Герджиков отрече да е имало натиск за назначения и уволнения

Огнян Герджиков

© Георги Кожухаров

Огнян ГерджиковСлужебният премиер Огнян Герджиков отрече върху него да е е оказван натиск за назначения и уволнения по време на изслушването му в парламента "нито от ляво, нито от дясно, нито от центъра".


Имаме сигнали, че и в момента тече законодателна дейност на подзаконово ниво за наредби и правилници, които да бъдат разгледани в последните заседания на Министерски съвет, които ще създадат доста неприятности в администрацията и в институциите, които трябва да продължат своята работа, каза председателят на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той призова служебния премиер проф. Огнян Герджиков да преустанови тези авантюри, защото това ще създаде проблем за следващото легитимно правителство в 44-тия парламент".


Герджиков отчете, че решение на правителството са били освободени 22 областни управители и 27 техни заместници. Според него, това не е нещо ново, законът му давал право да ги освободи без предизвестие, както служебният кабинет на Стефан Софиянски уволнил всички областни, а този на Георги Близнашки – 17. Професор Герджиков даже изрази надежда, че немалка част от кадровите промени ще бъдат оценени позитивно от новото правителство. "В началото на моето изложение казах, че аз не съм уволнил, нито един служител в Министерски съвет в цялата администрация, главен секретар, началници на директори, директори на отдели, началници на отдели. Това показва, че моето разбиране не е да бъдат уволнявани хора самоцелно и затова не съм го правил", каза Герджиков.
Бившият областен управител на Хасково Станислав Дечев, който вече е депутат от ГЕРБ попита Герджиков, дали наистина е имало сигнал срещу него, че са възможни манипулации на изборите. Герджиков му се извини, че изразил мотивите за уволненията на областните управители "устно некоректно".


Депутатът от ГЕРБ Валентин Радев попита каква логика и мотиви са водили служебното правителство при извършването на масови уволнения. "Всички министри, които са извършили промени са имали мотиви и е хубаво да ги чуете лично", каза му Герджиков. Справката на уволнените и назначените бих могъл да ви предоставя винаги, ще бъде публично достъпна след 2 май, каза още Герджиков.


Елена Йончева (БСП) попита Герджиков какво е пишело в смс-а на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за уволняването на медийния съветник Иван Гарелов. "Преди изборите не съм говорил или приемал нито един лидер на политическа партия. Повече на въпрос за есемеси не отговарям", отговори Герджиков.


Цветанов който първи зададе питане коментира в края на дебатите, че Герджиков не е отговорил конкретно на нито един въпрос. За 3 месеца сте направили толкова уволнения, колкото не е направил редовен министър председател, каза Цветанов. "Казахте, че нямате отношения към тези уволнения. Това означава, че друг е разпореждал тези уволнения", заяви Цветанов. Той се зарече, че коалиционното правителство ще направи ревизия на тези назначения, "за да гарантираме стабилността и да не бъде подложена държавата на натиск".


Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ каза "Крадеца вика, дръжте крадеца", за обвиненията на ГЕРБ към служебното правителство.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3902 Весело

  Остана само да каже - Вервайте ми.

 2. 2 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7405 Неутрално

  "Бившият областен управител на Хасково Станислав Дечев, който вече е депутат от ГЕРБ попита Герджиков, дали наистина е имало сигнал срещу него, че са възможни манипулации на изборите"

  Наглец - участник в предизборната борба в състава на листа и с претенции да заема отговорен държавен пост през същото време

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 3. 3 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7601 Неутрално

  Гледай, какво нещо е властта. За два-три месеца, как хубаво се научи да лъже.

 4. 4 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 3404 Неутрално


  Герджиков отрече да е имало натиск за назначения и уволнения

  Има си хас да се съгласи и да каже кой го е "натискал"!!??!!
  Този герджиковски глас силно напомня гласа на покойния Парцалев.
  Само че, Парцалев го използваше за характерни роли, докато царистът ВИНАГИ е бил в една или друга степен в подчинена, услужлива най-вече роля!
  Веднаж слуга, винаги слуга!

 5. 5 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 854 Неутрално

  Карадайъ нещо го "защитил", защо ли ? ;)
  Гержикофф се опозори завинаги, дано поне го е осребрил ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 6. 6 Профил на Гошко
  Гошко
  Рейтинг: 381 Любопитно

  На практика, при служебно правителство, демокрацията отива на кино а държавата става монархия за няколко месеца, а би трябвало парламентите и правителствата да се застъпват.

 7. 7 Профил на Tata Mata
  Tata Mata
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Няма как да си признае, че е имало.

 8. 8 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1829 Весело

  Накрая не е ли изпял откъса " Аз съм кукла на конци" от една известна песен?

 9. 9 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 338 Неутрално

  "Цветан Цветанов, ГЕРБ: С уволненията на служебния кабинет са създадени условия за бъдещ саботаж на правителството, ще направим ревизия на назначенията... Според него някой трябва да излезе и да каже кой носи политическа отговорност за тези уволнения. „Колкото по-рано това правителство прекрати правомощията си, толкова по добре за държавата, за да се върнем към икономическия ръст“, посочи Цветан Цветанов." - Фокус

 10. 10 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 788 Неутрално

  Разбира се, че няма натиск ;) Как да има, като предварително се е съгласил да бъде марионетка. Нищо лично, просто изпълнява команди. Това не е натиск, това си е част от служебната характеристика. Все дно войник да каже, че му се оказва натиск, когато му дават заповед ;) Той от къде да знае каква е целта, него са го сложили да удря парафи и да не носи отговорност (щото в БГ никой не носи, освен гладния, който откраднал нещо от някъде си и ако все пак няма приятели...)

  No Pain No Gain
 11. 11 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 788 Неутрално

  Сега Герджиков остава да каже, че лично познава всички новоназначени и ги е назначил по собствено вътрешно убеждение ;) Ще умрем от смях ;)

  No Pain No Gain
 12. 12 Профил на ivanko77
  ivanko77
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#6] от "batgosho":

  Не сте прав, служебното правителство има достатъчно ограничени правомощия, а най-важното е, че няма как да променя закони! Усещането за това, че е недосегаемо, е поради тоталното разбиване на администрацията и превръщането й в непрофесионално хранилка на политически "калинки". Това бе дълъг процес.

 13. 13 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 596 Неутрално

  Натиск може и да е нямало, уволнения обаче е имало и то много.
  И назначения също.
  Даже за Тех парка, някой герой се навъртаха там една седмица преди скандала, да подготвят почвата, а след това бидеха назначени на хубави слънчеви длъжности.
  Ма и леви и десни му плескаха на търновския селяк от Валтопия...уж случайно възмутен точно сега...смях.

 14. 14 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 852 Неутрално

  Намерили са точния човек - лъжец и лакей. Естествено, че задкулисието ползва посредници, за да предава инструкциите си. Всичко е толкова плоско, прозрачно и тъпо. А този индивид е затънал до гуша в калта и никога няма да се очисти.

 15. 15 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 283 Неутрално

  Забавно е как троловете скачат на Герджиков, без дори представа да имат какъв човек е. Той е постигнал професионално повече от цялата тролска сган накуп. Герджиков е един достоен българин- знаеше, че няма да спечели нищо от това да бъде служебен министър -председател, а само критики и нападки от хора, които могат само да плюят, но не и да предложат нещо конструктивно.

 16. 16 Профил на ivanko77
  ivanko77
  Рейтинг: 572 Разстроено

  До коментар [#15] от "idiotstavrev":

  Остатък от навика от последните години - всичко тръгва от едно лице и то е единственото, а после плачем за "демокрация".

 17. 17 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2192 Неутрално

  Щом няма натиск значи, че Герджиков сам е извършил всички тия уволнения и ще си носи отговорността, най-малкото да плати лично обезщетенията на уволнените!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 18. 18 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 852 Неутрално

  До коментар [#15] от "idiotstavrev":
  Не е достоен човек. Той е един подлец, който се престарава в слугинажа си. Такъв се е родил и такъв ще умре. Достойните хора живеят за едната чест.

 19. 19 Профил на Гошко
  Гошко
  Рейтинг: 381 Весело

  До коментар [#12] от "ivanko77":

  Вие май сте забравили какво направи служебното правителство на Стефан Софиянски

 20. 20 Профил на ivanko77
  ivanko77
  Рейтинг: 572 Любопитно

  До коментар [#19] от "batgosho":

  След 20 години е нормално да съм забравил. И какво точно е направило?

 21. 21 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2423 Весело

  До коментар [#20] от "ivanko77":
  "След 20 години е нормално да съм забравил. И какво точно е направило?"

  Правителството на Стефан Софиянски наистина направи голям грях. Започна въвеждане на валутния борд и далаверата с валутните операции загина.

  подпис
 22. 22 Профил на Гошко
  Гошко
  Рейтинг: 381 Любопитно

  До коментар [#20] от "ivanko77":

  Софиянски постави началото на атаката към последното място в ЕС.

 23. 23 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5445 Неутрално

  Така изглежда употребеният човек преди да бъде захвърлен ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK