Прокуратурата е прекратила разследването за "Яневагейт"

Прокуратурата е прекратила разследването за "Яневагейт"

© ДневникПрокуратурата е прекратила преди около месец досъдебното производство за изтеклите записи на разговори между бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева, съдия Румяна Ченалова и адвоката Момчил Мондешки, съобщи сайтът на "Капитал". Мотивите са неизвестни. Прекратено е разследването, образувано за незаконен запис.


Досъдебното производство се водеше от специализираното звено "Антикорупция".


Негов ръководител е говорителят на главния прокурор Сотир Цацаров Румяна Арнаудова. "Дневник" не я откри за коментар. Разследването по "Яневагейт" се водеше от прокурор Димитър Франтишек, който работи по редица други ключови разследвания.
В края на 2015 година сайтът "Биволъ" започна да публикува части от разговори, в които участват Янева, Ченалова и Мондешки, водени в началото на същата година. Тогава Софийският градски съд, чийто ръководител по това време беше Владимира Янева, беше разтърсен от корупционен скандал, а срещу нея бяха повдигнати обвинения за нарушения при издаването на разрешения за подслушване.


В разговорите се споменават имената на главния прокурор Сотир Цацаров, председателя на Върховния административен съд Георги Колев и членове на Висшия съдебен съвет (ВСС), близки до тях.


Намесен е и бившият премиер Бойко Борисов. Всички те по думите на Янева са я "обгрижвали" по време на скандала, а главният прокурор дори бил поел ангажимент да "завоалира" нещата по разследването за незаконно подслушване, станало известно като разследването "Червей". По него Янева беше осъдена на две инстанции, но в рамките на процеса стана ясно, че прокуратурата е спестила да повдигне редица обвинения.


Висшият съдебен съвет и прокуратурата дълго време отказваха да се занимават със записите.


Впоследствие съветът проведе бърза проверка и заключи, че автентичността на записите не е потвърдена. Антикорупционното звено пък се концентрира не върху съдържанието на разговорите, а към това кой е правил записа.


В крайна сметка прокуратурата образува досъдебно производство за незаконен запис. Това се случи, след като в интервю за в. "Труд" Мондешки, който е осъждан за измами и който преди тази изява беше неоткриваем за съвета и прокуратурата, заяви, че записите са правени по сценарии и са били направени от съдиите, за да шантажират.


Ченалова потвърждава автентичността на разговорите, в които се обсъждат недопустими връзки и зависимости между властите, а Янева казва, че не си спомня.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK