Цачева обеща да не експериментира, но да поведе съдебната реформа с бърза скорост

Цецка Цачева прие поста от служебния правосъден министър Мария Павлова

© Надежда Чипева, Капитал

Цецка Цачева прие поста от служебния правосъден министър Мария ПавловаБаланс и диалогичност", без експерименти, но на висока скорост - така накратко бившият председател на парламента Цецка Цачева описа как си представя новата й роля на правосъден министър, в която тя влезе днес.
Цачева получи пожелание от служебния правосъден министър Мария Павлова за "необратимост и четири годишен мандат".


Във видимо добро настроение двете си "предадоха" властта във ведомството, в което в последните три години, това е четвъртата смяна.


"За мен това е ново предизвикателство, което поемам с чувство на отговорност, така както винаги досега съм поемала всички отговорности, които съм имала. За мен две са думите, които имат ключово значение и които ще бъдат от полза и за министерството, което ръководство поемам днес, а и с работата ми с Висшия съдебен съвет (ВСС), тъй като министърът на правосъдието е връзката на изпълнителната власт с малкото съдебно правителство, както на жаргон казвахме в парламента", започна обръщението си Цачева. До назначаването й се стигна, след като тя не успя да влезе в Народното събрание от листата на ГЕРБ в Плевен. Там тя беше на второ място (начело беше бившият и бъдещ транспортен министър Ивайло Московски), но беше изместена заради преференция.
Няма да има експеримент, но ще се старая на по-висока скорост да придвижвам реформата в съдебната система, която се очаква от всички наши сънародници, от бизнеса, от чуждестранните и българските инвеститори.


Цецка Цачева прие поста от служебния правосъден министър Мария Павлова

© Надежда Чипева, Капитал

Цецка Цачева прие поста от служебния правосъден министър Мария Павлова


"В мандата на предишния парламент, постигнахме конституционната промяна, оттук нататък има какво да продължим и в мандата на третото правителство на Бойко Борисов",


заяви Цачева. Така тя поясни и репликата си от лятото на 2016 година, когато при посещение в Пекин, тя обяви съдебната реформа за приключена. По думите й тогава тя е имала предвид само промяната на Конституцията.


Цачева обеща да укроти "тонът на противопоставяне във ВСС и да бъде заменен с тон на диалог, което е в интерес на цялото общество и на държавността".


Бившият председател на парламент заяви, че ще се старае да поддържа "откритост и публичност и в това медиите били естествените й партньори." "Моят кабинет винаги ще е отворен за вас, защото представителите на медиите винаги били изглеждлаи като най-пряката връзка с това, което искат гражданите. Цачева обеща, че и гражданските организации и общество ще имат запазена част в министерството.


Има ли нужда от реформа на прокуратурата?


На този въпрос, Цацева не отговори директно, като напрактика препрати към Министерски съвет и законодателната програма на парламента. "Нека да обсъдим с всички страни, които вече говорих, и тогава в конкретика ще получите отговорите, които са ви необходими", коментира още Цачева.


Попитана дали е възможно според нея да се изпълни едно от предизборните обещания на ГЕРБ, а впоследствие и записано в коалиционното споразумение - до 2018 година да бъдат приети всички препоръки от последния доклад на Европейската комисия - Цачева отговори, че предстои много работа и всички акценти от доклада ще бъдат внимателно обсъдени и анализирани.


"Имаме воля това да стане и досега се работи изключително последователно", каза още новият министър. Попитана по конкретните препоръки в Евродоклада, като например да има отделен заместник-главен прокурор, който да може да разследва главният прокурор, Цачева заяви, че "всички препоръчки ще бъдат обект на изключително внимание и анализ".


Мафия, олигархия, носят за мен привкус за състав от Наказателния кодекс. За да ги употребяваме трябва да имаме влязла в сила присъда. Нали така?, обърна се Цачева към служебният правосъден министър Мария Павлова на въпрос от журналист на радио К2


Попитана дали и ако да - къде ще се срещне с главния прокурор, Цачева заяви:


"Мястото за срещи между министър и главен прокурор, както и за всички останали постове, са съответните кабинети на лицата, които заемат длъжности, по взаимна договорка".


Резки движение в една от най-консервативнитесистеми не винаги водят до високо кчество. Ще се старая да надграждам, обеща Цачева и изреди някои от, както ги нарече самата тя, акцентните точки в коалиционното споразумение на ГЕРБ и Обединените Патриоти - работа по Наказателно процесуалния кодекс, изработването на нов наказателен кодекс, намаляване на административната тежест спрямо гражданите и бизнеса.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  Цачева е адвокат, а те, адвокатите, от правосъдие не разбират.

 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1911 Весело

  Леко на завоите да не те те изхвърлят Цацаробежните сили.

 3. 3 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1793 Неутрално

  Макар,че не е "мис мокра фланелка" и "визията"и според някои упражняващи се в риторика тук "естети" и "капацитети" - г-жа Цачева ще е човекът,който може да доведе реформата до успешен край!
  При условие да не се пречи от разни "интелигенти" от КЛАНА БОЙКИКЕВ И КЪНЕВ/респективно Костов/.

 4. 4 Профил на Nikoi
  Nikoi
  Рейтинг: 2290 Неутрално

  ами ясно е ,че ще изпълнява повелята на партията и на партийния лидер и генерален секретар на партията , ами дано от ЕС като дават пари ,да искат реформи ,а не да мижим ,че да ни управлява и оправя ДС

 5. 5 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Същата тази дето миналата година каза че съдебната реформа била приключила, сега точно тя ще направи деълбока реформа. От тая абсолютно нищо не очаквам.

 6. 6 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 479 Весело

  Цачева най-после си намери стола :-)

 7. 7 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 708 Неутрално

  ами ясно е ,че ще изпълнява повелята на партията и на партийния лидер и генерален секретар на партията , ами дано от ЕС като дават пари ,да искат реформи ,а не да мижим ,че да ни управлява и оправя ДС
  —цитат от коментар 4 на edin drug

  Те ще искат реформи. Предварително убедени, че няма да има. И няма да останат изненадани. Е, може и да се направят на ядосани, дори да поискат обратно част от дадените пари. Ще ги върнем. За това има материал. Ще ги заработи.

 8. 8 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1333 Неутрално


  "Има ли нужда от реформа на прокуратурата?

  На този въпрос, Цацева не отговори директно, като напрактика препрати към Министерски съвет и законодателната програма на парламента."

  ----
  Всичко останало е мижи да те лажем.

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 9. 9 Профил на Dreamer69
  Dreamer69
  Рейтинг: 426 Весело

  Майката на нацията беше избрана, затова че изпълнява безпрекословно всички указания на командира й, т.е. Бай Хей. Той обича да се обгражда от хора-слуги, без мнение и характер. Така, че Тетка ще е само "проводник" на линията на партията, т.е. никаква промяна на статуквото.

  Величието не е в това да не падаш, а да ставаш всеки път, когато си паднал. Конфуций
 10. 10 Профил на basmechobas
  basmechobas
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Ето и нашта мама се уреди с пост на паветата
  Хората два пъти и дават éрвен картон а боко им я натрапва та така се вслушвали в ГЕРБ в желанията на народа
  Нея на село веч немоиш я върна
  http://glupostitevivijdam.blogspot.de/2017/05/blog-post_4.html

 11. 11 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 708 Неутрално

  Цачева най-после си намери стола :-)
  —цитат от коментар 6 на xali

  За някои винаги има стол. Много столове. Но не за всички. Столовете не са достатъчни. Някои ще "седят" прави. Други ... сядат на седалка в самолета и ... отиват да търсят столове другаде.

 12. 12 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2656 Неутрално

  До коментар [#3] от "doroteus":

  Макар,че не е "мис мокра фланелка" и "визията"и според някои упражняващи се в риторика тук "естети" и "капацитети" - г-жа Цачева ще е човекът,който може да доведе реформата до успешен край!При условие да не се пречи от разни "интелигенти" от КЛАНА БОЙКИКЕВ И КЪНЕВ/респективно Костов/.
  —цитат от коментар 3 на doroteus


  Не се притеснявайте, приятелю. Никой няма да пречи на Цецка Цачева. Защото тя нищо няма да прави. Най-малко пък реформа. Вие още ли не сте разбрали, че целта на това правителство не е да прави реформи? Целта му е да не се пречи на Бойко Борисов да си рита мачлетата. И да не губи винаги на карти от Валентин Златев. Така, че без вълнения. Очаква ни спокойствие и стабилност.

 13. 13 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  Цачева я направиха министър, за да не е Павлова най-красивата.

 14. 14 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1842 Неутрално

  Поне е откровена. В прав текст"Не очаквайте промени".

  SHADOWS of SOFIA
 15. 15 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Попитана по конкретните препоръки в Евродоклада, като например да има отделен заместник-главен прокурор, който да може да разследва главният прокурор, Цачева заяви, че "всички препоръки ще бъдат обект на изключително внимание и анализ".
  Нуждата от изключително внимание и анализ изключва положителния отговор на въпроса. Прагът на нейната възможна еволюция предполага стабилност, спокойствие, слушкане и папкане. Това със сигурност ще го има в Министерски съвет, не съм сигурен обаче за Висшия съдебен съвет.

 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6798 Неутрално

  "да поведе съдебната реформа с бърза скорост"
  Нали бяхме я приключили, според вас, тази съдебна реформа бе, г-жо Цаева.

 17. 17 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1206 Неутрално

  Каква съдебна реформа? Извършвана от Цацаров и ВСС? Смехория

 18. 18 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 665 Неутрално
 19. 19 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Борисов повери съдебната реформа на вярната си съратничка и неуспяла президентка. И това не е случайно, съдебната реформа трябва да обслужва интересите на партия ГЕРБ и нейните най-верни адепти. За тази цел там трябва да има "наши хора", които да направляват реформата в правилната посока. Политкоректността преди всичко, после целесъобразността на промените.

 20. 20 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1463 Неутрално

  Тя вече заяви, че реформата е приключена. Толкова по темата за бъдещи реформи. А гербечето в сивичко, много жалко миличкото..

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 21. 21 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 950 Любопитно

  Да разчитаме ли на нея?

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 22. 22 Профил на futurika
  futurika
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Като знаем Цецка с каква висока скорост говори, а съответно и мисли и действа, напраО ме е страх, че ще свърши реформата за 3 месеца и след това, няма да има какво да прави.

 23. 23 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1414 Неутрално

  Няма да има правосъдна реформа, това е ясно. И не само заради Цачева, просто такава не се предвижда нито в подписаното програмно споразумение, нито някой от управляващите смята, че е необходима. Цацаров ще си коли и беси на воля.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 24. 24 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3739 Неутрално

  UNITED EUROPEAN UNION

  Не.
  НК е чист от "мафия" и "олигархия".
  Но определя си точно: престъпност, анархия....

  Привкус щом нечист е, не чакай присъда.
  По НК незабавно разпознай му недъга!

  "Мафия, олигархия, носят за мен привкус
  за състав от Наказателния кодекс.

  За да ги употребяваме трябва да имаме влязла в сила присъда.

  Нали така?,

  обърна се Цачева към служебният правосъден министър Мария Павлова на въпрос от журналист на радио К2"

 25. 25 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5034 Неутрално

  Бавно и полека да не се спъне, като за президент.

 26. 26 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 827 Неутрално

  Цачева и реформа? Опазил ни Господ от каквото и да било прокарано пт Цецка Цачева. Тя дали е в състояние най-малкото да си смени прическата и да си реформира имижда на кофти лелка от Соца? Толкова е ниско нивото на управляващите, че няма как да очаквам нещо градивно в каквато да е насока. Толкова са зле, че не осъзнават колко са зле!

 27. 27 Профил на ivanko77
  ivanko77
  Рейтинг: 447 Неутрално

  Добре де, до вчера била Председател на НС - най-високия пост в парламентарната ни република, обяснява как сега ще започне да действа бързо?!

  П.п. Така бленуваната съдебна реформа, минава през реформа на обществото, нещо което никой не е съгласен. Трябват силни медии, трябват правила, които да се спазват(изпълнителна власт), трябва силно гражданско общество(средна класа), трябва президент-коректив(политическа воля за добри кандидати), след всичкото това няма как да няма работеща съдебна система, преди това тя си е просто част от нашата действителност - малки хора, които се опитват да преминат системата.

 28. 28 Профил на carwindwrclir
  carwindwrclir
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Не се притеснявайте дами и господа, вече няма да ви пращат в урановите мини, вече урановите мини идват в домовете ви, както в Хасково. Или ако мога да перефразирам покойният барон Ротшийлд:"Не ме интересува кой раздава правосъдие в държавата, ако и печатам парите". Въобще не ме интересува кой управлява държавата................................,ако мога да правя....................................................................

  And so something which I thought I was seeing with my eyes is in fact grasped solely by the faculty of judgement which is in my mind.
 29. 29 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Поне поясни- "на по-висока скорост", тоест повече от нищо. Досегашната скорост беше на булдозер с натиснати спирачки.

 30. 30 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Мъка, мъка... щом тази неуспяла, жалка кандидатка за какви ли не постове я посадиха тук..


 31. 31 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1208 Неутрално

  Малеее, истински триумф на "Рабфак"-а!
  Ми какво очаквате от пожарникар-премиер, освен Рабфак-правосъден министър?
  Като две капки вода...

 32. 32 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2992 Неутрално

  Няма да експериментира, а ще еквилибрира. С думи прости и жестове партийни, политкоректни. С нея Боко няма да има никакви проблеми.

 33. 33 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 509 Неутрално

  Стана ясно на всички-реформа няма да има.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK