Посланик Сюлейман Гьокче: Турция, а не оградата, дава сигурност на България

Турският посланик в София Сюлейман Гьокче

© Георги Кожухаров

Турският посланик в София Сюлейман ГьокчеВ нито една страна такава ограда (като съоръжението на българо-турската граница, което трябва да спира нелегално преминаващите мигранти - бел.ред.) не би осигурила очакваната сигурност. Турция е тази, която дава сигурност на България, и бих желал обществеността да го знае". Това заявява в интервю за днешния брой на вестник "24 часа" посланикът на Турция в София Сюлейман Гьокче.


Той подчертава, че властите в Анкара са били и все още са против строежа на оградата по границата с аргумента, че двете държави са "съседи, приятели, съюзници в НАТО и партньори" и че Турция, като отговорна страна, дава сигурност на България. Посланикът нарича оградата "скъпа играчка", като допълва, че все пак българските управляващи имат право да решават как да бъдат изразходвани средствата на данъкоплатците. Гьокче отрича президентът на страната му да е предизвикал строежа на съоръжението с изявленията си, че може да спре да задържа мигрантската вълна към Европа.


Посланикът отрича познанството му с Лютви Местан и участието му в кампанията на партия ДОСТ за парламентарните избори да е намеса във вътрешните работи на България. "У нас не е забранено чужди политици да идват и да правят пропаганда. Български партии могат да отидат в Турция и да провеждат своята пропаганда. И те го правят", казва Сюлейман Гьокче. Помолен да уточни за кои партии говори, той изброява: БСП, ГЕРБ, АБВ, ДПС и ДОСТ, и уточнява, че говори включително за последните президентски и парламентарни избори.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK