Президентството отказа на "Прас-прес" стенограма за КТБ, била професионална тайна

Опашка пред КТБ малко преди поставянето ѝ под специален надзор

© Велко Ангелов

Опашка пред КТБ малко преди поставянето ѝ под специален надзорПрезидентството отказа на издателите на сатиричния вестник "Прас-прес" да разсекрети т.нар. стенограма КТБ. Става дума за стенограмата от консултациите при президента Росен Плевнелиев на 29 юни 2014 г. (дни след поставянето на КТБ под специален надзор - бел.ред.), в които участваха министър-председателят, председателят на Народното събрание, управителят на БНБ и парламентарно представените формации. Преди седмица издателите на "Прас-прес" - Чавдар Николов, Христо Комарницки, Чавдар Георгиев и Иван Бакалов, поискаха стенограмата по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ).


Сега от администрацията на президента Румен Радев са отказали да предоставят достъп до информацията с мотива, че разпоредба на ЗДОИ "допуска правото на достъп до обществена информация да бъде ограничено, когато информацията е защитена тайна в случаите, предвидени със закон". От "Дондуков" 2 посочват, че по време на консултациите при президента са били обсъдени опитите за дестабилизиране на банковата система и необходимите мерки за гарантиране на банковата стабилност в страната, като управителят на БНБ (тогава Иван Искров – бел. ред.) е представил анализ на ситуацията.


"В стенограмата от проведените консултации
се съдържа информация от категорията "професионална тайна"


по Закона за кредитните институции (ЗКИ)", мотивират се от президентството. По смисъла на закона професионална тайна е "информация, която БНБ придобива или създава за целите на банковия надзор или във връзка с него". "Професионална тайна е от категориите информация, публичният достъп до които е ограничен на основание ЗКИ, който се явява специален по отношение на ЗДОИ", се казва в мотивите за отказа.


"Заявителите посочват, че информацията се иска в условията на надделяващ обществен интерес. Поисканият документ съдържа информация, която е защитена от закона тайна, и на това основание хипотезата за надделяващ обществен интерес в случая не е приложима", се казва още в писмото.


Решението на президентството може да бъде обжалвано в 14-дневен срок пред Административния съд в София, като


издателите на сатиричния вестник дадоха заявка, че ще обжалват.


"Както виждате сами, според президента Радев общественият интерес е по-маловажен и незначителен от съсловния интерес на шепа хора, в случая банкери", коментираха издателите във "Фейсбук" страницата на "Прас-прес".


"Прави впечатление бързината, с която ни отговориха. Получихме писмото за отказ само седмица след като подадохме нашето заявление. На предишното ни писмо, в което търсехме съдействие от президента в борбата ни с монопола в разпространението на печата, все още нямаме отговор. А измина повече от месец. Г-н президент Радев, ще се видим в Административния съд", добавят те.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK