Коалиционното споразумение между ГЕРБ и "Обединени патриоти" (пълен текст)

Коалиционното споразумение между ГЕРБ и "Обединени патриоти" (пълен текст)

© ДневникГЕРБ и "Обединени патриоти" подписаха коалиционното споразумение, с което уточниха подробностите около бъдещото си управление. В него е посочено колко министри и вицепремиери ще има. Създава се политически съвет от 6 души, който ще е съставен от по трима души от всеки от партньорите.


"Дневник" публикува пълния текст на коалиционното споразумение между ГЕРБ и "Обединени патриоти":


КОАЛИЦИОННО СПОРАЗУМЕНИЕ
Между Политическа партия ГЕРБ и Коалиция "Обединени патриоти" - НФСБ, АТАКА, ВМРО


Настоящото споразумение се сключва в сложна и пълна със заплахи международна обстановка. Този факт поставя договарящите се страни пред изискването за изключителна и повишена отговорност при коалиционното управление на страната.


Осигуряването на сигурността на гражданите е една от най-важните задачи пред нас. Членството на България в Европейския съюз и НАТО е гарант за сигурността на държавата. Българското правителство ще работи за пълноценното участие на страната в евроатлантическите структури, при отстояване на българските национални интереси.


Предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. дава уникална възможност за заявяване и утвърждаване на позициите на България в европейското семейство.


Споразумението се основава на убедеността ни за неотклонно развитие на България като модерна европейска държава. Държава, в която се съблюдава върховенството на закона. Държава, чиито институции работят прозрачно и в интерес на гражданите, създавайки условия за достоен живот, развитие на всеки гражданин, свобода и просперитет.


Споразумението е отговор на очакванията на българските граждани за стабилно и предвидимо управление. То отчита и необходимостта България да бъде пълноценен партньор на европейските институции при вземане на решения, като отстоява националния си интерес.


ПРИОРИТЕТИ ЗА УПРАВЛЕНИЕ (2017 - 2021)


Приоритетите за управление са в основата на сключеното коалиционно споразумение.


На тяхна основа коалиционното правителство в едномесечен срок от встъпването си изготвя Програма за управление, която се приема след съгласуване с политическия съвет на коалицията. Програмата за управление включва и обща законодателна програма.


Подкрепата за приоритетите за управление означава подкрепа както за управленските, така и за законодателните мерки, с чиято помощ тя ще се реализира.


Приоритетите за управление могат да бъдат допълвани от политическите сили, които са ги подписали, при запазване на основните цели, залегнали в първоначалния текст. Допълнения и промени в тях се правят при взаимно съгласие и след одобрение от двете политически сили, които са ги съставили и приели Политическа партия ГЕРБ и "Обединени патриоти".


ФОРМУЛА НА УПРАВЛЕНИЕТО


Министър-председател и Министерски съвет


1. ПП ГЕРБ посочва министър-председател и предлага правителство в съответствие с чл. 99( 1) от Конституцията на Република България.


2. Съставът на правителството се определя след консултации между двете политически сили - ПП ГЕРБ и ОП.


3. Министрите и заместник-министрите се предлагат от всяка една от двете политически сили от управляващата коалиция в съотношение, отчитащо тяхното парламентарно представителство.


4. Членове на правителството могат да бъдат и лица, които формално не принадлежат към нито една от двете политически сили, но са предложени като експерти от една от тях. По техните кандидатури трябва да има съгласие от страна на партньорите.


5. Членовете на политически кабинети се определят от ресорните министри.


6. Промени в състава на правителството се правят по реда, установен в Конституцията и в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, при предварително съгласуване на предлаганите промени с коалиционния партньор.


7. Партньорите в управляващата коалиция предоставят незабавно при поискване пълна информация по отрасли, министерства и секторни политики.


8. При подаване на оставка от заместник-министър председател, министър от кабинета или при снемане на политическо доверие. Политическата сила, която го е номинирала, излъчва нов кандидат за същата позиция. Ако партньорът в коалицията не предложи за овакантения пост друг представител, министър-председателят посочва кандидат.


9. Структура и състав на Министерски съвет:


- министър-председател;


- заместник министър-председател;


- заместник министър-председател;


- заместник министър-председател;


- заместник министър-председател;


- министър на финансите;


- министър на вътрешните работи;


- министър на регионалното развитие и благоустройството;


- министър на труда и социалната политика;


- министър на отбраната;


- министър на външните работи;


- министър на правосъдието;


- министър на образованието, младежта и науката;


- министър на здравеопазването;


- министър на културата;


- министър на околната среда и водите;


- министър на земеделието и храните;


- министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията;


- министър на икономиката;


- министър на енергетиката;


- министър на туризма;


- министър на физическото възпитание и спорта.


Конкретното съотношение на участието на страните в изпълнителната власт, както и конкретните позиции в нея се договарят в анекс, който е неразделна част от настоящето споразумение.


МЕХАНИЗЪМ ЗА ВЗЕМАНЕ НА РЕШЕНИЯ:


1. Решенията в Коалицията се вземат от Политически съвет;


2. Политическият съвет се състои от шестима члена - З-ма от ГЕРБ и З-ма от "Обединени патриоти". Членовете на Политическия съвет се определят от всеки от партньорите и включват Председателите на партиите и/ или упълномощени от тях лица;


3. В рамките на Политическия съвет се обсъждат стратегически въпроси, конкретни секторни политики, общи политически въпроси законодателни инициативи, идващи от съответните парламентарни групи, актуални въпроси от национален или международен характер и др.;


4. Решенията между партньорите се взимат с консенсус;


5. Всички решения, произтичащи от стратегическите приоритети на управлението в периода 2017 г. - 2021 г., както и от управленската програма на правителството се приемат за консенсусни и по тях партньорите в коалицията действат и упражняват властта единно. Те нямат право да упражняват властта в подкрепа на противоречащи на вече описаните решения;


6. Извън решенията и темите по т.5, когато консенсус не може да бъде постигнат, се използват всички възможни парламентарни механизми за консултации , диалог, преговори между партньорите и/или други парламентарни групи до намиране на общо решение;


7. След постигане на общо решение, партньорите се ангажират с подкрепата му в рамките на коалицията. Аргументи или съображения, противоречащи на взетото решение, не се коментират извън рамките на Политическия съвет;


8. Право да изразява позиция от името на Политическия съвет може да бъде делегирано на определено за целта лице;


9. Извън изяснените позиции по т.5, всяка от страните в споразумението може да изразява и да предлага политически решения и позиции (свързани с нормативни актове или с други управленски и политически решения и позиции). Там, където няма консенсус, всяка от страните, без да се засяга настоящото споразумение, може да търси пътища за реализация или да отстоява своята политическа позиция. Промяната на позиция по предварително изяснените по т.5, може да се разглежда от всяка от страните като желание коалиционното споразумение да бъде разтрогнато.


Настоящото споразумение се сключва за срок, съвпадащ е периода на управленския мандат (2017 година - 2021 година), като всяка от страните се ангажира политически за целия период на мандата.

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1931 Любопитно

  Кой ще седне да го чете това?

 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6047 Любопитно

  Защо политическият съвет е с четен брой членове!?

  [email protected]
 3. 3 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  Можеше и по-кратко да е. Например:

  1. Обещавам да облагодетелствам Нашите и да не давам обществени поръчки на чуждите.
  2. Обещавам да лъжа, че съдебната система е реформирана поне колкото румънската, ако не и по-добра.
  3. Обещавам да не се конфронтирам с КОЙ, хидроинж. Сава и Цацата.
  4. Обещавам да слушам Москва.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 4. 4 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3563 Неутрално

  Дотук,добре.Чакаме приоритетите и управлението.И не забравяйте,държавата която гоним е Румъния,а Румъния е с най висок ръст на икономиката - 5% за миналата година(най висок в ЕС)220 евро минимална пенсия и 320 евро минимална заплата.Доходите на хората,както и Румънският модел в правораздаването(тамошните леви се опитаха да го разрушат,но народа на Румъния не им позволи) и образование и здравеопазване.Това трябва да са сред приоритетите ви.

 5. 5 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5708 Неутрално

  Коалиция ОПГ(ерб) усвоява властта :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 6. 6 Профил на Бай Благой
  Бай Благой
  Рейтинг: 690 Неутрално

  Целия този текст подробно описва КАК ще управляват, но в малката част, отделена за това КАКВО ще правят, в секцията "Приотитети за управление" се чете само "Ще решим допълнително"

  Как можеш да се ангажираш с някого, преди да сте изяснили какво искате да постигнеш ти и какво - той?

  Да не говорим, че въобще липсва и дума за това как ще се осъществяват тези приоритети.

 7. 7 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  пълноценното участие на страната в евроатлантическите структури, при отстояване на българските национални интереси...::))))
  ..............
  Проблемът рапонии е , че Националните НИ интереси , се РАЗЛИЧАВАТ от схващанията за такива - на - другарите волен сидеров, кара- руския агент и може и - кабелджията ...
  Какъв е ТОЙ , националният ни интерес , боко ???
  Този на СИК , руските агенти , цацаровци , сидеровци и сие ????...:)))
  Или този на НОРМАЛНИТЕ български гарждани , каквито ОЧЕВАДНО сидеорвци и каракачановци - НЕ са ...:)))

  BIG AL
 8. 8 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 973 Неутрално

  До коментар [#1] от "Fiji":

  Кой ще седне да го чете това?
  -----------
  Ами да, цели две страници са това......

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 9. 9 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Погребалните агенти , по вид и говорене, днес се разбраха да управляват ...:)))
  И България ще се управлява , САМО с изричното съгласие на - руските агенти сидеров и каракачанов !!???
  27 години СЛЕД 1989 година !!??

  BIG AL
 10. 10 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 973 Неутрално

  До коментар [#2] от "karabastun":

  Защото решенията тр да се вземата с консенсус.
  Съвет в който ГЕРБ има мнозинство е безсмислен.
  А са 6-ма, за да има място за всеки вожд на патрЕотичната дружина :) :) :) :)

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 11. 11 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#4] от "chicago514":
  До коментар [#6] от "Бай Благой":

  ПРИОРИТЕТИ ЗА УПРАВЛЕНИЕ (2017- 2021) - http://www.dnevnik.bg/politika/2017/04/13/2953029_upravlenskata_programa_na_gerb_i_obedineni_patrioti/

 12. 12 Профил на az22
  az22
  Рейтинг: 289 Неутрално

  И за това споразумение, в което няма нищо подобно на план или програма, им трябваше почти 1 месец! Или приоритетите за управление са отделен документ? Ако е така, те са по интересното четиво.

  Конституцията на една държава се основава на морала на своите граждани
 13. 13 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1931 Неутрално

  До коментар [#1] от "Fiji":Кой ще седне да го чете това?-----------Ами да, цели две страници са това......
  —цитат от коментар 8 на qwertqwert

  Дължината не ми е проблем, а съдържанието.

 14. 14 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1354 Неутрално

  Членството на България в Европейския съюз и НАТО е гарант за сигурността на държавата. Българското правителство ще работи за пълноценното участие на страната в евроатлантическите структури, при отстояване на българските национални интереси.
  —цитат от коментар 0 на материала


  Харесва ми, че това е най-отгоре на документа. Трябва да го напишат със златни букви!

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 15. 15 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3947 Неутрално

  Защо политическият съвет е с четен брой членове!?
  —цитат от коментар 2 на karabastun

  До коментар [#2] от "karabastun":
  След като решенията се вземат с консенсус, защо да не са четен брой? Можеха и да са само двама.

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 16. 16 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1334 Неутрално

  И какво следва, ако някоя от страните не го спазва?
  Например, ако някоя от страните наруши "ще работи за пълноценното участие на страната в евроатлантическите структури, при отстояване на българските национални интереси".

 17. 17 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1423 Неутрално

  До коментар [#14] от "The Shadow":

  Това не е най-отгоре, най-отгоре, в най-добрите традиции на БКП, се мъдрят няколко реда за международното положение. Нещо като индулгенция, ще си правим едни врътки, които нямат нищо общо с предизборните обещания, ама нали разбирате, сложното международно положение, ала-бала...

 18. 18 Профил на k7
  k7
  Рейтинг: 458 Неутрално

  А можеше там да са Обединени Десни!
  Пропуск!

 19. 19 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 661 Весело

  Така започва "споразумението":
  "Настоящото споразумение се сключва в сложна и пълна със заплахи международна обстановка."

  Единственото, което мога да кажа е - Долу международното положение! Долу сложната и пълна със заплахи международна обстановка.

  Ама който настъпва мотиката за трети път, така му се пада!

 20. 20 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3574 Весело

  До коментар [#1] от "Fiji":

  ,,Кой ще седне да го чете това?,,

  Ми то вас ни ва енетересува, ни го читети, както знаем вас ва енетересуват само Ристьовите и Радановите изцепки, читети си ги кат апокрифи, не ги натрисайте на простия матрял

 21. 21 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3574 Весело

  До коментар [#19] от "Косьо Генчев":

  ,,...Ама който настъпва мотиката за трети път, така му се пада!...,,

  Ми ако требе и четвърти път ша я настъпва тая мотика, та дано оправи страната

 22. 22 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3574 Весело

  До коментар [#18] от "k7":

  ,,А можеше там да са Обединени Десни!
  Пропуск!,,

  Кви обединени десни ве. Кат си избрахте Радан и Ристю десните ги разделиха на три чети. Една за Ристю и две за Радан, и затва простият матрял ви би дуспата

 23. 23 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3574 Весело

  До коментар [#2] от "karabastun":

  ,,Защо политическият съвет е с четен брой членове!?,,

  Ми на инат на афтентично десните и умнити

 24. 24 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3574 Весело

  До коментар [#13] от "Fiji":

  ,,Дължината не ми е проблем, а съдържанието,,

  Е да нема го, ний ша са борим срещу статуквото, ний ша бием статуквото, ний ша следвами Румънските модели

 25. 25 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1267 Неутрално

  До коментар [#13] от "Fiji":,,Дължината не ми е проблем, а съдържанието,,Е да нема го, ний ша са борим срещу статуквото, ний ша бием статуквото, ний ша следвами Румънските модели
  —цитат от коментар 24 на сидер


  Бравос, печелиш дъвка с косъм от ЦвъкЦвък и потупване по рамото от районния шеф.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 26. 26 Профил на sega_007
  sega_007
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Кой е шестият член ?
  1.ББ
  2.ЦЦ
  3.ВС
  4.ВС
  5.КК
  6. ?

 27. 27 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2870 Неутрално

  До коментар [#26] от "sega_007":

  Кой е шестият член ?
  —цитат от коментар 26 на sega_007


  ДП

 28. 28 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 661 Неутрално

  До коментар [#21] от "сидер":

  Браво "сидер", браво на таквиз като теб юнаци. Хвала на такива "патриоти"!

 29. 29 Профил на az22
  az22
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Явно баце има много повече допирни точки с агентите на Путин (ОП), отколкото навремето с хората от бившия РБ. Само забележете колко здраво се намъкват "патриотите" във всички министерства.

  Конституцията на една държава се основава на морала на своите граждани
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK