Минималната пенсия ще е 200 лева в края на годината, потвърди Горанов

Минималната пенсия ще е 200 лева в края на годината, потвърди Горанов

© ДневникБившият министър на финансите, който не изключи да е на този пост и в новия кабинет, Владислав Горанов потвърди пред Би Ти Ви днес, че минималната пенсия в края на годината ще е 200 лева. Това е компромисът, който е постигнат на преговорите между ГЕРБ и обединените патриоти, за съставяне на правителство.


Горанов уточни, че на лидерите на патриотите е било обяснено, че ако се удовлетвори тяхното искане за 300 лева минимална пенсия, няма да останат пари за никакви други политики. Според него е намерено балансирано решение.


Разговори за постове още не били водени


Попитан, дали обединените патриоти са отстъпили от искането си за пенсиите, в замяна на даването на поста на министър на отбраната на Красимир Каракачанов, Горанов уточни, че разговори за участието на коалицията в изпълнителната власт не са водени. Той подчерта, че постовете в бъдещото правителство изобщо не са обсъждани и прогнозира, че нов кабинет може да има в началото на май.
Евентуалният бъдещ финансов министър не скри, че не е много щастлив от постигнатото споразумение за пенсиите, като уточни, че то ще струва на държавата малко под 100 млн. лева тази година и около 300 милиона лева всяка следваща. Горанов уточни, че още на първи юли минималната пенсия ще стане 180 лева, а от 1 октомври вече ще е 200. Сега тя е 165.25 лева.


Горанов не скри, че в решението има слабости, като основната е, че се индексира сериозно само минималната пенсия. Резерви за увеличаването и на другите щели да се търсят от спирането на незаконните инвалидни пенсии. Владислав Горанов посочи, че след изчистването на разногласията по тази тема, преговорите с патриотичните формации са напреднали много бързо.


Преговаря се с монолитен субект


В отговор на въпрос Владислав Горанов обяви, че за него не е лоша идея да се подпише споразумение с всеки един от лидерите на партиите, част от коалицията "Обединени патриоти" (НФСБ, "Атака" и ВМРО). "Още от самото начало обаче те предпочитат да се представят като монолитен субект, който ще участва като коалиция в управлението с ГЕРБ", допълни той.


Горанов коментира, че аналагоиите с предишния партньор на ГЕРБ в управлението, също коалиция - Реформаторския блок не са много. "При "Реформаторския блок" се търсеше единоначалието, докато при обединените патриоти поне така изглежда отвън, те вътре помежду си са си уредили взаимоотношенията и взимането на решения", допълни той. Горанов подчерта, че още в началото на разговорите патриотите са направили уточнението, че се говори за четиригодишен управленски мандат.


Попитан как ще има общо управление с Волен Сидеров, когото лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов осъди, заради клевета, Горанов обясни, че Сидеров е опитен политик, който се държи така, както би било най-добро за неговата партия. "Той успява много добре да плува в парламентарните води вече над 10 години. В края на краищата, на политическия пазар, предлагаш определена политика и ако има коя да гласува за теб - намираш място в парламента. Щом присъства в него, значи политиката му се харесва", посочи бившият финансов министър.

Ключови думи към статията:

Коментари (125)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Фискално погледнато, това си е голямо увеличение. Въпроса е какво се случва с останалите пенсии, да не се окаже, че минималната стигнала средната :)

 2. 2 Профил на Нико
  Нико
  Рейтинг: 498 Неутрално
 3. 3 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  Възпитаника на адамовия институт в Свищов нещо е позабравил, че талпата беше забранил бъдеще време!

 4. 4 Профил на Mit Ko Nan
  Mit Ko Nan
  Рейтинг: 392 Неутрално

  Няма значение​ на какво се осигуряваш
  Всички накрая взимат едно

 5. 5 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 482 Неутрално

  Не е ясно какво ще се случи на 1 октомври с всички останали пенсии

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 6. 6 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1345 Неутрално

  Докато половината от пенсионния фонд се "допълва"от бюджета - така ще бъде.
  Според мен има две възможности, едната е да започне да се пълни пенсионния фонд от вноските ( че и да остава и парите да се управляват и умножават:)), която не виждам в обозримо бъдеще да се случи и втората, по-реална но също разтеглена във времето е БВП да се увеличи, ако може значително - тогава и двете компоненти (от бюджета и от вноските) които образуват фонда ще се увеличат и ще стане възможно да се увеличават всички, а не само минималните, по някаква схема, тъй като пропрционалното увеличение ще предизвика големи вълнения - нали си ни е национална черта да гледаме в чуждите чинийки:).

 7. 7 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Горанов не скри, че в решението има слабости, като основната е, че се индексира сериозно само минималната пенсия.

  Да увеличение ще получат само циганите и тарикатите които са се осигурявали на минимални доходи....а другите ще пият една вода, е как човек да иска да се осигурява на реален доход !

 8. 8 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3422 Неутрално

  Няма как да стане само минималната пенсия."....принципът на солидарността в пенсионната система трябва да се спазва и при промяната в размера на пенсиите."Няма как някаква политическа договорка да промени този принцип.

 9. 9 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Непропорционално на заслугите повишаване на пенсиите е опасна социална политика.
  Много опасна.

 10. 10 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 630 Неутрално

  Брей..брей..за тези 100 милиона до края на годината гоУемо мрънкане.. Иначе се хвалят, че има милиарди излишък.. Нещо не се връзва..:-)

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 11. 11 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  Възмутително! Ще вдигнат минималната пенсия и няма да индексират останалите. И ще търсят пари за индексация от инвалидните, а не чрез спиране на каржбите. Хайде честито на всички, които докараха на власт новата конфигурация!

 12. 12 Профил на 42
  42
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Да спират пенсиите на родителите на емигранти. Докато техните деца хранят пенсионерите на чужди държави, ние не сме длъжни да храним техните родители. Аиде да идва време разделно, че не се трае.

  След комунистите най-много мразя антикомунистите!
 13. 13 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  До коментар [#6] от "tsvetko_51":

  ....Докато половината от пенсионния фонд се "допълва"от бюджета - така ще бъде.....
  -------------
  Допълва се само 20 тина процента.Не забравяй,че една трета от работещите са държавни служители и техните осигуровки се поемат от бюджета.
  А наистина,ако не се индексират всички пенсии,не само на нищо внасялите,не знам какво ще стане....

 14. 14 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5419 Неутрално

  Крадците обещаха, че ще откраднат повече и с част от откраднатото ще подкупят половин милион гласоподаватели :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 15. 15 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1148 Неутрално

  То е ясно, че нито с под 200, нито с 200 лв. на месец може да се живее в България. Но какво правим с останалите хора, които съвестно са си плащали осигуровките цял живот и сега получават под "прага на бедността", който е 314 лв.?

 16. 16 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1022 Разстроено

  Да спират пенсиите на родителите на емигранти. Докато техните деца хранят пенсионерите на чужди държави, ние не сме длъжни да храним техните родители. Аиде да идва време разделно, че не се трае.
  —цитат от коментар 12 на 42


  Ако аз плащам цял живот осигуровки на максимума, и след време моите деца тръгнат да търсят по-добър живот, далече от такива като тебе, и моята пенсия ли ще спреш ?

 17. 17 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Социалното подпомагане трябва да има друго измерение.
  Храна!
  Лекарства!
  Дърва!
  Образование за малцинствата!
  Увеличаването на едни пари, които не е ясно за какво ще се изхарчат (например алкохол и лотарийни билети) е грешка.

 18. 18 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 630 Неутрално

  До коментар [#12] от "42":

  Че какво са ти виновни родителите на емегрантите..?:-) Те са работили и плащали вноски тук..А децата им имигранти ще получават пенсии от държавите в които живеят и плащат осигуровки..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 19. 19 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 300 Весело

  Голема патреотска борба е било за увеличение от 35 лв на минималната пенсия! Пенсионерите ще бъдат много доволни от такова рязко забогатяване. Трябва с толкова и депутатските и министерските заплати да увеличат!

 20. 20 Профил на xcheffo
  xcheffo
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Не разбирам тези "300 млн всяка следваща година". Това са 25 млн на месец или ако увеличавеме пенсиите с 25 лв (а ние само мин ще увеличаваме с 35) - ще стигнат за 1 млн пенсионери.
  Демек или уговорката е уговорка с много уговорки, или ще се бара сериозно по осигурителни прагове, стажове, проценти и прочее.

  Човекът е успял да не каже нищо в това интервю или кафето още не ми е подействало.

 21. 21 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 630 Неутрално

  До коментар [#13] от "xmm":

  :-) И как си я предсавяш тая "индексация" на всички.. Тези 165 лева взимат 300-прага на бедността.. Тези с 800- 1600 лева -повече от 90% от работещите в момента..?:-) Просто формулата е изцяло сбъркана.. Не може държавните пенсии да имат ножица 5-10 пъти разлика в изплащаните суми...

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 22. 22 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 300 Неутрално

  До коментар [#10] от "ostin22":

  „Брей..брей..за тези 100 милиона до края на годината гоУемо мрънкане.. Иначе се хвалят, че има милиарди излишък.. Нещо не се връзва..:-)”

  Всичко се връзва! Милиарди излишък има, но е само на хартия, от онази хартия дето се навива на ролка и се поставя във WC. Не знаеш ли, че ни управляват бивши комунисти и милиционери.

  35 лв. увеличение са 20%, но изчислени от 165 лв, са смешни! Борбата е, че едни 300 млн годишно няма да се разпределят ... Това много ги боли...

 23. 23 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 257 Неутрално

  До коментар [#16] от "Индиана":

  А защо трябва веднъж държавата да ти плаща пенсия и втори път да получаваш солидна финансова помощ от децата си в чужбина? Не е ли малко нечестно спрямо хората, които живеят тук и децата са им тук и имат основно само един тип доход?

  От друга страна, всеки има право да получава всичко от всякакви посоки и направления. Проблемът не са ни емигрантите, а политческата върхушка, която упорито иска да държи плебса в калта, но да внимават какво си пожелават. Възмездието винаги идва, понякога със закъснение, но все пак идва.

 24. 24 Профил на Tzariqt e Gol
  Tzariqt e Gol
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Пак мрънкачи. Нали ви се обяснява в статията, че се търси начин да се индексират и останалите пенсии, което ще струва близи 2 милиарда на година. Вчера го пишеше това в Дневник.

 25. 25 Профил на xcheffo
  xcheffo
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Демек или уговорката е уговорка с много уговорки, или ще се бара сериозно по осигурителни прагове, стажове, проценти и прочее.Човекът е успял да не каже нищо в това интервю или кафето още не ми е подействало.
  —цитат от коментар 20 на xcheffo


  "Горанов не скри, че в решението има слабости, като основната е, че се индексира сериозно само минималната пенсия. "
  —цитат от коментар 0 на Статия


  Уф, явно хем кафето слабо, хем увеличението. А тъкмо в неделя една позната сподели как гласувала за патриотите заради пенсиите. Казах й да не се надява, май излизам прав.

 26. 26 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  До коментар [#21] от "ostin22":

  мдаа,затова вчера предложих еднакви вноски от всички:)
  И съответно еднакви пенсии за всички пенсионери.
  Ако някой иска повече - внася си в честните фондове.

 27. 27 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  До коментар [#26] от "xmm":

  чАстните,

 28. 28 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  До коментар [#23] от "Читател":


  До коментар [#16] от "Индиана":А защо трябва веднъж държавата да ти плаща пенсия и втори път да получаваш солидна финансова помощ от децата си в чужбина? Не е ли малко нечестно спрямо хората, които живеят тук и децата са им тук и имат основно само един тип доход?
  —цитат от коментар 23 на Читател


  А честно ли е държавата да ми събира пенсионни вноски 45 години в такъв случай ?!


 29. 29 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 662 Неутрално

  Крадците обещаха, че ще откраднат повече и с част от откраднатото ще подкупят половин милион гласоподаватели :)
  —цитат от коментар 14 на penetrating


  +++++++++++++++++++++++++

 30. 30 Профил на 42
  42
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#18] от "ostin22":

  Те са работили и са изкарвали пенсиите на своите родители, не са паднали от небето. А сега когато техните деца са плюли на нашето общество аз не съм им с нищо длъжен да им изкарвам пенсията и моите родители да страдат. Децата им да си ги вземат и да си ги гледат по чуждите земи, само дето ще им замръзне усмивката на повечето.

  След комунистите най-много мразя антикомунистите!
 31. 31 Профил на 42
  42
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#16] от "Индиана":

  Бе ти да не си паднал от небето, сега с твоите пари се плащат пенсиите на твоите родители. Като се пенсионираш, с парите от твоите деца се очаква да се плаща твоята пенсия. Ако децата ти се махнат, какво очакваш, децата на другите да ти плащат пенсията ли? Не е ли малко нахално!

  След комунистите най-много мразя антикомунистите!
 32. 32 Профил на Skydiver
  Skydiver
  Рейтинг: 904 Неутрално

  Мисля че трябва да правим разлика между пенсията като социална помощ и пенсията като спестяване чрез осигуровки.
  Вдигането от 165 на 200 не "прецаква" тези които взимат 210, нито тези които се осигуряваме на максимума. В тези диапазони това не е пенсия за заслуга - това са пари които работещите плащаме, за да виждаме по-малко мизерстващи пенсионери с опърпани дрехи по улиците. Не мисля че е лоша инвестиция, макар че разбира се трябва да има мярка - в момента 200 наистина е това което може да си позволим като държава .

 33. 33 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 387 Весело

  Пенсия от 200 лева е абсолютния минимум.
  Ако има късмет и не дава повече от 50 лева за лекарства , като си плати тока и водата и ще им остават по 3 лева на ден за храна и въпреки това е пълно с коментари които искат хората да бъркат по кофите ли.
  Пълно е с шапкари от времето на Тошо дето получават по 900 лева пенсии, искате да им ги вдигнат с още 30% , защото са им ниски ли.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  Не разбрах, това обещавано увеличение за повишаване на жизненото равнище на пенсионерите ли ще бъде, заради предизборните обещания на евентуалните коалиционни партньори или заради повишения апетит на енергийните вампири.
  Не разбрах също, този бивш и може би бъдещ минфин с какво е толкова успешен, освен с перфектното ходене по нервите на хората?

 36. 36 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  Не разбрах, това обещавано увеличение за повишаване на жизненото равнище на пенсионерите ли ще бъде, заради предизборните обещания на евентуалните коалиционни партньори или заради повишения апетит на енергийните вампири.
  Не разбрах също, този бивш и може би бъдещ минфин с какво е толкова успешен, освен с перфектното ходене по нервите на хората?

 37. 37 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 630 Неутрално

  До коментар [#26] от "xmm":

  :-) Те в Нои са влезли в омагьосан кръг вече.. Само натъкмяват някакви цифри без да мислят за получаващите се резултати..:-) Просто трябва да си сменят основната актюерска формула, която е грешна и води до ексцесии.. И да се забрави глупостта, че когато разликата мжду минималната и максимлната работна заплата е 10 пъти ДЪРЖАВНАТА пенсия трябва също да има флуктуация 10 пъти...

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 38. 38 Профил на nqb06371969
  nqb06371969
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#26] от "xmm":

  Тоест ако си роден преди 1960та и се осигуряваш на минимална работна заплата вноската която даваш във фонд пенсии като самоосигуряващо се лице може да се е вдигнала повече от от увеличението на минималната пенсия, което си получил последните 4 години.

  Но нямаш право да избереш частен фонд защото НОИ няма партида за теб, напротив, има минусче.

 39. 39 Профил на Skydiver
  Skydiver
  Рейтинг: 904 Неутрално

  Ако децата ти се махнат, какво очакваш, децата на другите да ти плащат пенсията ли? Не е ли малко нахално!
  —цитат от коментар 31 на 42


  Е то при това положение мисля е справедливо изобщо да премахнем пенсиите и всеки да изхранва собствените си родители с колкото може/желае. За какво ни е изобщо да имаме държава, ако всяко семейство само за себе си. Този тип родов-племенен строй е перфектно приложен в по-изостанали държави в Африка, ама не искате да отидете там, по-добре да се мечтае за западният житейски стандарт на 21 век с ценностната система от 15 век.

 40. 40 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  До коментар [#16] от "Индиана":Бе ти да не си паднал от небето, сега с твоите пари се плащат пенсиите на твоите родители. Като се пенсионираш, с парите от твоите деца се очаква да се плаща твоята пенсия. Ако децата ти се махнат, какво очакваш, децата на другите да ти плащат пенсията ли? Не е ли малко нахално!
  —цитат от коментар 31 на 42


  Не съм чувал някъде пенсията да е свързана с наследниците на даден човек, а по скоро с приноса му към пенсионната система.
  Има хора, които нямат деца, чиито деца са ги зарязали, или са си заминали преди тях от тоя свят, и съответно няма кой да "плаща" за тях. И техните пенсии ли ощетяват твоите родители ?

 41. 41 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2267 Неутрално

  До коментар [#7] от "bobbyperu":

  Хората които получават минимална пенсия обикновенно или не са се осигурявали и получават пенсия за старост или вноските им не покриват дори такава минимална пенсия. Такива са например 800 000 човека осигурявани като земеделски производители които според вноските трябва да получават 80лв на месец. Или 300 000 които поличават пенсия за старост щото не са внесли достатъчно за да получат въобще право на пенсия.

 42. 42 Профил на nqb06371969
  nqb06371969
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#39] от "Skydiver":

  Виж сега имаме солидарна система, решило се е че ще направим стъпка към лични партиди, което е хубаво и начин с времето да изчистим глупостите на бай тошо и компания заради, които нямаме пенсии. Това е пак хубаво. Но дори като солидарна система сме назад с материала, сравни с Америка или Япония, където поне купуват ДЦК техните държавни фондове, което хем е малък доход, хем не е риск точно, хем ускорява пътя към лични партиди. Ако се сринат ДЦКта на Япония тя държавата ще е в колапс, тоест проблемът с пенсиите ще е второстепенен.

  Ние имаме дупка наречена НОИ, която се увеличава с годините и се слагат препятствия да се ускори преминаването напълно към лични партиди вместо към един общ кюп, където твоя личен риск към злополуката наречена кончина ти е основната мерна единица в лотарията на НОИ. Твои пари като влязат в НОИ няма, разликата между минимална и максимална пенсия също е разтегливо понятие, как точно се калкулира това като имаме избор на най-добрите ти години в период Х за едно десетилетие. Не че това е лесна сметка де, с нашите девалвации инфлации и колапси на икономиката ( от 1945 до сега има няма над десет ) . Отгоре на това няколко съюза и организации пък нямат никакви данни. Най-зле са артистите ни, някой хубавец им е затрил данните за вноските и те сега са на социални пенсии без да е вината тяхна.

 43. 43 Профил на nqb06371969
  nqb06371969
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#41] от "m17":

  Част от тези на пенсия за старост не само защото нямат стаж, на някой от тях като съюза на артистите са им загубени данните за вноски в НОИ. Тези хора нямат вина за това изобщо.

 44. 44 Профил на it4
  it4
  Рейтинг: 526 Неутрално

  почти във всяко интервю Боко се хвали с милиардите излишъци, а тук големи циркове за няколко 100 милиона за тази година и по 300 за следващите...май наистина са само хвалби тези излишъци...

 45. 45 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 387 Неутрално

  Не знам какво сте чули но в страните които постоянно се дават за пример в Европа, има социални помощи за всеки един техен гражданин.
  Държавата е преценила , че минимума който нейните граждани може да получават на месец за да не бъркат по кофите е примерно 500 евро, може ако получава по малко от това останалите до 500 евро ги взима под формата на помощ и никой не се сърди.
  В България обаче всеки гледа в чуждата паничка.
  Човек получавал по 5 лева на ден досега , щял да получава по 6.50 и вече вдигнахте шум до небесата.
  Ако не искате да има кражби и да ви е страх да излезете на улиците , всеки един трябва да получава пари , за да не четем , че за 10 лева по селата нападат стари хора и няма никакво спокойствие

 46. 46 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  До коментар [#31] от "42":

  Нормалното е с твоите вноски НОИ да оперира по успешен начин и като дойде време да ти плаща пенсията с ТВОИТЕ пари.
  Но парите на сегашните по-стари пенсионери се "изгубиха" по пътя на прехода.
  Затова държавата доплаща на НОИ и е длъжна да го прави!

 47. 47 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2800 Неутрално

  Казано пределно ясно ГЕРБ се изплю в лицето на всички, които добросъвестно сме си внасяли пенсионните вноски. Но и на тези, които сега ги внасят. И даде индулгенция на мошенниците, които ги укриваха. С което открито призова който е крил да продължи да крие, а който не е - да започва.

 48. 48 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 665 Неутрално

  Така както гледа на снимката,хич не ще да го дава това увеличение,ама такива са уговорките с партньорите.

 49. 49 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 387 Любопитно

  Знам , че сега ще получа планина от минуси но се замислете на следното нещо.
  Имаше инфо , че затворите ни са пълни с хора откраднали някакви дребни неща , хранителни продукти , компоти и консерви от мазета , хранителни стоки от магазини и подобни. Откраднали порти и огради на къщи да ги върнат на вторични да изкарап по 10 лева.
  Да знаем че основно това са хора от малцинствата, но тук идва интересната част.
  Всеки казва да ги вкарват в затворите, но всеки един от тези вкарани в затвора струва на всички нас около 1000 лева на месец, толкова струва издръжката на един затворник.
  Ако примерно всеки един от тях получаваше по 150 лева на месец социална помощ и знаеше, че ако го хванат да краде ги губи , нямаше да извършва такива . Постоянно четем как нападнали и завързали пенсионери по селата за 5-10 лева и хората живеят в страх.

 50. 50 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 387 Неутрално

  Казано пределно ясно ГЕРБ се изплю в лицето на всички, които добросъвестно сме си внасяли пенсионните вноски. Но и на тези, които сега ги внасят. И даде индулгенция на мошенниците, които ги укриваха. С което открито призова който е крил да продължи да крие, а който не е - да започва.
  —цитат от коментар 47 на Един препатил


  На такива като теб и по 500 лева да им направят пенсиите, пак ще гласуват за другарката Корнелия, на която сина учи за по 50 хиляди на година в Щатите.
  Обещанието е следното в края на мандата доходите да са скочили и минималната пенсия да е станала 300 лева.
  Следователно през 2021 ще видим дали патриоти и управляващи са си спазили обещанието.

 51. 51 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 697 Неутрално

  Четох внимателно, не видях нито едно мнение за социалните пенсии на "римляните", много от които не са захранили пенсионните фондове и с 1 лв. Е да им е честито, както на ОП новите им гласоподаватели. Защото това увеличение ще засегне най-вече социални, и "римските" пенсии.
  НЪЛ тъй?

 52. 52 Профил на Батков-вън
  Батков-вън
  Рейтинг: 470 Неутрално

  ще ги вземат от санирането , колко му е :)

 53. 53 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 630 Неутрално

  До коментар [#49] от "001":

  То да си престъпник в "правова" държава е... привилегия.. Ей го вчера чух че осъдили на 2 години затвор някакъв откраднал пинчер..:-) Виж за милиардите откраднати нависоко няма да плащаме по 1000 лева на месец, а по 100-тина хиляди месечно за дела, съд, адвокати, оценители, синдици..:-) И накрая знаеш приказката за кокошката и милионите..:-)

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 54. 54 Профил на casinoto
  casinoto
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#2] от "Нико":

  Неусетно почтиии..

 55. 55 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Подигравка и лицемерие. Земеделската пенсия на баба преди половин век беше 70 лева, при сегашни условия означава 700 лева.

 56. 56 Профил на Skydiver
  Skydiver
  Рейтинг: 904 Неутрално

  До коментар [#31] от "42":Нормалното е с твоите вноски НОИ да оперира по успешен начин и като дойде време да ти плаща пенсията с ТВОИТЕ пари.Но парите на сегашните по-стари пенсионери се "изгубиха" по пътя на прехода.Затова държавата доплаща на НОИ и е длъжна да го прави!
  —цитат от коментар 46 на xmm


  Всъщност не, схемата "плащам сега и се надявам следващото поколение да е работливо" е е единствената система на държавни пенсии изобщо. Всичко където говорим за опериране и инвестиране са регулирани частни пенсии, чиято основна функция е да те принудят да спестяваш за да не разчиташ после на държавната.

 57. 57 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1680 Любопитно

  До коментар [#16] от "Индиана":А защо трябва веднъж държавата да ти плаща пенсия и втори път да получаваш солидна финансова помощ от децата си в чужбина? Не е ли малко нечестно спрямо хората, които живеят тук и децата са им тук и имат основно само един тип доход?
  —цитат от коментар 23 на Читател


  А не е ли малко нечестно да си внасял цял живот вноски за пенсия и после някой льольо като теб да каже, че понеже децата ти са отишли да работят в чужбина, на теб пенсия не ти се полага?

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 58. 58 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2800 Неутрално

  До коментар [#50] от "001":

  "На такива като теб и по 500 лева да им направят пенсиите, пак ще гласуват за другарката Корнелия..."

  Греда, приятелю. Пенсията ми е точно 660,06 лв. и съм гласувал за "Нова република".

  "Обещанието е следното в края на мандата доходите да са скочили и минималната пенсия да е станала 300 лева."

  Нещо дълбоко не разбирате - вдигането на минималната пенсия без равно на него процентно повишение на всички пенсии е престъпление против пенсионната система.
  Между другото - обещаните доходи ги чакат да скочат мързеливците и некадърниците. Другите ги изработват.

  "Следователно през 2021 ще видим дали патриоти и управляващи са си спазили обещанието."

  Ако целта Ви е да ни разсмеете определено успявате.

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 60. 60 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 983 Неутрално

  До коментар [#55] от "xali":

  "Земеделската пенсия на баба преди половин век беше 70 лева"

  При тогавашните условия 70 лв. също бяха много малко. А може би едно десетилетие по-рано имаше земеделски пенсии и по 30 лв.

  Изобщо ако човек си спомни така за пенсиите на прабаба си, дядо си и после и на родителите си може да стигне до заключението, че от 100 години насам периодично са се появявали проблеми в нашата пенсионна система ...

 61. 61 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 834 Любопитно

  правителство още няма ,но гафовете започнаха ,а българските пенсионери да пият една студена вода в името на стабилноста

 62. 62 Профил на Bolyara
  Bolyara
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Що такава еуфорна забрава е настанала сред еРектората ?
  Пенсиите - едва 200 лева вместо заявените 300 (Каракачанов нямаше да мръдне от това обещание, а сега клекна на символично увеличение, и то след поскъпване, което ще го изяде изцяло), и най-новият евроатлантик Сидеров. 3-в-1 - особено гнусна комбинация. Даже и един не успя да опази най-свидното си, от което обещаваше на електората си, че никога няма да отстъпи.
  Ами тия още не са захапали здраво власта и вече се гаврят с гласуващите.
  Леле, не ми се мисли какво иде сетне ...

 63. 63 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 387 Неутрално

  До коментар [#58] от "Един препатил":

  Като си гласувал за нова република, ще чакаш те да спечелят достатъчно гласове , че да решават какво ще се случва в страната.
  Не си спомням нито Да, България , нито НР да са обещавали повишение на пенсиите.
  Твоята пенсия ще е увеличат с 10% за следващите години , както е по правило, тоест ще получаваш около 730 лева в края на мандата.
  Патриотите обещаха минимална пенсия от 300 лева , не са обещавали твоята да е правят 1000 лева , още повече че в Северна България хората работят за по 600 лева цял месец и това там е средната заплата , тоест има доста хора и с по ниски заплати , от твоята пенсия.

 64. 64 Профил на wyk36530384
  wyk36530384
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Брех! Голям хейт, голямо нещо! Някои щели да получат 35лв. повече и тук списващите се държат, като че ли някой им реже далака.
  Все още не се знае дали изобщо ще ги получат тези 35лв. До 1 юли има много време. Може 35лв. да станат 5лв. до определената дата.
  До 1 октомври пак има много време. Дотогава може изобщо да забравят за увеличението на пенсиите.

 65. 65 Профил на wyk36530384
  wyk36530384
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Друго ме отвращава- увеличението на пенсиите ще е за сметка на ТЕЛК. Ще вземат от болните, ще дадат на здравите. И ще започне една кампания на орязване на ТЕЛКовете. Покрай хората с фалшив ТЕЛК ще загубят и много от действителните инвалиди. Тоя с връзките пак ще бъде с ТЕЛК, ще изгорят хората без връзки в комисиите.
  Много лоши времена се задават. Не само за пенсионерите, не само за инвалидите, за всички.

 66. 66 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1560 Неутрално

  Данъкоплатците да се приготвят да закрепват дефицита на правителствената дупка НОИ.... Защото тези пари няма да дойдат от пазвата на Нинова , нито от шортите на Баце....

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 67. 67 Профил на wyk36530384
  wyk36530384
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#62] от "Bolyara":

  Иде това, което стана с ГЕРБ и Реформаторите. Друго ли очаквахте?

 68. 68 Профил на wyk36530384
  wyk36530384
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#62] от "Bolyara":

  Иде това, което стана с ГЕРБ и Реформаторите. Друго ли очаквахте?

 69. 69 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2800 Неутрално

  До коментар [#49] от "001":

  "Знам , че сега ще получа планина от минуси..."

  Минусите едно на ръка, но би трябвало да получите и един зад врата. Значи така - да даваме на циганите по 150 лв. та да не крадат? Ами то сега им даваме много повече като социални помощи и те пак си крадат. Е, щом издръжката на един затворник ни струва 1000 лв. защо да приемат само 150 лв.? Те ще поискат поне 300 лв. Както всички мошенници укривали вноски и сега с минимална пенсия - искат 300 лв. и като ги получат ще ревнат за 500 лв. Запомнете - хората крадат не защото са бедни. Иначе управляващите от ГЕРБ щяха да бъдат до един херувими.

 70. 70 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3818 Неутрално

  До коментар [#60] от "ijj":

  До 1978 година нямаше социални пенсии - през 1978 бе въведена социална пенсия от 20 лв на месец. При "коригирането на цените" през 1979 тя бе увеличена на 30 лв месечно.
  Преди половин век двете ми баби нямаха пенсии (домакини), дядо ми получаваше пенсия от 62 лв месечно - със 62 години трудов стаж (бе започнал работа на 12 години). Брат му и снаха му, останали на село, получваха заедно 100 лв, братът бе работил известно време в завод, та вземаше повечко, щото земеделската пенсия на жена му бе нищожна - имаше земеделски пенсии от по 18 лв месечно...
  Та ако бабата на нашия съфорумец е получавала 70 лв месечно преди половин век (1967) , това хич не е било малка пенсия - средната заплата достигна 100 лв едва към 1970 година- може да се провери в Статистически годишник на НРБ.

 71. 71 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3337 Неутрално

  Да спират пенсиите на родителите на емигранти. Докато техните деца хранят пенсионерите на чужди държави, ние не сме длъжни да храним техните родители. Аиде да идва време разделно, че не се трае.
  —цитат от коментар 12 на 42

  До коментар [#12] от "42":
  Ами защо просто не се спрат пенсиите на комунистите (1 милион калпазани), които докараха България до това състояние?
  Или червените лентяи не носят отговорности? Те поемат вината само с мезета...
  п.п. Курнелия да си връща депутатската заплата, защото синът ѝ е на наша издръжка в Америка!

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 72. 72 Профил на wyk36530384
  wyk36530384
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#69] от "Един препатил":

  Не поставяй под общ знаменател крадящият от глад и крадящият от алчност.

 73. 73 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 387 Неутрално

  До коментар [#49] от "001":"Знам , че сега ще получа планина от минуси..."Минусите едно на ръка, но би трябвало да получите и един зад врата. Значи така - да даваме на циганите по 150 лв. та да не крадат? Ами то сега им даваме много повече като социални помощи и те пак си крадат. Е, щом издръжката на един затворник ни струва 1000 лв. защо да приемат само 150 лв.? Те ще поискат поне 300 лв. Както всички мошенници укривали вноски и сега с минимална пенсия - искат 300 лв. и като ги получат ще ревнат за 500 лв. Запомнете - хората крадат не защото са бедни. Иначе управляващите от ГЕРБ щяха да бъдат до един херувими.
  —цитат от коментар 69 на Един препатил


  Личи си , че не си от тези дето много мислят ...
  Всеки извършил престъпление му спират 150-те лева .
  Това разбра ли го .
  Знаеш ли , че искат да назначават по един полицай за всяко село, това ще струва на държавата стотици милиони допълнителни разходи , но няма да намали престъпността, защото гладния няма да се оплаши , че за цялото село са изпратили един полицай да записва престъпленията.
  Но съм сигурен, че ако се приеме соц помощ от 150 лева, тогава много от грабежите ще намалеят рязко.
  В единия случай ще сме дали милиони без ефект в другия хората ще живеят много по спокойно.

 74. 74 Профил на tochko krilatski
  tochko krilatski
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Камъчето е изплюто!Никакви индексация за пенсиите над 180 лв/ над 200 лв след 01 октомври/!!Ако БСП не се възползва от шанса да организира масови протести срещу това ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, то значи също са излъгали за АКТУАЛИЗАЦИЯТА НА ПЕНСИИТЕ, която обещаваха и която е единственият правилен подход за премахване на несправедливото ощетяване на СТАРИТЕ ПЕНСИОНЕРИ. Тази несправедливост води до това, че при равен ИНДИВИДУАЛЕН КОЕФИЦИЕНТ, "НОВИЯТ пенсионер " получава повече, тъй като базата"СРЕДЕН ОСИГУРИТЕЛЕН ДОХОД"за страната се увеличава всяка следваща година!?

 75. 75 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 387 Неутрално

  До коментар [#74] от "tochko krilatski":

  Всички пенсии получават индексации по 2.4% на година, така че не лъжи.

  Ако на всички вдигнат пенсиите с по 30%, средната пенсия ще стане доста по висока от минималната заплата.
  Да не забравяме , че в България няма данъци на пенсиите и се получават чисти пари.
  Тоест при заплата от 800 лева, чисто работника получава около 600 лева, а около 1 милион пенсионери също си получават такива пенсии.

 76. 76 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2800 Неутрално

  До коментар [#63] от "001":

  Не си спомням нито Да, България , нито НР да са обещавали повишение на пенсиите.
  —цитат от коментар 63 на 001


  Няма как да си спомните. Защото не са. Десните партии не обещават увеличение на пенсиите, защото пенсиите зависят от вноските, които всеки е правил. И нарастват с нарастването на доходите. Увеличение на минималните пенсии на калпак на всякакви мързеливци, некадърници и мошенници раздават само левичарските партии. Докато накрая докарат всички пенсии до 6 000 лв. Както успя да го направи Жан Виденов.

 77. 77 Профил на 42
  42
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#40:"Индиана"][/quote]

  Ами в никое друго общество няма такава емиграция. Ако емигрантите бяха 50000 - 100000 никой нямаше да го прави на въпрос, ама като са 2.5 млн това вече си е проблем и е крайно нечестно останалите в България да храним чужди родители.

  След комунистите най-много мразя антикомунистите!
 78. 78 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2800 Неутрално

  До коментар [#63] от "001":

  .Твоята пенсия ще е увеличат с 10% за следващите години , както е по правило, тоест ще получаваш около 730 лева в края на мандата.Патриотите обещаха минимална пенсия от 300 лева , не са обещавали твоята да е правят 1000 лева , още повече че в Северна България хората работят за по 600 лева цял месец и това там е средната заплата , тоест има доста хора и с по ниски заплати , от твоята пенсия.
  —цитат от коментар 63 на 001


  Ако отново ще строим социализЪма - казвайте направо. Та да се включим и ние. Все пак имаме повече опит от вас.

 79. 79 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 387 Неутрално

  До коментар [#76] от "Един препатил":

  А случайно да знаеш, че почти във всички европейски страни в които управляват десни,
  гарантират на своите граждани минимален доход.
  Затова и всички мигранти бягат от Гърция, България, Чехия, Унгария и отиват в страни като Германия, Австрия, Швеция, защото и без никакви заслуги , си получават минимални доходи от 500 евро.
  В България тези доходи ще са 75 евро и ще стане много по спокойна страна.
  Как си мислиш , че може да се справим с около 1 милион роми в момента без завършено средно образование.
  Нека 500 хиляди да са си намерили работа в почистващи и други фирми, но има едни половин милион които са си потенциални престъпници и са готови и за 5 лева да нарушат закона , защото няма какво да губят.
  Но ако знаят , че имат всеки ден по 5 лева за храна , които могат да им бъдат спряни при първата издънка, ще станат примерни граждани, а ние ще живеем в по сигурна страна.

 80. 80 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Без да имам впредвид военни и полицаи, тези, които се скъсваха от работа в рисковите професии и от заплатите още от оно време им оддържаха между 200 и 300 лв- от заплатите са най-"изработените".
  Първо им откраднаха парите о. дойнов и луканов още преди 89-та г., а втори път дойдоха след това пембяните хайдути и окрадоха останалото.
  Сега само и само да са на яслата събират гласовете на онези дето им бяха все скъсани джобовете от дръгнене на мандракулките и любима поза в живота им е била във формата на буквата "Ф", клюкарките, мангалите и подобни.
  Всичките тези търтеи трябваше да са на социалните грижи и ако има, да им дават колкото да не умрат от глад, а на пенсионният фонд само, които са внасяли според сумите.
  Идиотска държава, дето вика оная вечер слави(не, че ми е любимец)-всичко поскъпва, българина трае. Ми да трае да му.....С една шепа бандити не можем да се оправим. Е, Сърбия и тя пламна срещу мутрите в политиката.

 81. 81 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2800 Неутрално

  До коментар [#72] от "qfo44520973":

  До коментар [#69] от "Един препатил":Не поставяй под общ знаменател крадящият от глад и крадящият от алчност.
  —цитат от коментар 72 на qfo44520973


  Кражбата си е кражба. И в числителя, и в знаменателя. И от глад, и от алчност.

 82. 82 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  Патриотите говореха за някакви 300 лева минимална пенсия, но като видяха, че имат реален шанс да участват във властта и на 200 лева кандисаха. Педерасти!!!!

 83. 83 Профил на wyk36530384
  wyk36530384
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#79] от "001":

  Не се опитвай нищо да му обясняваш! Сития на гладния не вярва.

 84. 84 Профил на Bolyara
  Bolyara
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#62] от "Bolyara":Иде това, което стана с ГЕРБ и Реформаторите. Друго ли очаквахте?
  —цитат от коментар 67 на qfo44520973


  Не. Май по-лошо се задава... Лоша е комбинацията м/у бабаит, накокържен войвода,некъпан "бизнесмен" и мрънкащ теолог.

 85. 85 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 387 Неутрално

  До коментар [#82] от "Дедо Либен":

  Патриотите са обещали 300 лева пенсия , но не още от първия ден на управлението си
  за следващите 6 месеца, хората с пенсии от 165 лева , ще вземат 200 лева, а след още 3 години , няма да има пенсионер с по малко от 300 лева.

 86. 86 Профил на wyk36530384
  wyk36530384
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#81] от "Един препатил":

  Не е! Единият краде, за да се нахрани, другият краде, за да си купи власт. Крадящият храна го вкарват в затвора, крадящият за власт- властва. И пред закона не са еднакви.

 87. 87 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2800 Неутрално

  До коментар [#73] от "001":

  "Личи си , че не си от тези дето много мислят ...
  Всеки извършил престъпление му спират 150-те лева .
  Това разбра ли го ."

  Аз го разбрах, ама за Вас не знам. Че то всички на държавна служба могат да загубят много повече от 150 лв. и не би трябвало и стотинка да се губи. Ама на - губят се милиарди защото под крилото на ГЕРБ се краде като за световно.

  "Но съм сигурен, че ако се приеме соц помощ от 150 лева, тогава много от грабежите ще намалеят рязко."

  Знаете ли, взе да става интересно. Хайдуците, на които ще раздаваме по 150 лв. за да не крадат как ще ги определяме? Че ако е с кастинг може и аз да се пробвам, ама ако ще ги посочват местните структури на ГЕРБ явно няма да имам никакъв шанс.

 88. 88 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 387 Весело

  Другото решение е на всички пенсионери да им вдигнат пенсиите с еднаква сума.
  4 годишен мандат с по 40 лева на година.
  Това реално би означавало , че никой няма да се чувства много прецакан.
  Всеки един пенсионер ще си знае, че от другата година всеки месец ще му влизат по 40 лева бонус.
  Няма да се срути системата и през 2021 минималната пенсия в България ще е 325 лева

 89. 89 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 983 Неутрално

  До коментар [#70] от "patsis":

  "средната заплата достигна 100 лв едва към 1970 година- може да се провери в Статистически годишник на НРБ"

  Сигурно е така, щом пише в Статистическия годишник. И все пак, при тогавашните цени 70 лв. бяха доход, с който човек трябваше да прави значителни икономии. Честно казано, не си спомням дали по това време се пресмяташе праг на бедността.

 90. 90 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1188 Разстроено

  До коментар [#85] от "001":

  След още 3 години , няма да има пенсионер с по малко от 300 лева, защото много от тях ще са измрели, а възрастта за пенсиониране ще гони 70 години! Да идват танковете и кой когото може, за да рахатясат оставащите!!!

 91. 91 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 387 Весело

  До коментар [#87] от "Един препатил":

  Ако си готов да се откажеш от пенсията си , може и ти да кандидатстваш , ДА...
  Заменяш 700 лева, за 150 лева и другите ще ти завиждат.

 92. 92 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 387 Весело

  До коментар [#90] от "Дедо Либен":

  Ако всичките пари отиват само за вдигане на пенсиите, може след 3 години не пенсионер, а работещ да не остане в България.
  Няма как да направят средната пенсия колкото средната заплата и да има глупави да останат да работят в България.
  За 10 години в България минималната пенсия е скочила с 20 лева, но сега е обещано , че за 4 години ще скочи с 140 лева и пак недоволни.
  Да не е вдигат на никой пенсиите за да няма сърдити

 93. 93 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2800 Неутрално

  До коментар [#79] от "001":

  Но ако знаят , че имат всеки ден по 5 лева за храна , които могат да им бъдат спряни при първата издънка, ще станат примерни граждани, а ние ще живеем в по сигурна страна.
  —цитат от коментар 79 на 001


  До коментар [#91] от "001":

  До коментар [#87] от "Един препатил":Ако си готов да се откажеш от пенсията си , може и ти да кандидатстваш , ДА...Заменяш 700 лева, за 150 лева и другите ще ти завиждат.
  —цитат от коментар 91 на 001


  Ама така кажете! Сега вече вдянах основната идея! Всички получават минимална, но сигурна дажба на държавната хранилка - и настава мир и любов!

  Упс! Ама в тоя сериал не участвахме ли вече......?

 94. 94 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  До коментар [#92] от "001":

  обещано е....

 95. 95 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 951 Любопитно

  От 2-та МИЛИАРДА за "саниране" ОТКРАДНАХА 1.4 МИЛИАРДА.
  И са НАГЛИ, ама мат'ряла пак си ги избира

 96. 96 Профил на Skydiver
  Skydiver
  Рейтинг: 904 Неутрално

  До коментар [#42] от "nqb06371969":

  Това за САЩ и Япония е хубава приказка, но не е вярна.
  http://www.pensionfundsonline.co.uk/content/country-profiles/japan/103
  http://www.pensionfundsonline.co.uk/content/country-profiles/usa/122

  И в САЩ и в Япония държавните пенсии оперират на "pay as you go" принцип. (тоест същият като НОИ) Но в САЩ основните пенсии са регулирани частни пенсии.
  А японското НОИ работи на излишък и инвестира този излишък в ДЦК. Но това не са индивидуални партиди, а нещо по-близко до нашият Сребърен фонд - резерв на цялата пенсионна система.

 97. 97 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1345 Неутрално

  До коментар [#13] от "xmm":

  То и 20% не са малко, но тези 50% за които говоря, се отнасят може би за т.н. консолидиран осигурителен бюджет - честно скоро не съм се интересувал конкретно.
  Същината е, че не от днес и не само у нас, а почти навсякъде, пенсионните, а и здравните фондове се поддържат и допълват през бюджета, което си е очевидно доказателство, че нещо не е правилно.
  Рано ли се пенсионират хората, големи ли са пенсиите ( у нас видимо не са), малки ли са постъпленията но тези системи все едно, налага се те да бъдат непрекъснато допълвани от парите на всички, през бюджета. Иронията е, че това става включително и чрез раздаваните към момента пенсии, защото ДДС-то, което е от значимите бюджетни пера, се внася и от пенсионери и от пеленачета:), независимо дали си купуваш хляб или памперси, 20 отиват в бюджета, нали така.

 98. 98 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 387 Весело

  До коментар [#94] от "Дедо Либен":

  Да обещано е и съм почти сигурен , че в края на мандата им ще е изпълнено, защото ще има избори

  до Препатил,
  нещата са прости . Системата създаде над 1 милион без образование и без занаята. Нямаше ги лошите строителни войски и сега трябва да решаваме, да се дават милиони за нови полицаи във всяко село и нови затвори , или да им се осигури минимум за да не се оправдават , че извършват престъпления заради това че няма какво да ядат.
  Същевременно , ги записват на курсове за мачачи и подобни и в момента в който ги изкарат , отиват да работят за минимум по 500 лева по обектите

 99. 99 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1372 Неутрално

  Кои хора всъщност шполучават минимална пенсия?

 100. 100 Профил на Gouverneur général
  Gouverneur général
  Рейтинг: 932 Гневно

  Да те е,а в икономиста като не можеш да направиш нормална европейска икономика и да вземат хората европейски заплати и пенсии. Толкова малко е необходимо да се направи качествен скок от социализъм на капитализъм, но нали все още в мозъка ти гърми Аврора.
  73 години социализъм и со правителства стигат

  1945 г. започна ЗЛАТЕН ВЕК за ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK