Новата роля на Цецка Цачева - министър на правосъдието

Цецка Цачева по време на дебат с президента Румен Радев

© Юлия Лазарова

Цецка Цачева по време на дебат с президента Румен Радев"Имаме реформирана съдебна система, която бързо и справедливо решава спорове от търговски характер", това е изказване на Цецка Цачева от юни 2016 година, когато е на посещение в Пекин. Тогава тя е председател на парламента, а в София депутатите тепърва ще разглеждат промените в закона за съдебната власт, обявени като втория етап от съдебната реформа.


След неуспешна кандидатпрезидентска кампания и второ място в листите на ГЕРБ в Плевен по-късно


сега Цачева ще трябва да види като министър дали наистина съдебната система е реформирана и гарантира справедливо правосъдие. Като вицепремиер неин пряк ръководител в това начинание ще е външният министър и бивш правосъден министър Екатерина Захариева.
Цачева не успя да влезе в парламента заради второто място в листата на ГЕРБ. По информация на "Дневник" именно заради това й е предлагано да бъде издигната и за член на Висшия съдебен съвет, което тя е отказала.


Подписът на Цачева беше под проекта за изменение на конституцията, с който миналият парламент раздели Висшия съдебен съвет на две колегии.


Няколко месеца след като обяви в Китай съдебната реформа за приключена, в опит да привлече десни избиратели по време на кандидатпрезидентската кампания


тя заяви, че е готова да инициира нова промяна на основния закон с цел намаляване на парламентарната квота на Висшия съдебен съвет.


Нито в предизборните обещания на ГЕРБ, нито в управленската програма на бъдещото правителство такава промяна беше записана.


Като министър тя ще председателства Висшия съдебен съвет, който на всяко заседание произвежда скандали и чийто мандат приключва през октомври. Настоящият или бъдещият съвет ще трябва да избере нов председател на Върховния административен съд.


От ключово значение е кои ще са заместниците на Цачева. Важни теми, които много често не попадат в общественото пространство, са реформата в затворите, която беше започната от заместник-министър Андрей Янкулов през 2014 година, а в края на миналата година бяха приети и ключови промени в законодателството, с което се дава възможност на затворници да търсят обезщетение за лошите условия в местата за лишаване от свобода. "Любима" тема на предшественичката на Цачева - Екатерина Захариева, беше и детското правосъдие. Екипът й изготви нов закон, който обаче не стигна до парламента.


Политическата звезда на Цецка Цачева изгрява заедно със създаването на партия ГЕРБ от Бойко Борисов


На местните избори през 2007 г. тя е кандидат за кмет на Плевен от ГЕРБ. Остава трета в надпреварата, но става общински съветник. Постът й в партията по това време е общински ръководител. На парламентарните избори през 2009 г. е водач на пропорционалната листа и мажоритарен кандидат на ГЕРБ в Плевен. Избрана е мажоритарно с убедителна преднина пред бившия министър на вътрешните работи и тогава ключова фигура на БСП - Румен Петков.


Тогава Бойко Борисов я предлага за председател на парламента. Представя я така: "...Госпожа, победила в Плевен два пъти Румен Петков, три пъти партията на кмета на Плевен Найден Зеленогорски, добър юрист, 52-годишна, семейна, авторитетна."

Цецка Цачева е родена на 24 май 1958 г. в село Драгана, община Угърчин, в тогавашния Ловешки окръг

Средното си образование завършва в днешното СОУ "Анастасия Димитрова"– град Плевен, известно и като първото светско девическо училище в България.


Завършва право задочно в Софийския университет "Св. Климент Охридски". В официалната й биография не е отразено какво работи, докато учи. След това става юрисконсулт в Окръжния народен съвет в Плевен, където по-късно става началник на правния отдел. Член на БКП до 1989 г. Няколко пъти отрича слуховете, че е била партиен секретар. От 1992 г. работи като адвокат в плевенската адвокатска колегия.


7 години и половина е консултант на община Плевен, като приключва работата си за общината след скандал с тогавашния кмет Найден Зеленогорски. През юни 2008 г. той подава сигнал срещу Цачева до адвокатската колегия в Плевен, че Цачева е действала срещу интересите на община Плевен, като, докато е оказвала правна помощ на местната администрация, тя е давала съвети и на насрещните страни по същите дела.


Според официалната й визитка владее немски и руски.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK