Образованието за "Борисов 3" - двойни учителски заплати, ликвидиране на неграмотността и родолюбие

През 2015 г. Бойко Борисов и столичният кмет Йорданка Фандъкова откриха нов спортен комплекс в "Зона Б 5". В управленската програма на кабинета "Борисов 3" е заложен повече спорт в училище с цел преодоляване на агресията.

© Велко Ангелов

През 2015 г. Бойко Борисов и столичният кмет Йорданка Фандъкова откриха нов спортен комплекс в "Зона Б 5". В управленската програма на кабинета "Борисов 3" е заложен повече спорт в училище с цел преодоляване на агресията.Управленската програма на бъдещия коалиционен кабинет на ГЕРБ и "Обединените патриоти" поддържа предизборното обещание на партията на Бойко Борисов, че образованието ще бъде национален приоритет. Сред разписаните мерки са двойно увеличение на учителските заплати до 2021 г., ликвидиране на неграмотността, превръщане на родолюбието в "основа на възпитание и извисяване на българския дух", както и промяна в методиката за финансиране на системата.


Двойни заплати и нов начин на финансиране на училищата


Удвояване на учителските възнаграждения до края на мандата е основен акцент в управленската програма на бъдещия кабинет "Борисов 3". В момента стартовата заплата за млад преподавател е 660 лв., като се предполага, че до 2021 г. според обещанията на двете формации трябва да стане 1320 лв. В програмата обаче няма конкретни числа как възнагражденията на учителите ще растат през годините, както и колко ще струва цялостното увеличение.
От 1 януари заплатите на младите учители бяха увеличени с 10% и станаха 660 лв., а на всички останали - 8 на сто. За целта от държавния бюджет бяха отпуснати допълнителни 126 млн. лв.


В управленската програма влиза и друго предизборно обещание на ГЕРБ - промяна на начина на финансиране на училищата. В момента според делегираните бюджети "парите следват ученика", т.е. колкото повече ученици има, толкова повече средства получава дадено учебно заведение. От 2018 г. парите ще зависят и от качеството на обучението, но не е пояснено по какви критерии ще се измерва то.


Бизнесът ще помага на професионалното образование, макар и не чрез пряко финансиране, а посредством принципите на дуално обучение - друго предизборно обещание на ГЕРБ, което е отразено в бъдещата управленска програма. В нея обаче няма конкретика за обхвата на т.нар. обучение чрез работа. Записано е обаче, че образованието "трябва да повиши уменията в областта на предприемачеството, информационните технологии и активната гражданска позиция".


Всички деца - на училище, грамотни и родолюбци


Бъдещият кабинет на ГЕРБ и "Обединените патриоти" обещава "решителни мерки за пълно обхващане на всички подлежащи на образование деца и предотвратяване на отпадането от образователната система". В управленската програма обаче не е разписано какви ще бъдат тези мерки, но все пак е споменато, че задължителното образование ще се осъществява със силата на всички държавни инструменти. Няма конкретика как ще се изпълни и заложената цел "ликвидиране на неграмотността".


"Родолюбието в образователната система трябва да бъде основа за възпитание и извисяване на българския дух, средство за формиране на чувство за солидарност в обществото и привързаност към родината" е записано в програмата в синхрон с предизборните обещания на "Обединените патриоти". Предвидена е и "подкрепа за българските училища в чужбина като крепител на българската национална идентичност".


В отражение на предизборно обещание на ГЕРБ в управленската програма само е споменато, че ще има повече спорт в училище като мярка за "повече здраве и живот без агресия".


За висшето образование и науката няма конкретика


В управленската програма на бъдещия кабинет "Борисов 3" няма особена конкретика по отношение на висшето образование и науката. Предвидено е най-вече повишаване на качеството на университетското образование и ориентирането му към практическите нужди на пазара на труда, както и реформиране на системата за оценяване и акредитация и на рейтинговата система за висшите учебни заведения. В предизборната платформа на ГЕРБ имаше запис "цялостна промяна в системата на висшето образование".


Според приетия от ГЕРБ и Реформаторския блок миналата пролет нов закон за висшето образованието през 2020 г. 60% от финансирането на университетите трябва да зависи от качеството. В програмата на бъдещия кабинет не е разяснено дали висшето образование ще продължи да се управлява по този начин.


ГЕРБ и "Обединените патриоти" предвиждат "ежегоден ръст на средствата за наука, който да цели укрепване и модернизиране на научните организации в страната за конкурентоспособни научни изследвания". В момента държавно финансиране за наука е в размер на 0.19 % от БВП за година. В програмата няма конкретика как ще расте то. Според проекта за национална стратегия за развитие на научните изследвания 2017-2030 г. в следващите четири години парите за наука трябва да бъдат увеличени тройно.


"Изграждане на високотехнологични паркове и центрове за ускорено внедряване в икономиката на създадените от научните изследвания резултати, изобретения и патенти" предвижда още бъдещото правителство.

Ключови думи към статията:

Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3816 Весело

  "Изграждане на високотехнологични паркове и центрове за ускорено внедряване в икономиката...."


  Хареса им как "работи" София Тех парк .....

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 2. 2 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 728 Неутрално

  В платформата обаче няма конкретни числа как възнагражденията на учителите ще растат през годините, както и колко ще струва цялостното увеличение.

  То въобще в платформата няма конкретни числа, само общи приказки.

 3. 3 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2782 Неутрално

  Увеличението на заплатите не е реформа.
  Реформата изисква въвеждането и спазването на един куп правила, които да изкоренят "либерализма" в образователната ни система.

 4. 4 Профил на v.n.t.news
  v.n.t.news
  Рейтинг: 322 Неутрално

  превръщане на родолюбието в "основа на възпитание и извисяване на българския дух"
  -----------------------------------------------------------------------------------------
  Нашите псевдно патриоти ни докараха до там , че да ни е страх от такива послания . Тяхното родолюбие е силно компрометирано

 5. 5 Профил на nasko.com
  nasko.com
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Хареса ми моментът с "изграждане на чувство за солидарност в обществото". У нас липсва. Всеки гледа да се облагодетелства сам, без да се интересува как това ще се отрази на околните. Малко са обществените сдружения, в които хората се събират, за да направят нещо в полза на обществото, без да търсят облага в замяна. В западните общества солидарността е силно изразено и възпитават децата в такова мислене още в детскита градина.

  Като цяло обаче липсата на конкретика в програмата ме притеснява. Всичко звучи като добри пожелания.

 6. 6 Профил на Terry bear
  Terry bear
  Рейтинг: 479 Разстроено

  "...задължителното образование ще се осъществява със силата на всички държавни инструменти".
  Тези, които са писали програмата, все едно са спряли развитието си преди 1989 г....

  http://www.vaksinite.com/zashto-kolektivniat-imunitet-chrez-vaksini-e-nepostizhima-utopia/
 7. 7 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 950 Весело

  нема шес-пет... след успешно приключилата съдебна реформа иде ред и на образованието... :)

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 8. 8 Профил на wyk36530384
  wyk36530384
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Верно до довечера ще ги докарате 21 статии за 21 точки от програмата на ГЕРБ- Патриоти. И то само преповтаряне на вече написаното.

 9. 9 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 966 Любопитно

  Ликвидиране не неграмотността

  Отговорници :
  Боко Винетуто
  Цвета Пекинската Виетнамка

 10. 10 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 966 Любопитно

  Увеличението на заплатите не е реформа.Реформата изисква въвеждането и спазването на един куп правила, които да изкоренят "либерализма" в образователната ни система.
  —цитат от коментар 3 на atmanpg


  ++++

 11. 11 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 966 Любопитно

  "Изграждане на високотехнологични паркове и центрове за ускорено внедряване в икономиката...."Хареса им как "работи" София Тех парк .....
  —цитат от коментар 1 на hamiltonf1


  А там колко пари ОТКРАДНАХА

 12. 12 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7240 Неутрално

  Каква програма е това. Само голи лозунги.

 13. 13 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 806 Неутрално

  Куп кухи фрази без нищо конкретно. След министри като пуицко, серготеп, куневица, сега ако сложат скумрията за министър ще е краят на науката в България.

 14. 14 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2418 Весело

  Приказки !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 15. 15 Профил на Thrasimedes
  Thrasimedes
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Увеличението на заплатите не е реформа.Реформата изисква въвеждането и спазването на един куп правила, които да изкоренят "либерализма" в образователната ни система.
  —цитат от коментар 3 на atmanpg


  Увеличението на заплатите е условие за да може учителството да се превърне в обществено-ценена професия.

  Иначе образованието ни не страда от "либерализъм", а от мракобесие - от безмозъчно заучаване на кухи формулировки, с които са пълни учебниците.

 16. 16 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2776 Весело

  За висшето образование -нищо .Тримата патрЕоти и байХ до там не са стигнали. Нещо за казармата няма ли?

 17. 17 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1666 Неутрално

  До коментар [#15] от "Thrasimedes":


  Иначе образованието ни не страда от "либерализъм", а от мракобесие - от безмозъчно заучаване на кухи формулировки, с които са пълни учебниците.
  —цитат от коментар 15 на Thrasimedes


  Това е дълбоко невярно. Училищното образование беше подчинено и още повече ще бъде подчинявано на т.н. "либерални" добри практики. Е, виждаме резултатите. А за безмозъчното заучаване - също е невярно. Това е МАНТРАТА тъкмо на "либералните теоретици". Да оплюят всичко и тогава НЕИЗБЕЖНО да бъде прието тяхното....да речем еднствено приемливо предложение - реформата на реформата, на реформата...За което да си платим естествено.
  Нормалното назоваване на такова нещо е ИЗНУДВАНЕ и РЕКЕТ!
  Впрочем, ти това словосъчетание си го научил наизуст, вероятно дори безмозъчно.:)
  Имали наизустяващи? Има разбира се - безмозъчните. Тези които не могат нищо друго. Всички останали - научават с ОСМИСЛЯНЕ!
  Безмозъчните кресливо твърдят, че само това се прави. От завист, разбира се.
  !

 18. 18 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1666 Неутрално

  До коментар [#16] от "hodounski":

  Има и за висшето. Прочети внимателно. Цял абзац.
  !

 19. 19 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1666 Неутрално

  До коментар [#16] от "hodounski":

  Има и за висшето. Прочети внимателно. Цял абзац.
  !

 20. 20 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1666 Неутрално

  До коментар [#16] от "hodounski":

  Има и за висшето. Прочети внимателно. Цял абзац.
  !

 21. 21 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1666 Неутрално

  До коментар [#16] от "hodounski":

  Има и за висшето. Прочети внимателно. Цял абзац.
  !

 22. 22 Профил на sebastians
  sebastians
  Рейтинг: 1334 Неутрално

  До коментар [#13] от "olimpipanov":

  Само министър не е била..., ще довърши образованието и науката!:(

  "На света има само едно нещо по-лошо от насилието - това е капитулацията пред него." Амос Оз
 23. 23 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1666 Любопитно

  "Дневник" бихте ли изтрили моите три повторения на коментара ми №17. И, оправете го този сайт най-после!!!!!!!!!!

  А сега по същество.

  Гротеската с увеличението на учителските заплати е възможна при три варианта:
  Вариант 1: Двойни СЪКРАЩЕНИЯ на учители при запазване на същия бюджет;
  Вариант 2: Двойно увеличение на бюджет образование. Едни нищо и никакви 5млрд.лв. за четири години/е и малко повече, за точност/;
  Вариант 3: Поне 100% инфлация за следващите четири години мандат.
  Заплатите НОМИНАЛНО ще станат двойни!

  А сега да видим кой вариант е най-релистичният.
  Аз мисля, че Вариант 1 - съкращения до дупка!
  Най-нереалистичният е Вариант 2. Бог Борисов не би могъл да допусне, че неговата олигархично клика ще му позволи да и се изплъзнат от плячката ПЕТ и отгоре милиарда лева. За такива неща се убива.:)
  Та така с увеличенията!
  Честито!
  !

 24. 24 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1666 Любопитно
 25. 25 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 636 Неутрално


  Образованието за "Борисов 3" - двойни учителски заплати, ликвидиране на неграмотността и родолюбие
  Здравка Андонова

  Прекрасно заглавие , осветляващо прекрасно заниманието на предишните две правителства на Простия / По СО/. Унизиха заедно с предшествениците си учителите , въведоха неграмотността повсеместно и превърнаха родолюбието в чуждопоклоничество . И както всеки българин ,работиха усилно за да създадат проблеми , които сега с патриотарски плам ще преодоляват . Ще платят на даскалите да ликвидират неграмотността / как ли?/ и ще доликвидират родолюбието, Прави чест на патриотарите , че започват именно с това ликвидация на не каквото и да е , а на РОДОЛЮБИЕТО . Ашколсун , биха рекли едни комшии ... 26. 26 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Това майтап ли е?

  Мърфи е оптимист!
 27. 27 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Иванчо се прибира разплакан от училище.
  -Госпожата ми писа двойка-жалва се той на баба си.
  -И защо?
  -Ами пита кой е най-възрастният член в семейството. Аз отговорих-дедовия...

 28. 28 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1666 Неутрално

  До коментар [#26] от "султана глаушева":

  Какъв майтап. Хората са напълно сериозни. Цяла страничка ог програмата.
  !

 29. 29 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 636 Неутрално

  . В момента стартовата заплата за млад преподавател е 660 лв., като се предполага, че до 2021 г. според обещанията на двете формации трябва да стане 1320 лв. В програмата обаче няма конкретни числа как възнагражденията на учителите ще растат през годините, както и колко ще струва цялостното увеличение. "

  И какво ще се промени в образованието , ако заплатите станат примерно по 3000 лева на калпак ? Моментално учебниците ще придобият необходимия издържан във всяко отношение инструмент за наливане на знания в детските главици , дисциплината ще стане като в метоха на Рада Госпожина от Под игото , на децата ще им поникнат крилца и агресията ще изчезне яко дим . И учениците , от 40 % функционално неграмотни , ще станат 60% гении . Хора , през 1985 - та година България е била на 27 място в СВЕТА ,днес сме на 58-мо . И това не е станало с високи учителски заплати . Станало е със силна и последователна политика за ЛИКВИДИРАНЕ на неграмотността и отглеждане на силно родолюбиво поколение . И беше постигнато , щом сега се говори непрекъснато за съсипано образование и родолюбие . Това , към което ЩЕ СЕ СТРЕМЯТ новите реформатори , вече е било , и то на високо ниво . Достатъчно е само да преглътнат егото си и да заработят наистина за България , а не за собственото си благополучие . Така е , защото ПЪРВАТА НОВИНА , която излезе след редица празни лакърдии, беше поразителна - РАЗБРАХА СЕ единодушно за ЧЕТИРИГОДИШЕН мандата . Сакън , друго свършили - не свършили , мандата да не бутаме . Ами то и Марешки така вика , де .

 30. 30 Профил на trial_jezz
  trial_jezz
  Рейтинг: 485 Неутрално

  Абе...имайки предвид, колко партийци има в ГЕРБ, и на колко високо ниво е раболепието им спрямо всеки един чужд господар, направо не смея да си помисля за Орбански модел у нас, макар за това предпоставки да има.
  Имайки предвид, как демократиЧкия ком-Интерн винаги се е отървавал от "кучите си синове", направо не смея да си помисля, че на тия пребоядисани продажници може тутакси да им е дошъл акъла, а инстинкта им за самосъхранение - активирал.
  Интересното е, че май Патриотите баш на това някак си са ги навили...Което съдя по:
  1. Претенциите им за пълен мандат.
  2. Промените в патриотичен дух(сравнено с всички останали до момента), касаещи образователната сфера. Без да влизам в детайли и извън пледоариите и другите им бла-бла, ето това за мен вече е реално някаква заявка за дълъг мандат. Дано да не бъркам де, но през годините Сидеров се е изявявал като добър коректив. Надавам се да следи изкъсо гробарските мошета и тоя път да не се самопрецака като власите - на Дунава.
  Друг фактор навеждащ ме на тези мисли, е фактът, че сега моментът е изключително удобен - БКП реално диша във врата на ГЕРБ и ония са принудени да действат, за да спечелят електората на своя страна. Отделно на това, гробарската мафия вече доста забогатя и в България реално имат какво да губят (това е и моето обяснение за явлението "Доган" и неговия "патриотичен проблясък"). Забелязал съм, че един властови елит именно тогава се грижи за народа си, когато той сам има нужда от него - било то като средство за легитимност (какъв елит ще си, ако няма над кого да елитарничиш) или реална физическа защита. Няма ли WIN-WIN-Deal и взаимен интерес, случва се онова, което виждаме да се случва наяве вече близо 28 години.
  Пак казвам, стискайте палци да се окажа прав!

  Надали, ама а дано! :)

  “Those who love peace must learn to organize as effectively as those who love war.” ― Martin Luther King Jr.
 31. 31 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1666 Неутрално

  До коментар [#30] от "trial_jezz":

  По вероятно грешиш. Мимикрия.
  Един милион ГРБЕРИ ще БОГАТЕЯТ от останалите шест милиона. За такъв залог се приказвт и подписват всякакви неща.
  Плячката е великолепна. А най-лесно се плячкосва, когато ограбения изпитва щастие от ограбването. Затова са милите очи и родолюбивите заявки. Един вид съпричастност към усещането за заплаха. Притъпяване на усещането.
  За Герберската олигархия /то не че има друга/ изобщо не е нужно туземното население да я пази. Тя е част от глобална система за опазване. Ако тук и припари веднага ще изчезне. Даже туземните със сълзи на очи да доказват колко са й признателни. Просто има още за плячкосване.
  Всичко маркетингови техники.
  !

 32. 32 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1873 Весело

  За висшето образование -нищо
  —цитат от коментар 16 на hodounski


  Сетих се за стария политически виц, в който Тодор Живков инструктира Станко Тодоров да удвоят дажбите на затворниците, а за студентите - нищо. Когато С. Тодоров отговорил с учудване, Т. Живков му обяснил: "На кои години сме вече, Станко... Тепърва студенти няма да ставаме!" Та и с новата коалиция така...

 33. 33 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1873 Неутрално

  Увеличението на заплатите е условие за да може учителството да се превърне в обществено-ценена професия.
  —цитат от коментар 15 на Thrasimedes


  Съгласен съм, че учителите (както и много други държавни служители) би трябвало да имат по-висок авторитет и възнаградение. Не бих казал, обаче, че вече го заслужават - поради "твърдите факти" за ширещата се неграмотност сред учениците (да не говорим за много други данни показващи лоши резултати).

  Удвояване на възнаграждението в която и да е сфера трябва да изисква поне двойно подобряване на ефективността и качеството - на базата на измерими критерии. Не може увеличението на заплатите да е толкова конкретно, а да няма нито дума за това как ще се мери подобряването на качеството на работата.

 34. 34 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1666 Неутрално

  До коментар [#33] от "plamen_b":


  Удвояване на възнаграждението в която и да е сфера трябва да изисква поне двойно подобряване на ефективността и качеството - на базата на измерими критерии. Не може увеличението на заплатите да е толкова конкретно, а да няма нито дума за това как ще се мери подобряването на качеството на работата.
  —цитат от коментар 33 на plamen_b


  Как така да няма нито дума измервателни критерии.? Четете внимателно програмата на Гербопатриотите! Пише си го черно на бяло. Ще променят начина на финасиране на делегираните бюджети. Вече няма да е на калпак ученик, а на резултат на училище.
  Обаче това със заплатите има друга цел. Отдушник.
  Да има на кого да завижда мат"риала и да има дежурна мишена за понасяне на недоволство от властта.
  Учителите са много удобни за тази цел. Хем създаваш образа на привилегирован от властта, хем е празно обещание за светлото бъдеще, хем е под ръка да му натякваш че е беден и няма авторитет обаче ще стане богат:) и следователно е виновен заради всички мързеливци, хем мързеливците в училище ще му се подиграват, че е са го излъгали със увеличението като пенсионерите. Е и от време на време недоволен от "държавата" родител да си пробва бияческите техники върху дембелина с увеличена заплата...

  !

 35. 35 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 999 Неутрално

  Ще наблягат на родолюбие, а уточниха ли на коя родина? Щото поназнайвайки това онова за патрЕотите се съмнявам, че родината ще е България

 36. 36 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Бизнесът ще помага на професионалното образование, макар и не чрез пряко финансиране, а посредством принципите на дуално обучение - друго предизборно обещание на ГЕРБ, което е отразено в бъдещата управленска програма. В нея обаче няма конкретика за обхвата на т.нар. обучение чрез работа. "


  " Ами да , бизнеса ще помага , ама без да дава пари . А ако моще да взема и от образованието , още по -добре . Както навремето турците са вземали данък диш хакъ- за това че са си търкали зъбите , когато са яли пилета и баница . Бизнесса , ако е бизнес на място , трябва да е основен поръчител за кадри за нуждите на плановете му . Но тъи като изобщо не знаят какво , колко и до кога продукт ще трябва да подават на пазара , смятат че е достатъчно да заявят , че ще помагат . С Какво - не обясняват . Близо е до акъла на всеки що годе минал през стъргата на плановата икономика и професионалното обучение в миналото е , че ще предложат ... практикуване на наученото в предприятията им . И дмятат че срещу това ще имат право и ще се сдобиват с обучени кадри . Дуалното обучение , за доето се вдига толкова шум , действаше още през 60-та - 61- ва година . След това се разви мощно професионално обучение със съответни ПРОФЕСИОНАЛНИ УЧИЛИЩА . . цЯЛАТА СТРОЙНА СИСТЕМА БЕ СКАПАНА И СЕГА , СЛЕД ЧЕТВЪРТ ВЕК ,НОВОЕЗЛЮПЕНИ ЕКСПЕРТИ ЩЕ ИЗМИСЛЯТ ТОПЛА ВОДА И КОЛЕЛОТО . нИЩО НЯМА ДА СЕ СЛУЧИ . дОКАТО ОБРАЗОВАТЕЛНАТА СИСТЕМА НЕ СЕ ВЪРНЕ КРАЧКА НАЗАД , НЕ ВЗЕМЕ МИНАЛИ ПОСТИЖЕНИЯ ЗА ОСНОВА НА НОВ ГРАДЕЖ , , ЩЕ СИ ОСТАНАТ САМО С НАМЕРЕНИЯ ЗА РЕФОРМИТЕ В ОБРАЗОВАНИЕТО . И модерните приказки герберски за прословутото НАДГРАЖДАНЕ . ще си останат стръв за балъците . Които , както вече се видя , , кълват и на гола двойка .

 37. 37 Профил на trial_jezz
  trial_jezz
  Рейтинг: 485 Неутрално

  Не бих казал, обаче, че вече го заслужават - поради "твърдите факти" за ширещата се неграмотност сред учениците
  —цитат от коментар 33 на plamen_b


  От една страна сте прав, от друга - не. Крайният продукт - нивото на грамотността е продукт от функцията на много фактори. Вярно, вероятно е спаднало нивото на учителите. Уви - по това, което съм видял в учебниците на братчета и братовчеди, англо-сакската система е един от основните виновници. Материалът се прави на мега неразбираем език, като целенасочено се комплексира и усложнява. Моята хипотеза е, че целта на тази политика е да минават единствено 10-15% от всички ученици - тези, които имат капацитетите за което. А всички останали да остават дисфукционални неграмотници, които четат текста, но не вдяват нищо! Целта според мен на подобна политика е допълнителна сегрегация на обществото и разделянето му на класи.

  P.S. Аз самият съм се чувствал по подобен начин, когато моят многоуважаван и любим учител по психология ни даде да четем левичарят от Франкфуртската школа - Ерих Фром, а след това и да пиша съчинение с елементи на разсъждение по него. Сега като го чета - всичко - от ясно по-ясно. Но тогава...добре че беше майка ми. Реално четях, а нищо не разбирах. Субективното чувство у мен бе подобно, също когато в началото четях километричните изречения на немците в университета, а "работната ми памет + процесор", още не свикнала със словореда им, зацикляха брутално. Прочитал съм няколкоредово сложно-съставно изречение по няколко пъти, до де схвана смисъла. Онези, които са учили немски, знаят какво имам предвид и колко е тегаво в началото. :)
  Те там е и Просто има много концепции, които, за да бъдат разбрани, човек е необходимо да има определен опит. Та така...

  “Those who love peace must learn to organize as effectively as those who love war.” ― Martin Luther King Jr.
 38. 38 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 636 Неутрално

  . Не бих казал, обаче, че вече го заслужават - поради "твърдите факти" за ширещата се неграмотност сред учениците (да не говорим за много други данни показващи лоши резултати)."

  Дали заслужават или не , ще се оценява чак когато учителите придобият статут и имунитет на висш полицай - посягането срещу когото води до панделата . Не може всеки изпаднал мангал или българин - мутра да си позволява по всяко време да влиза в училище и да шамари даскала . Това виждат отрочетата им и го правят същото с учителите си , а напоследък агресията им расте и училищата заприличаха на испанска корида . Со кротце , со благо , и со много кютек , ако е необходимо . Кютек по родителите , разбира се . В пряк и преносен смисъл . Докато в училището не започне отново да се влиза с респект, щу има носдталгия по училищата от соца . Не за друго - за това ,че родителите бяха спокойни и за обучението и за ВЪЗПИТАНИЕТО НА ДЕЦАТА . .

 39. 39 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2800 Любопитно

  До коментар [#3] от "atmanpg":

  Увеличението на заплатите не е реформа.
  —цитат от коментар 3 на atmanpg


  А кой е казал, че ще прави реформа? В образованието или където и да било?

 40. 40 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 636 Неутрално

  В управленската програма на бъдещия кабинет "Борисов 3" няма особена конкретика по отношение на висшето образование и науката.


  Няма и да се види конкретика не само по тези , а и по всички заявени уж приоритети . През време на предизборната кампания и гербери , и ръбести и патриотари , развиваха теории как при съставяне евентуално на коалиции , трябва да се състави коалиционна програва със приоритети и СРОКОВЕ за изпълнението им . Друг път . Зор беше докато се намърдат до яслата . Започва консумацията .

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK