Кой е новият здравен министър проф. Николай Петров

Генерал-майор проф. Николай Петров

© Юлия Лазарова

Генерал-майор проф. Николай ПетровПри заварен дълг от 114 млн. лв. през 2014 г., в момента задълженията на една от най-големите и високопрофилни болници в страната - Военномедицинска академия - е 46 млн. лв. Това показа отчетът на началника на ВМА генерал-майор проф. Николай Петров в началото на третата си година на ръководния пост на болницата.


Сега обаче ще трябва да се оттегли, за да поеме друга отговорна позиция - на министър на здравеопазването в кабинета "Борисов 3".


Проф. Петров вече има опит на министерското място. Той беше част от служебния кабинет на Марин Райков през 2013 г. след оставката на първото правителство на ГЕРБ. Допреди и след това е част от ръководството на ВМА, като десет години оглавява Катедрата по анестезиология, реанимация и интензивно лечение, а от 2007 г. е зам-.началник на болницата.
През 2012 г. е обявен за лекар на годината от Българския лекарски съюз, а през 2015 е удостоен от президента Росен Плевнелиев с орден "Стара планина" първа степен.


Биография


Генерал-майор проф. Николай Кирилов Петров e роден на 29 август 1959 г., в гр. Средец. Завършва медицина във ВМИ – Варна през 1985 г. Работи като клиничен ординатор (1989-1991г.), началник на Отделение по Анестезиология, реанимация и интензивно лечение – Военна болница, Бургас (1991-1992 г.); ординатор, асистент, старши и главен асистент във ВМА – София (1992-2004 г.).


От 2004 г. е началник на Катедра по Анестезиология, реанимация и интензивно лечение към ВМА. Заместник-началник по диагностично-лечебната дейност на МБАЛ – София към ВМА, от 2007 г.


От 13 март до 29 май 2013 г. е министър на здравеопазването в състава на служебното 88-мо правителство на Република България.


В изпълнение на Указ №140 от 31.05.2014 г. на Президента на Република България и Заповед №КВ-228/03.06.2014 г. на министъра на отбраната, полковник проф. Николай Петров е назначен на длъжност "Началник на Военномедицинска академия" и удостоен с висше офицерско звание "бригаден генерал", считано от 03 юни 2014 г.


Специализира в Париж и Бордо, Франция, Швейцария, САЩ. През 2002 г. завършва курс по "Реанимация и интензивна медицина при медицинското осигуряване на международни военни мисии на НАТО", Франция. Придобива диплома по "Международно право на военните конфликти" (2004 г.), Spies, Швейцария; диплома по "Регионална и проводна анестезия" (2003 г.), Страсбург, Франция. Защитава степен "Магистър" по "Обществено здраве и здравен мениджмънт" в МУ, София (2007 г.) и специалност по "Спешна медицина" в МУ, София (2008 г.).


Придобива образователна и научна степен "Доктор" през 2001 г.; през 2002 г. е избран за "Доцент"; през 2011 г. придобива научна степен "Доктор на медицинските науки", а през 2012 г. е избран за "Професор" по анестезиология и интензивно лечение.


Владее английски, френски и руски език (STANAG 6001/2001). Автор на 4 и съавтор на 10 книги и над 170 публикации – научна медицинска литература. Главен редактор на списание "Анестезиология и интензивно лечение". Главен редактор на списание "Клинично хранене".


Републикански консултант по анестезиология, реанимация и интензивно лечение (от 2004 г.); национален консултант по анестезиология и интензивно лечение (от 2004 г.); член на Европейската асоциация по Анестезиология и интензивно лечение – ESA (от 2004 г.); член на Европейската асоциация по парентерално и ентерално хранене – ESPEN (от 2004 г.); член на Европейската асоциация по интензивна медицина – ESICM (от 2006 г.); член на Американската асоциация на анестезиолозите – ASA (от 2008 г.).


Президент на Дружеството на анестезиолозите в България (от 2009 г.). Президент на Българското дружество по парентерално и ентерално хранене (от 2008 г.). Избран за вицепрезидент на Световната асоциация по интравенозна анестезия (WorldSIVA) през май 2014 г.


Женен с три деца.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Adam
  Adam
  Рейтинг: 237 Неутрално

  За съжаление, въпреки пагоните си, едва ли ще има воля и сили да се изправи срещу бялата мафия, която яде парите ни и докара здравеопазването до това дъно.. Москов опита, макар и с недобре правно издържани и нетрадиционни средства да настъпи змията, но тя го ухапа така че и на другите след него да държи..

 2. 2 Профил на Гошко
  Гошко
  Рейтинг: 417 Неутрално

  Винаги съм твърдял, че здравното министерство трябва да се управлява от военни лекари, а с бригаден генерал начело е още по-добре.

 3. 3 Профил на efw42682532
  efw42682532
  Рейтинг: 516 Неутрално

  За съжаление, въпреки пагоните си, едва ли ще има воля и сили да се изправи срещу бялата мафия, която яде парите ни и докара здравеопазването до това дъно.. Москов опита, макар и с недобре правно издържани и нетрадиционни средства да настъпи змията, но тя го ухапа така че и на другите след него да държи..
  —цитат от коментар 1 на Adam


  Москов беше некадърник на некадърниците,и за това се провали в здравеопазването.Никаква змия не беше настъпил след като прехвалената само от него система за пръстови отпечатъци не намали дори със стотинка нерегламентираните разходи в болничната помощ.Да не говорим,че тази система затрудняваше до крайна степен пациентите и медицинските лица.Москов смени кадърни мениджъри на болници,само защото бяха против неговата неспокосана здравна реформа.Скандалите в агенцията по трансплантации застрашаваха живота на пациентите, проблемите с ваксините,и много още провали в управлението на Москов!Дано никога повече нямаме такъв некадърен министър като Москов!

 4. 4 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2773 Неутрално

  На здравното министерство напоследък му върви на анестезиолози.

 5. 5 Профил на rdv18510229
  rdv18510229
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#3] от "protivbspdpsatak":

  Какво точно не е настъпил?какъв е бил?
  Голям си хитрец.
  Затова всичкото "дофторя"ореваха небесата,барабар с единствената и неповторима здравна каса.поистъня им малко далаверката и стана по-черен и от Костов.
  Москов бол лошия.

 6. 6 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8319 Неутрално

  Лекарите реформи не искат, на тях им е добре всичко да си остане по старому.

 7. 7 Профил на Endymion
  Endymion
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Да не забравяме и ролята на Москов при съсипването на фонда за лечение на деца в чужбина - http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2017/03/19/2937555_proverka_konstatira_frapirashti_narusheniia_vuv_fonda/
  Предполагам там змията за настъпване е била лекуването на деца извън България.

 8. 8 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2353 Неутрално

  Борисов трябваше отново да назначи Москов, но не му стигна кураж.
  Жалко! Мафията победи.

 9. 9 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 1062 Неутрално

  Ако съдим по биографията, изглежда подходящ.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 10. 10 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1953 Неутрално

  До коментар [#1] от "Adam":

  Чичка, нагло комуне си . Българският лекар получава 30 пъти по-малко за труда си отколкото германския, а по нищо не му остъпва работейки в германските болници.
  ‘Бялата мафия’ е израз употребяван само от една долна каста гратисчии в утайката на обществото, които чакат да бъдат обслужени All inclusive и то безплатно и не само чакат, ами мислят ,че всички около тях са им длъжни. ‘Бялата мафия’ като израз никога не се употребява от хора които със собствен труд произвеждат стоки и услуги, защото знаят цената на вложените труд, знания и квалификация и както те очакват справедливо заплащане на своя труд така ценят и чуждите усилия. Хора които работят и изкарват честно пари с труда си никога не употребяват подобни определения за друга професионална група изискваща също справедлива цена за труда си. Този израз се употребява от две групи гратисчии живеещи на гърба на обществото и чакащи всичко да им бъде поднесено безплатно и тутакси. Първата група са другарите с каскети и петолъчки мразещи свободните професии, защото вече не са управляеми от партийния секретар и не дават безплатни блага обещани от партията. Комунягите все още си мислят ,че като заклеймят една свободна професия като лекарската ще принудят някого да продължава да дава и да си трае. Разкулачването и борбата с ‘мръсния частник’ са елементи от стратегията и поведението на изпадналия алкохолизиран комунист-реваншист неосъзнал още,че връщане назад няма да има. Комунистическият принцип ‘На всекиго според потребностите ‘ неуважаемите другари ще трябва да разберат, че днес не е валиден и никой не е длъжен да ги обслужва. Ще трябва да упражняват обществено полезен труд и чак тогава ще получават нещо от обществото съответно на приноса. Втората група гратисчии у нас са мангалите, които макар че поради по-беден речник не казват ‘бялата мафия’ чакат да получат също винаги всичко безплатно. Циганията и авантата са също вид стремеж към комунизъм постиган с други средства.
  Едно нормално общество трябва да издържа само хората с увреждания или тези на преклонна възраст или деца, които не могат да работят по обективни причини. Всички други изобщо да не чакат,че обществото ще ги носи и ще имат привилегии каквито другите работещи нямат. Смешният плач и негативните определения няма да имат ефект. Хващайте се на работа за да може да си плащате и да имате здравно обслужване...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 11. 11 Профил на hunt
  hunt
  Рейтинг: 599 Неутрално

  До коментар [#10] от "Dr_Doolittle":

  Много злобно изказване докторе. Абсолютно не съм съгласен с вас. Вие искате да получавате колкото в Германия. Тук сте получавали 10 пъти по-малко. Ами всички получаваме 10 пъти по-малко от германците. И аз също. Ама не рева за това. Колкото до бялата мафия -абсолютна мафия. Получавали 10-пъти по-малко от германия, но са ми искали пари много пъти. В прав текст. Не получавали достатъчно и събирали "дарения" и си казват колко да ги даря. Лекували са мен и сина ми с преливане на глюкоза и физиологичен разтвор докато получим пневмония. А ни водеха че сме настанени в болница, само и замо да точат пътеките. Ако сте доктор наистина знаете за всички тези неща.

 12. 12 Профил на hunt
  hunt
  Рейтинг: 599 Неутрално

  Грешка, написали сте 30 пъти по-малко.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK