"Аморално", "противоконституционно" и още мнения за уседналостта при парламентарни избори

"Аморално", "противоконституционно" и още мнения за уседналостта при парламентарни избори

© Красимир ЮскеселиевПредложението на служебния кабинет уседналостта от три месеца да бъде въведена за всички избори, включително парламентарни и президентски, предизвика много реакции. Как се е стигнало до това изменение и до другите, свързани с увеличаване правомощията на главния прокурор и нови рестрикции за вероизповеданията, не е известно. Официално от Министерството на правосъдието казват, че предложенията са изготвени от работна група от експерти. Оттам заявиха, че ще дадат допълнителен коментар, след като изтече 14-дневният срок за обществено обсъждане. Според в. "24 часа" промяната е била поискана от президента Румен Радев на съвещание в началото на миналата седмица.


В мотивите към законопроекта от Министерството на правосъдието пишe единствено, че се цели уеднаквяване изискванията за упражняване на активното избирателно право от страна на българските граждани.


"Дневник" потърси мнението на политолози и конституционалисти и събра някои мнения от Фейсбук и телевизионни участия за това какво би означавало три месеца уседналост и за парламентарни, и за президентски избори.
Димитър Димитров, политолог:
Абсурдно и противоконституционно решение


Димитър Димитров

© Юлия Лазарова

Димитър Димитров


"Да се каже, че подобно решение не му е мястото в законопроект за българското гражданство, е малко. Да се каже, че е недомислено, също е малко. Да се каже, че е абсурдно и противоконституционно, е може би точното определение. Идеята да се въвежда нещо като изискване за пребиваване в периода преди изборите, за да се упражни активно избирателно право, не е възможно да бъде проверено по какъвто и да било начин. Сходен текст съществува в конституцията и се отнася до пасивното избирателно право, и по-точно за кандидатите за президент. Там е казано, че трябва да са живели в страната последните пет години, за да бъдат регистрирани като кандидати.


Но когато става дума за пасивно избирателно право и няколко кандидати, това може да се установи фактически. Конституционния съд е решил, че пет години да си живял в страната означава най-малкото половината календарни дни в последните пет години. Когато става въпрос за три месеца и за универсалното активно избирателно право, нещата не стоят така. Всеки може да пребивава 89 дни в Гърция без каквато и да е документална и без каквато и да е друга следа и да се върне на 90 ден и да гласува. Територията на Европейския съюз (ЕС) е територия, в която пребиваване и придвижването е свободно и няма никакъв начин практически начин да бъде записано и в този смисъл решението в проекта е късогледо.


Прилича ми на военна заповед от кота А до кота Б по най-красивия път, а в средата има едно огромно тресавище.


Никога не могат да се случат нещата от кота А до кота Б по най-краткия път. Служебното правителство не би трябвало да си присвоява компетентността да предлага законопроекти, и то основополагащи закони, и по-добре да се въздържи, освен ако не иска да насочи дискусията в бъдещия парламент в определено поле или да вдигне в определена точка топката.


В конституцията ясно пише, че упражняването на активното право за местни и евроизбори се регламентира в закон, не в основния закон. В закона се описва кой има и кой няма право, но и в двата случая има очевидни причини - териториална общност за местните и европейските избори - има обективна предпоставка, има смисъл да се прави. КС винаги е разглеждал това право като най-универсално и най-разширено - всеки има право, дали с двойно гражданство например.


Това, което ни казват юристите или авторите на този законопроект, е:


Всички имате право, но не съвсем всички. Не това е компетентността на служебното правителство, ако случайно мине някакъв подобен текст, той ще приключи с решение на КС.


Малко прилича на буря в чаша вода. С тази разлика, че ако бъде многократно отразена, може да заприлича на буря в едър план."


Стоил Стоилов, изборен наблюдател:
Уседналостта е легитимен критерий за ограничаване правата на гражданите. Няма проблем да важи за парламентарните избори

Стоил Стоилов

© Надежда Чипева, Капитал

Стоил Стоилов


"Има два принципа при определяне на избирателните права. Единият принцип, който яростно се защитаваше от ДПС, а сега и от колегите от "Да, България" - след като си български гражданин, имаш неограничени права да гласуваш, независимо къде си и колко време прекарваш там. Това разглежда избирателното право като една пожизнена рента.


Другият подход казва така: тъй като изборите предоставят власт, която е ограничена по време (4-5 години), ограничена на правната територия на страната или общината, за която се произвеждат изборни органи, то напълно легитимно е да се въведат такива ограничения, които допускат до избор хора, които имат евентуално принос към общността и - още по-важно - носят последствията от своя избор. Това са двата принципа. Критерият за уседналост се базират на този принцип. Дали тези три месеца са правилният подход, или по -правилно е да кажем, както в Канада: всички, които не са живели повече от пет години, нямат право да гласуват, или Австралия - повече от шест години, Великобритания - повече от 15 години, на този етап не се разбира от проекта. Но това е един от вариантите, с който можем да ограничим права.


Когато не носим последствията от своя избор и за дълго време сме откъснати от правната територия и законодателството на страната, от което би трябвало да получаваме права и задължения, напълно е логично тези права да бъдат суспендирани.


Гражданството е хубава категория, но тя е мързелива категория. По начина, по който ние придобиваме гражданство - те са четири - по месторождение, по възстановяване, по произход и натурализация - българският закон за гражданство казва, че ако единият родител е български гражданин, детето има право да получи гражданство. По тази логика, без да има други ограничения по месторождение, ние постоянно ще произвеждаме от диаспората едно гражданство, което няма да знае български език, няма да има трайна свързаност със страната, тъй като ще е родено в чужбина, целият му жизнен път ще е реализирано в чужбина, но то ще има право да гласува.


Фактът че в определени страни има компактни маси етнически вот, което се установи на последните избори, че приемащата страна, в която те живеят, не е безразлична към това, което става тук, да не казвам оказва натиск върху тази група да гласува по определен начин на нашата правна територия, е достатъчно самостоятелно основание да защитим легитимността, която се произвежда тук. С тези гласове от чужбина ние произвеждаме легитимност тук, която понякога може да е провокирана, инспирирана от външна сила." (пред "Нова телевизия")


Атанас Славов, конституционалист:
Кой е дал мандат на служебното правителство да предлага законопроект, който влиза в колизия с конституцията


Атанас Славов (вляво)

© Анелия Николова

Атанас Славов (вляво)


"Да, това ограничава права на българите в чужбина, които трайно живеят извън страната. Трябва да напомним, че общественият дебат от 2015 година и решението на референдума беше в друга посока - да създаде реална възможност на българските граждани да гласуват електронно и дистанционно и да са част от българската политическа общност.


Кой е дал мандат на служебното правителство да предлага законопроект, който влиза в колизия с конституцията и ограничава конституционни права на български граждани. Редно ли е български граждани, които искат да упражнят свое право, да чакат на опашки и да бъдат унижавани да попълват декларация в последния момент и важното е какво казва основният закон: че българските граждани имат всички права и задължения по тази конституция, където и да се намират.


Гражданството е трайна политико-правна връзка на човека с държавата. Ние, от една страна, имаме свобода на придвижване и това е наше конституционно право и не можем да бъдем санкционирани с лишаване от друго конституционно право - правото на глас.


Когато се предлагат ограничаване на права на български граждани, трябва да се носи политическа отговорност, кой носи политическа отговорност за внесения законопроект. Президентът? Служебният кабинет? Това ще е тест за демократичността на бъдещото управление." (пред "Нова телевизия")


Цветозар Томов, Централна избирателна комисия:
Уседналост при парламентарни избори лишава 1.5-2 млн. българи от право на глас


Цветозар Томов

© Георги Кожухаров

Цветозар Томов


"Правилото за уседналост на местните избори не лишава никого от право на глас. То има смисъл, защото е логично човек да гласува на местни избори там, където живее или е регистриран по постоянен адрес. Дори и при него има маса случаи на пререгистрация на тълпи от хора, ангажирани да подкрепят някой местен деребей. Без него тези случаи щяха да са в пъти повече. "Уседналост" при парламентарни избори лишава 1.5-2 млн. българи от право на глас. Грубо нарушава чл. 26 от конституцията. Противоречи на маса ангажименти на страната във връзка с членството ни в Европейския съюз. И е абсолютно аморално." (мнението е от Фейсбук)


Боян Юруков, блогър и активист за отворени данни:

Решението изключва милион българи, няма да оставим нещата така


"Според служебния кабинет аз не би следвало да имам право да гласувам за парламентарни и президентски избори. Аз и още 150 000 българи, които гласуват в чужбина на всеки вот. Ако ме познавате, ще знаете колко обидно е всичко това.


Оставаме настрана противоконституционалността на предложението. Тази тема се върти редовно преди всяка предизборна кампания. Има валидни аргументи за и против. Има включително българи в чужбина, които подкрепят предложението. Ако то срещне достатъчно подкрепа сред гласоподавателите, би следвало да се свика Велико народно събрание и да се промени основният закон.


Практически няма българин без близък или приятел, който е зад граница. Представям си разговора: "Сори, но това вече не е твое решение - който си е тук, той ще гласува." Някои биха добавили: "Впрочем кога ще може пратиш пак пари?" Всички обаче ще довършат с: "Кога ще си идваш?"


Да, въпросът е силно емоционален. Не, не е насочен срещу изселените български турци и не е никакво "решение", а изключва още милион други българи от политическия процес. Не, няма как да го наложат без активна предварителна регистрация за всеки вот за всички в България. Не, никой не е твърдял, че вотът в чужбина ще "оправи България", защото навън излизат всякакви. Да, това е въпрос на права и отнемането им - не само в чужбина, но и в България. Не очаквайте да го оставим просто така." (мнението е взето от Фейсбук)

Благовест Пунев, бивш конституционен съдия:
Всичко, което обикновеният законодател решава, трябва да е съобразено с конституцията


"Има една обща разпоредба в конституцията, която препраща към законодателна уредба на избирателните закон и система. Това значи, че обикновеният законодател може да реши и изборните правила, обаче има една императивна норма - да не се нарушава чл. 10 ("Изборите, националните и местните референдуми се произвеждат въз основа на общо, равно и пряко избирателно право с тайно гласуване"), да няма никакви нарушения на равенството на правото и да няма никакво изключване на групи от това право. Така че всяка конкретна норма може тепърва да се преценява от гледна точка на чл. 10."


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Процента на гласуващите в чужбина българи е много, много малък. Ако не броим Турция, в останалите държави не знам дали гласуват повече от 20-30 000. На останалите не им дреме изобщо. Така че логиèски не е никаква драма, че няма да гласуват, те и без това не го правят. Преди да се приеме подобна теза за уседналост обаче, може да се пробва електронното гласуване, за да се види дали настина тези хора, живеещи извън България ще гласуват и до сега не са го правили, поради малкото на брой и отдалечени секции. Освен това, ако милиони българи живеещи в чужбина гласуват, то вота на българските турци ще олекне занчително като тежест, ще носи по-малко мандати и ше обезсмисли въвеждането на уседналост и за парламентарните избори.

 2. 2 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2430 Неутрално

  "Единият принцип, който яростно се защитаваше от ДПС, а сега и от колегите от "Да, България" - след като си български гражданин, имаш неограничени права да гласуваш, независимо къде си и колко време прекарваш там. Това разглежда избирателното право като една пожизнена рента.”

  :-)

  I Want To Believe
 3. 3 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 691 Неутрално

  Колко години вече ни занимават... с тоя прословут вот от чужбина.. Колко промени..колко промени на промените...:-) Докато се върнем в началото.. Всеки български гражданин в чужбина ИМА право да гласува за парламент и президент ако го прави САМО в достатъчни секции в българските посолства и консулства.. Нито трябва да се забранява, нито да се откриват секции под път и над път!

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 4. 4 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 289 Неутрално

  В другите държави как може, тук все се опитват да ни убедят, че не било редно, законно бла бла. Койъо иска да гласува на бг избори, да бъде така добър да поживее мслко тук и да научи езика.

 5. 5 Профил на valsto
  valsto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не разбирам, защо усложняват нещата.
  Има примери от други демократични държави, като Германия и Великобритания, където постоянно живеещите в чужбина (повече от 180 дни в годината) от повече от 15 г. губят правото си на глас при такива избори, а и на референдуми. Което е понятно - след толкова години се счита, че връзката с родината е доста изтъняла.
  Освен това е редно да се премахне двойното гражданство за други държави, освен тези от ЕС. Не е логично един човек да е гражданин на две (прим. съседски) държави. Ако възникне конфликт между тях, той и за двете ще е потенциален враг.
  Да не говорим, че правото за гласуване не означава безусловно и неограничено право. Напр. затворниците не могат да гласуват, което е ограничение. Всички имаме право да бъдем шофьори, но трябва да докажем, че можем, със съответните познания, умения и изпити. Нима управлението на държавата, което е в ръцете на народа, е по-малко отговорно?! Какво пречи да се въведе изискване за владеене на български език (ниво 8-ми клас), както и притежаване на основни познания по политика и икономика (които могат да се включат в учебните програми до 8-клас)?! Как може някой, който не знае български, или какво е конституция, парламент, данъци, и пр. да определя с гласа си бъдещето на държавата?!

 6. 6 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#5] от "valsto":

  "Как може някой, който не знае български, или какво е конституция, парламент, данъци, и пр. да определя с гласа си бъдещето на държавата?!"

  Те тези граждани са им най-сладки на политиците. Точно тях ухажват постоянно. :-) За това си ги и защитават много ревностно. :-)

 7. 7 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1861 Неутрално

  Когато фуражка издава заповеди, понякога се получават такива недомислия.

 8. 8 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 971 Неутрално

  До коментар [#5] от "valsto":

  Има примери от други демократични държави, като Германия и Великобритания, където постоянно живеещите в чужбина (повече от 180 дни в годината) от повече от 15 г. губят правото си на глас при такива избори, а и на референдуми. Което е понятно - след толкова години се счита, че връзката с родината е доста изтъняла.
  Освен това е редно да се премахне двойното гражданство за други държави, освен тези от ЕС.
  ---------------------------
  Съгласен с тези две неща и особено с второто.
  Но това не означава, че служебния кабинет не взе (поредното) безумно решение, със спорни правомощия при това.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 9. 9 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2290 Неутрално

  Това служебно правителство ще бъде запомнено с неукротимото желание да си пъха гагата където не и е мястото./Нарочно използвам такъв стил защото те не заслужават по-учтив/. Не знам причините, грандоманското самомнение на Герджиков ли е, желанието на Радев да се разпорежда докато все още има влияние върху правителството /доста вероятно/, да са им поставили още в началото задача да свършат мръсната работа преди очакваното правителство на БСП...

  Не знам но е факт, че непрекъснато се занимават с неща които не са работа на едно служебно правителство. Дори след изборите с известен вече резултат. А това вече си прилича на съзнателен саботаж.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 10. 10 Профил на Kbeam
  Kbeam
  Рейтинг: 289 Неутрално

  "то напълно легитимно е да се въведат такива ограничения, които допускат до избор хора, които имат евентуално принос към общността"
  Умникът, който е казал това, да погледне първо платежния баланс http://www.bnb.bg/bnbweb/groups/public/documents/bnb_download/06-s_bop_pr_income_bg.xls и пак да вземе да обесни, че живеещите в чужбина нямат принос към общността.

 11. 11 Профил на Prosevchomai
  Prosevchomai
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#10] от "Kbeam":
  А вие давате ли си сметка, че България ви е платила образованието и здравеопазването преди да заминете за чужбина? Много хора заминават с много пари, които изнасят от държавата. Освен това, на старците ви, които са тук, ние им плащаме пенсиите, здравеопазването, градския транспорт и пр.

 12. 12 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5945 Неутрално

  Некадърни министри ни управляват, в частност правосъдното.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 13. 13 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 576 Неутрално

  Хайде стига глупости....щом е български гражданин има право да гласува, и аргументи ама той плаща данъци и осигуровки другаде и от къде на къде ще гласува ....аз да питам 700 000 цигани, 200 000 милиционери и още стотици хиляди ганьовци в страната също не плащат нито данъци и осигуровки ама гласуват - под строй , за "двайсе леаъ", за някое топло местенце....и за това все като Тиквата и Решетникова ни управляват!
  Щото ако се вземе за критерий "кой" и "какво " внася" ще останем да гласуваме само "умните" и "красивите" за ужас на политиците и на част от пишещите във форума!

 14. 14 Профил на Kbeam
  Kbeam
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#10] от "Kbeam":на старците ви, които са тук, ние им плащаме пенсиите, здравеопазването, градския транспорт и пр.
  —цитат от коментар 11 на Prosevchomai


  А вие на кого мислите, че се изпращат парите от живеещите в чужбина?

 15. 15 Профил на libertariansky
  libertariansky
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Ако това се случи в действителност, апелирам всички дружно да хвърлят и плюят на българските си паспорти (ненужно зло при пътуване), да прекратят изпращането на финансови средства и да спрат да плащат данъци !

  Give me Liberty Or Give me Death !
 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  Работата не е в това, дали е справедлив този законопроект, дали ще се обсъжда и кой го подкрепя, а защо го внася служебното правителство. Защо е това бързане. Това са хора, за които никой не е гласувал и не носят отговорност пред най-висшия орган на страната НС.

 17. 17 Профил на Prosevchomai
  Prosevchomai
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#14] от "Kbeam":
  Сметката е проста - от тези постъпления, извадете разходите, които споменах в 11. Сигурен ли сте, че резултатът е положителен?

 18. 18 Профил на Kbeam
  Kbeam
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#14] от "Kbeam":Сметката е проста - от тези постъпления, извадете разходите, които споменах в 11. Сигурен ли сте, че резултатът е положителен?
  —цитат от коментар 17 на Prosevchomai


  В моя случай - абсолютно да. Съберете B17-M17 в тази таблица http://www.bnb.bg/Statistics/StExternalSector/StExternalSector_Archive/StBalancePayments5/StSearchStandard5/index.htm?FILTERSANDVALUES= %27FREQ=M;COUNT_AREA=A1;SERIES_DENOM=E%27&download=true&pageId=5&series=3495,4261,4218,3798,3867,3277,4179,4082,3702,3310,3473,3266,3556,3166,3505,3379,3960,3186,3938,3706,4095,3613,3197,3230,4247,3610&KEYFAMILY=BOP&TRANSFORMATION=SDMX_TABLE получават се 1,6 милиарда лева за една година. За справка - бюджетът за образование е средно 3 милиарда лева.

 19. 19 Профил на Prosevchomai
  Prosevchomai
  Рейтинг: 289 Неутрално

  На моя компютър таблицата не излиза както трябва. Така или иначе, образованието за средно е 11-12 г. + 5 г. университет за висшистите, отделно са здравните разходи, месечните пенсии на двамата родители, субсидията за градски транспорт на пенсионерите и т.н.

 20. 20 Профил на Kbeam
  Kbeam
  Рейтинг: 289 Неутрално

  На моя компютър таблицата не излиза както трябва. Така или иначе, образованието за средно е 11-12 г. + 5 г. университет за висшистите, отделно са здравните разходи, месечните пенсии на двамата родители, субсидията за градски транспорт на пенсионерите и т.н.
  —цитат от коментар 19 на Prosevchomai


  Нака се върнем на първия ми пост и грешната логика на това, че хората в чужбина нямат достатъчно "принос към общността". Аз посочих в цифри, че трансферите на физически лица от чужбина са над 50% от целия бюджет за образование, т.е. сравнително малката диаспора в чужбина помага на семействата си в такива размери, а Вие смятате, че това е малко и тези хора нямат достатъчно "принос към общността", за да имат право да гласуват. И искате от тази, пак повтарям, сравнително малга група хора да "покриват" и всичките пенсии и всичкия градски транспорт в цяла България преди да имат право на глас?

 21. 21 Профил на Разобличител
  Разобличител
  Рейтинг: 508 Неутрално

  Въпросът може да бъде решен много просто - премахва се двойното гражданство.

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 22. 22 Профил на Prosevchomai
  Prosevchomai
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#20] от "Kbeam":
  Процентът на заминалите от България спрямо населението в трудоспособна възраст в самата България никак не е малък!
  Пенсиите на старците, които са тук, се изплащат от осигуровките на работещите в България, също важи и за здравеопазването за пенсионерите. Вашите осигуровки отиват за пенсионерите в държавите, в които работите.
  От нашите данъци, цени на билетите за градски транспорт, се взимат парите за вашите старци тук. Виесубсидирате старците в държавата, в която плащате данъци и ползвате държавни услуги.

 23. 23 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 483 Неутрално

  До коментар [#5] от "valsto":

  "Освен това е редно да се премахне двойното гражданство за други държави, освен тези от ЕС. "
  Хи-хи-хи, значи за Гърция да не се премахва (най-ментарджийската държава), за Румъния да не се премахва (най-корумпираната след България държава), но за УСА, Великобритания, Австралия, Канада да се премахне? Боже, ела си прибери вересиите!

 24. 24 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 483 Неутрално

  До коментар [#22] от "Prosevchomai":

  Виж сега, братчед, как стоят работите "без маска и грим", както е казал поетът. Да, аз се изучих в България, и България е харчила пари за това. Да, аз станах Доктор на науките в България, като институтът в който бях, ми купи апаратурата - работата от мен. Да, това ми помогна да си построя много добър живот в чужбина, без моето образование и без титлата нямаше да мога. Да, вие плащате пенсиите на моите родители. Аз като пращам пари в България, не ги пращам на България, а ги пращам на моите родители. Така те имат солидна добавка към пенсиите си, която добавка я нямат твоите родители. Когато моите родители се пренесат в един по-добър свят, няма да пратя в България нито лев.
  Ти не можеш да промениш това: не можеш да ми вземеш охолния живот тук, пък май вече е късно да емигрираш, пък и никой не те иска. Та ти ще продължаваш да плащаш данъци, от които да се изплащат пенсиите на моите родители, и с моята добавка те ще живеят добре, а твоите родители - зле. Да, аз ще вземам някаква пенсия от България, и тази пенсия ще я плащаш ти. И ти много добре разбираш, че така ще бъде до края, и не можеш да го промениш.
  Затова гледам злобеете, понеже нищо не можете да промените. А пък за гласуването - на кой нормален емигрант, уредил си живота вече 20 години навън, ще му дойде в главата да гласува в български избори?!

 25. 25 Профил на pisymtse
  pisymtse
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Аз да питам един въпрос - понеже с позицията си за Пеевски и Орешарски Росен Плевнелиев беше невероятен разединител на нацията, какъв се явява няследникът му с позицията си за над 2 000 000 българи?

 26. 26 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 483 Неутрално

  До коментар [#21] от "Македонски":Въпросът може да бъде решен много просто - премахва се двойното гражданство.

  И ти какво ще спечелиш от това? Аз пак ще съм добре, а ти ще си зле. Моите деца ще са добре, твоите ще са зле.
  Вие пак ще избирате за управляващи или Боко, или Нинова, и те пак и пак ще ви тикат у киреча, както правите вече десетилетия и така ще продължава. Та отнемането на двойното гражданство какъв "въпрос ще реши"? Битият - бит, останалото го знаеш...

 27. 27 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1661 Неутрално

  Не разбирам, защо усложняват нещата. Има примери от други демократични държави, като Германия и Великобритания, където постоянно живеещите в чужбина (повече от 180 дни в годината) от повече от 15 г. губят правото си на глас при такива избори, а и на референдуми
  —цитат от коментар 5 на valsto
  Няма такова нещо. Единственият случай когато англичани живеещи в чужбина бяха лишени от право на глас беше на референдума за Брекзит. Иначе няма проблем да гласуват. И го правят - по пощата.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 28. 28 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1523 Неутрално

  До коментар [#22] от "Prosevchomai":Виж сега, братчед,
  ......Ти не можеш да промениш това: не можеш да ми вземеш охолния живот тук, пък май вече е късно да емигрираш, пък и никой не те иска. А пък за гласуването - на кой нормален емигрант, уредил си живота вече 20 години навън, ще му дойде в главата да гласува в български избори?!
  —цитат от коментар 24 на rumen5252

  Не знам какъв доктор на науките сте, както и ко Ви е възпитавал, но обръщание тип Братчет, фукането с охолен живот разкриват сериозни дефицити!
  Идеята че "уреждането на живота" изключва това човек да му пука какво е бъдещето на Родината му (в която е оставил както родителу, така и не малко Приятели) вече граничи със социопатия.

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 29. 29 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 483 Неутрално

  До коментар [#28] от "B52":

  Извинявам се за, може би, неподходящия тон. Но ми писна тука да се разисква как емигриралите като мен са главните виновници за нещо си - финансовия дефицит на България, провалените избори, калпавите ви политически партии, високите цени на билетчетата за градския транспорт, малките пенсии и т.н. И се разисква от хора, които хал хабер си нямат от въпроса.
  Идеята за уреждане на живота няма нищо общо с това, къде си се родил. Винаги когато някой ми говори за родина, дълг и т.н., иска да направя нещо срещу моите интереси или да ми бръкне в джоба. Е, с мен няма да се получи. А, между другото, мечтая да емигрирам от България може би от времето 1970 год. нататък. И най-после след 1989г. се сбъдна. Сега ясно ли ти е защо не ми пука "какво е бъдещето на Родината"? Затова и не съм гласувал на нито едни български избори и няма да го направя.

 30. 30 Профил на Prosevchomai
  Prosevchomai
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#24] от "rumen5252":
  Нещата стоят така - вие вдигате пенсиите и благосъстоянието на старците в чужбина, а ги сваляте на тукашните старци с решението си да емигрирате. Затова и ви се налага да пращате пари на родителите си тук.

 31. 31 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 999 Весело

  Хехе, гледам тук разни емигранти пак се фукат колко са добре и колко МНОГО-МНОГО пари пращали в България.
  Участвам в този форум от самото му създаване, далеч преди да въведат регистрациите, но до момента не съм видял НИТО ЕДИН емигрант да напише "Аз пращам на майка си/баща си Х евро/долара/монголски тугрици на месец".
  Вероятно единствено поради характерната им вродена изключителна скромност.

  Айде бе, няма ли ЕДИН да набере смелост и да се похвали? Ние, бедните аборигени, тръпнем в очакване!

  И много моля - не ми предлагайте някакви обобщени въображаеми милиарди годишно, а простичко - "Аз пращам всеки месец сумата Х".
  Щото за разлика от вас аз ПЛАЩАМ всеки месец максимални осигуровки за да се лекуват и получават пенсии ВАШИТЕ родители без да стъпвам в поликлиника, а пенсията ми е още в далечното бъдеще.

  Знанието е сила, информацията - власт
 32. 32 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 999 Неутрално

  Едно малко допълнение - моите родители са покойници, така че всичките ми осигуровки отиват за здравето и пенсиите на чужди хора.
  Пък аз си плащам като поп и даже не се оплаквам, само леко се дразня когато се пъчат разни "много успели" емигранти.........

  Знанието е сила, информацията - власт
 33. 33 Профил на Kbeam
  Kbeam
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#31] от "pag":

  Не е въпрос на фукане и не ми хареса горния коментар на емигранта. Ето, ще задоволя хищническото Ви любопитство - общо 900 евро на месец на болни и стари роднини. 1.6 милиарда на година са статистически данни. От проста икономика е ясно, че тези пари не облагодетелстват само нашите близки, а цялата икономика. Има си научни статии, които изследват този ефект. А, по същите механизми 20% отиват в бюджета под формата на ДДС. Още ли смятате, че не допринасяме за общността?

 34. 34 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Всеки български гражданин по света трябва да може да гласува! Така се гради общност!
  Въпросът е как това право да се съчетае с опитите на Турция да се меси в полза на една партия, доскоро ДПС, сега ДОСТ.
  Уседналостта за гласуване да важи само в България е добър начин.
  Това не нарушава правото на вот. Който иска, може да си гласува в съответната държава. Гласуването зад граница да е свободно и единствено в секции, контролирани строго от българската държава!
  Това ще секне автобусите!

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 35. 35 Профил на Kbeam
  Kbeam
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#22] от "Prosevchomai":
  Аз показвам цифри, Вие ми говорите за немалко българи. Аз лично не познавам български емигрант, който да не помага на близки и роднини.

 36. 36 Профил на it4
  it4
  Рейтинг: 589 Неутрално

  До коментар [#24] от "rumen5252":

  ами като тръгнем да променяме нещата, точно такива ........ като теб почват да реват, че това или онова им се отнема, хайде , живей си там и спри да мърсиш "ефира", все някога ще станат промените ....

 37. 37 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 999 Любопитно

  Не е въпрос на фукане и не ми хареса горния коментар на емигранта. Ето, ще задоволя хищническото Ви любопитство - общо 900 евро на месец на болни и стари роднини. 1.6 милиарда на година са статистически данни. От проста икономика е ясно, че тези пари не облагодетелстват само нашите близки, а цялата икономика. Има си научни статии, които изследват този ефект. А, по същите механизми 20% отиват в бюджета под формата на ДДС. Още ли смятате, че не допринасяме за общността?
  —цитат от коментар 33 на Kbeam


  Е, чак пък "хищническо" любопитство?
  Впрочем - поздравления за откровеността, вие сте първият, който има смелост да напише собствено число.
  Сега малко сметки от моя страна ако не възразявате: Според статистиката, която цитирате, годишно в страната влизат 1,6 милиарда евро помощи от емигранти към родители и роднини. Броят на емигрантите според различни оценки варира между 1 млн. и 2.5 млн. душ. За удобство да приемем, че са 1.6 млн. Това означава средно по 1000 евро ГОДИШНО на емигрант, или по 83 евро на месец.
  Над 10 пъти по-малко от вас, което обяснява защо 99% от емигрантите обичат да говорят колко "много" пращат, но се въздържат от конкретика.
  Естествено, тези пари влизат в икономиката, но - дъщеря ми учи в Холандия, издръжката й е към 1000 евро на месец, които влизат в холандската икономика, т.е. аз допринасям за нея, но едва ли някому би хрумнало, че това ми дава право да искам нещо от държавата Холандия, нали?

  Знанието е сила, информацията - власт
 38. 38 Профил на Kbeam
  Kbeam
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#37] от "pag":

  И да са 83 евро на месец на един емигрант (вярвам на сметките Ви), пак не са малко, не мислите ли? Това не е ли повече от осигуровките, които се отчисляват за сметка на наетия от средна работна заплата в България? Според мен, само на това основание е безумно да се твърди, че хората, живеещи в чужбина не "допринасят за общността" (дословно мнение от статията).
  Както и в България, далеч не всеки имигрант има безпроблемен професионален и личен живот през цялото време. Не всеки има възможности да изпраща големи суми, но да предположим че даже 1/3 от тях само изпращат, заслужават ли да бъдат изключени от политическия живот? Като препрочитам мнението на rumen, само фактът, че чете статии в български сайт, и още повече - коментира под него, означава, че все пак му пука и е много по-информиран от доста зомбирани избиратели в България, които на практика се интересуват много по-малко от него от съдбата на страна ни.
  Интересен е примерът с Холандия (живял съм преди време и там) - на никой холандец няма и да му хрумне да обвинява своите сънародници, които живеят в чужбина, че не "допринасят за общността". Напротив, страшно много холандци живеят по целия свят и си гласуват електронно на своите избори.

 39. 39 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 999 Неутрално

  :И да са 83 евро на месец на един емигрант (вярвам на сметките Ви), пак не са малко, не мислите ли? Това не е ли повече от осигуровките, които се отчисляват за сметка на наетия от средна работна заплата в България? Според мен, само на това основание е безумно да се твърди, че хората, живеещи в чужбина не "допринасят за общността" (дословно мнение от статията). Както и в България, далеч не всеки имигрант има безпроблемен професионален и личен живот през цялото време. Не всеки има възможности да изпраща големи суми, но да предположим че даже 1/3 от тях само изпращат, заслужават ли да бъдат изключени от политическия живот? Като препрочитам мнението на rumen, само фактът, че чете статии в български сайт, и още повече - коментира под него, означава, че все пак му пука и е много по-информиран от доста зомбирани избиратели в България, които на практика се интересуват много по-малко от него от съдбата на страна ни.Интересен е примерът с Холандия (живял съм преди време и там) - на никой холандец няма и да му хрумне да обвинява своите сънародници, които живеят в чужбина, че не "допринасят за общността". Напротив, страшно много холандци живеят по целия свят и си гласуват електронно на своите избори.
  —цитат от коментар 38 на Kbeam


  Никога не съм твърдял, че "не допринася", естествено, че и 1 евро да влезе в страната от чужбина, е принос, бил той и малък.
  Има обаче няколко детайла - директните плащания са нещо различно от вноските във фондове, които облагодетелстват не само роднините на емигрантите, а много по-голям кръг хора. Осигуровки в момента се плащат от близо 2.8 милиона души в размер на 5.6 милиарда лева + дотации от държавата (които пак идват от джоба на такива като мен, не от емигрантите) в размер на още 4.5 милиарда лева или общо над 10 милиарда лева, което е доста повече от 1.6 милиарда "емигрантски" евро, поне половината от които отиват за покупка на недвижими имоти, коли и други подобни.
  Наясно съм, че не всеки емигрант преуспява и може да праща пари дори и да има голямо желание за това, просто се дразня, когато някои се изкарват едва ли не благодетели, без които държавата ще рухне.
  Поради стекли се обстоятелства от над 15 години помагам на родителите на жена ми и на други роднини, защото го намирам за естествено и правилно след като имам финансовата възможност да го правя. Не ми е хрумвало обаче да се обявявам за "спасител на нацията"......

  За Холандия - на последните избори миналия месец там гласуваха САМО с хартиени бюлетини, защото се опасяваха от манипулации на резултатите. Доколкото ги познавам, не са параноици, така че - изводите си ги направете вие.

  Знанието е сила, информацията - власт
 40. 40 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 999 Неутрално

  До коментар [#38] от "Kbeam":

  По отношение на информираността: позволявам си един добронамерен съвет: внимателно преценявайте и пресявайте информацията, която ви поднасят по българските "новинарски" сайтове. Всички без изключение прокарват определени политически линии и подменят обективната информация с "мнения", "анализи", преразкази по картинки, инсинуации, цитати, извадени от контекста, непълни или направо измислени и т.н. по най-добрите правила на пропагандата.
  Едно време, в началото на 90-те, във вестниците имаше една колонка "Мнение на редакцията", сега е обратното - всичко е "мнение на редакцията" (по-точно - на собственика и кръговете зад него), независимо под какъв етикет се поднася, и тук-там има и по някой факт - колкото да не е без хич.
  Неприятно, но факт.......

  Знанието е сила, информацията - власт
 41. 41 Профил на Kbeam
  Kbeam
  Рейтинг: 289 Неутрално

  просто се дразня, когато някои се изкарват едва ли не благодетели, без които държавата ще рухне.
  Не ми е хрумвало обаче да се обявявам за "спасител на нацията"
  —цитат от коментар 39 на pag


  Мисля, че на практика сме на едно мнение, ако погледнете постовете ми под статията, ще видите, че не съм твърдял подобно нещо. Това, срещу което възразих, е мнението в самата статия:
  "то напълно легитимно е да се въведат такива ограничения, които допускат до избор хора, които имат евентуално принос към общността".

 42. 42 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 233 Неутрално

  При официална избирателна активост от около 50% вотът от чужбина не е толкова голям проблем колкото негласуването на обезверените и непукистите. След десет години ромите и турците ще са по голям процент от населението, тогава ако не ни харесва резултата какво правим? Образователен ценс? Тест за български език?

  Умерен толераст
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK