Повече пари за и от култура в програмата за бъдещото управление

Вежди Рашидов в парламента

© Георги Кожухаров

Вежди Рашидов в парламентаДопълнителни средства за обновяване на мрежата от културни институти, модернизиране на материалната база на театри, опери, музеи, училища по изкуствата, повече пари за филми. Това е записано в частта "Култура" на управленската програма на ГЕРБ и Патриотите.


Културният туризъм ще продължи да бъде фокус на културната политика и на следващото правителство. Той фигурира в самото начало на тази част. Първата точка от раздела "Култура" гласи: "Приемане на национална стратегия за развитие на изкуствата, културните и творческите индустрии, културното наследство и културния туризъм". За такава стратегия се говори от години – тя е започната през 2012 г., но до бъдещия кабинет "Борисов" не е завършена.


Грижа за културния туризъм личи и в записания на второ място ангажимент - "приоритетно финансиране на дейности по опазване на културното наследство – археологически проучвания, социализация и представяне на движимо и недвижимо археологическо наследство". Тъкмо социализацията и представянето на паметниците при предишните управления на ГЕРБ предизвика критики и недоволства сред специалисти. Обвиненията бяха, че в името на привличане на посетители се дострояват старини, без да се пази автентичността на паметниците. Често се цитираше фразата на Вежди Рашидов "Смятам, че малко бутафория ще допринесе много за туризма. Иначе ще си останем с по три реда камъни долу на земята." Мнението той изказа като министър на културата по повод дебата за т. нар.бутафорни археологически обекти.


Бъдещите управляващи са записали още "достигане до максимално финансиране на българското кино от държавата съгласно Закона за филмовата индустрия". Това намерение фигурираше в предизборните обещания на ГЕРБ. Друго обещание гласеше: Реално изпълнение на предвиденото в Закона за хазарта отчисление от 10 на сто за Националния фонд "Култура". То е повторено и в тази програма.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK