Служебният правосъден министър оттегля текста за уседналостта

Каченият за обществено обсъждане текст не е бил съгласуван с правосъдния министър Мария Павлова

© Георги Кожухаров

Каченият за обществено обсъждане текст не е бил съгласуван с правосъдния министър Мария ПавловаМинистърът на правосъдието Мария Павлова спря проекта на Закон за допълнение на Закона за българското гражданство, в чиито преходни и заключителни разпоредби беше залегнал текст за въвеждане на уседналост и за парламентарни, и за президентски избори.


От съобщение на правосъдното министерство се разбира, че


директорът на дирекция "Съвет по законодателството" Любомир Талев е бил освободен от длъжност, защото "умишлено злепоставил институцията"
"Министерството приема, че действията на служителя са умишлени, тъй като каченият законопроект не е бил съгласуван с министъра. Министерството на правосъдието сваля проекта от обществено обсъждане заради констатирани от министъра несъвършенства в текстовете, мотивите към проекта и несъответствия с конституцията", става известно от прессъобщението.


Първоначално готвеният проект от експертите на министерството


е предвиждал в нормите за уседналост изрично да залегне възможността за упражняване на избирателни права


на български граждани, живеещи на територията на всички държави - членки на Европейския съюз, става известно още от съобщението на министерството.


В проекта, публикуван за обществено обсъждане в понеделник, се въвеждат и сериозни рестрикции, свързани с вероизповеданията у нас, като се дават и допълнителни правомощия на главния прокурор да прекратява дейността на различни вероизповедания, ако има съмнение, че те застрашават националната сигурност, както и в други хипотези.


Мотивите за тези промени са "актуалните заплахи и предизвикателства пред националната сигурност, правата и свободите на гражданите в условията на международно напрежение и променяща се геополитическа архитектура на съвременния свят".


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK