Кой е новият министър на регионалното развитие

Кой е новият министър на регионалното развитие

© Анелия НиколоваРегионалист - така е представен по професия на сайта на ГЕРБ Николай Нанчев, който днес бе обявено, че ще заеме поста министър на регионалното развитие и благоустройството.


В професионалния му опит е записано, че е бил мениджър на проекти, без да се посочва какви. Бил е и народен представител от 42-ото народно събрание. През периода 2009-2011 г. е областен управител на Ловеч, като заема поста едва на 26-годишна възраст.


По-сериозният му политически опит идва със заместникминистърския пост във ведомството, което сега ще оглави. Между 2011 и 2013 г. Нанков беше заместник на тогавашния министър в първия кабинет "Борисов" Лиляна Павлова. Във втория кабинет "Борисов" той зае същия пост.
"Убеден съм, че и в следващия парламент ще продължа със законодателни инициативи по теми и проблеми, свързани с моята експертиза и опит", отбелязва Нанков, цитиран от партията си, в разгара на предизборната кампания през март, в която впрочем се ангажира с темата за наркотиците в училищата, въпреки че е отвъд професионалните му квалификации.


По време на същата кампания пък зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов поиска подкрепата на избирателите в Ловеч за Нанков, като изтъкна заслугите му за съживяването на "Спарки Елтос", което затъна в проблеми с началото на последната криза. И по-късно от ръководството на дружеството казват, че са благодарни на Нанков, който помогнал да се отпусне заем от държавната Българска банка за развитие за оборотни средства на предприятието.


С тази банка обаче Нанков е повече свързан по линия на националната програма за саниране, за която отговаряше като заместник-министър. На него се наложи в края на 2016 г. да изпрати до редица кметове писмо, в което ги уведоми, че парите за саниране няма да покрият непредвидени разходи, а това ще трябва да направят самите общини от бюджетите си. Според коментари на служебния заместник-министър в кабинета "Герджиков" Виолета Комитова обаче кметовете не са били запознати в аванс с тези изисквания и те не са били ясно формулирани в програмата за саниране. Писмото на Нанков пък е пратено две години след началото на програмата.


Малко преди това по време на предизборната кампания за президент, когато пиарът на ГЕРБ разпространяваше потенциални опасности, които следват, ако Цецка Цачева не бъде избрана, Нанков се наложи да защитава тезата защо и програмата за саниране би спряла при такъв негативен сценарий.


"Санирането се осигурява с държавно финансиране. Държавното финансиране идва, когато има пари в бюджета, не с европейски пари. А пък еврофондовете винаги ги спират, като дойде управление на БСП и ДПС. И после тичаме като ненормални да ги отблокираме в Брюксел", каза той, цитиран от "Дарик радио".


На поста заместник-министър Нанков се занимаваше и с консолидацията във водния сектор. Тя предвижда обединяване на ВиК дружествата по места, където има повече от едно, за да се ползва по-ефективно европейското финансиране за инвестиции в сектора. За този програмен период България разполага с ресурс от 2.5 млрд. лв. Нанков защитаваше тезата, че консолидацията не е условие за ползване на европейските средства, но това би било по-ефективно. Докато беше на поста в предишния кабинет "Борисов", започнаха да се подписват и договорите за консолидация. Сега като министър има възможност да продължи процеса.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK