Правосъдието при "Борисов 3": повторени обещания и без реформа на прокуратурата

Управленска програма на ГЕРБ и "Обединените патриоти" копира изцяло мерките, заложени в предизборната кампания на ГЕРБ

© Цветелина Белутова

Управленска програма на ГЕРБ и "Обединените патриоти" копира изцяло мерките, заложени в предизборната кампания на ГЕРБТри месечни доклади от главния прокурор, председателите на Върховния административен и касационен съд, нов антикорупционен закон и нов антикорупционен орган.


Това са част от акцентите в управленската програма на ГЕРБ и Патриотите, с които те смятат да управляват до 2021 година. При положение, че националистите нямаха програма, свързана със съдебната власт, записаното за този сектор е от предизборните обещания на ГЕРБ.


В нея е записано, че делата срещу корупцията ще минат към специализирания съд и прокуратура - теза, застъпвана от главния прокурор Сотир Цацаров.
Сега тези дела се гледат от Софийския градски съд. Освен това, както е записано в предизборната програма на ГЕРБ, така и в тази управлението са предвидени промени в Наказателнопроцесуалния кодекс (НПК), които също се припокриват с идеите на главния прокурор. Сред тях са край на безкрайното връщане на делата в досъдебна фаза "с цел избягване на наказателна отговорност на виновните лица чрез въвеждане на едно разпоредително съдебно заседание".


В управленските намерения на ГЕРБ не е попаднало, предизборното им обещание да може да се обжалват отказите за образуване на досъдебно производство


пред съда след изчерпване на вътрешноведомствения контрол в прокуратурата и др.


За сметка на това е записано, че ще се промени определението за маловажен случай с оглед на противодействие на конвеционалната престъпност. В същата точка е записано и нова наказателна политика.


Предвижда се още въвеждане на електронно правосъдие до края на 2018 г. като това е записано като "една от най-силните антикорупционни мерки, свързани със съдебната система".


След мерките на бъдещия кабинет са и приемането на нов антикорупционен закон (при предишното управление на ГЕРБ проектът, писан от бившия вицепремиера Меглена Кунева, се препъна на два пъти в парламента) и нов антикорупционен орган, който ще е на основата на Комисия за отнемане на незаконно придобито имущество.

Проектът, който така и не се предвижи, включваше нов орган, който да обединява комисията, част от сметната палата, БОРКОР, комисията за конфликт на интереси.

В програмата не е записано нищо за реформа на прокуратурата, но пък е останало предизборното намерение -


"въвеждане на тримесечни доклади на главния прокурор и председателите на ВКС и ВАС пред Народното събрание, в това число и за политиката за борба с корупцията, организираната и битовата престъпност и други въпроси от висок обществен интерес".


Управленската програма предвижда още промени в Гражданско-процесуалния кодекс и в Административно-процесуалния кодекс. "Ще продължим работата по изменения на процесуалните закони за постигане на адекватно и ефективно съдопроизводство, за по-добро управление на натовареността на съдилищата, включително за подобряване и опростяване на процедури и преодоляване на несъответствия в тях", е записано още в програмата.


Сред ангажиментите на бъдещия кабинет е до края на 2018 година да бъдат изпълнени 17-те препоръки


от 10-годишния доклад по Механизма за сътрудничество и оценка. "Целта е да бъдат постигнати необратими резултати в борбата с корупцията и организираната престъпност; за независимост на съдебната власт".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1369 Разстроено

  Територията на тримата шишковци!

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 2. 2 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Да се внушава :" ГЕРБ и ОП нямат желание за справедлива съдебна власт!!

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 3. 3 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2925 Неутрално

  Бай Х ще си изпълни обещанието да не пипа цацата.БОР Чвор ще бори корупцията. На мат'рала- честито!

 4. 4 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1048 Неутрално

  Пичове, да се обзалагаме кой е писал програмата на гербоп за съдебната реформа? Дали Пеевски или Цацаров? Или пък Доган?

 5. 5 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#4] от "stanislavdi":

  Според мен са Иванов и Кънев

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 6. 6 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1048 Неутрално

  До коментар [#4] от "stanislavdi":Според мен са Иванов и Кънев
  —цитат от коментар 5 на oporna_to4ka


  Ти мнение нямаш, имаш опорки. Не вървиш

 7. 7 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1263 Неутрално

  Тва за края на четиригодишния мандат ли става въпрос !!! Да знае матряла, що не се случват нещата, пък ако поиска да съкрати мандата да забрави въобще.

 8. 8 Профил на event_horizon
  event_horizon
  Рейтинг: 934 Неутрално

  Ясно е, че ще чакаме следващите избори когато "Да, България" влезе в парламента за да видим накакви надежди за реформиране на прокуратурата.
  Много ми е интересно относно статистиката за това как населението на България намалява със старшна скорост. По-специално за това, че нито един политик в парламента не прави връзка между неработещото правосъдие и мощната емиграция. Изумително! Това е една от най-очевидните корелации по света: колкото по-справедлива е съдебната система на една страна, толкова по-малко емигранти има на глава от населениевто.

 9. 9 Профил на на Иванка баща й
  на Иванка баща й
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Ясно е, че ще чакаме следващите избори когато "Да, България" влезе в парламента за да видим накакви надежди за реформиране на прокуратурата.Много ми е интересно относно статистиката за това как населението на България намалява със старшна скорост. По-специално за това, че нито един политик в парламента не прави връзка между неработещото правосъдие и мощната емиграция. Изумително! Това е една от най-очевидните корелации по света: колкото по-справедлива е съдебната система на една страна, толкова по-малко емигранти има на глава от населениевто.
  —цитат от коментар 8 на event_horizon


  Ами да почакаме, три десетилетия чакаме можем още толкова.

  I'll be back...
 10. 10 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2558 Неутрално

  Да няма да са приятно изживяване следващите 4 години. Кой каквото сам си направи никой не може да му го направи. Аматьорщината на Радан и хитрините на Христо доведоха на власт Волен и Каракачанов. Следващия път тъмносините ни приятели добре да премислят аматьорските си действия.

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 11. 11 Профил на pm
  pm
  Рейтинг: 450 Неутрално

  По-специално за това, че нито един политик в парламента не прави връзка между неработещото правосъдие и мощната емиграция. Изумително! Това е една от най-очевидните корелации по света: колкото по-справедлива е съдебната система на една страна, толкова по-малко емигранти има на глава от населениевто.
  —цитат от коментар 8 на event_horizon


  Ти като ги гледаш царвулите на снимката, нали не мислиш че само корелации са им в главата. Важното е, че се плащат данъци и има европейски пари, за да се разпределят!

  А, избирателите се радват че ще се учи военно обучение, ще се вдигнат мизерните пенсиики с малко, и ще има некачествени магистрали.

  "Лошото е, че [българите] оставиха истинските си политици вън от властта, вкарвайки в парламента само олигархичните корпорации."
 12. 12 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2478 Неутрално

  Очакваше ли някой нещо по-различно ?

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 13. 13 Профил на pm
  pm
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Да няма да са приятно изживяване следващите 4 години. Кой каквото сам си направи никой не може да му го направи. Аматьорщината на Радан и хитрините на Христо доведоха на власт Волен и Каракачанов. Следващия път тъмносините ни приятели добре да премислят аматьорските си действия.
  —цитат от коментар 10 на emil ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДНЕВНИК!


  Не е като да не е имало за кой да гласуваш, ако си недоволен от предишните управления. Проблемът е, че много малко хора мислят... или мислят със закостенели представи.

  "Лошото е, че [българите] оставиха истинските си политици вън от властта, вкарвайки в парламента само олигархичните корпорации."
 14. 14 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2558 Неутрално

  До коментар [#4] от "stanislavdi":

  Пичове, да се обзалагаме кой е писал програмата на гербоп за съдебната реформа? Дали Пеевски или Цацаров? Или пък Доган?
  —цитат от коментар 4 на stanislavdi


  Програмите са за парлама. Каквото и да пише на това листче те ще правят това което мислят основните участници, а основни участници този път са Каракачанов и Сидеров. Основните виновници за ситуацията вече си получиха наказанието и се превърнаха в безгласни букви извън парламента. Въпросът е научиха ли си урока? Съдейки по изявите във форума - не.

  Тук чета за смехотворни надежди че Да България на Христо Иванов който със съдействието на Радан разби на пух и прах крехкото мнозинство с участие на РБ щял един ден да ни оправи. ЛЪЖА! Преди една година РБ имаше 20 и кусур депутати и 7 министри. Успя да предизвика конституционни промени. Сега какво имаме? Каракачанов и Волен. Кой е виновен? Борисов ли докара парламент без реформатори?

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 15. 15 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2312 Весело

  Цитат:"Правосъдието при "Борисов 3": повторени обещания и без реформа на прокуратурата"

  Абсолютно не съм съгласен!
  Главният Прокурор ще се отчита всеки месец, а ще издава фактура на три, това малко ли е?! :(
  А законите дето ще променят?! И все от полза на народонаселението!
  И у Щенген ша влезниме, само да му налучкаме портата.
  И културата ша опраим, щото Веждито тъй каза
  И дяцата, патриоти ша ги напраим, одма!
  Бра'о! Велик е Вожда, начело на Патреотите, и га не му са месят разни леваци от дясно!
  Сите ша ги вкара в павио път!

 16. 16 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Пичове, да се обзалагаме кой е писал програмата на гербоп за съдебната реформа? Дали Пеевски или Цацаров? Или пък Доган?
  —цитат от коментар 4 на stanislavdi


  До коментар [#4] от "stanislavdi":

  Катето Захариева. Една от екипа на Плевнелиев. Плевнелиев, който изчезна от темите в Прокопитудей. "И Плевнелиев основа фондация - "Решения за бъдещето"", "Стартира фондацията на Плевнелиев" - двете водещи заглавия в Гугъл, сред които изданията на"съюзът на издателита в Б-я" не присъстват. Една възможна причина - "Ceминapът ce финaнcиpa oт Фoндaция "Бългapcĸa Πaмeт" и пpeдcтaвитeлcтвoтo нa Eвpoпeйcĸaтa ĸoмиcия в Бългapия, oбщинa Bapнa и Фoндaция "Xaнc Зaйдeл". Фoндaция "Xaнc Зaйдeл", която работи с ГЕРБ.
  Да си припомним поканата към Плевнелиев за втори мандат...

 17. 17 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 279 Неутрално

  "В нея е записано, че делата срещу корупцията ще минат към специализирания съд и прокуратура - теза, застъпвана от главния прокурор Сотир Цацаров."

  - Тц, тезата се застъпва от европрокурорите:
  http://web1.prb.bg/media/filer_public/cf/64/cf64a9f1-b44b-49ca-9e98-77999c57adea/executive_summary_final_report_bg_20122016_in_bg.pdf

 18. 18 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Имам въпрос към форумните десебарки, и тези от ДБ - когато имахте депутати, направихте ли опит за свикване на ВНС ?
  И защо не направихте ?
  Сега ГЕРБ, ОП и ВОЛЯ имат около 130 депутати, а за ВНС трябват минимум 160 ... докога ще дъвчете мантрата за прокуратурата ?
  Не си ли омръзнахте вече ?
  Не питам троловете, естествено ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 19. 19 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Хощон, хощон, щение, щение, ще, ще - и накрая като се огледал Илия и пак в тия. По дефиниция основният играч няма интерес от необратими промени, защото давността за наказателно преследване за повечето от магариите, които са правили, е 10 години. А и колко още магарии престоят...така че, вместо дали, по-вероятно е да речем надали!

 20. 20 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5872 Неутрално

  Няма да дочакаме, Борисов е обещал че до края на мандата на Цацаров няма да има промени :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 21. 21 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1645 Любопитно
 22. 22 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  Нищо не очаквам от тия..

  Fail with honour then succeed by fraud
 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7498 Неутрално

  Само обещават и все едно и също. Те не са виновни, българите толкова помним. Иначе ще ги избираме ли пак и пак.

 24. 24 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 334 Весело

  До коментар [#23] от "Роси":

  Ми правилно е написано, че предизборните обещания остават, но като намерения.
  А същите намерения търпят и те промени.
  Идеята е накрая наистина да забравим.
  И така в новия-стар мандат.

 25. 25 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  "В програмата не е записано нищо за реформа на прокуратурата,"
  Следва мандат напълно стабилен, в който нищо няма да се промени.
  Още 4 изгубени години.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK