Служебният правосъден министър оттегля текста за уседналостта

Каченият за обществено обсъждане текст не е бил съгласуван с правосъдния министър Мария Павлова

© Георги Кожухаров

Каченият за обществено обсъждане текст не е бил съгласуван с правосъдния министър Мария ПавловаМинистърът на правосъдието Мария Павлова спря проекта на Закон за допълнение на Закона за българското гражданство, в чиито преходни и заключителни разпоредби беше залегнал текст за въвеждане на уседналост и за парламентарни, и за президентски избори.


От съобщение на правосъдното министерство се разбира, че


директорът на дирекция "Съвет по законодателството" Любомир Талев е бил освободен от длъжност, защото "умишлено злепоставил институцията"
"Министерството приема, че действията на служителя са умишлени, тъй като каченият законопроект не е бил съгласуван с министъра. Министерството на правосъдието сваля проекта от обществено обсъждане заради констатирани от министъра несъвършенства в текстовете, мотивите към проекта и несъответствия с конституцията", става известно от прессъобщението.


Първоначално готвеният проект от експертите на министерството


е предвиждал в нормите за уседналост изрично да залегне възможността за упражняване на избирателни права


на български граждани, живеещи на територията на всички държави - членки на Европейския съюз, става известно още от съобщението на министерството.


В проекта, публикуван за обществено обсъждане в понеделник, се въвеждат и сериозни рестрикции, свързани с вероизповеданията у нас, като се дават и допълнителни правомощия на главния прокурор да прекратява дейността на различни вероизповедания, ако има съмнение, че те застрашават националната сигурност, както и в други хипотези.


Мотивите за тези промени са "актуалните заплахи и предизвикателства пред националната сигурност, правата и свободите на гражданите в условията на международно напрежение и променяща се геополитическа архитектура на съвременния свят".


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Paris Hilton
  Paris Hilton
  Рейтинг: 241 Весело
 2. 2 Профил на Dreamer69
  Dreamer69
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Как се назначават тези експерти в нашите министерства? В крайна сметка министърът на правосъдието "ни лук яла, ни лук мирисала". Излиза суха от цялата каша, забъркана от нейн служител.
  Нещо станаха много гафове на това служебно правилтелство.

  Величието не е в това да не падаш, а да ставаш всеки път, когато си паднал. Конфуций
 3. 3 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5364 Неутрално

  Защото се уплаши от Местан ли, или така е редно. Даже има освободен от длъжност - директор Талев.

 4. 4 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1278 Неутрално

  Ако мине тихичко..., ама не минА.
  Резидентът се поправи. За момента.

 5. 5 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1814 Неутрално

  Резидентът с фуражката прави всичко възможно с непрекъснатото превишаване на правомощията си и генерирането на гаф след гаф да компрометира идеята за президентска република.

 6. 6 Профил на myr39370071
  myr39370071
  Рейтинг: 221 Разстроено

  Тества се търпимостта на българите!

 7. 7 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1044 Неутрално

  Браво за Талев! Отдавна трябваше да го уволняват. Лично го познавам - не става за поста. Изгони половината си дирекция.

 8. 8 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 757 Весело

  "Министерството приема, че действията на служителя са умишлени, тъй като каченият законопроект не е бил съгласуван с министъра. Министерството на правосъдието сваля Проекта от обществено обсъждане, заради констатирани от министъра несъвършенства в текстовете, мотивите към проекта и несъответствия с Конституцията", става известно от прессъобщението.

  Действията на служителя не са били умишлени, просто е направил послушно това което са му разпоредили (най-вероятно устно). Като са разбрали, че няма да мине тихо - уволнили ли са го. Както казваше Бонд....Джеймс Бонд - ,,Изгори за да светиш".

 9. 9 Профил на DEV
  DEV
  Рейтинг: 244 Неутрално

  "Първоначално готвеният проект от експертите на Министерството е предвиждал в нормите за уседналост изрично да залегне възможността за упражняване на избирателни права на български граждани, живущи на територията на всички държави - членки на Европейския съюз"

  Някой май пак не разбрал какъв е проблема, ако е щяло да излезе текста в този вид....
  Някой ще трябва да се самоуволни и да се върне на студентската банка за още четене.

 10. 10 Профил на agile
  agile
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Изискването за уседналост е нещо нормално и аз лично, макар че от години живея извън България и това ще ме засегне, подкрепям идеята на български парламентарни избори да могат да гласуват само български граждани, живеещи в страната или в Европейския съюз. Български граждани, живеещи в САЩ, Канада, Австралия, Турция, Русия, Украйна и т.н., не би трябвало да гласуват на парламентарни избори. Нека да могат да гласуват само на президентски. В САЩ също важат подобни принципии- използва се т.н. принцип на за активната регистрация. Независимо че си американски гражданин, ако не се явиш на един пълен цикъл федерални избори ( 4 години), започват да ти пращат на адреса писма да потвърдиш регистрацията си. Ако не им отговориш, до една години премахват името ти от избирателните списъци и ако не направиш простъпки да се регистрираш отново, няма да можеш да гласуваш на следващите избори. Колкото и да размахваш паспорта си пред комисията в изборната секция. А нова регистрация не може да се извърши в деня на изборите - за повечето щати е поне една-две седмици преди изборния ден. И според американската конституция американците имат право да гласуват, но от това не следва автоматично упражняване на това право, а съобразяване с допълнителни процедури.

 11. 11 Профил на keko2
  keko2
  Рейтинг: 453 Неутрално

  До коментар [#8] от "koko65bg":++++++

  Бъкано е с агенти на Ба Ху, всичко вече е активирано....
  Ей за туй служебен премиер трябваше да бъде Богомил Бонев и сеги всичко щеше да е в ред и спокойствие!!!

 12. 12 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1044 Неутрално

  До коментар [#8] от "koko65bg":

  Талев е креатура на Захариева. Без грам опит в администрацията, неспособен на нормални взаимоотношения с подчинените си и с доста спорни възможности в реална среда. Това е най-важната структура в Министерството, а той я разби като по този начин постави под свеиозна опасност законодателната програма на бъдещия кабинет. Говоря неща от първа ръка, не от препредадено. Не става да си от Института за дяана политика, за да можеш да си вършиш работата. Талев е политическо назначение в чист вид. Беше.

 13. 13 Профил на Prosevchomai
  Prosevchomai
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Трябва да се въведат мерки по отношение на вота в чужбина и изборния туризъм. Не зная как това може да стане по най-добрия начин, но е наложително.

 14. 14 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 548 Неутрално

  Пробваха, не мина....ако беше станало следваше връщане на чл.1 и кльонове по границата!

 15. 15 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1044 Неутрално

  За да довърша темата - господин Талев стоеше зад проекта за изменение на Закона за съдебната власт, който компрометира опита на Христо Иванов за съдебна реформа. Външният експерт Талев след внасянето на проекта за ЗИД на ЗСВ се оказа награден от Захариева, по точно от кликата компрометирала съдебната реформа, за Директор. А после разгони половината си дирекция.

 16. 16 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2287 Любопитно

  “Министерството приема, че действията на служителя са умишлени, тъй като каченият законопроект не е бил съгласуван с министъра.”

  За какъв дявол ще му е на един директор на дирекция да си докара такива ядове, само някакви си дни преди “смяната на караула”?

  I Want To Believe
 17. 17 Профил на globetrotter
  globetrotter
  Рейтинг: 480 Весело

  До коментар [#10] от "agile":

  Значи подкрепяш въвеждането на уседналост, а даваш за пример активната регистрация. wtf?

 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7416 Неутрално

  Ако мине. Като не мина, намериха виновен.

 19. 19 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2487 Неутрално

  Опитват, все някога ще мине номерът...

 20. 20 Профил на agile
  agile
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#17] от "globetrotter":
  "Значи подкрепяш въвеждането на уседналост, а даваш за пример активната регистрация. wtf?"

  Ами на практика активната регистрация си е точно принцип на уседналост. Ако не се явиш нито веднъж за 4 години на избори и не отговориш последващо на писмата, канещи те да потвърдиш намеренията си да гласуваш, ти най-вероятно не живееш на посоченото място. Иначе все би им отговорил на тези поне две-три писма. Вероятно в 60-70% от случаите става въпрос именно за такова едно нещо - някой е изключен от регистрацията и списъците, защото вече не живее на това място.

 21. 21 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 705 Весело

  Е стават грешки. Или толкова си могат калинките, или се опитаха да се харесат на някого.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 22. 22 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 861 Неутрално

  Тази пушилка си има някакъв друг смисъл и причина ... та този "проект" е едно голямо НИЩО - няма Парламент, в който да бъде внесен, а когато ще има Парламент, ще има РЕДОВНО правителство, което по никакъв начин не е длъжно да внася чужд проект ... жалкари рази решетникови !!!

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 23. 23 Профил на globetrotter
  globetrotter
  Рейтинг: 480 Весело

  До коментар [#20] от "agile":

  Дрън-дрън.

 24. 24 Профил на soave
  soave
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  Очаквам Христо Иванов да изтълкува тази нелепост като своя победа.

  "Лъжата е обиколила половината свят преди истината да има възможност да си обуе гащите." Уинстън Чърчил
 25. 25 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 757 Неутрално

  До коментар [#12] от "Paolo Di Canio":


  До коментар [#15] от "Paolo Di Canio":

  Благодаря за информацията. Предполагам, че ще му намерят някоя синекурна длъжност която не изисква кой знае какъв интелект.

 26. 26 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5865 Неутрално

  А след месец директорът на дирекция ще бъде тихомълком възстановен на работа от Борисов с компенсации :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 27. 27 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 797 Неутрално

  Твърдо съм за такъв закон! Каква е логиката баба Айше която от 25 години живее в Бурса и трудно говори български да определя кой ще ме управлява мен?!

 28. 28 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 1063 Любопитно

  А оставката - кога? Как може да си правосъден министър, ако не познаваш поне Конституцията?

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 29. 29 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 519 Неутрално

  Защо тези текстове трябва да са в Закона за българското гражданство? Нали има изборен кодекс? Аман- разхвърлят текстовете като парцали по разни законни, няма как да се оправи човек! И промени след промени.... това законите у нас наистина за нищо ги нямаме!

 30. 30 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2162 Неутрално

  Накарали го-написал. Като се разчуло го уволнили с прилично обезщетение. Така работят комунистите.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 31. 31 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1597 Неутрално

  Български граждани, живеещи в САЩ, Канада, Австралия, Турция, Русия, Украйна и т.н., не би трябвало да гласуват на парламентарни избори. Нека да могат да гласуват само на президентски. В САЩ също важат подобни принципии- използва се т.н. принцип на за активната регистрация.
  —цитат от коментар 10 на agile
  А какво правим с absentee vote и гласуването по пощата? Колежката ми от години живее извън САЩ, а гласува на президентските избори миналата година по пощата от Лондон. Това що не го споменеш?

  Еквивалентът на президентските избори в САЩ са парламентарните избори в БГ. Просто защото САЩ са президентска република, а БГ е парламентарна. Та щом всеки американец може да гласува за президент от всяка точка на земното кълбо, то и всеки българин би трябвало да може да гласува за НС от чужбина.

  Проблемът е, че БГ вече четвърт век не може да открие топлата вода - гласуването по пощата. Такова има не само в САЩ, но и в повечето западни страни. И то от над 70г. насам.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 32. 32 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1597 Неутрално

  До коментар [#10] от "agile":Значи подкрепяш въвеждането на уседналост, а даваш за пример активната регистрация. wtf?
  —цитат от коментар 17 на globetrotter
  Този е от "полезните идиоти". Край нямат.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 33. 33 Профил на Marin Pavlov
  Marin Pavlov
  Рейтинг: 488 Неутрално

  От цялата дандъния по този въпрос бяха пропуснати 2 съществени момента:
  1. Правилен или грешен, проектозакона трябва да влезе за обсъждане в парламента и да бъде приет. Само тогава той става закон.
  2. аз съм на мнение, че хора които живеят продължително извън страната нямат основание да решават въпросите на управлението на страната. Как точно би било правилно да се уреди този въпрос е друга работа - чрез забрани, чрез създаване на един изборен район, чрез активна регистрация на избирателите, чрез уседналост или по друг начин.

 34. 34 Профил на Marin Pavlov
  Marin Pavlov
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Все пак да добавя - повечето граждани напуснали доброволно и за продължителен период една страна свободно са избрали да не участват в живота на тази страна.

 35. 35 Профил на Marin Pavlov
  Marin Pavlov
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#15] от "Paolo Di Canio":

  Никой не се интересува от личността Талев.
  Тук става въпрос за принципи!!!

 36. 36 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2826 Неутрално

  До коментар [#2] от "Dreamer69":

  Оказа се,че този шедьовър е дело на резидента Радев. Фуражка пише закони ,а министърът услужливо го предлага.Накрая изгоря чиновникът ,който го публикувал за осъждане.

 37. 37 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2826 Любопитно

  До коментар [#27] от "moreee":

  Ти Конституцията чел ли си? Не може да си по-равен от другите!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK