Президентът остави на парламента да реши за гласуването в чужбина (видео)

Румен Радев

© Георги Кожухаров

Румен РадевПрезидентът Румен Радев направи кратко обръщение към нацията, в което заяви, че парламентът трябва да направи необходимите законови промени, за да ограничи опитите за влияние на чужди държави в изборния процес у нас. В изявлението си, което продължи по-малко от 6 минути, държавният глава не зае позиция дали трябва да се въведе уседналост за всички избори, с което на практика ще се ограничат избирателните права на българите зад граница. Той обаче похвали Министерството на правосъдието за "куража" да лансира такива законови промени.


Изявлението на президента идва седмица след скандала около проектозакон, в който се предлага уседналост за всички избори. Заради него от правосъдното ведомство бе уволнен служителят Любомир Талев, който според ръководният екип в министерството е качил за обществено обсъждане текстове, които не са съгласувани с министъра. Той обаче твърди, че предложенията за уседналостта са написани по искане на президентството. Миналата седмица от "Дондуков" 2 разпространиха позиция на Радев, в която той заявява, че няма да мълчи и да бездейства, когато се засяга суверенитетът на страната.


Имало чужди опити за влияние върху обществото и политическия ни живот
Днес президентът обяви, че проблемите се състоят в това, че има не само опити за външно вмешателство в изборния процес, а и "целенасочени опити за систематично и дълбоко проникване и влияние върху обществото и политическия живот на страната". "Тези избори откроиха съществени проблеми. Станахме свидетели на организиран опит отвън за повлияване на изборните резултати. Българските институции и мъдростта на българските граждани не допуснаха това да се случи", каза Радев.


Държавният глава припомни, че по време на кампанията партиите са призовавали за крайни мерки, нарушаващи дори действащите закони, вкл. отмяна на двойното гражданство, затваряне на изборни секции и на граници.


"Проблемите няма да бъдат решени със заклинания, а - със закони. След години разхищаване на националния суверенитет поради безотговорност, междупартийни сметки и късогледо законотворство, днес са необходими отговорни и ефективни действия, законодателни и организационни", заяви Радев. По думите му на следващото 44-о Народно събрание ляга отговорността за намиране на решение на тези проблеми.


"В това отношение приветствам куража и усилията на Министерството на правосъдието да формулира конкретни предложения за законови промени. Те обхващат не само промени в изборното право, но и ключови изменения в други закони, целящи укрепване на разклатения ни имунитет. Предложенията за промени в законите за вероизповеданията, за политическите партии и за българското гражданство поставят ясни бариери пред действия, насочени срещу нашата независимост, интегритета на държавата и на обществото", смята държавният глава.


Според него обаче тези предложения са останали извън фокуса на обществения дебат, а той може би съвсем целенасочено е бил концентриран само върху предложенията за т.нар. уседналост при гласуване.


"Някои съзряха в предложените идеи ограничаване на правата. Най-важната защита на правата на българските граждани зад граница е да могат да се върнат в една независима и суверенна България", заяви Радев. По думите му дебатът е извадил политическата класа от дългогодишната летаргия по тази тема.


"Вярвам, че с един разумен и конструктивен диалог ще се намерят и по-добри решения. Те следва да отчитат и нашата принадлежност към единното европейско семейство. Когато говорим за права и задължения, нека ги сравняваме и с далеч по-строгите ограничения в редица държави от Европейския съюз (ЕС), които за нас са еталон за демокрация", смята Радев.


Парламентът е на ход за изборите и бедността


Държавният глава заяви още: "Сега на ход е парламентът. Вярвам, че в него ще се намери мнозинство, което да осъзнава залога и да има характер да гласува адекватни законови промени. Надявам се то да излъчи стабилно и работещо правителство, което да изпълни поне част от предизборните обещания".


"Българите очакваме мерки срещу бедността, корупцията, несправедливостта и престъпността; срещу ценовия шок, гласуван от независимия регулатор", обяви Радев.


Президентът припомни, че е насрочил първото заседание на 44-о Народно събрание за 19 април и заяви: "Пожелавам успех на българските народни представители и вярвам, че ще бъдат на висотата на определената им мисия".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK