксел официално прикани заинтересованите страни да дадат становище по ангажиментите, които "Газпром" трябва да поеме в отговор на опасенията на комисията. Срокът за отговор е седем седмици.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK