Как се гласува на парламентарните избори на 26 март

Гласуването започва в 7.00 часа и приключва в 20.00 часа.

© Анелия Николова

Гласуването започва в 7.00 часа и приключва в 20.00 часа.На 26 март българските граждани ще избират народни представители в 44-ия парламент. За втори път гласуването на изборите у нас е задължително, но санкция за негласуване вече няма. За втори път на парламентарни избори също така може да се гласува с преференция, т.е. да се пренареждат кандидатдепутатските листи, но техните водачи на практика не могат да бъдат изместени.


Общо 20 партии и коалиции са регистрирали кандидатдепутатски листи в избирателните райони; на места има и независими кандидати. Своя вот могат да дадат българите, които са навършили 18 години, не са лишени от свобода и не са поставени под запрещение. Точният им брой ще се знае днес или утре. На президентските избори по списък избирателите бяха 6 834 278 души.


Заявилите в срок да гласуват по настоящ адрес, могат да го направят срещу документ за самоличност. Учениците и студентите редовно обучение могат да гласуват в секция по избор в населеното място, където учат, ако то е различно от постоянния им адрес. Проверка на секцията, в която се гласува, може да се направи и в интернет.
Гласуването започва в 7.00 часа и приключва в 20.00 часа. Изборният ден може да бъде удължен по преценка на Централната избирателна комисия (ЦИК), ако в 20.00 часа пред изборните помещения има желаещи да гласуват, но удължаването може да е най-много с един час - до 21.00 часа. Очаква се секциите да бъдат под 12 хил.


Към момента са регистрирани 3965 наблюдатели от 22 неправителствени организации от страната и 61 - от 5 организации от чужбина. Регистрирани са 215 застъпници. В паралелното преброяване на резултатите на изхода от секциите за гласуване (exit poll) ще участват седем социологически агенции.


Бюлетините - от кочан, с контролен номер и без плик


Всяка бюлетина за парламентарните избори е отпечатана на бяла и непрозрачна хартия. На гърба й има място за два печата на секционната избирателна комисия (СИК). В долния й десен ъгъл има осемцифрен номер, който се откъсва по перфорирана линия от член на СИК след гласуването.


От лявата страна на бюлетината са вписани наименованията на всички партии и коалиции, регистрирали кандидати за депутати, както и имената на независимите кандидати, ако има такива в избирателния район; а от дясната има кръгчета за отбелязване на преференция, в които има номера, чийто брой е равен на броя на кандидатите за депутати в най-дългата листа в съответния избирателен район. Има и опция "Не подкрепям никого".


Гласува се само в тъмната стаичка. Не се показва вотът, защото в противен случай гласът ще бъде недействителен и няма да се брои. Заради това трябва да се внимава при сгъването на бюлетината и пускането й в прозрачната урна.


В изборния ден гласоподавателят се явява в секционната избирателна комисия. Легитимира се пред член на комисията с личната си карта (със зелен паспорт – само гласоподавателите, родени до 31.12.1931г.).


След вписване на данните от личната карта на избирателя в списъка той получава бюлетина, която се откъсва от съответния кочан и на гърба й се поставя един печат на СИК. Нарушение е, ако членовете на комисията са накъсали бюлетините предварително за улеснение.


Отбелязването на вот - само със син химикал и знаците "Х" и "V"


След като вземе бюлетината, избирателят влиза в кабината за гласуване. Той отбелязва вота за партия, коалиция или независим кандидат за депутат като поставя знак "Х" или "V" в квадратчето с номера на избраната от него политическа формация, на независим кандидат или в това на опцията "Не подкрепям никого". Отбелязването с тези знаци е действително, само ако е с химикал, пишещ със син цвят.


По желание избирателят може да отбележи и преференция, т.е. глас за определен кандидат-депутат от листата на предпочитаната политическа формация - нужно е да знае точно кой номер в листата е фаворитът му и да постави "Х" или "V" в съответното кръгче. Преференцията е действителна, ако е отбелязана само в едно кръгче със съответния знак.


Бюлетината се сгъва така, че да не се вижда отбелязването. От ЦИК обясняват, че е препоръчително да се сгъне два пъти, като отгоре остане мястото за печати, където да се постави втори на излизане.


Избирателят излиза от кабината за гласуване, подава сгъната бюлетина с вота си на член на СИК и следи за точното сверяване дали номера върху нея съответства на номера върху кочана, от който е откъсната. Ако това е така, номерът се откъсва и се поставя в кутия, а върху бюлетината се поставя втори печат. След това избирателят я пуска в прозрачната урна. Едва след това избирателят полага подпис в избирателния списък.


Ако сгрешите бюлетината


Ако избирателят допусне грешка при гласуване, той връща сгъната сгрешената бюлетина на СИК и получава нова за същия вид избор. Това право се предоставя само веднъж.


Избирателят трябва да проследи, че сгрешената бюлетина, без да се разгъва, се унищожава с надпис "Сгрешена", подпечатва се с печата на СИК и се подписва от председателя, секретаря и член на СИК, предложени от различни партии и коалиции. Сгрешените бюлетини се описват в протокола на СИК.


При несъответствие на номера на сгрешената бюлетина с номера от кочана, тя се обявява за недействителна. Това обстоятелство се отбелязва върху бюлетината и в графа "Забележки" на избирателния списък, а избирателят не се допуска повторно до гласуване.


Вписването в бюлетината на специални символи като букви, цифри или други знаци прави гласа недействителен.


На изборите е забранено


Предварително раздаване на изборни книжа и материали.


Изнасянето на избирателните кутии, избирателните списъци и бюлетините извън изборното помещение.


Гласуването извън изборното помещение, с изключение на случаите за гласуване с подвижна избирателна кутия.


Присъствието в кабината за гласуване на други лица, освен избирателя, с изключение на случаите, в които е разрешено гласуване с придружител.


Присъствието на други лица, извън гласуващите в момента избиратели, на разстояние по-малко от 3 метра от кабината за гласуване, когато в нея има избирател.


Заснемането на начина на гласуване, като се използват мобилни телефони, фотоапарати или друга възпроизвеждаща техника. Глобата за това е 1000 лева.


Разгъването на бюлетината след попълването и преди пускането й в избирателната кутия, по начин, който позволява да се види начина на гласуване.


Влизането в изборното помещение с оръжие и/или предмети, опасни за живота и здравето на гражданите.


Да се извършват действия пред и в изборното помещение, които накърняват добрите нрави и обществения ред.


Как се отчита резултатът


Вотът "Не подкрепям никого" и невалидните бюлетини ще се броят само за определяне на избирателната активност.


При последните поправки на Изборния кодекс по настояване на Реформаторския блок бе прието, че гласовете "Не подкрепям никого" ще се броят само за активността на вота за народни представители, но не и при определяне на резултатите от него. Мотивът - да не се вдига изкуствено 4-процентовата бариера за влизане на партии и коалиции в Народното събрание, което би било в ущърб на малките политически формации.


Така протестният вот "Не подкрепям никого" няма да повлияе на резултатите от предсрочните парламентарни избори на 26 март, но ще се отрази на следващи национални референдуми, които евентуално ще бъдат инициирани и проведени у нас.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5597 Неутрално

  Дойде Видов ден. Време е за заслужена плата - всекиму според ДЕЛАТА !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на kamenof
  kamenof
  Рейтинг: 357 Неутрално

  какви са тези 6,8 мил. гласоподаватели по списък като ние дали имаме общо толкова, още по-малко с младежите под 18 год?

 3. 3 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 888 Весело

  Жалко,че няма статистика колко са форумните "застъпници" :)

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 4. 4 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1979 Весело

  Гласува се с 11.

  УТОЧНЕНИЕ: СТАТИИТЕ ПОД КОИТО ПОСТВАМ ИЗРАЗЯВАТ ИЗЦЯЛО МНЕНИЕТО НА ДНЕВНИК И В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ СЪВПАДАТ С МОЕТО МНЕНИЕ
 5. 5 Профил на Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Чао Бойко.

  No pain, no gain! GHA Discovery програма за лоялност: Платинено Ниво ; Шалом! ; https://i.imgur.com/LaeLkEr.jpg
 6. 6 Профил на bradshaw
  bradshaw
  Рейтинг: 631 Весело

  Зззбогом на радани, трайчета, бойкикевци, цоневици и придружаващите ги организми, хахахах

  Nobody is perfect. I am Nobody.
 7. 7 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1894 Любопитно

  Гласува се с 11.
  —цитат от коментар 4 на emil БИЙ БЕЗРОДНИТЕ ПЕТОКОЛОННИЦИ ОТ БСП!


  Да бяхТе направИлИ гласуванеТо само с Две бюлеТИнИ -
  номер 10 за ГЕРБ И номер 11 за БСП.

 8. 8 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7856 Неутрално

  Над 6.8 млн. избиратели - след 28 години демокрация още търпим едно безумие, вместо бързо въвеждане на актуализирани списъци

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 9. 9 Профил на Светлана Йорданова
  Светлана Йорданова
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Понеже е важно да знаем как да гласуваме не само технически, но и какъв избор да направим, споделям с вас нещо изключително полезно, което открих :) http://www.vremezaizbor.com/ #!/ Ако все още се колебаете, според мен приложението много точно ще ви позиционира, поне при мен проработи на 100%.

 10. 10 Профил на marianapopska
  marianapopska
  Рейтинг: 305 Неутрално

  Как се гласува ще го измислим,ама за кого да се гласува е сложно

 11. 11 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1631 Неутрално

  Как се гласува ще го измислим,ама за кого да се гласува е сложно
  —цитат от коментар 10 на marianapopska


  Как за кого, за наште разбира се. Че ако БСП спечелят тези избори и съставят правителство, ще освободят по политически причини, и мен и шурята и баджанака и балдъзата и още много способни и верни момчеста от нашто село.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 12. 12 Профил на Eд
  Рейтинг: 287 Гневно

  Сайта на ГРАО използва НЕСИГУРНА HTTP връзка! НЕ ВЪВЕЖДАЙТЕ ДАННИТЕ СИ ТАМ, АКО СТЕ ЗАКАЧЕНИ ЗА ПУБЛИЧНА WI-FI връзка!!! ПОДЧЕРТАВАМ
  НЕ
  ВЪВЕЖДАЙТЕ
  ЛИЧНИ
  ДАННИ
  ПРЕЗ
  ПУБЛИЧНА
  ВРЪЗКА!!!
  !!!!!!!!!!!!!!!!!

 13. 13 Профил на p911
  p911
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Дойде Видов ден. Време е за заслужена плата - всекиму според ДЕЛАТА !!!
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


  Само да не се окаже "Виденов ден" ... че там отплата няма, само разплата без заплата ;-)

 14. 14 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 1858 Неутрално

  27.03 е ден за размисъл. Може и ден по-рано , но не е задължително!

  SHADOWS of SOFIA
 15. 15 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3742 Неутрално

  Над 6.8 млн. избиратели - след 28 години демокрация още търпим едно безумие, вместо бързо въвеждане на актуализирани списъци
  —цитат от коментар 8 на neut


  Иначе как ще измамят в резултатите?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 16. 16 Профил на aeiou
  aeiou
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Хора, гласувайте! Да се противопоставим на "автобусния вот"! Няма да им позволим да командват (те са 8% от населението, неможе да имат 11% в парламента!!!)

  Който първи прекрачи границата, губи.
 17. 17 Профил на gogo63
  gogo63
  Рейтинг: 981 Неутрално

  Как се гласува ...
  --------------
  Как ли - против червените боклуци, как иначе?

 18. 18 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7310 Неутрално

  БЪЛГАРИ, гласувайте, да елиминираме избора на малцинствата.

 19. 19 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2995 Неутрално

  До коментар [#2] от "kamenof":

  Вероятно включват гласуващите в чужбина - само в САЩ, Канада и страни от ЕС има над 2 млн. нашенци.

 20. 20 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 422 Неутрално

  Как се гласува на парламентарните избори на 26 март
  ==================

  С #16

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK