(Не)известните след изборите и тежка седмица пред Борисов

Борисов на кратката пресконференция след края на изборния денГЕРБ няма да може да направи самостоятелно правителство показват резултатите от изборите при 94% обработени протоколи. При тези данни в новия парламент влизат само пет формации - ГЕРБ, БСП, Обединени патриоти (ОП), ДПС и "Воля".


Най-възможната коалиция изглежда ГЕРБ, Патриоти и партията на Марешки, които биха имали мнозинство от 135 гласа. От първите изказвания на Патриотите обаче стана известно, че искат време и преговорите с тях отново ще са трудни. "Воля" в нощта на изборите заяви готовност да подкрепи нов кабинет на Борисов, но в понеделник сутрин лидерът й каза, че преговаря с Патриотите.


Възможностите за БСП обаче са по-малко, защото дори и по някаква причина да не бъде изпълнен мандат на ГЕРБ, на левицата ще й бъде много трудно да събере достатъчно подкрепа. Дори и с гласовете на Патриотите и евентуално "Воля" - това са 118 гласа при нужни минимум 121. Въпреки че от предизборните заявки на партиите изглежда невъзможно Обединените патриоти и ДПС да се окажат в едно правителство, опит всички срещу Борисов и плаваща подкрепа е сред хипотезите.
Така първият ден, а може би и седмица на победителите от ГЕРБ ще е тежка - в преговори или по-точно повече пазарлъци, особено след като най-лесния за тях партньор - коалицията "Реформаторския блок - Глас народен" остана извън парламента (с около 3%).


Възможната, но трудна коалиция


96 са вероятните депутатски места на ГЕРБ при резултат от 32.55% (данни от 94.33% обработени протоколи). Бойко Борисов няколко пъти заявява, че ще разчита на партньорите си, които подкрепяха предишния му кабинет, от които сега влизат само Патриотите. Според тези данни те ще имат 27 депутати. Сборът на двете партии е достатъчен за подкрепа на кабинет на ГЕРБ, но 123 гласа са доста крехко мнозинство и прави Обединените патриоти още по-капризен партньор. Заедно с "Воля" - ново правителство на Борисов би имало 135 гласа подкрепа.


Съпредседателят на "Патриотичния фронт" Валери Симеонов рано в понеделник сутрин каза пред "Нова телевизия", че решението за коалиция няма да е известно днес или утре и ще отнеме време, с което също подсказа, че преговорите няма да са лесни. Това беше предвидимо, като се има предвид поведението на Патриотите в последната коалиция. В момента те са заедно и с "Атака" и тепърва ще е ясно коя от трите партии колко депутата има и възможно ли е някакво разцепване.


Въпросът е какво биха поискали Патриотите и Веселин Марешки и на какво Бойко Борисов ще е склонен, тъй като той заяви, че този път няма да прави много компромиси, както му се случило в предишния мандат.


Лидерът на ГЕРБ вече няколко пъти отрече, че е възможно да влезе в официална коалиция с ДПС, въпреки посланието на Мустафа Карадайъ от изборната нощ, че партията на Борисов трябва да си вземе поука от двата недовършени мандата и че те са "задали формулата на стабилността в България".


В нощта на изборите Борисов беше категоричен, че ГЕРБ "е длъжен да състави правителство".


Правителство на малцинството


ГЕРБ да се опита да направи кабинет сам и да търси "коалиции по интереси" за различни гласувания е възможност, която самият Борисов допусна преди дни.


Това означава, че предложено правителство трябва да получи 121 гласа без да има официален коалиционен партньор, но е възможно то да бъде гласувано с по-малко при игра за занижаване на кворума в пленарна зала.


Това обаче би било и много нестабилна ситуация, освен ако не се разчита на твърда, но негласна подкрепа на ДПС - заедно, с които ГЕРБ имат 122 места.


Кабинет на БСП


БСП ще се опита да направят кабинет, ако Борисов не успее, каза в кратко изявление в нощта на изборите лидерът на социалистите Корнелия Нинова. Тя потвърди, че партията й няма да участва в преговори с ГЕРБ за управленска коалиция, ако бъде поканена, защото програмите на двете формации са твърде различни и няма база за общи действия.


Нинова остави врата за "правителство на България в името на нейната стабилност и европейското председателство", но ако е с техен мандат.


БСП има 79 мандата и ще ѝ трябват още 42 гласа. ДПС е проверен коалиционен партньор на левицата, но само с 26 места. За да се състави кабинет на тази коалиция ще й трябва поне още един участник. Въпреки че Марешки преди дни каза, че харесва програмата на БСП, неговите депутати не са достатъчни за мнозинство.


Патриотите допускат да се коалират и с БСП, ако бъдат удовлетворени исканията им, но без ДПС. Вариант за коалиция БСП-Патриоти–"Воля" е невъзможен, защото събира 118 места при обработени 94% протоколи.


За оставка на Корнелия Нинова не се говореше в нощта на изборите, а партията отчете резултата си като сериозно подобрен спрямо предните парламентарни избор. Лидерът беше категоричен, че "промяната е процес, продължаваме напред".


Извън парламента


Седмицата ще бъде трудна и за лидерите на т.нар. малки десни партии.


Въпреки, че спрямо първите резултати след края на изборния ден се виждаше като сигурна и в следващия парламент, коалицията "Реформаторски блок - Глас народен" остана извън него. Освен отделни коментари на нейни представители, формацията все още не е направила официално изявление.


"Да, България" събира 2,93 %, а "Нова република" - 2,51%. Анализите на техните резултати също предстоят, но очаквано в нощта на изборите отново продължи темата, че ако се бяха явили заедно щяха да бъдат част от новия парламент и недоволство и коментари на техни избиратели в социалните мрежи, че дясното остава извън НС.


От "Да, България" оцениха, че рискът с учасието им си е струвал, но искаха да изчакат финалните резултати преди да коментират повече. В София те са трета политическа сила в 23 МИР с 10%, четвърта в 24 МИР (8,12%) и 25 МИР (5,16%) при 100 % процента обработени протоколи.


Лидерът на ДСБ Радан Кънев направи кратко изявление със статус във "Фейсбук" в полунощ, че "не се получи", политическите последици остави за деня след изборите и с намек, който беше разчетен, че може да има нов председател.


Официалната позиция и на "Нова република", и на "Да, България" се очаква днес.


Какво показаха гласовете от чужбина


При над 99% обработени протоколи ДОСТ е втора политическа сила със 17,32 %, но това не й достига за влизане в парламента. ДПС събира 11,93 % като анализът на гласовете от Турция предстои.


На пета позиция в избора на българите в чужбина е "Да, България" с 10,1 %.


В нощта на изборите само представител на ДОСТ Евгений Михайлов заяви, че ще оспорват изборите.


Най-важното и интересно от денят след изборите - четете в реално време тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK