Цацаров поиска депутатските имунитети на Марешки, Делян Добрев и Светла Бъчварова

Веселин Марешки

© Цветелина Белутова, Капитал

Веселин МарешкиГлавният прокурор Сотир Цацаров внесе в Народното събрание искания за снемане на депутатските имунитети на зам.-председателя на парламента Веселин Марешки ("Воля"), Светла Бъчварова-Пиралкова (БСП) и Делян Добрев (ГЕРБ). Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. Става дума за стари процеси, при които Пиралкова и Добрев бяха със свалени имунитети, а Марешки не е имал такъв. След сформирането на 44-ото Народното събрание първите двама са се сдобили отново с депутатска защита, както и Марешки.


Искането за снемане на имунитета на Марешки е заради съдебно дело за причиняване на лека телесна повреда


на общински съветник при изпълнение на функциите му, и за изнудване. Обвинителният акт на Окръжната прокуратура във Варна е внесен в съда на 14 август 2015 г. Лидерът на "Воля" е обвинен, че на 15 октомври 2014 г. е причинил на Костадин Костадинов, общински съветник във Варна от 2011 до 2015 г., лека телесна повреда, изразяваща се в причиняване на болка и страдание без разстройство на здравето. От държавното обвинение уточняват, че това е станало при изпълнение на функциите на Костадинов, регламентирани в правилника за организацията и дейността на Общинския съвет - Варна, според който е длъжен да прави проверки по сигнали на избиратели и при нужда да уведомява председателя на Общинския съвет и органите на държавната и местна власт.
Второто обвинение срещу Марешки е, че от 9 октомври до 16 ноември 2014 г. във Варна, с цел да принуди Асен Миланов да поеме имуществено задължение – да му заплаща ежемесечно по 10 хил. лв. наем, го е заплашил с разрушаване на стопанисваното от него заведение "Ред хот пица". Деянието е придружено с унищожаване и повреждане на имущество, извършено е от две лица – Красимира Колева и Веселин Марешки, и са причинени значителни вреди в размер на 14 838.38 лв., се казва в обвинителния акт.


След избора на Марешки за депутат на 24 април делото срещу него от Варна бе изпратено по компетентност на Софийския градски съд, където се разглеждат делата срещу депутати и минстри.


Делото срещу Светла Бъчварова, заради което Цацаров иска имунитета ѝ, е за сключена неизгодна сделка през 2009 г.


според прокуратурата, когато е била председател на управителния съвет на Селскостопанската академия. Според прокуратурата от това е произлязла значителна вреда за академията - от 1 326 671.36 лв. Процесът в съда започна в края на октомври 2016 г., когато се разбра, че ще протече при съкратената процедура, защото подсъдимата се отказа от разпит пред магистратите на 19 от всички 25 свидетели.


В периода, докато тя е оглавявала академията, Министерството на земеделието е предоставило за ползване 9 726.224 дка земеделски земи, намиращи се в землището на селата Стражица и Карвуна.
От "Литекс комерс" АД, представлявано от Гриша Ганчев, постъпило предложение за сключване на договор за съвместна дейност с академията.


Без решение на управителния съвет Бъчварова е сключила договор за срок от 10 г., като "Литекс комерс" АД е следвало да заплаща 17 500 лв. годишно, или по 1.80 лв. на декар.


Агротехническите и икономическите експертизи, възложени от Софийската градска прокуратура, са доказали, че в същия период арендната цена за районите, в които се намирала предоставената на "Литекс комерс" АД земеделска земя, е от 70 до 80 лв. При реална базова пазарна цена от 70 лв. за един декар обработваема земеделска земя за отдадените по договора 9726.224 дка сумата като приход за академията би могла да бъде в размер на 680 835.68 лв., изчисляват от прокуратурата. Така се стига и до сумата от над 1.3 млн. лв., с които се смята от прокураурата, че академията е ощетена.


Срещу депутата от ГЕРБ Делян Добрев има разследване за умишлена безстопанственост за периода, когато бе министър на икономиката, енергетиката и туризма


Според прокуратурата от това е настъпила значителна щета за НЕК в размер на над 4 млн.евро. Доказателствата сочели, че през 2004 г. НЕК провел процедура по реда на Закона за обществените поръчки за избор на архитект-инженер по изпълнение на дейностите за финансиране и строителство на АЕЦ "Белене". Избраният изпълнител бил "Парсънс Иендси Юръп Лимитед", с когото е сключен договор на 31 януари 2005 г.


На 28 март 2012 г. Министерският съвет приел решение за прекратяване изграждането на Ядрена централа на площадка "Белене". На следващия ден това решение на кабинета е потвърдено от Народното събрание. Въпреки решенията на правителството и парламента за прекратяване изграждането на АЕЦ "Белене", договорът между НЕК и "Парсънс Иендси Юръп Лимитед" не е бил прекратен, аргументира се прокуратурата. По тази причина НЕК продължило плащанията по този договор, като сумата, заплатена след 28 март 2012 г. на Парсънс е в размер на 4 561 697. 27 евро.


В понеделник стана известно, че Добрев доброволно се отказва от имунитета си. В съобщението си от днес прокуратурата определя действието на депутата като политическо и морално значимо. От държавното обвинение обаче подчертават, че за да има правно действие отказът, трябва да е направен, след като главният прокурор е внесъл искане за снемане на имунитета.

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  На маймуна ще се направи Цацаров, само и само вниманието от злополучната му среща да се отклони.

 2. 2 Профил на Klatikurti
  Klatikurti
  Рейтинг: 473 Любопитно

  Ти да видиш....

  "Досадникът е човек, който ни лишава от самотата ни, без да ни предостави компания." Хосе Ортега и Гасет
 3. 3 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1016 Неутрално

  Що за главен прокурор е това?

  Имало едно време ссср...
 4. 4 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1770 Неутрално

  Поредната екшън акция на Цацата.

 5. 5 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3195 Весело

  Какво правихте от 2014 година досега бе,господин Цацаров.

 6. 6 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1354 Весело

  Внимание, внимание. Гвоздеят на програмата - Цаца на въже. Не дишайте, не гледайте встрани! Насладете се на гъвкавия и пъргав балансьор от берлинската трупа.

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 7. 7 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1354 Неутрално

  Що за главен прокурор е това?
  —цитат от коментар 3 на citoplast


  Подигравка и гавра с цяла една нация.

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 8. 8 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 1093 Любопитно

  А защо не споменете за какво е подсъдна светлата комунистическа креатура - др. Бъчварова-Пиралкова?

  Бъчварова трябва да отговаря за сделка на Селскостопанската академия с "Литекс комерс" на Гриша Ганчев.
  Става въпрос за договор за съвместна дейност, който обхваща 10 хиляди декара селскостопанска земя на академията за срок от 10 години, отдадени при цена от 1,80 лв. на декар. Според обвинението реалната пазарна цена е 70 лв./дка. Според прокуратурата академията е загубила над 1 милион и 300 хиляди лева от неизгодната сделка.

  Поискай помяната!!!

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 9. 9 Профил на DJTrump
  DJTrump
  Рейтинг: 275 Неутрално

  Народе, свърши евтиния бензин...
  В. М.

 10. 10 Профил на DJTrump
  DJTrump
  Рейтинг: 275 Неутрално

  До коментар [#8] от "majorman":

  Щото Гришата сега е от нашите, демек от добрите...

 11. 11 Профил на 4u4o
  4u4o
  Рейтинг: 947 Неутрално

  Потвърждава се изказването на Христо Иванов, че прокуратурата държи дела на трупчета, за да изнудва политици и висши държавни чиновници и когато КОЙ каже ги вади. В точният момент. Вчера Гергов, Днес Марешки, Добрев и Бъчварова-Пиралкова.

  Бойко и Генерал Деси да внимават много чия страна взимат, че и на тях им пазят дела.

 12. 12 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4020 Неутрално

  Ще го "щавят" Марешки...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 13. 13 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5981 Неутрално

  Цацаров: "Думам ти дъще, сещай се снахо"
  Борисов, Борисов, "кажи си" :) Ама не може ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 14. 14 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2305 Весело

  Е хубуву де, за Меррашки и Бъчварова, разбирам. Ма за туй хубувуто момче, Делянчо, то пък защо?! Сигур некой, от Хаскьово ша да е, го е наковладил за нещо?!

 15. 15 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1038 Весело

  А сделката за БулгарТъпак кога ?
  А Виваком колко пъти ще го препродават ?
  Що стана с КТБ ?
  Сезонът на пържената цаца приближава а жегата ще му дойде от Европейската Комисия колко и да се пъне с ПР акции. :-)
  И свойте ще се разграничат от него
  Прераждането на Мултигруп в Мултигрух. :-)

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 16. 16 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3164 Неутрално

  ГЕРБ имат още няколко депутата, дето са с дела "на трупчета". Може и да изгори още някой, както се е развъртял Цацаров... Плюс това, както каза бате Бойко - преминават към румънски модел! Тоест всеки ден, като станем, трябва да четем кого са започнали да разследват... Или поне, така го разбира бате Бойко, румънския модел. Иначе всички знаем, че освен разследвания, румънския модел вкара и доста политици по килиите, пък това при нас го няма...! Ама, кой знае...!

  Бивш tww09306483.
 17. 17 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1202 Неутрално

  Делата срещу Марешки са от 2014 г.
  Защо не ги заведоха до сега, а чакаха да стане депутат, та тепърва да му искат имунитета?
  А, сетих се- ако има дело, Марешки нямаше да може да стане депутат!😁😂

  Параграф 22!

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 18. 18 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3520 Неутрално

  Цацаратурата отвръща на удара...
  Сапун му е майката. И по-здрав клон!

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 19. 19 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1038 Весело

  Ще го "щавят" Марешки...
  —цитат от коментар 12 на hamiltonf1


  Не бой се нЕма. :-)
  Само му турат оглавник за да знае Кой му е сайбията да е по - сговорчив и да гласува правилно в Народното събрание. :-)
  Чист Политически Рекет е това.
  Не съм гласувал за Марешки и няма да гласувам за него ако ще и без пари да направи бензина и нафтата.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 20. 20 Профил на dr.web
  dr.web
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Най-добре е засегнатите доброволно да се откажат от принадлежащият им в момента депутатски имунитет (както вече е направило едно от засегнатите лица), за да не пречат на разследването при установяване на съответните истини (при тези процеси).

 21. 21 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 2009 Неутрално

  Тази длъжност "главен прокурор" трябва да се закрие. Щом за близо 30г няма нито един свестен значи нещо куца. А прокурорите по области да се избират. Ама сигурно "достойният президент" пак ще види противоречие с конституцията. Новият "достоен президент" ако иска да спечели уважението ми ще инициира референдум за промяна стакувото.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 22. 22 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Делата срещу Марешки са от 2014 г.Защо не ги заведоха до сега, а чакаха да стане депутат, та тепърва да му искат имунитета?А, сетих се- ако има дело, Марешки нямаше да може да стане депутат!😁😂Параграф 22!
  —цитат от коментар 17 на mr.lottalove.

  И защо мислиш, че не са ги "завели" досега ?
  Дали поне прочете материала ???
  Това дали ти говори нещо ?
  ...
  "Обвинителният акт на Окръжната прокуратура във Варна е внесен в съда на 14 август 2015 г. "

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 23. 23 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 864 Неутрално

  До коментар [#3] от "citoplast":
  Прокурор на Шиши и другите олигарси е Цацата.

 24. 24 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1202 Неутрално

  До коментар [#22] от "роджър":

  Прочетох, че има внесен обвинителен акт, но не и че има образувано дело! И това по едното обвинение.
  По другото- нищо.
  И накрая- нещо било пратено в СГС , демек- тепърва пак!
  Сега тепърва пък се иска имунитет.
  Майтап!

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 25. 25 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 877 Неутрално

  До коментар [#22] от "роджър":Прочетох, че има внесен обвинителен акт, но не и че има образувано дело! И това по едното обвинение.По другото- нищо.И накрая- нещо било пратено в СГС , демек- тепърва пак!Сега тепърва пък се иска имунитет.Майтап!
  —цитат от коментар 24 на mr.lottalove.

  Ами изпратено е не "нещо", а дело ;)
  По закон делата срещу депутати и министри се гледат в СГС ... не виждам някой да "пази" по някакъв начин Марешки, нито другите двама - имунитета им беше искан и снет в предишния парламент, просто нещата продължават ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 26. 26 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1322 Неутрално

  Дано не е извиване на ръце преди гласуването на кабинета.

 27. 27 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 660 Весело

  Туй ще да е румънския модел дето се привижда на Бейко докато спи. Не казва какво е пил преди да го сънува, ама сигурно е било ракия от Якоруда с вода от Хасково

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 28. 28 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 551 Неутрално

  С действията си г-н цацров затвори устата на всички зложелатели и клакьори.
  При това - убедително.

 29. 29 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3520 Неутрално

  С действията си г-н цацров затвори устата на всички зложелатели и клакьори.При това - убедително.
  —цитат от коментар 28 на ПРОРОК ИЛИЯ

  До коментар [#28] от "ПРОРОК ИЛИЯ":
  И кои са по-точно действията на Цацата, които са затворили устата на зложелателите? А и кой какво зло му желае?
  Просто го питаха законно ли притиска бизнеси и медии. Още не са го питали за онези 240 милиона евра, които е трябвало да раздели с едни хора от едно червено обкръжение...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK