Колко е важна "хош гьорю" в Кърджалийско

Колко е важна "хош гьорю" в Кърджалийско

© Анелия НиколоваВече сме объркани, казват двама дядовци - българин и турчин. Приятели, които седят на пейка в центъра на Ардино и си говорят за миналото, за бита и по-малко за бъдещето. Не очакват нищо добро. Преди са гласували са ДПС. Сега обаче има и ДОСТ.


Пейката е под плачеща върба


В града няма работни места, не се надяват нещо да се промени след изборите, защото и досега не се е променяло. Децата на единия са в чужбина, на другия синът е останал, но бил отчаян.
В града има предизборни клубове, но двамата не влизат в тях. Интересуват се само от ДПС, ДОСТ и БСП. От ДПС, защото общината дава работа и така се осигуряват цели семейства. От социалистите - като са на власт, вдигали добавки към пенсиите. ДОСТ е нещо ново и може би друго.


Казват, че не са решили как ще гласуват. Единият пояснява - все едно е кой ще управлява. Разказват, че в Ардино хората вече не се занимават с тютюн - държавата не плаща обезщетения при лоша реколта и изкупната цена е много ниска. "От София го забраниха". Сега тук има няколко шивашки цеха на частници и горското работи. "Аз и вие гърла имаме, трябва да се храним", казва единият. Не говорят много, защото после им казвали "ти все много знаеш".


"Ние тук живеем българи, помаци, турци - разбираме се, няма проблеми", съгласяват се и двамата.


От Ардино до САЩ и обратно


Тук е една партия - ДПС, другите нямат шанс. Така смята младо момиче, българка, родена в Ардино. Била е 5 години в САЩ, но само тук е искала да живее и се е върнала, защото е "страхотен град и е красиво". Не било добра стратегия човек да показва симпатия към друга партия освен ДПС. Лично тя спазвала неутралитет. Според нея в града има изкривена представа за избори, не се гледат програмите. Не е свободен избор, казва. Подсказва, че хората са принудени да слушат партията, в чийто ръце е цялата местна власт.


ДОСТ няма шанс, всички са с нас, казват в клуба на ДПС


Клубът е в сградата на общината. Почти всички общински съветници са от ДПС, както и кметът и заместниците му. Посрещат любезно, с усмивка. Предлагат чай, кафе, вода и не приемат отказ. Пиарът на общината Гюнер Шукру цитира персийски мислител първо на турски, после го превежда - "Бъди такъв, какъвто си". Обяснява, че след като ни посреща добре, ще сме добри. И после: Да ви кажа една хубава дума на турски - "хош гьорю", което означава "толерантност". После посочва и къде са клубовете на другите партии.


Пред предизборния клуб на ДОСТ В Ардино няма хора. От партията не се надяват да имат пробив в града, защото ДПС упражнява натиск над хората.

© Анелия Николова

Пред предизборния клуб на ДОСТ В Ардино няма хора. От партията не се надяват да имат пробив в града, защото ДПС упражнява натиск над хората.


ДПС ни свалят плакатите, оплакват се от ДОСТ


В предизборния клуб на ДОСТ на масата има много плакати, които стоят незалепени. Казват, че им е трудно, защото ДПС им ги маха. Предлагат нещо за пиене и започват да критикуват ДПС и общината. В клуба е кандидатът за депутат Неждет Хабивов. Ще сезирам прокуратурата - заради европроекти на общината, която е на ДПС, обяснява той. По думите му ДПС не се е отделило от БКП, дори я е задминало. Услуги на човек, който не е от ДПС, в общината не се правят, разказва той и допълва че такава дискриминация не е виждал преди в смесените райони. Движението не било за права и свободи, а против тях. От кого ще спасяват България, тя трябва да се спаси от Ахмед Доган, допълва го жена, която не се представя. И двамата говорят само против ДПС. Не вярват ДОСТ да пробие в Ардино - имало натиск от ДПС към избирателите. И Хабивов вмята: Турция има предостатъчно територия и нямат апетити към българската.


Тука има, тука няма ...надежда


Джебел по обед, няма хора по улиците, все пак е работен ден. Почти никой не иска да говори с журналисти. Три момичета седят пред магазин, където работят. Две от тях побягват, виждайки фотоапарат. Едната заговаря плахо. Бузите й се зачервяват при всяко щракане на фотоапарата.


Колко е важна "хош гьорю" в Кърджалийско

© Анелия Николова


Споделя, че не се надява на нищо след изборите, защото всички партии само обещават, а после не изпълняват. Не много - е отговорът на въпроса дали е доволна от живота си в Джебел. Въпреки казаното досега завършва оптимистично: надежда има, искам да стане по-добре положението.


Възрастен мъж е сам на пейка в центъра на Джебел. Казва, че са го докарали с автобус за изборите. На въпроса кой плаща - отговорът е "те". Живее в Турция и се надява "те" да си изпълнят обещанието и го върнат обратно в Турция без пари. На въпроса за кого ще гласува - казва "не знам, казаха за номер 13". Това е номерът на ДОСТ. След малко си тръгва към тях. Има си къща в Джебел.


Както казват в Кърджали, социологията не може да хване гласовете за ДОСТ, защото хората ги е страх. Според журналист от местна медиа, автобусите пътуват по 15 редовни линии на ден, а в седмицата преди изборите има около 10 извънредни. Имало и такива, които не спират на гарата, а на друго място в града или извън Кърджали - направо по родните места на избирателите. Както в случая с Джебел.


На гарата в Кърджали идват повече автобуси от Турция в седмицата преди изборите, разказват двама охранители на паркинга там. Дават за пример тези с турска регистрация.

© Анелия Николова

На гарата в Кърджали идват повече автобуси от Турция в седмицата преди изборите, разказват двама охранители на паркинга там. Дават за пример тези с турска регистрация.


Според общинския съветник от ГЕРБ в Кърджали Огнян Иванов ДПС си знаят хората до минус 1-2 души, а ДОСТ има влияние в Крумовград, Кърджали и Джебел.Туркиня на средна възраст, която дълго е живяла в Белгия, Германия и други страни, но се е върнала, защото "където си роден си е най-хубаво", се надява "партиите да се разберат и да съставят стабилно правителство". На изпращане казва:


"Много хубава е тази държава, но няма кой да я управлява"


Пред и в предизборния щаб на ДОСТ в Джебел има много повече хора в сравнение с този в Ардино. Тук са и по-обнадеждени за резултата на ДОСТ на предстоящите избори.

© Анелия Николова

Пред и в предизборния щаб на ДОСТ в Джебел има много повече хора в сравнение с този в Ардино. Тук са и по-обнадеждени за резултата на ДОСТ на предстоящите избори.


Кметът на Джебел Бахри Юмер, избран като член на ДПС, се отцепи от партията и премина към формацията, оглавявана от Лютви Местан. Това си личи и по предизборния клуб на ДОСТ, различен от този в Ардино. Тук има 10-тина човека пред клуба, вътре още петима. Казват, че в града ДОСТ има симпатизанти. 50 на 50 определят влиянието на ДПС и ДОСТ в Джебел. Учудват се, че в Ардино няма плакати на ДОСТ.


В Джебел има плакати на всички партии. Пред едно от централните заведения в града има толкова плакати, че отдалеч прилича на увеселителен парк. На вратата обаче е плакатът с Ахмед Доган, също - и пред тоалетната вътре.


На влизане в Кърджали първо се вижда голям трикольор


Знамето се вее между улични лампи и е високо вдигнато. На всеки кръгъл час звучат и възрожденски песни от градския часовник. Отвреме-навреме те се смесват с химна на ДОСТ, звучащ от предизборния автобус на партията.


И тук хората нямат желание да говорят за политика. Тук сме за малко и сме от далеч, иронично отговарят две майки, който разхождат децата си в новия парк в града, направен по европроект.


Колко е важна "хош гьорю" в Кърджалийско

© Анелия Николова


"На политик вярва ли се?"


С въпрос отговаря на въпроса дали се надява на промяна след изборите Недялко. Работи в магазин за бои срещу гарата. Казва, че са зачестили автобусите от Турция.


Недялко е на 27 години и е решил да живее в България, не мисли да я напуска, защото не това е отговорът на водената у нас политика. Стои с кръстосани крака и ръкомаха често, защото има мнение и държи на него. Политиците обаче само обещават, не изпълняват, а и постоянно си сменят мнението, коментира той. По думите му българи, турци и помаци живеят мирно, нямат проблеми. Едните дават мекици и бонбони за Байрама, а другите черпят на Великден. Другото е политика.


"Аз вече новини не гледам. Те започват с пребити баби за няк'ви стотинки, някой убит пак за пари, после че се е вдигнала цената на нещо, следват катастрофи и накрая с една история, че едно момче е вървяло километри, за да купи хляб на една баба мислят, че ще оправят нещата", резюмира той и допълва, че важните теми и новини ги няма. Нищо няма да се случи след изборите, защото никой политик не мисли в перспектива, а да спечели в мандата си. Като чисто детска постъпка определя оставката на втория кабинет на Борисов, която доведе до извънредните парламентарни избори на 26 март.


Според него обаче и хората имат вина, защото не гласуват. Преди са се водили битки за правото на глас, сега не ставаме от дивана в изборния ден, а после мрънкаме, обяснява той. Недялко е избрал за кого ще гласува. Смята, че мърморенето и писането във "Фейсбук" не е позиция.


Колко е важна "хош гьорю" в Кърджалийско

© Анелия Николова


Атанас Зайчев и Сабри Амадан са излезли в парка. Атанас е по-емоционален и бързо казва как ще гласува - както децата са му казали така, те са в чужбина и те му давали и хляба, и манджата, затова им се доверява. Сабри му се кара, че така открито говори. На Сабри децата са в Турция - работят, но положението било същото като тук. Иначе и двамата са единодушни, че политиците само лъжат. И двамата нямат надежди за след изборите, защото "тяхната е бегала", пенсионери са.

Ключови думи към статията:

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8547 Любопитно

  Страх ги е хората да кажат, че ще гласуват за ДОСТ - за да не ги нарочат за Ердоганисти!
  В тъмната стаичка, ако никой не гледа - ще разберем!?

  [email protected]
 2. 2 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 643 Неутрално

  Страх ги е хората. И навярно имат основание. Но такава политика водят всички управляващи. Докато не се променят те, и надолу няма да има промяна.

 3. 3 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  Добър репортаж, И аз имам същите впечатления от този край. Поразиите от "голямата екскурзия" до днес имат последствия в политиката.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 4. 4 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 353 Неутрално

  "....Не говорят много, защото после им казвали "ти все много знаеш".
  Не било добра стратегия човек да показва симпатия към друга партия освен ДПС.
  ...хората са принудени да слушат партията, в чийто ръце е цялата местна власт.
  ... имало натиск от ДПС към избирателите.

  ..КОЙ плаща - отговорът е "ТЕ"

  Тоест-100% контролиран вот.

 5. 5 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2865 Неутрално

  В града има предизборни клубове, но двамата не влизат в тях. Интересуват се само от ДПС, ДОСТ и БСП. От ДПС, защото общината дава работа и така се осигуряват цели семейства. От социалистите - като са на власт, вдигали добавки към пенсиите. ДОСТ е нещо ново и може би друго."За съжаление на много места е така-не им тряба ден за размисъл.

 6. 6 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4435 Неутрално

  Страх ги е хората да кажат, че ще гласуват за ДОСТ - за да не ги нарочат за Ердоганисти
  —цитат от коментар 1 на karabastun


  В страната на победилият ПУТИНИЗЪМ
  да си Ердоганист наистина си е за страх
  ПРАСОславието е това
  Насаждане на ПУТИНИЗЪМ чрез СТРАХ
  Впрочем самият ПЕЕВСКИ е илюстрация на това
  колко "турска" партия е ДПС
  Самият ПЕЕВСКИ е ПЕРСОНА НОН ГРАТА В ТУРЦИЯ
  Влезе ли там отива в кауша
  ЗА ИКОНОМИЧЕСКИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ И КОНТРАБАНДА
  Тази легенда за това че ДпС е "турска" партия вече
  НЕ МИНАВА
  Българските ТУРЦИ вече са наясно че ДпС е РУСКА ПАРТИЯ
  Там останаха само ПЕРСОНАЛНИТЕ ХРАНЕНИЦИ
  на ДОГАН и Компания плюс ЦИГАНИТЕ и КУПЕНИТЕ ГЛАСОВЕ
  Леко полеко и те ще си отидат

 7. 7 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 1069 Неутрално

  Тези хора имат бъдеще, но не и с ДПС, още по-малко с ДОСТ. Просто етническия вот създава олигарси. Добре е да разберат, че представителите на тези две парти са с голям принос за дългия и полууспешен преход на България. Те персонално носят вина, защото се поддават на натиск. В същото време разни "патриоти" ги тормозят, което допълнително ги капсулира в страха им.

  agent
 8. 8 Профил на pleven
  pleven
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Като не гласувате по съвест, а както ви кажат - няма да мрънкате!

  https://www.pleven.pro
 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на slon
  slon
  Рейтинг: 542 Разстроено

  Прост и страхлив народ... Роби...
  Оня ден се замислих, не от някакви патриотични чувства, а покрай изборите, защо Левски едно време (поне така са ни казвали), че искал всички (българи, турци и т.н.) да живеят в една държава в мир и благоденствие. Явно са имали същият проблем като днес....

 11. 11 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 935 Разстроено

  В оня край жълтопаветниците не виреят. Няма ГЕРБ, няма Да България или Нова Република, няма Реформаторски блок. Ако попиташ хората там за тях най-много да ти кажат "мани ги тези серсеми! С рушветчии и мушеници не ме занимавай!"

 12. 12 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  <"Аз вече новини не гледам. Те започват с пребити баби за няк'ви стотинки, някой убит пак за пари, после че се е вдигнала цената на нещо, следват катастрофи и накрая с една история, че едно момче е вървяло километри, за да купи хляб на една баба мислят, че ще оправят нещата", резюмира той и допълва, че важните теми и новини ги няма.>

  Ами прав е човекът - би могло все пак да има и нещо позитивно в новините.

 13. 13 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3560 Неутрално

  Репортажът, освен другите си достойнства, много добре обяснява защо подкрепата от 0,9% за ДОСТ в социаологическите проучвания не е вярна. Та това означава около 33 хил. гласа! Те само от Турция ще бъдат много повече. Ако се погледнат резултатите на ДПС на предишните парламентарни и на президенските избори влизането на ДОСТ в парламента става повече от вероятно.

 14. 14 Профил на ISTORIK
  ISTORIK
  Рейтинг: 1449 Неутрално

  Гласовете за ДПС на парламентарните избори до сега:

  - 2009 - 14%
  - 2013 - 11,31%
  - 2014 - 14,84%
  - 2017 - ?

  Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
 15. 15 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2123 Неутрално

  Хората разсъждават трезво и , за съжаление, с тъга и умора. Много добре направен репортаж.

 16. 16 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 1236 Неутрално

  Демокрация наложена чрез страха

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 17. 17 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#14] от "ISTORIK":

  - 2017 - ?
  -----------------
  Един Аллах знае.
  В Турция има 500 000 гласа,зависи от това колко души подкрепят Ердоган и ще гласуват както той е разпоредил.
  Всичко е възможно.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 18. 18 Профил на DJTrump
  DJTrump
  Рейтинг: 290 Неутрално

  Кърджали е български град и винаги ще си остане български.
  Колкото до терзанията на някой си какъв евентуално може да е бил пра пра дядо му, не ме вълнува.
  Да е ясно!!!!

 19. 19 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Турция има предостатъчно територия и нямат апетити към българската. -абе то и Германия имаше "предостатъчо" територия, но стигна до Сталинград, в търсене на "още територия"

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 20. 20 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5759 Неутрално

  Хубав репортаж, точен, направен с обич. В заключение: Безнадеждно бъдеще за този български край с тези, които го управляват сега...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 21. 21 Профил на destino
  destino
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Атанас Зайчев и Сабри Амадан са излезли в парка.
  Докато това е така, има надежда.
  —цитат от коментар 9 на qwertqwert


  В смесените райони (що за дискриминационно определение?) няма между-етнически проблеми, както на някои им се иска, или както във Видин си мислят.
  Пропуснали са Момчилград, жалко.

  Желая успех на ДОСТ!


 22. 22 Профил на ISTORIK
  ISTORIK
  Рейтинг: 1449 Неутрално

  Според сондажите на социологическите агенции ДОСТ ще получат между 0,3% и 1,3%. Много социологиччески изследвания изобщо не "улавят" техни (на ДОСТ) гласоподаватели.

  Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
 23. 23 Профил на destino
  destino
  Рейтинг: 466 Неутрално

  защо подкрепата от 0,9% за ДОСТ в социаологическите проучвания не е вярна.
  —цитат от коментар 13 на Един препатил


  Напротив. Има много турци, които гласуват за ГЕРБ, БСП.
  Има и такива, които сега ще гласуват именно за ДПС, защото са против ДОСТ и Турция.
  Има много парадокси. Лично очаквам около 1,5-2% за ДОСТ.

 24. 24 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 820 Неутрално

  Много учители трябват на нашата държава. При това - добри и посветени учители, млади и енергични, които да вдъхновят и развият всяко едно дете да мисли с ума си и да кове съдбата си. Ако успеем да ги изградим, няма от какво да се страхуваме. За съжаление в момента са малко или изобщо ги няма.
  А после трябват също така посветени лекари и социални работници. И една наистина добра правна система (юристи и полицаи). Това ще реши въпроса за оцеляването ни като нация, като хора, които живеят заедно почтено и се подкрепят в беда.
  И трябва да се действа веднага и бързо.

 25. 25 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 820 Неутрално

  Дневник. Върнете стария изглед на сайта. Този е отвратителен и скоро ще се махна от тук.

 26. 26 Профил на aeiou
  aeiou
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Хора, гласувайте! Да се противопоставим на "автобусния вот"! Няма да им позволим да командват (те са 8% от населението, неможе да имат 11% в парламента!!!)
  - има и други партии освет тези трите, които също може да дават работа и то не само на тези граждани , а на много други в страната, както и на по-младите, от които ЗАВИСЯТ ПЕНСИИТЕ.

  Който първи прекрачи границата, губи.
 27. 27 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1824 Неутрално

  Тези двамата да не се чудят, ами да гласуват за наште. Ще им намерим служба като десни пъдари. Че иначе и хош гьорю няма да има вече. Не че сега има. Ама нейсе.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 28. 28 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 626 Любопитно

  Момичето с големите ..очи....вдясно. От снимката в клуба на ДОСТ в Джебел. Дето е по тениска. Хубавелка е, за който не си пада по ходещи кокили. Става ли снимката за пропаганда на идеите на Ердоган в Туркието. Нали ДОСТ са му авери ужким.

 29. 29 Профил на Nina Kercheva
  Nina Kercheva
  Рейтинг: 579 Неутрално

  Само да попитам - докога град Кърджали ще бъде с това ужасно име и да пожелая на ДПС 2.01 % ...... толкова им стига !!!!

 30. 30 Профил на destino
  destino
  Рейтинг: 466 Весело

  Няма да им позволим да командват (те са 8% от населението, неможе да имат 11% в парламента!!!)-
  —цитат от коментар 26 на aeiou


  Нужно е уточнение, турците нищо не командват в страната.
  Командва видният патриот и радетел за зависима от Русия България Ахмед Доган и компания. Ако аз бих бих бил българин-мурзилка, бих се гордял с Ахмед Доган и ДПС.

  Второ, за ДПС гласуват не само турци, но и помаци и цигани.
  Също така се купуват и цигански гласове (май повечето). Всичко това е много над 8% от населениетона страната.

  Тъй като циганите са с тенденция за стабилно увеличение, перспектива имат партиите които активно работят с тях. В момента това са ГЕРБ и ДПС.


 31. 31 Профил на destino
  destino
  Рейтинг: 466 Весело

  Само да попитам - докога град Кърджали ще бъде с това ужасно име и да пожелая на ДПС 2.01 % ...... толкова им стига !!!!
  —цитат от коментар 29 на florencia


  Какво му е на името?
  Вие сигурно гласувате за Каракачанов и Джамбас-ски, се български имена?

  Друго си е, Толбухин и Мичурин, нали?

 32. 32 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3257 Неутрално

  В България има 650000 граждани с турски майчин език. Включително деца, пелиначета, кърмачета, гурбетчии и пр. Пределен брой гласоподаватели 450 хиляди. А гласувалите за етническите партии достигат 900 хиляди. Около 50 хиляди идват от Турция. Има едни 400 хиляди блудни синове и дъщери. Вероятните гласували за тях чисти българи са единица. Сещате се кои са останалите. Сещате се и чия е вината за тези превъплащения.

 33. 33 Профил на dgk
  dgk
  Рейтинг: 254 Неутрално

  Момчилград, вторник, пазарен ден. На площада в центъра митинг на ДПС - агитация на български (развален) , българска народна песен. На стадиона митинг на ДОСТ - реч на турски, турски марш.
  Това са моите впечатления от т.нар. смесените райони само от минаването през Момчилград този вторник по обяд.

 34. 34 Профил на aeiou
  aeiou
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Кърджали = Вишеград!

  Който първи прекрачи границата, губи.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK