В Рибново няма да ви препоръчат "пътя на Доган"

"Пътят на Доган" е дълъг близо 16 км. Тесен, с остри завои, с невероятна гледка. На моменти с разбит банкет. Преди да тръгнете по него ще ви кажат, че е добър път, с асфалт. След като го минете, ще разберете, че няма акт 16.На снимката е участък, малко преди началото на селото.

© Георги Кожухаров

"Пътят на Доган" е дълъг близо 16 км. Тесен, с остри завои, с невероятна гледка. На моменти с разбит банкет. Преди да тръгнете по него ще ви кажат, че е добър път, с асфалт. След като го минете, ще разберете, че няма акт 16.На снимката е участък, малко преди началото на селото."Пътят на Доган" е дълъг близо 16 км. Тесен, с остри завои, с невероятна гледка. На моменти с разбит банкет. Преди да тръгнете по него ще ви кажат, че е добър път, с асфалт. След като го минете, ще разберете, че няма акт 16.


"Пътят на Доган" - това е отсечката между село Филипово и село Рибново.


Така го наричат тук. Част от хората го казват с уважение - като почит към това, че въобще е направен път. Това е подобрило значително условията на живот - хора от Рибново могат вече да стигат до Разлог не през Огняново (отклонението е с близо 20 км), което им осигурява възможност за работа.
От друга страна пътят се е превърнал в символ. За някои - изпълнен с горчивина. Символ на това, което ДПС е можело да направи за района. Символ на прехода. На пропуснатите възможности. На корупцията. Отсечката е струвала 17 млн. лв. Не се поддържа.


Независимо откъде стигнете в Рибново, вероятно е да попаднете на хора, които ще гласуват за ДПС, просто защото винаги така са правели. Нещо като ритуал, обреченост, за която говорят малко. Или ще видите такива, които казват, че няма алтернатива на ДПС, че колкото и пътят на Доган да е в лошо състояние, той е път. Ще срещнете и такива, които ще са разочаровани от Движението. Които ще слагат представителите им под общ знаменател с всички политици. С виновниците за състоянието на нещата, с погубените им мечти, с изгубените възможности.


И ще чуете как говорят за това като за скрита болка. Сякаш е нещо, което таят отдавна и, което няма с кого да споделят.


Разочарованието се допълва от това, че водач на листата на ДПС от Благоевград, в чийто избирателен район влиза и Рибново, е Делян Пеевски. Повечето в селото говорят за него като за човек, "част от олигархията" и цитират това, което са чували в медиите. Освен на него и ДПС се приписва краят на тютюна - до преди няколко години основен поминък за хората в региона. Но заради ниските изкупни цени, вече никой не се занимава с това.


На влизане в Рибново няма да видите предизборни плакати. Нo само на пръв поглед.


Ако погледнете нагоре обаче, ще ги видите. По стълбовете - основно на ДПС и ДОСТ, качени са на високо. За да не се късат, усмихват се хората. Лицата са на водача Делян Пеевски, но от време на време може да се види и плакат на почетния председател Ахмед Доган. Ако питате хората какво мислят за изборите седмица преди вота, повечето ще ви кажат "рано е".


"За съжаление еуфорията около ДПС отшумява и заглъхва. Дори и тези плакати на господин Доган не могат да променят ситуацията към момента. Може би в централата знаят за това разочарование. Но въпреки това допускат големи грешки", казва Феим Иса.


Феим Иса е кмет на Рибново втори мандат. След като изтече, ще се откаже от политиката и ще се върна като директор на местното училище.

© Георги Кожухаров

Феим Иса е кмет на Рибново втори мандат. След като изтече, ще се откаже от политиката и ще се върна като директор на местното училище.


Кмет на Рибново втори мандат от ДПС. Преди това е бил учител и директор в местното училище. Биолог по образование. Стои пред високия портрет на Васил Левски в кабинета си. Скръстил крака, а ръцете му са пред тетрадка с различни записки и скици. Преди да се срещнем, при него са били хора, спорещи за граници на имоти. Иса говори бавно, често гледайки през отворения прозорец, от който се чува шума от селото. Кметството се намира в т.нар. център на Рибново - близо до бар "Централ" и до бар "Интрига".


"Вяла за разлика от други години", отговаря Иса за това как е протекла кампанията. "След 25-ти февруари тук бяха Христо Иванов от "Да, България", имаше представители на ДОСТ, правиха събрание в читалището, а ДПС направиха митинг на площада", разказва Иса.


Водачът на листата на Движението - Делян Пеевски не се е появил. "Едва ли ще се появи.


Ние сме много ниско в йерархията да разберем каква е всъщност истината за Делян Пеевски.


Според него и според хората около него той е омаскарен от медиите с цел да бъде отстранен от положението, което заема. Но каква е самата истината?", разсъждава Иса.


Той говори за разочарованието сред симпатизантите на ДПС, че именно Пеевски е водач от Благоевград. "Негативите, които натрупа по времето на Орешарски и последствията след това - фалиралата банка КТБ - всичко това носи разочарование". Освен това хората са разочаровани, защото не могат да разпознаят сред листите хора, които могат да решат проблемите им.


"Отстраниха двама, които са от известните бивши депутати - Ахмед Башев (преди това десетилетия кмет на община Гърмен към която влиза и Рибново) и Али Осман Имамов - заради битката, която толкова дълго време водеха помежду си. Но на тяхно място бяха поставени млади хора, които не са известни, не са доказани хора", казва кметът. И предполага, че


заради разочарованието и липсата на представителност, много хора ще изберат ДОСТ.


"Защото в тяхно лице виждат по-чистите хора, по-неопетнените", казва Феим Иса. Усмихва се и добавя. "А и ДПС много разочарова с действията си през годините. Макар аз да съм представител на движението, виждам, че през годините има много проблеми в партията, които се решават по неадекватен начин".


Една от тях - Слави Бинев е водач на листа в София, бивш член на "Атака". "Та, хората му биха нашите хора пред джамията в София. Това също влияе върху настроенията тук". Иса предполага, че от 2500-те избиратели освен традиционно ДПС, гласове ще получат ДОСТ, но и "Воля" на Веселин Марешки (на президентските избори е имало 60 души гласували за него), както и "Да, България"


Мустафа и Мустафа се познават отдавна, родени в една и съща година. Говорят си на адаш.


Понякога спорят, но спокойно и с усмивка. Седнали са един срещу друг в кафене без име близо до центъра в Рибново и до джамията.


Мустафа Ликов е бивш имам и бивш общински съветник в Гърмен от ДПС

© Георги Кожухаров

Мустафа Ликов е бивш имам и бивш общински съветник в Гърмен от ДПС


Мустафа Ликов е бивш имам на Рибново и бивш общински съветник от ДПС. Известен е и защото е участвал в телевиозионното предаване "Фермата". Отказал се е от политиката и от членството си в ДПС, заради едно "дерибейство", "едно подтискане на хората", на което е бил свидетел. "Всеки, който имаше различно мнение, беше наказван. Всеки, който не е с теб, е против теб", казва Мустафа. С гола глава, светли очи, които много често сякаш се усмихват. Докато говори не ръкомаха излишно, а тялото му стои спокойно.


Мустафа Абдиков е началник на пощата (която се намира на първия етаж в сградата, в която е и кметството). Пристига по-късно в кафенето, но се включва бързо в разговора. Бивш кмет на Рибново, избран през 2007 година от ДПС. Година по-късно вече не е част от Движението, като причините партията да го отблъсне остава неясна. Участва в изборите през 2011 година с подкрепата на ГЕРБ и "Лидер". Губи от Феим Иса. Говори с препратки към историята. Бавно и винаги се замисля преди да каже нещо.


"Дерибейството в политиката е възможно, защото се допуска един кмет, или депутат да упражнява власт повече от един мандат.


Това създава предпоставка за едно безкрайно властване. Оттам нататък - има и нещо, което много ме озадачава при всички политици - когато вземе властта, вместо да започне да служи на хората, човекът, започва да си мисли, че хората са длъжни да му робуват", казва Ликов на въпроса какво е дерибейството на ДПС.


"Най-странното знаете ли кое е? Аз като политически активен човек съм съдействал за назначаването на някои фигури в горското стопанство или на други места. Но когато сложиш човек на дадено място, започва да изнудва собствените си хора.


Типично като при кметовете - започва да си мисли, че животът започва да тече от него, от днес, че е открил топлата вода. Има наченки на икономическо изнудване",


обяснява Ликов. Забелязва го и по времето на ГЕРБ и на ДПС. Има нещо еднакво между всички политически сили, смята още бившият имам на селото.


Той смята, че е обидно за област Благоевград в листите на ДПС особено да няма някой местен. "Може да го подчертаете дебело това. Сякаш тук няма компетентни хора, които да поведат хората", казва още Ликов. Той ще подкрепи коалицията ДОСТ - НПСД, но не заради Лютви Местан, а заради Касим Дал.


Мустафа и Мустафа се съгласяват, че има разлика между това да си изгонен от ДПС и да си го напуснал.


"Няма какво да си кривим душите, хората са обидени. Защото ДПС участва два пъти във властта и не се възползва от този момент да облагодетелства собствения си електорат, да направи нещо за тютюнопроизводството. Изгониха по-голямата част от електоралната маса в чужбина", съгласяват се още двамата приятели.


Мустафа Абдиков е бивш началник на пощата (която се намира на първия етаж в сградата, в която е и кметството). Бивш кмет на Рибново.

© Георги Кожухаров

Мустафа Абдиков е бивш началник на пощата (която се намира на първия етаж в сградата, в която е и кметството). Бивш кмет на Рибново.


"Политическият елит от началото на прехода единствено обслужва чужди интереси. ДПС застъпваше руските интереси. Пълнеха хазната на наш гръб... но това са управниците, които си избираме. В околностите на Рибново има над 20 млн лв погребани", казва Абдиков. Не вярва, че изборите ще променят нещо, защото хората са се наслушали на хубави приказки. Трябва алтернатива. "А, "Да, България"? - "Трябва тепърва да се доказва. Трябва да продължи борбата и да консолидира хората", смята още бившият кмет.


Абдиков


не може да прости на политиците от прехода, че не "позволиха на хората да осъществят мечтите си.


Няма щастие, няма усмивки, всичко е само упадък", казва той със спокоен тон и фиксира погледа си към масата. После допълва: "историята показва, че е имало и по-сложни периоди" и се усмихва.


Какво за тях е корупцията?


Абдиков се замисля, докато Мустафа Ликов казва:


"Корупцията е кражба на души. Освен парите, това е манипулация над хората и съзнанието им. Това е част от кражбата".


Каква е надеждата за Рибново?


Двамата, заедно с още няколко души са решили да се обединят "по човечност, а не по блага". Всеки месец всеки от групата ще прави данъчни отчисления, според собствените им възможности. Със събраните пари ще се подпомагат хора в неравностойно положение и деца.


Иначе Ликов чака да стане пролет и да намери работа, свързана със строителство. Кметът Феим Иса е разочарован от политиката и след края на мандата му смята да се върне като директор, защото "децата са по-чисти".


А "пътят на Доган" кога ще получи акт 16? На този въпрос няма отговор. Но така или иначе повечето хора предпочитат да минават по другия път. И ако питате някого в центъра на Рибново откъде да тръгнете, няма да ви посочат пътя на Доган.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5958 Неутрално

  Хората искат ПРОМЯНА и ще гласуват с надеждата да се случи. Всеки разбира промяната по своему но всички са обединени за премахването на статуквото.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Аз колко такива "пътища" мога да ви покажа...:-) С кметове от Герб, Бсп, Реформи, Патриоти, "независими"...:-) При това не скоро направени колкото и лошо, а готови, но съсипани..:-)

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 3. 3 Профил на veselakoleda
  veselakoleda
  Рейтинг: 522 Неутрално

  Прозорливи, скромни и трудолюбиви хора, много повече от някои, които се наричат българи. Браво!

 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5958 Неутрално

  До коментар [#3] от "veselakoleda":

  Това СА БЪЛГАРИ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3748 Неутрално

  Не вярва, че изборите ще променят нещо, защото хората са се наслушали на хубави приказки. Трябва алтернатива. "А, "Да, България"? - "Трябва тепърва да се доказва."
  мдаааа .......

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 6. 6 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Ясно, ДОСТ ще оберат турските гласове, а ДПС ще си остане само с циганския и корпоративния вот... в най-добрия случай първите няма да влязат, а при вторите ще падне броя на депутатите... което обаче не е пропорционално с властта им... Много вредни за България партии, службите не трябва да спират да ги следят, ако ДПС не ги беше създала де

  I shave with Occam's razor
 7. 7 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1781 Неутрално

  Ето защо всички структури на държавата, всички патреоти, всички проруски тролове, всички комунета и всички ченгета са се уплашили от ДОСТ - заминава си опнзи проект на Държавна сигурност - ДПС, който беше инструмент на контрола на метастазите на комунистическия режим върху икономиката и политиката в продължение на 27 години.

 8. 8 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7269 Неутрално

  Ако имаше мажоритарни избори - никакъв Пеевски нямаше да бъде водач на листата на ДПС от Благоевград, в чийто избирателен район влиза и Рибново.

  karabastun1@abv.bg
 9. 9 Профил на Prosevchomai
  Prosevchomai
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Редно е неетническите партии да ходят в етническите райони, за да престане този модел на гласуване на етнически принцип.
  Уважавам хората в такива места, които не гласуват на етнически принцип.

 10. 10 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 853 Неутрално

  е Делян Пеевски. Повечето в селото говорят за него като за човек, "част от олигархията"
  ================================
  То щото е само той "частта" от олигархията. Сега очаквам материал в който ще ни кажат кои са правилните олигарси. Аз за един вече се сещам.

 11. 11 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#4] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Само че те не се имат за такива.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 12. 12 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#7] от "spiegel":

  И влиза друг проект на МИТ, подкрепен стабилно от Турция. Повод за радост ли следва да е?

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 13. 13 Профил на DJTrump
  DJTrump
  Рейтинг: 285 Неутрално

  Достаджийска статия, не е хубаво така Дневник, българи сме все пак.
  Не залитайте към Ердоган, утре него няма да го има, а ние пак ще си останем на тази земя наречена България!

 14. 14 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  Интересна статия, на фона на анти-турската истерия, която се раздухва за надуване на т.нар. патриотичен вот (патерица за бсп). Интересно е, кога България ще се отърве от тъпотията на дс-бсп-дпс-данс и пр. Едно и също котило управлява с вота на лумпените и лумпенизира все повече хора на база митове и легенди.

 15. 15 Профил на Goblin
  Goblin
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#7] от "spiegel":

  Нали, много по-добре е да си имаме партия, която се ползва със 100% подкрепа от друга държава и прокарва нейната крайно опасна и антидемократична политика.
  Това "да, българите" сте много странно общество. Нямате нищо против Ердоган да се разпорежда в държавата ни, само и само неуспелият адвокат да си начеше крастата и да прави безумно скучните си брифинги как борел мафията ....

 16. 16 Профил на Goblin
  Goblin
  Рейтинг: 571 Весело

  До коментар [#10] от "Каишков - Системен нарушител":

  Чакайте, той не е олигарх. Той е почтен бизнесмен. Всички така ни убеждават :)

 17. 17 Профил на 4efo1979
  4efo1979
  Рейтинг: 233 Разстроено

  "Корупцията е кражба на души. Освен парите, това е манипулация над хората и съзнанието им. Това е част от кражбата".

  Респект, кратко и болезнено ясно...
  Повече такива хора трябват - и на по-високо ниво.

  Но няма как да стане.

 18. 18 Профил на Кози Крак
  Кози Крак
  Рейтинг: 472 Любопитно

  Чудесна статия. Вижте, че хората от едно малко село на края на света могат да мислят за бъдещето си, а ние тук се затрудняваме. Защо?

 19. 19 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10842 Неутрално

  Мъдри намъчени хора. "Корупцията е кражба на души" !

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 21. 21 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3548 Неутрално

  Ясно, ДОСТ ще оберат турските гласове, а ДПС ще си остане само с циганския и корпоративния вот... в най-добрия случай първите няма да влязат, а при вторите ще падне броя на депутатите...
  —цитат от коментар 6 на Сахаров


  Ако ДОСТ оберат турските гласове, защо смяташ, че няма да влезнат в парламента? ДПС с циганския и корпоративния вот ли ще влезне? Но ако се получи така както пророкуваш, това ще означава фалшификация на изборите особено в така наречени смесени райони. ДПС е партията на статуквото и се поддържа от всички власти на българската мафиотска държава. Допускам, че при това положение ще има груби фалшификации с подмяна на изборни протоколи и прочее мошеничества в полза на ДПС.

 22. 22 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3797 Неутрално

  Помаци, турци, цигани... Може и да не харесват ДПС, Пеевски, Доган или някой друг от ръководството, но ще гласуват за тях! Това е положението! Въобще не се вързвайте на това, какво говорели. Дойдат ли избори, бюлетината е на ДПС...!
  При комунистите как е? Мърморят, псуват, недоволни..., ама накрая гласуват "правилно"!
  Като прибавим и огромната маса, люшкащ се насам-натам електорат, дето чака поредния спасител и положението от дълги години е неспасяемо...!

  Бивш tww09306483.
 23. 23 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 669 Неутрално

  До коментар [#3] от "veselakoleda":
  Те са т.н. помаци - българи, изповядващи ислям. Техният майчин език е много интересен, архаичен български диалект. Погрешната политика спрямо тях ги тласка да се турцизират като самоопределение, без да имат генетическо и езиково основание за това. Само Дружба "Родина" е била истинска тяхна организация, работеща за навлизането им в модерния свят, при който религията да не влияе на общественото им развитие.

 24. 24 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9050 Неутрално

  "ДПС участва два пъти във властта и не се възползва от този момент да облагодетелства собствения си електорат, да направи нещо за тютюнопроизводството. "
  Значи така разбират тези хора, стоенето на ДПС във властта. Да облагодетелстват.
  Е, те го направиха... за себе си.

 25. 25 Профил на Bojidar Vasilev
  Bojidar Vasilev
  Рейтинг: 357 Неутрално

  За толкова години никой не оправи инфраструктурата на Родопите , на населението разчитат само при избори , крайно време е да се приведе в ред .

 26. 26 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 9262 Неутрално

  Просто ги въвлякоха в своята политика такива като доган и местан за личните си интереси.

 27. 27 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 3115 Неутрално

  Дано и хората в Рибново скоро да загърбят изцяло пътя на Доган. Надежда има.
  Ходил съм там и те наистина са чудесни хора. Не заслужават да ги представлява Пеевски (Доган).

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 28. 28 Профил на 4itatel
  4itatel
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Докато наричат кражбите "грешки" - така ще бъде.

  4itatel
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK