Пленумът на БСП спори дали понижението на Гергов е част от актуалната политическата обстановка

Пленумът приема дневния ред.

© Анелия Николова

Пленумът приема дневния ред.В началото на заседанието на Изпълнителния съвет на БСП, открито за медиите, членовете на широкото ръководство на партията поспориха дали въпросът с изключването на бизнесмена Георги Гергов от Изпълнителния съвет (тясното ръководство) е част от дискусията за актуалната политическа обстановка в страната или не.


Лидерът на БСП Корнелия Нинова, която иска оставката на Гергов, но очакваше съпротива на вътрешнопартийната опозиция, предложи това да стане в рамките на дискусията по общо формулираната първа точка от дневния ред. Подкрепи я Янаки Стоилов от лявото крило на партията.


Пловдивският бизнесмен (на втори план вдясно) вече е заел мястото си в залата. Лидерът Нинова се насочва към трибуната.

© Анелия Николова

Пловдивският бизнесмен (на втори план вдясно) вече е заел мястото си в залата. Лидерът Нинова се насочва към трибуната.
Според бившия лидер на партията Михаил Миков обаче промени в Изпълнителното бюро не касаят толкова актуалната политическа обстановка, а вътрешнопартийните въпроси. Той подчерта, че по-важното е да се обсъдят финансирането на армията - тема, повдигната от президента, законопроектите за защита на работниците във фалирали предприятия, внесен от омбудсмана Мая Манолова при пасивност на парламентарната група, темата за Сирия.


В крайна сметка предложението за извеждане на казуса "Гергов" в отделна точка не беше прието.


Самият бизнесмен поиска обсъждането да е открито за медиите, но това не беше подкрепено от съпартийците му.


Никое добро не остава ненаказано, коментира Гергов пред медиите.

© Анелия Николова

Никое добро не остава ненаказано, коментира Гергов пред медиите.


До обсъждането на темата в БСП се стигна след като се разбра, че Гергов е посредничил на главния прокурор Сотир Цацаров да се срещне с бизнесмена и издател Сашо Дончев като е предоставил офиса си в ЦУМ за целта. Дончев твърди, че главният прокурор му държал сметка защо финансира партия "Да, България", телевизия Би Ай Ти и защо е осмиван в карикатури на Христо Комарницки, публикувани в издавания от него вестник "Сега". Прокуратурата потвърждава, че такава среща е имало, но твърди, че издателят не е бил заплашван , а твърденията му са непочтени. Първоначално Нинова планираше да обсъди темата в рамките на тясното ръководство на БСП идния вторник, но късно снощи смени позицията си и обяви, че иска оставката на Гергов.


Ето как Нинова аргументира пред партийните си другари исканата оставка,според текста на словото, разпространен от пресцентъра на БСП: "С оглед на последните събития от няколко дни, които представляват обществен и медиен интерес, и събуждат много въпроси към партията, поставям на вашето внимание предложението да освободим Георги Гергов от ИБ на БСП. С уважение към него, с това - че е партиен човек, с това - че много години работи за партията всеотдайно, но заради ситуацията, в която е замесена индиректно, разбира се, БСП, предлагам той да бъде освободен от Изпълнителното бюро, тъй като е политическо лице, в качеството на член на бюрото, и не приемам за редно политическо лице да участва в такива събития.


Самият Гергов пък заяви на влизане на "Позитано 20", че "никое добро не е останало ненаказано" и уточни, че е правил добро и на Нинова, и на Сашо Дончев.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK