Проект на правосъдното министерство ограничава правата на избирателите в чужбина

Снимката е от президентските избори през ноември 2016 г., където на много места в чужбина български граждани чакаха на опашки с часове да упражнят правото си на глас.

© Найо Тицин

Снимката е от президентските избори през ноември 2016 г., където на много места в чужбина български граждани чакаха на опашки с часове да упражнят правото си на глас.Нови ограничения на изборните права на българите в чужбина и повече правомощия за главния прокурор предвижда проект за изменение в Закона за българското гражданство, изготвен от Министерството на правосъдието. В преходните и заключителните разпоредби на проекта, публикуван за обществено обсъждане в понеделник, се предлагат нови текстове и изменения на старите в Закона за вероизповеданията, Закона за политическите партии и Изборния кодекс.


Така например проектът предвижда принципът за уседналост - избирателите да са живели в България най-малко три месеца преди вота, по аналогия с местните избори и тези за Европейския парламент - да важи и за парламентарните и президентски избори. В мотивите е записано, че по този начин ще се уеднаквят изискванията за упражняване на активното избирателно право от страна на българските граждани.


Това означава, че изселниците от Турция, както и българите в чужбина, които нямат постоянен и настоящ адрес в България, няма да могат да гласуват.
Проектът предвижда още промени в Изборния кодекс, като например


да се даде повече власт на главния прокурор да иска от ЦИК мотивирано заличаване регистрацията на партия,


коалиция или инициативен комитет, които системно нарушават определени забрани. Като например синдикалните и работодателските организации да не провеждат предизборна агитация на работните си места.


В деня на предсрочния парламентарен вот главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че има данни за корпоративен вот в определени населени места на определени елементи от населението, "чрез който работодатели от големи компании подсказват или внушават на подчинените си чрез всякаква агитация и раздаване на храни и други стимули".


В измененията се предвижда


още главният прокурор да иска заличаване от ЦИК, ако в предизборната кампания участват религиозни институции, както и ако агитацията се извършва от служители на вероизповеданията.


В Изборния кодекс се въвежда и нов член, според който всеки кандидат подписва декларация, че ще използва за предизборна агитация само български език, която се представя от партията, коалицията или инициативния комитет пред съответната избирателна комисия при регистрацията на кандидатските листи.


Измененията в Закона за политическите партии въвеждат още едно основание за заличаване на регистрацията на политически партии от Софийския градски съд. Това ще става с тези, които системно включват религиозни институции и техни представители в политическата и организационната си дейност, в предизборни кампании и агитации. Според закона системни нарушения са три или повече нарушения, извършени за една година.


Сред другите промени са въвеждане на изискването приходите на партиите да са от дарения, завещания и имоти на физически лица,


но само тези, които са български граждани. Забраняват се средства от чужди граждани, като остават забраните и за финансиране от чужди правителства или от чуждестранни държавни предприятия, чуждестранни търговски дружества или чуждестранни организации с идеална цел.


Иначе промените в основния закон, от който следват всички други са свързани


със забрана за злоупотреба с двойното гражданство, която се въвежда в Закона за българското гражданство


към чл. 3, който гласи: "Български гражданин, който е и гражданин на друга държава, се смята само за български гражданин при прилагането на българското законодателство, освен ако в закон е предвидено друго."


Какво още предвиждат промените в Закона за вероизповеданията, четете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK